Prvorodičky - máj 2013
....ahojte tak rýchlo ako som do diskusie prvosnažiliek prišla.......tak rýchlo som aj odišla 😀 ......podarilo sa nám to na prvý šup 😀 ........ je to neuveriteľný pocit a od chvíle čo som to zistila.............stále sa len usmievam......mám energie aj za troch nie to ešte za dvoch 🙂 ............chcela by som aby táto diskusia bola o kočkách, ktoré zažívajú pocit prvého tehotenstva.........aby sme tu dávali nové poznatky a skúsenosti...........poradili jedna druhej.......sama zatial neviem "kudy kam"...........ale to nevadí 😀 nejako to zvládneme......preto píšte....čo máte nové....ako sa stravovať v prvom trimestri.....čo je lepšie a čo nie.....ako priberáme.......my máme momentálne 50 kg 😀 zatial 😀 .........nechutí nám sladké.......pričom doteraz som bez sladkého nevydržala.... 😀 ....zatial zistujem čo a ako........čo nemám jesť..........že nemám cvičiť.........ale ja som ani necvičila 😀 ........dam na seba pozor aby som neochorela a tak...................21.09.2012 ideme na náš prvý ultrazvuk.......teším sa na vaše príspevky.....a prajem krásny prenádherný deň............s úsmevom na tvári 🙂
@miamoja2012 hehe ja som si kupila dva cele kompletiky, na cestu domov, jeden mensi a jeden vacsi, este nieco pre seba a hotovo. Kozmeticku tasticku mam zbalenu no a nic viac mi netreba, este som sa uistovala u asistentky, ze co si mam zobrat a ta na mna, ze co s tym stalemam, ze len veci na cestu domov. U nas uz len tatinko musi cez vikend plienky pozehlit a buduci tyzden hadam postielku nachystam a hotovo.
Inak posledny tyzden si vsimam, ze mam brusko akosi stale viac a viac dole aj sa mi lepsie dycha akurat ma to tam dole tak divno picha posledne dni a mala sa strasne vrti.
@inviav Velmi pekne dakujem za zoznam si zlatá nebodaj chodis lekarovi s menom Georeoh ak som to sparvne napisala?No a s tymi cisárskymi tak myslim si ze ho daju tym kto moc prenasa alebo si vybavi lekara ja tomu neverim ze ked ide vsetko tak ako ma ze by aj napriek tomu dali cisársky. Len sa modlit aby to prislo pekne prirodzene. Ani ja by som nerada rodila cisárskym ale ked nedaj boze budem musiem prenasat a budu vyvolavat porod a a nepodari sa lebo aj to sa moze stat tak ine mi nebude zostavat
@ivuskase aj mne sa zda ze mam nizsie brucho, aj vacsie a dnes sa mi zdalo ze také rozcčapnuté, ale vcera bolo zase take malé dopredu.zozadu ani nevidiet...
aj mne sa velmi zacala hmyrit, uz tyzden, od kedy kamdr vyšetril ... kazdy sa pyta ci nekope do rebier, alebo mechura, ale to nie...akurat 2 x som mala pocit ze ma nieco koplo do stehna... to neviem ako tampreslo...
@miamoja2012 ja mam obcas pocit, ze ju citim uplne priam medzi nohami ako mi tam tlaci, uz ani neviem ako mam lezat a presne brusko ako keby sa mi rozlialo do bokov a klby ma bolia ako keby som ich potrebovala riadne namazat, tak obcas aj dufam aby mala prisla skor kazdy vecer jej hovorim, kolko dni tam ma este zostat a ze potom uz nech pride za nami.
