icon

Prvorodičky - máj 2013

lola7712
10. sep 2012

....ahojte tak rýchlo ako som do diskusie prvosnažiliek prišla.......tak rýchlo som aj odišla 😀 ......podarilo sa nám to na prvý šup 😀 ........ je to neuveriteľný pocit a od chvíle čo som to zistila.............stále sa len usmievam......mám energie aj za troch nie to ešte za dvoch 🙂 ............chcela by som aby táto diskusia bola o kočkách, ktoré zažívajú pocit prvého tehotenstva.........aby sme tu dávali nové poznatky a skúsenosti...........poradili jedna druhej.......sama zatial neviem "kudy kam"...........ale to nevadí 😀 nejako to zvládneme......preto píšte....čo máte nové....ako sa stravovať v prvom trimestri.....čo je lepšie a čo nie.....ako priberáme.......my máme momentálne 50 kg 😀 zatial 😀 .........nechutí nám sladké.......pričom doteraz som bez sladkého nevydržala.... 😀 ....zatial zistujem čo a ako........čo nemám jesť..........že nemám cvičiť.........ale ja som ani necvičila 😀 ........dam na seba pozor aby som neochorela a tak...................21.09.2012 ideme na náš prvý ultrazvuk.......teším sa na vaše príspevky.....a prajem krásny prenádherný deň............s úsmevom na tvári 🙂

ivuskase
24. jan 2013

No dalsiu poradnu mam az o tri tyzdne tak uvidim, neda sa mi skor vycestovat, tak si este pockam, ale tak ja som doma nastastie, jedine s cim sa namaham je drevo ale zasa to neprehanam.

maca20
24. jan 2013

@adell34 Ahoj Adel, bola som v Ria laboratoriu na Kukucinovej 5, gauciky, len 2 sme boli no a ten citron mi dovolili, vobec to tam nevyzeralo ako u lekara, fakt pekne prostredie🙂 A nic sa neplati, ak mas papier na vysetrenie od lekara🙂
Odporucam, ty si uz bola na tom vysetreni?

adell34
24. jan 2013

@maca20 ahoj, ja som este nebola, v stredu buduci tyzden idem na poradnu ku svojej, tak predpokladam, ze mi uz vypise papier, dik za typ, urcite pojdem tam 🙂 si priamo z KE?

angel31
24. jan 2013

caute baby.. tak ja som tu zase po dlhej dobe..dufam ze sa tu nic nestalo vaznejsie.. my sme s mojim muzom sa rozhodli ze pojdeme na dovolenku este skor nez sa nam muchotravecka narodi.. dievcata boli sme na novom zelande.. tam vam toho je co obdivovat... prvy krat v zivote som videla toho vtakopyska.. taka som rada ze ma muz zobral zo sebou... snad aj ked uz bude muchotravecka vonku tak sa to bude dat neja tak zariadit ze budem snim moct kade tade lobzovat po sluzobkach..
@lydusska ocuj a to ako si zistila s tym krcekom??? a preco to tam nevysetruju?? ved to by mali nie??

maca20
24. jan 2013

@adell34 pracujem,aj byvam tu,takze da sa povedat ze ano;)a ty?

adell34
24. jan 2013

@maca20 tiez ako Ty 🙂 aj zijem, aj pracujem 🙂 este k tomu glukozovemu testu, musela si si nieco kupovat v lekarni, alebo Ti dali vsetko na kukucinke, lebo co citam tu, niektore si kupovali a ja neviem ako to chodi 🙂

dominika1516
24. jan 2013

@inviav noooo mi hovor aj ja vstanem rano a uz aj spim nanovo 😀 .. a presne ked musis tak musis len dufam ze po porode sa zastavim a nebudem tak papat aj nadalej 😉 .. noo aj ja som si uz stanovila ze bud 9.alebo 10.februara to uz budem aj po poradni tak snad povie pohlavie a mozme nakupovat farebne :-P .. a rozmysla som ze tak v marci sa zacnem balit dufam ze male sa nevypyta na svet predcasne a na tatka by som to tiez nenechala nie zeby som mu nejak neverila ale tiez mam pocit zeby nieco zabudol alebo nedoniesol veci podla mojich predstav 😀

