Rakúsko. Maminky, snažilky, tehulky

kafulienka
30. sep 2006

Ahojte vsetky snazilky, tehulky, netehulky atd. Skusam zalozit novu temu a verim, ze sa niektora najde a odpovie mi. Velmi rada by som sa dozvedela co najviac osobnych skusenosti z tehulkovania v Rakusku (aj ked patrim zatial len ku snazilkam). 🙂

bronau
30. sep 2006

Ahoj, ja sice nemam osobne skusenosti, ale mam kamaratky, ktore v Rakusku byvaju, vydali sa tam a maju deti. Ja som tam robila Aupairku, ale vratila som sa domov, chcela som skoncit skolu. Moja velmi dobra kamaratka mala dokonca vazne problemy a rizikove tehotenstvo i porod bol velmi problematicky, ale napriek tomu si vsetko pochvalovala. A to rodila v normalnej statnej nemocnici, cize nic extra.

kafulienka
autor
30. sep 2006

dakujem, bronau, ja som tu v rakusku tiez toho poriadne odAUpairovala (Salzburg Land) "deti mi preslo rukami ako smeti", teraz by som uz ale velmi rada robila AUPAIR mamku svojmu vlastnemu baby, tak zhanam uzitocne info 😉

kafulienka
autor
1. okt 2006

...tak to stale skusam, najde sa este niekto? ☹

monja
2. okt 2006

ahoj kafulienko,
ziju ve Vidni od dubna a pristi rok zacneme s manzelem snazilkovat.takze jeste zkusenosti osobne nemam,ale pridavam se k zajemkyni o uzitecne info.Monika

kafulienka
autor
2. okt 2006

ahoj monja,
ako tak pozeram, asi sme zatial jedine, ktore budu snazilkovat a tehulkovat v rakusku...nuz co, vyskusame to a potom budeme davat rady my!
Alebo sa nam mozno niektora prihlasi, kym to nase tehulkovanie bude aktualne... 😖

kafulienka
autor
8. okt 2006

ahojte...
akosi sa mi nedari s "rakuskymi" snazilkami a tehulkami atd...tak sa len tak opytam, je tu este nejaka zenicka okrem nas v rakusku?

zrzuska
8. okt 2006

ahojte. mojho priatela teta zije vo viedni, je tam vydata a ma dve deti. zdravotnictvo si tam velmi chvalila. hovorila, ze je to uplne ine ako na slovensku. ze jej z porodnice dali aj vecicky co malo male na sebe aj uterak. to je len to co mi medzi recou povedala, nejak som sa jej az tak podrobne nevypytovala. ale je velmi spokojna, to je podstatne 😀
co vas konkretne zaujima? mozem vam to zistit ak chcete

galina75
10. okt 2006

ahojte baby v rakusku.
Ja som uz 6 rokov v rakusku. Som opät snazilka, lebo minuly tyzden som zial potratila v 12 tyzdny 😢 Teraz sedim doma, som 2 tyzdne na PN-ke a rozmyslam kedy zacneme znova🙂) Urcite to nevzdavame! V akych ste mestach? Ja byvam pri Eisenstadte, pracujem ale vo Viedni.
Gala

kafulienka
autor
12. okt 2006

ahoj gala, my sa o chvilocku ideme snazilkovat (este cakame na vysledky vysetreni) a som v Russbachu - co je asi 60km od Salzburgu, taka dedinka v srdci Alp. Je mi to luto, ze sa to nepodarilo na prvy krat... 😔 , pozeram na 75 pri Tvojom Nicku, tak ja som 76 rocnik, takze tiez uz tie biologicke hodiny akosi zacali tikat aj u mna... drzim palce a ak budes mat chut velmi rada si s Tebou popismenkujem. ahoj. k.

galina75
13. okt 2006

Ahoj,
tak vam budem drzat palceky. Na ake vyskledky cakate?

Ja si mam dnes zavolat do nemocnice kvoly mojim vyskedkom, no snad bude vsetko OK a potom by sme mohli o 2 mesiace zacat skusat. Teraz mam zakazane skoro uplne vsetko, aj ked sa citim relativne fajn. Tak sa flakam doma. Nemozem sportovat, kupat sa a sexe ani nehovorim 🙂
Ano som rocnik 75 aj ked sa na to vobec necitim, ale vskutku som nikdy nechcela byt stara mamina, ale mali sme iba pred rokom svadbu a potom sme sa do toho pustili, vskutku som si myslela, ze sa nam to podari skor, skusali sme 9 mesiacov kym som zostala tehotna, radost velka, a nakoniec to zial nevyslo. No my to nevzdame. Marksa sa to vzalo viac ako mna, ved chlapy to prezivaju opät uplne inac, ale teraz je uz fajn.
Este tyzden vydrzim doma a potom pojdem do prace, tam ten cas ubehne rychlejsie.
Tak sa maj.gala

