Prvorodičky - máj 2013
....ahojte tak rýchlo ako som do diskusie prvosnažiliek prišla.......tak rýchlo som aj odišla 😀 ......podarilo sa nám to na prvý šup 😀 ........ je to neuveriteľný pocit a od chvíle čo som to zistila.............stále sa len usmievam......mám energie aj za troch nie to ešte za dvoch 🙂 ............chcela by som aby táto diskusia bola o kočkách, ktoré zažívajú pocit prvého tehotenstva.........aby sme tu dávali nové poznatky a skúsenosti...........poradili jedna druhej.......sama zatial neviem "kudy kam"...........ale to nevadí 😀 nejako to zvládneme......preto píšte....čo máte nové....ako sa stravovať v prvom trimestri.....čo je lepšie a čo nie.....ako priberáme.......my máme momentálne 50 kg 😀 zatial 😀 .........nechutí nám sladké.......pričom doteraz som bez sladkého nevydržala.... 😀 ....zatial zistujem čo a ako........čo nemám jesť..........že nemám cvičiť.........ale ja som ani necvičila 😀 ........dam na seba pozor aby som neochorela a tak...................21.09.2012 ideme na náš prvý ultrazvuk.......teším sa na vaše príspevky.....a prajem krásny prenádherný deň............s úsmevom na tvári 🙂
Ja som mala 29. Tt strasne precitlively. Vsetko sa ma dotklo, dojalo, rozplakalo. A na WC idem v noci aj 4 x. A stale sa mi chce spat. Poobede si normalne musim lahnut.
@erienka No, my sme teraz v 32tt a až teraz ma prepadajú také tie myšlienky na to, ako to všetko bude, či to zládneme... Dokonca sa mi dnes v noci snívalo, ako mi dieťatko plakalo v postielke a ja som v tom sne nevedela, ako ho nakŕmiť 🙂. No skrátka ukážkové predpôrodné obavy 🙂. Ale, že by sa mi nejako výrazne zmenila nálada zatiaľ nepociťujem 🙂. Zato bruško nás pri spaní obmedzuje statočne. Skoro každú chvíľku som hore, lebo sa potrebujem nejako otočiť a na vecko idem tak 3-4krát. Momentálne mi ale robí starosti stašná bolesť panvy a lonovej kosti (hoci to znie smiešne), vôbec nemôžem došľapnúť na ľavú nohu a prehodiť sa v noci, alebo zmeniť polohu cez deň, keď si sadnem, to je ukrutná bolesť... Včera som sa skoro rozplakala... úplne vážne. Vôbec som sa nevládala hýbať... A tiež mám také spavé stavy ako @bebe2013, že si poobede musím na chvíľočku ľahnúť.
Cauteee, no ja som na tom podobne... s tym nočnym WC ale lepšie zatial, niekedy raz idem, niekedy nemusim. Zatial prespim celu noc, a niekedy ma aj cez deň chytí spánok...Opuchnute nohy som mala 2 dni... po celodennom nakupovaní a chodeni vo vys.topánkach... ked mam lepší deň tak ma nič nebolí, ale inokedy ma ani nieže bolí, ale ťažko vstávam z ľahu, ťažko sa obraciam v posteli ...no aby horšie nebolo... Najhoršie je,ked si narobim plany, že povysavam, navarim, upracem... a uz na obed sa mi nechce... potom si pripadam ako bordelár a lenivec... ale našťastie, moj frajer sa už dávnejšie ujal upratovania aj varenia, čo som sa tešila...až kým mi to včera "nevytmavil"...že on už nemá na nič čas, dokonca ani na mňa... Tak som si povedala, že nebudem lenivá...aspoň budem mať pohyb, ked už ani na prechádzku sa nedá ísť von... Tak tolko o mojich "problemoch", idem mu upiecť tortu na meniny zajtrajšie... len neviem akú.
@miamoja2012 a nemam pocit, že by ma brucho extra obmedzovalo... akurat pri obuvani stracam rovnováhu niekedy...🙂) ale ešte sa viem obliecť... jediné čo ma napadá, včera jak som ležala vo vani, ledva som sa postavila z nej... a čo bola sranda, "upachala som ju"... nepretekala okolo mňa voda...
@bebe2013 ahoj no o spani ani nehovor, na mna to dolieha posledne tyzdne aj napr dnes az teraz som vstala a ranajkujem.
Ozaj ten rozhovor bol naozaj zaujimavy, ja som mala z toho tiez take zmiesane pocity ale naozaj rozpravala velmi dobre. Mne sa zda, ze vo svedsku povinné očkovanie neni, len ten vitamin K pri narodeni, ale neni som si ista
@sony44 no ja s tym mam problemy uz asi druhy tyzden a uzivam olynthky a bojim sa lebo som citala az dnes zeby sa nemali ze je to aj na letaku tak dufam ze som Drobcekovi neublizila a aj teraz mam upchaty ale drzim sa no nenormalne ma to rozculuje nemozem dychat ani zuvacku nemozem zuvat poriadne no proste neviem co robit asi poslem draheho do lekarne po tie spreje z morskej vody lebo inak sa dnes nevyspim a pritom to nie je taka nadcha ze nadcha ale len upchatie nosa nic viac ani hrdlo ma neboli ani hlava nic viac takze netusim ale citala som ze v tehu je to normalne a ze je to sposobene opuchom sliznice ..
@dominika1516 - áno je to normálne - tiež to mám tak, že to nie je nádcha, cítim, že sú to opuchnuté sliznice...., to si urobíš aj doma, daj si lyžičku soli do vlažne vody cca 1 dcl a upchaj si jednu dierku a vtiahni do seba potom druhú...ja som to opakovala 2x a stačilo mi to na uvolnenie.. ak by si mala problém vtiahnuť to jednou dierkou, tak ju vtiahni oboma ako ked sa potápaš🙂
@bublinka711 @erienka ahojte, bublinka, akokeby som o sebe citala, neuveritelne ma boli lava noha, akokeby slabiny a o klboch pri spani ani nehovorim, velmi tazko sa otacam a mam pocit, akokeby mal maly v ruke pilku a rezal mi nohu..boli ma to pri sedeni, lezani a o chodzi ani nehovorim.. V piatok som bola na sono a prietoky a vraj je to tym, ze maly je uz cca 2 mesiace dole hlavickou, hlavicku ma uplne nalavo, preto tie bolesti...a brucho mam take akesi tazke, akokeby mi padalo..moja dr. mi vravela, ze na to su nejake tehotenske pasy, ktore drzia pevne brusko pri tychto pocitoch..cikat mi v noci vobec netreba, hoci pijem na litre...a cim sa maj priblizuje, tym sa viac a viac bojim, porodu a aj co bude po porode, predsa je to pre mna vsetko nove...
@ivuskase ja som dnes vstala o 9.00. Ale to kvoli tomu, ze sa v noci budim dost casto. A o 14.00 na mna dojde utlm do takej piatej. Normalne som nepouzitelna. S tym ockovanim fakt neviem, momentalne sme vo faze, kedy sme sa rozhodli, ze s tym pockame a dame zaockovat proti tym najnevyhnutnejsim. A urcite len vtedy, ake babo bude 100% fit.
@dominika1516 ja mam tu tehotensku nadchu uz od zaciatku. A davam si na to solny roztok v spreji. Ine som sa bala. Lekarka mi predpisala aj nieco s kortikoidmi, ze to nevadi, lebo je to len lokalne do nosa, ale ja som sa to bala pouzit.
@adell34
@bublinka711
@erienka jooooj, zeny, aj vy sa citite ako take dochodkyne? :D Fakt takto si predstavujem dochodok. Furt daco pobolieva.
@dominika1516 wow, to som nevedela o tych kvapkach, ja uz skoro tyzden uzivam Nasivin, radsej s tym prestanem
@sony44 no uz som sa par krat topila takze to zvladnem potiahnut ale viem ze ten pocit nie je 2x prijemny 😀 .. ale iste je to lepsie jak tie olynthky takze vyskusam .. dakujem 😉
@bebe2013 no ved aj ja sa bojim takze vyskusam ten solny roztok a budem dufat ze pomoze 😉
@erienka a citala si pribalovy letacik? Je tam nieco o tehulkach lebo o inych sprejoch som necitala ale pri olynthkach je napisane ze ho neoporucaju lebo nevedia naisto povedat ze ci skodi alebo nie tak az ma zarazilo ako som to dnes citala a to uz vyse dvoch tyzdnov niekolko krat do dna uzivam :-\ ..
@dominika1516 nenapadlo mi ho precitat si, mala som pocit, ze nieco take nemoze skodit. Je tam napisane, ze to treba konzultovat s doktorom. Ale na inych forach som nasla, ze to zeny pouzivali a vsetko bolo ok, tak dufam, ze to bude ok...Kazdopadne uz ho dnes nepouzijem
@dominika1516 Nepouzivaj Olynth, tehotné môžu len tie soľné roztoky alebo Vincentku. Môžeš tým bábätku ublížiť, varoval ma pred tým môj dobrý známy, ktorý je ORL lekár.
@dominika1516 vincentka je slana lieciva voda, ked ju pijes je velmi dobra na zaludok a sprej je vyborny do nosteka, ja sa iba nou liecim a velmi pomaha. Inak cudujem sa , ze si sa v lekarni nespytala na kvapky vhodne pre tehotne, mne dokonca aj kremik na kutik predala uplne iny, lebo videla, ze som tehotna.
@dominika1516 ani nevies ako som rada, ze ja taketo "svokrovske"problemy nemam...ja toho mojho zapajat do nicoho nemusim, lebo on toho robi naozaj vela..mame doma prace rozdelene, ze on porobi okolo domu a ja zasa v dome..ale teraz v poslednej dobe mi musi pomahat, lebo uz tolko nevladzem...a samozrejme aj my k tomu budeme Simonku viest, nech pomaha aj mamke a aj ockovi 🙂
no co sa tyka tych kileciek, tak ja ti naozaj neviem, lebo v poslednej dobe mam pocit, ze stale iba rastiem a priberam aj zo vzduchu....na teba sa tych chorob teda nalepi pocas tehotenstva..ja musim zaklopat, ze zatial nemam teda problem s nicim nejaky extra...teda okrem tej anemie, ale verim, ze stvrtkovy odber krvi uz bude v poriadku....ked to s tym sprejom, ale nevedia naisto povedat, tak ja by som si ho radsej nedavala a skusila nieco z receptov starych materi...len pre istotu
Dievcata, aj vam zvykne tvrdnut brusko pocas dna? Kolkokrat za den je to este v norme?
@inviav Ahojky ja mám tento problém od 4 tého mesiaca a doky mi dal hned Magnerot a odvtedy ho beriem ....
dá sa kúpiť aj bez predpisu tak ak je to aspoň 3,4 krát denne tak si ho kúp lebo sú to vlastne kontrakcie ktoré sú normálne až v poslednom mesiaci kedy je to už normálne že maternica sa už pripravuje na pôrod
@dominika1516 Vincentku do nosa kúpiš normalne v lekárni. Nečakaj ale zázraky, určite ti to taw neulavi ako Olynth, ale je to neškodné a nos to zvlhci. ..
Ahojte baby🙂
@inviav mne zasa dr minulý týždeň na to tvrdnutie bruška povedala,že veď ono tvrdnúť musí,tak som ostala v pomykove...lebo minulý víkend som ho mala ako kameň skoro stále 😒 ...ale dala som si magnezko a je to teraz lepšie...
@adell34 Joj, presne to povedal doktor aj mne. Vraj je malinká nízko a hlavičkou tlačí na nejaký nerv či čo. Trošku mi to teraz pomohlo utlmiť magnezko a dal mi aj vitamín AD, lenže tam som si zas prečítala, že vitamín A sa nesmie užívať v tehotenstve, tak ho radšej neberiem... Teraz neviem, čo je lepšie, či neužívať, alebo nečítať príbalové letáky a užívať 🙂.... Ale myslím, že to radšej vydržím 🙂)). Však už nám ostáva iba mesiac a dačo 😀.
@mariettka27 aj mne povedal, že tvrdnutie bruška je od 34. týždňa normálne. Vraj sa tak maternica pripravuje na pôrod. Ono potom tuším v 36. týždni ti lekár nakáže Mg aj vysadiť, lebo potom sú problémy pri pôrode, lebo zabraňuje tá dávka správnemu otváraniu...
Dievčatá, už ste aj riešili pôrod? Teda, že aký chcete, či prirodzený, či epidural, alebo niečo iné.... Lebo mňa sa to každý pýta a ja teda fakt neviem. Šak som ešte nerodila... Zas si nechcem vymýšľať nič špeciálne, lebo poznám doktorov, že to nemajú moc radi a má mi tam potom niekto čosi hundrať... ale zas, ak by bolo niečo, čo by to celé mohlo uľahčiť... Zas o epidurale som počula, že ho neodporúčajú pre prvorodičky... tak ja fakt neviem...
@bublinka711 jaaaaj porod, radšej na to ani nemyslím 🙂 ale nie ja mám vybranú iba nemocnicu kde chcem rodit, a samozrejme s epidurálom ked sa bude dat... tiež som prvorodička a ešte som nepočula o tom, že ju neodporúčajú.. a čo sa budeme trápit?? to je asi tak všetko... inak tam asi nemáme čo navymýšlat 🙂
@dudi30 to som rada, lebo ja tiež neviem, že čo by som akože mala riešiť... vyhnúť sa tomu už nevyhnem, tak budem musieť to len nejako prežiť 🙂... asi... 🙂

Ahojte mamicky v cca 30 tyzdni. Chcela by som sa spytat, ako svoj stav prezivate po psychickej a fyzickej stranke - mate nejake zmeny nalad? Obmedzuje vas uz brusko pri chodzi, spani? A chodite tak castokrat na vecko ako ja (asi 5krat za noc?)