miamoja2012
24. jan 2013

@katik1
DAkujem, naozaj 🙂 ako sa ten gel aplikuje? kolko tych ampuliek je? ake doby ?🙂) A v suvislosti s tym epinom, mam tomu rozumiet tak, ze sa baba tak natrenuje, ze potom chodi uz skoro otvorena ??? Nemoze to vyvolat predcasny porod?

Dakujem

miamoja2012
24. jan 2013

@inviav Ja prave ze rozmyslam tak, ze podostavam od "návštev" malé čísla, 50,56, ked budu chodit kukat novoredeniatko...takze kupujem radsej 62,68 ... lebo potom uz zas na vianoce podostavame urcite 74, 80 🙂)
Inak vcera som bola pozriet kamosku, ma 6 tyzdnoveho syna a uz 56 su mu male 🙂) a ostali jej 4 kg váhy navyše 🙂)

ivuskase
24. jan 2013

No ja som sa dnes dozvedela novinku, vraj tu si nemusim do porodnice nic balit okrem ciapocky pre malu a deku inak vsetko k dispozicii aj pre mna aj pre babo, tak mam aspon o starost menej a hlavne tu sa ide par hodin po porode domov, tak toho ozaj nepotrebujem vela 🙂

miamoja2012
24. jan 2013

@macka84 Ahojte, všetkým nám "osamelým" 🙂)
info priamo zo SP:
Osamelá osoba na účely poskytovania materského je poistenkyňa, ktorá žije sama, je slobodná, ovdovená, rozvedená alebo osamelá z iných vážnych dôvodov. Podmienku osamelosti z iných vážnych dôvodov je nevyhnutné posudzovať v každom prípade individuálne. Uvedená podmienka nie je splnená, ak poistenkyňa žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti podľa § 115 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby.
Na účely preukázania osamelosti pre poskytovanie materského do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské slúži čestné vyhlásenie, na ktorom poistenkyňa svojím podpisom potvrdzuje pravdivosť v ňom uvedených údajov.
Za predpokladu, ak má pobočka podozrenie, že údaje v čestnom vyhlásení nie sú pravdivé, má zákonnú povinnosť preveriť ich dostupnými prostriedkami, t. j. môže vyžiadať od poistenkyne predloženie dokladu potvrdzujúceho pravdivosť údajov uvedených v čestnom vyhlásení, napr. doklad o úhradách platbieb spojených s chodom domácnosti – energie, nájomné a pod. Ak pobočka zistí, že údaje uvedené v čestnom vyhlásení nie sú pravdivé, uplatní voči príjemcovi dávky príslušné sankcie.
Osamelosť poistenkyňa preukazuje ku koncu obdobia 34. týždňa od vzniku nároku na materské a musí byť zachovaná po celú dobu predĺženého nároku na materské.

Teda ak vieme vydokladovať, že platím zo svojho účtu nájomne, SPP, ZSE... , tak uhrádzam náklady na domácnosť sama a nie je podstatne ze byt je spoločný a máme v nom TP obaja. Povodne som frajera chcela vyhlasit z TP, ale povedali mi v SP ze to nie je potrebne, lebo oni o nom ani nevedia a ani to neskumaju. Podstatne teda sú výpisy z účtu .... 🙂)) aspoň niečo vyhodne.

miamoja2012
24. jan 2013

@lydusska to mi je luto...nezavidim, u mna je zatial musim odklopat vsetko ok, aj cukor aj krv, az sa bojím že nejaky probllem pride neskor:((( ale myslim pozitivne...

miamoja2012
24. jan 2013

@dedikatessa aj ja som mala problem so zahou, ale trvala len 3-4 dni... nastastie 🙂) a sposobila to podla mna cola...

miamoja2012
24. jan 2013

@lydusska Ja by som si na tvojom mieste dohodla ešte jedno vyšetrenie s tym naj odbornikom čunderlíkom v Ba. Ja by som musela.

macka84
24. jan 2013

@miamoja2012 No to zaujimava info. A ked mam TP u rodičov?

katik1
24. jan 2013

@miamoja2012 Ahoj, tak najskôr k tomu EPINU. 😀 Nie nemusíš sa báť, že by to vyvolalo predčasný pôrod a NIE!!! nebudeš chodiť otvorená. Pri pôrode sa otvára krček maternice, ten chráni dieťa. Epino je balónik, ktorým si cvičíš a rozťahuješ hrádzu. Tento balonik si zavedieš asi 4-5 cm do pošvy a pomaly nafukuješ pokial ti to tvoje telo, teda tvoja hrádza dovoli. Keď budeš cítiť, že už je napnutá a že už ťa to trocha bolí, proste, že už nemôžeš ďalej fúkať, tak prestaneš a balónik vyfúkneš. Epino obsahuje balonik napojený na ručnú pumpičku. V prvej fáze cvičíš hrádzu a ked dosiahneš tých 10 cm, teda obvod 31 cm začneš nacvičovať vypudenie, teda vytlačenie balónika von, čím si nacvičíš vytlačenie hlavičky bábätka. Bábätko to vôbec neohrozuje, lebo sa to k nemu ani nedostane ! Ako hovorím, nacvičuješ hrádzu. Hrádza je sval, ktorý sa nachádza 4-5 cm odspodu, ktorý má schopnosť sa roztiahnuť a opäť stiahnuť. Tak sa nemusíš báť že budeš rozťahana. Po pôrode sa jednoducho stiahne, ked ho nebudeš cvičiť. Ale nie odrazu ako je to napríklad pri pôrode. Preto je potrebný nástrih, alebo je poškodený roztrhnutím. Epino ťa pred týmto ochráni. Keďže ho budeš rozťahovať postupne. Je to ako pri cvičení gymnastiky, ked postupne cvičíš, po čase dokážeš spraviť šnúru. No ale čo je dôležité, je práve to, že nebudeš mať bolestivé šitie, nemusíš absovovať bolestivé hojenie, nemáš problém pri sexe, alebo ti nebude unikať moč. Čo sú dosť časté problémy po pôrode. A hlavne si pohodlne hneď sadneš a môžeš sa sústrediť na bábo.

katik1
24. jan 2013

@miamoja2012 No a čo sa týka gélu. Tak celé balenie obsahuje 2 ampulky /striekačky/ na prvú dobu pôrodnú -- prvá doba je vlastne doba keď sa otváraš a máš kontrakcie, tieto ampulky pomáhajú lepšie sa otvárať a 1 ampulku /striekačku/ na druhú dobu -- to je samotný pôrod, vytlačenie bábätka. Táto ampulka zvlhčí pôrodné cesty a vytvorí tam vlastne akoby ,,klzačku" pre bábo. Bábänko lahšie vyklzne von a gel mu tým chráni hlavičku pred trením.také malé prirovnanie : skús si jednú dlaň zovreť do päste a tri s ňou o druhú vystretú dlaň - tak asi tak ide hlavička bábätka von. No a potom si skús tu vystretú dlaň natreť krémom alebo gélom a tiež skús treť zovretú dlaň - tak asi tak ide von bábo s tým gélom. No a mne stihli aplikovať len jednu na prvú dobu pôrodnú. A keďže som mala v sebe ešte dosť gélu a pôrod bol pri konci viac mi nedali a malý výklzol von. Každá s troch striekačiek je original samostatne zabalená, a aplikuje sa aplikátorom. Každá ma tiež svoj vlastný aplikátor, tiež original zabalený.

lydusska
24. jan 2013

Boze baby ani tu nestraste. Dnes som bola s tou mojou pitomou anglickou midwife a ma tak nahnevala ked som sa jej spytala ci by mi mohla skontrolovat krcok maternice a ona ze to az ak by sa mi po sone potvrdilo ze mam malo plodovej vody, juuuuj taka som bola vytocena ze no .... Tu ta vobec nekontroluju zvnutra ;(((( .... To je hrozneee ...

lydusska
24. jan 2013

@angel31 nooooo tu ta vysetruju iba ked mas problem. Len bohuzial ten problem niekedy uz je a ani o nom nevies a asi to ide hned k porodu, alebo potratu. No kazdopadne uvidime co bude po tom mojom dalsom sone co budem mat teraz v utorok ....

miamoja2012
24. jan 2013

@macka84 no to podľa mna neprejde.

miamoja2012
24. jan 2013

@inviav budes rodit v NZ? u koho?

inviav
25. jan 2013

@dominika1516 ja uz ani teraz nasho ocka nezatazujem vsetkymi tymi vecami okolo toho, co babo potrebuje..ja kupim, potom mu to ukazem a je to...ma toho dost v praci a ja ju mam taku o nieco volnejsiu, tak ho aspon od tohto odbremenim...este ma velmi zaujima, ako to bude vyzerat, ked sa malinka narodi a bude musiet behat po uradoch vybavit rodny list, zaniest ho do soc. poist., vybavit rodinne pridavky a tak...no lebo on este taketo vybavovacky davno nezazil, ale dufam, ze to zvladne 😉 my mozno tiez pojdeme ten vikend na nakup, ale to este neviem, lebo mame auticko v oprave 😒

inviav
25. jan 2013

@miamoja2012 jasne v NZ, ale neviem u koho..to sa da aj vybrat? ako tak pozeram na ten tvoj termin, tak mozno sa tam aj stretneme

bubinko83
25. jan 2013

@lydusska a to ti vobec nekontroluje krčok pohmatom? Mne zakaždym lebo aj ked ho je cez sono vidno ale može byt makky a to nieje dobre. Bohužial ani na SK nekontroluju krčok asi 80% gynekologov pohmatom,ale iba sonom.Ja teda tomu sonu moc neverim a aj ked to vyšetrenie v tehu nieje moc prijemne už ked maš velke brušisko ale za tu chvilu a pre to dieta to obetujem.

maca20
25. jan 2013

@adell34 Ked pojdes na kukucinovu tam si nemusis nic kupit, tam ten cukor ti daju... takze aj to je pozitivum🙂

miamoja2012
25. jan 2013

@inviav ja mam 6.5. ale podla mna aj skor to bude 🙂) no da sa dohodnúť s niekym za všimné, čo so počula...

julinka88
25. jan 2013

@lydusska Ahojky nástoj si na svojom ju to nič nestojí alebo ju trošku postrč že ak bude potom nejaký problém tak sa jej určite prídeš poďakovať

inviav
25. jan 2013

@miamoja2012 to ze ja mam az 12.5. neznamena, ze to nemoze byt napr. aj o dva tyzdne skor 🙂 ale tak to sa este uvidi...ja si asi nikoho dohadovat nebudem...moj doktor do nemocnici k porodom nechodi a s ostatnymi nemam skusenosti, tak ani neviem koho by som chcela...asi to necham na nahodu..a ty co?

miamoja2012
25. jan 2013

@inviav ani moj uz nerodi, ku komu chodis ? I.H.? vraj nie su ziadni skusení, samí mladí... takze neviem koho si vybrat.

inviav
25. jan 2013

@miamoja2012 ano k nemu chodim a som velmi spokojna s jeho pristupom, no skoda, ze ho tam nebudem moct mat pri sebe...a ty chodis niekomu v NZ? ja to asi ozaj necham len na nahodu a predtym sa pomodlim, nech to dobre dopadne...viem, ze aj niektorych mladych si mamicky chvalia, tak sa nechajme prekvapit a ked si chces ozaj niekoho dohodnut, tak sa skus poradit v diskusii porodnica nove zamky a tam ti mozno poradia