kafulienka
autor
15. okt 2006

Ahoj gala, prepac, ze odpisujem akosi neskorsie, teraz sme prisli domov (SK), tak na internet sa nedostanem kazdy den... ☹
My cakame na vysledky z gastroskopie (odobrali nam vzorku zo zaludka), ak budeme mat obaja infekciu, tak budeme musiet brat "antibiotika". Tak preto snazilkujeme ale vlastne este nie "naostro".
My obaja pracujeme v AT, ale stale mame sezonne pracovne povolenia, tak sme to vyskusali aj v Anglicku medzi sezonami. A boli sme milo prekvapeni, aky socialny system funguje v UK.
Ako dopadli Tvoje vysledky? Ozaj, odkial si z SK?
Ahoooj, k.

galina75
16. okt 2006

Ahoj
ani neviem ako dopadli moje vysledky, teda odoberali mi iba krv, mam ist ale zajtra opät na odber, tak asi nebolo vsetko tak ako by asi malo byt. Hovorila som iba so sestrickou.
No ved uvidim. Kedze som este tyzden doma, tak mam aspon program.
Ja som povodne z BA, chodime tam este tak raz na 4-6 tyzdnov. Nastastie to mame na skok, za 1 hodinu som na hraniciach.
No mam tam este dedka a par kamaratov, tak tam obcas zbehnem.

Ste v Salzburgu v nejakom lyziarkom stredisku?
Aj ja som bola v UK, no to uz je tak strasne davno, ako au-pair.Bola som pri Readingu (asi hodinku vlakom od Londyna)
Bola som tam ale iba kvoly anglictine, lebo som vedela, ze ked chcem ist do rakuska potrebujem este jeden cudzi jazyk, okem nemciny. Aglictinu som sa nauciala a no teraz ju v praci vobec nepotrebujem, tak dufam ze vsetko nezabudnem ☹

tak sa maj a verim ze vase vysledky dopadnu dobre.
Gala

galina75
12. dec 2006

Naozaj tu nie je ziadna ina snazilka pripadne tehulka v rakusku?
Ozvite sa !!!

emjee
12. dec 2006

vyznate sa niektora v rakuskom pracovnom prave? konkretne ma zaujima, ako dlho treba odvadzat socialne poistenie prip. nieco ine, aby som mala narok na matersku v rakusku? kde by som sa to mohla dozvediet?

galina75
13. dec 2006

emejee to ti naozaj nepomozem, mozno ked budem mat casu pobeham po internetea ked nieco najdem, tak ti to poslem. Gala

emjee
13. dec 2006

galina diky, kuknem 😉

emjee
13. dec 2006

ty brdo, to bude desne 😖 totiz planujem pracovat v rakusku a byvat na slovensku, kde by som chcela chodit aj k lekarovi - no ako citam, materske je v rakusku podmienene potvrdeniami o 5 navstevach lekara v tehotenstve a 5 navstevach lekara dietatka do 18 mesiaca zivota 😲 😝
a zo slovenska materske cakat nemusim, ked tu nebudem zamestnana ☹
dilema 😖

ikke
13. dec 2006

emjee, a slovenska materska je cim podmienena? nie platenim nejakeho socialneho poistena? a to si nemozes platit? (neviem, pytam sa...)

ikke
13. dec 2006

resp.: to potvrdenie musis mat od rakuskeho lekara?

emjee
13. dec 2006

ikke mozem si ho platit dobrovolne, ale je to podla mna zbytocne, pretoze ak by som platila dobrovolne, budem platit nejaku minimalnu taxu a dostanem minimalnu matersku, ktora je priblizne v takej vyske ako rodicovsky prispevok (na ten mam narok ak nemam narok na matersku a nemusim mat zaplatene v soc. poistovni nic)

silvuna
13. dec 2006

ahojte baby, hlasim sa do klubu snaziliek v rakusku. snazilkujeme od septmbra, no zatial bezuspesne. uz som myslela, ze som tehu, citila som sa ... tak nieak inak...stale som bola unavena, mala som divny pocit v podbrusi, tak ako keby mala prist menstruacia.(no ta mala dojst az o 2 tyzdne). tak som vyhladala lekara. no ten namiesto dobrej spravy ktoru som s napätim ocakavala, zahlasil mi ze mam endometriozu. ☹ bol to pre mna sok. este nezabudol dodat, ze by bolo velmi dobre, aby som co najskor otehotnela, lebo casom sa to moze len a len skonplikovat. takze teraz pracujeme s mojim zlatom o stosest. 😀 . aj mna by zaujimalo ako to tu funguje s materskym prispevkom? v ktorom mesiaci mozem ist na matersku? (samozrejme ak je vsetko v poriadku)ako to tu funguje v poradni, na vysetreniach atd.