@ivuskase
no moja by mala pockat este 18 dní, do mája. Ja citim doslava asi hlavu medzi nohami...ked chodim. A ked sa mam otocit v posteli, katastrofaaa ... normalne manever... uz chapem ked kamoska hovorila ze sa cit ako veleryba ... aspon ze tak nevyzeram.... a dufam ze u ani nestihnem. Brucho mam tak akurat, zo zadu ho ani nevidet , hihi
@nany12 vobec nemas za co 🙂
nie, chodim hlavatemu...on volakedy robieval aj v nemocnici, ale teraz uz k porodom nechodi...no ja si o tych cisarskych myslim, ze ich robia niekedy aj ked netreba, lebo v NZ tak rodi viac ako 50% mamiciek a to je vraj najviac na slovensku...nemyslim si preto, ze je to vzdy uplne nevyhnutne, ked inde ich tolko nerobia
tak musime uz len dufat, ze budeme v tej stastnejsej mensine bez jazvicky 🙂
@miamoja2012 no ved to, ja som tiez taka akurat myslim, ze niektore baby su take ako je uz v 5 mesiaci, len to otacanie je fakt ako zly sen, vsetko ma picha, na lavom boku nemozem vobec spat to ma hned zacne kopat a na pravom to tiez nie je vyhra, som si myslela, ze len baby s velkymi bruskami maju takyto problem 😒
@ivuskase ja uz tak čakám že sa vyspím na bruchu, ježíííš, nevieš si predstaviť, ako sa budem opalovať v tráve.
Uz zajtra chcem vytiahnut lehatko, ale zas len po sediacky... A co mi frajer kupil kreslo, uz by som ho najradsej vyšmarilaaaaa...
Ludia, kto mi pride upratat...ja si len narobim vzdy bordel ... ako ze zacnem upratovat, a nechce sami to dokoncit...
terza mam 1/2 skrine vylozenu a druhu nieee....
a mam dohodnute stretko a sa mi nechceeee
kto vyhral 500 € zlavu ... ?
@miamoja2012 no už máš upratané??? Akú zľavu? Na kočík?
nie, kto by mi upratal 🙂)
na odber pup.krvi 🙂
Moj frajer to chce, ja nie...tak neviem co spravit.
Niektore kamosky si to dali, aj rodina tak 1:1, co som sa popytala doktorov roznych, tí su proti... okrem čunderlíka 🙂
Muriel sa este nevratila z KN? som uz zvedava co povie...
@miamoja2012 Ja som tiež vyhrala tú poukážku na odber krvi. Ale kamarátka mi povedala, že keď už tak, tak ten Prémium odber je lepší. Tiež som sa ešte nerozhodla, že čo s tým.
@kvetinka888
to mi vyplynulo aj z toho telefonatu,,,ked som tu chuda babu vyspovedala... Dopotrali sme sa ze 8 x sa to vyuzilo na SR z toho 1 x vlastný material.
@miamoja2012 A volala si s niekým z toho Cord Blood Center z BA? Lebo mne zasa povedali iné štatistiky 😀
oni mi volali a oznamili ze som vyhrala, ja ze viem, ze uz 2 tyzdne dozadu poslali mail... opytala som nevyhrala kočík 🙂
ze mi poslu zmluvu nech si rozmyslim...
ze zaplatit a podpisat mozem aj po porode, len mam povedat ze chcem odber...asi uz moc nepredavaju...
Ale kamoska mi hovorila, ze nejakej kamosky syn ma nador na mozgu a prve co sa ho spytali bolo, či ma odber PK.... tak fakt neviem.
@kvetinka888 ake statistziky ti povedali?
@miamoja2012 Ono je to podľa mňa celé psychicky založené. Možno teraz to človek zvažuje, stojí ten odber po zľave 490 €, čo je relatívne dosť a potom ročne 69 € čo si myslím, že je celkom prijateľné, len si povieš, že načo, je to blbosť a nedaj bože sa niečo stane a bude si to človek vyčítať, že načo som bola taká lakomá, že to teraz mohlo pomôcť. Neviem stále čo, aj ma to zaujala a fakt keď vidím ale to množstvo malých pacientov na onkológii, možno to zvážim.
@miamoja2012 Také, že na Slovensku bol zatiaľ iba 1 prípad a 2 v ČR. Ale, že veľa ľudí si to dalo odobrať, ale zatiaľ sú tí pacienti malí a našťastie zdraví.
@kvetinka888
ano malí, ale aj to mi povedali, ze sa to da pouzit len do 40 kg... tak neviem, 10-15 decko ma 40 kg, potom co ? ked to uz bude nepouzitelne, zaplatim 300 € za likvidaciu ... o tom sa nepíše 🙂
A inak ja verim tym lekarom, co su proti z najpodstatnejsieho dovodu : uz úri narodeni ma clovek v genoch zakodovane chorobyy buducnosti, a ci sa unho vyvini zavisi od jeho zivota ... podla mna je to logicke,
@miamoja2012 No mne vraveli, že tiež je to na váhu približne 40 kg, ale že vedia nejako potom ešte zväčšiť to množstvo nejakým vývojom. A o tej likvidácii fakt nepadlo ani slovo, jediné čo mi povedala, že ak už nebudeš chcieť platiť to ročné členské v rodinnej banke tak sa zmluva vypovie a rozhodneš, či to môžu dať na to verejné darovanie, likvidáciu alebo na nejaké vedecké výskumy.
uvidime co pisu v zmluve
Baby co s tyka tej pupocnikovej krvi - no neviem si myslim ze je to iba dobra zarobkova cinnost. I ked som vystudovala chemiu a su mi velmi dobre zname indiferencovane bunky .... aj tak nie kazdemu to moze pomoct. A ked si vezmete ze to este nie je tak velmi prestudovana vec, lebo sa to az prilis nepouziva tak asi to ma princip preco ....
Ved ak i budes mat dajme tomu tumor hej, ta pupocnikova krv sa moze pouzit iba v pripade ze sa jedna o benigny tumor, ak ide o maligny tumor, tak tam sa jedna uz o metastazy a i keby sme pouzili tu pupocnikovu krv na vytvorenie noveho organu, tak co tie ostatne metastazovane organy???
Ja verim v osud a ak ti je dane zomriet este mlady bohuzial nic s tym nenarobis. Ved kolko bizzarnych nehod sa stalo a ludia zomreli a kolko takych smrtelnych nehod a ludia prezili, preco asi? Lebo asi mali nieco este urobit v zivote!!! Neviem ci i vy mate taky postoj, ale ja to tak chcem brat .... samozrejme bude to smutne ak sa stane nieco mojmu dietatu, ale budem to musiet brat tak ze sa to malo stat.
Napr tu v UK taky odkald pupocnikovej krvi pre svoje pouzitie sa nerobi ... preco asi? Mozete ju darovat do banky pre niekoho ineho, ale nie drzat si to pre seba ....
Ale samozrejme je to na kazdeho rozhodnuti. Ale isto by som sa neobvinovala ako mama ze som sa tak rozhodla. Ved minulosti tiez nic taketo neexistovalo ... A kedze este i za nicenie tej pupocnikovej krvi by ste museli platit, tak to je faaaaakt smutne ked budete platit kazdy rok 69Eur ... no smiesne!!!
....my sme tiez rozmyslali o tom ze si nechame pupocnikovu krv pre nas...po precitani viacerych clankov, a prezreti reportazi...ci uz slovenskych, ceskych, nemeckych a porovnani pre a proti ....sme sa rozhodli pre darcovstvo.....nakolko sme dospeli k zaveru ze ide viac menej o biznis a ako dobre vieme na zdravi nasich deti sa najlepsie zaraba....
@lydusska Tiež vidím v tom skôr biznis a taký psychický nátlak. Tak uvidím ešte.
@kvetinka888 presne ale ako hovorim to je kazdeho osobna vec, ak sa bude maminka citit istejsie zainvestovat do buducnosti tak preco nie, nie je to strata penazi .... Drzim palce aby si sa rozhodla spravne ;)
@lydusska Ten prvotný odber sa mi zdá byť dosť drahý. Stojí 490 € so 400 € zľavou, takže pôvodne 890 €. Ale z môjho okolia zatiaľ nepoznám nikoho kto by si to dal a keďže to neni dlho, tak ani výsledkov nie je teda moc. Mne spomínali zatiaľ len 3 prípady, kedy to použili, z toho 2 v ČR.

@kvetinka888 ja si budem asi musiet kupit nove veci, kedze mam menej kg ako ked som otehotnela, schudli mi nohy strasne, takze pocitam, ze ked porodim tak budem mat tak 60kg max