kasis
13. dec 2006

emjee, na SK sa dobrovolne mozes poistit na hocijaky vymeriavaci zaklad do 25 911 Sk, co cini asi 1 040 Sk mesacne, platit si musis minimalne 270 dni pred ocakavanym porodom ( ak sa porodi skor, plati datum, co urcil lekar)a z toho vychadza celkom slusna materska okolo 14 500 Sk, mesacne. Samozrejme to plati pre buduci rok do juna, potom sa vymeriavaci zaklad ma zvysovat.

emjee
13. dec 2006

kasis za 1040 sk mesacne by som mala matersku 14 500 sk? to vazne? to by sa oplatilo platit dobrovolne 😀

citala som tie linky od galiny, zaujimave, zistujem, ze v rakusku:
- sa nastupuje na matersku 8 tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu
- doma s dietatom mozes byt max. do jeho 2 rokov (mozes aj dlhsie, ale vtedy ti uz zamestnavatel nie je povinny drzat flek)
- dostavas kinderbetreuungsgeld (materske) vo vyske ca. 436 euracov mesacne plus familienbeihilfe (ked nemas narok na familienbeihilfe nemas narok ani na kinderbetreuungsgeld)
- aby si dostala kbg musis absolvovat 5 vysetreni pocas tehotenstva a 5 vysetreni s dietatkom a musis si to dat zapisat do mutter-kind-passu
- slovenky ako obyvatelky EU su zrovnopravnene, samozrejme musis mat opravnenie na pobyt v rakusku (aufenhalts alebo niederlassungtitel)
- zatial som nikde nenasla ako je to s pendlermi, kedze ja planujem byvat na svk 😒

galina75
14. dec 2006

Ahoj emjee,
Ja tu mam pobyt, tak ma to nikdy az tak nezaujimala, ale mam kamaratku- holandanku, ktora pracovla 5 rokov v rakusku, samozrejme odvadzala vsetky socialne a zdravotne davky tu v rakusku a ked zostala tehotna ( doplnam ze bola vydata ze slovaka a mala prechodny pobyv v BA) tak jej zamietli matersku v rakusku, s ovdovodnenim ze jej "lebensmittelpunkt" ( teda kde sa koncentruje jej zivot) je pravdepodobne na SK a tak dostaval jej manzel slovensku matersku. Bola dost zhrozena, lebo je rozdiel dostavat € 436, alebo SK matersku - naozaj neviem kolko to je,ale bude to asi menej. No ani ju vo sne nenapadlo, ze na nu nebude mat tu v rakusku narok.
Neviem ci to nebude nieco podobne aj s "Pendler-mi". skusim nieco najs v internete.

Ahoj Silvuna, tak vitaj, aj mi sa zial opät snazilkujeme, prvy pokus nam nevysiel, ale nevzdavame to. A v ktorom meste si? Na matersu mozes ist 2 mesiace pred planovanym terminom porodu, ako uz pisala emjee.
g.

mmmk
14. dec 2006

Ahoj damy, tak ja jsem v Nemecku, ale do Rakouska planujeme v presun asi tak za 2 roky (chceme, aby nase budouci deti mely bliz k babickam, v CR bydlime u rakouskych a slovenskych hranic). Kdyz ma manzel (a ja vlastne taky) neomezene pracovni povoleni pro EU a tady v Nemecku Freizügigkeit von Unionsbürgern (Bescheinigung), mam taky narok na materskou? A kdybychom se presunuli do Rakouska, tak to povoleni k pobytu dostaneme taky???
Diky moc 😵 A preju hodne stesti v Rakousku.

luckka
14. dec 2006

kasis: napísala som ti IP dakujem 😉

galina75
14. dec 2006

mmmk, naozaj neviem ako to funguje, v tom ti neporadim. Ale ked uz ma spovelenie do nemecka, tak by rakusko nemalo byt uz problem. ale naozaj neviem. drze sa .
Gala

emjee
14. dec 2006

galina - presne tohto sa obavam - budem tam zarabat, odvadzat dane a narok nebudem mat na nic 😠 mne by nevadilo sa prestahovat do rakuska, ale manzel nevie ani ceknut po nemecky a tazko dostane nejaku robotu, o prac. povoleni ani nehovorim, budem rada, ak ho vobec dostanem ja
bozinku citim sa tak uzasne zrovnopravnena s rakusanmi 😝 😠

mirasierra
14. dec 2006

mmmk-moj manzel tiez pracuje v nemecku, Ja zijem na Slovensku ale rada by om sa k nemu prestahovala, ale az potom co otehotniem. Snažime sa 4 mesiace ale zatial nic. Kde zijete vy?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre