♥Septembrove bábätka 2010♥
Ahojte hľadala som túto temu žial bez výsledku ak tu taká už je tak sa ospravedlňujem.
Ja mám už potvrdene tehu lekárom a termín mám podľa PM 6.9.2009
Zatiaľ je to malé-veľké tajmostvo 🙂 Chcem s tým trošku opatrne pretože mám za sebou potrat...o bábätko som prišla v 15tt tak mám teraz veľký strach ale verím,že všetko dobre dopadne a ja dám svojej dcérke nádherneho zdavého súrodenca 😵
no tak moj je veru najmladsi a ma 2 starsich bratov tak na neho strasne lipne a este ma sere to,ze onje u nej kazdy den,ale to koly tomu,lebo tam maju dielnu a kazde rano sa tam zrazaju tak coby im mamicka nenavarila,ze? 😠 a ja ked nieco uvarim tak sa to potom vyhadzuje psovi co to nechce jest,lebo uz jedol u mamicky tak som mu povedala,ze ked tam mieni jest a doma nie tak nech sa tam odstahuje aspon usetrim.tak odvtedy tam nejedava a este ma rozculuje to,ze ona nas furt vyvolava na obed v nedelu.tak ja navarim a mame jest niekde inde? to co ma byt sak nepoviem kebyze ma niekto nejaky sviatok,ale nie takto a to ona tak rozkaze,ze musime prist.no idem ja spat,lebo uz sa tu rozculujem nad nou...
a inac moju mamu tiez zboznuje 😉
Lulu, no mamičkina kuchyňa je nezabudnuteľná, čo už... 😀 My tiež chodievame k svokre v nedeľu na obed, ale nie veľmi často, uznávam, že fakt dobre varí, ona sa od svojej svokry naučila všetky obľúbené recepty, aby mal jej muž, teda svokor, full servis aj keď sa jeho mamička pominula, pekné od nej, asi to čaká aj odo mňa, ale ja som kuchárka nič moc, môj muž má hotelovku, tak väčšinou varí on. Čo mi je ale divné, že keď pozveme my ich na obed, je to výnomočne pri nejakej príležitosti, tak vždy odmietnu, vyhovoria sa, že ich je viac (muž má ešte 2 slobodných bratov, ktorí sa doma stravujú)moja mama rada prijme pozvanie, len svokrovci si myslia, že by sme potom asi hladovali, keby občas prišli na obed. Ale už to neriešim, nasilu ich tu ťahať nebudeme. My keď sme u nich, tak nám vynukujú kadečo na jedenie a pitie a u nás si ani kávu nedajú, lebo už doma pili a pod.
S tými lekármi, to je vec názoru podľa skúseností. Kamoška žije v Kanade a rodila doma, bola z toho nadsena, mali tam midwife a zachranarov na telefone, keby sa nieco skomplikovalo. Ona je názoru, že pôrod nie je choroba, tak to nemusí byť v nemocnici. No odvážny čin, ja by som to neriskovala, podľa mňa sú možné komplikácie u ženy aj u novorodenca také, že ten prevoz nie je bohviečo, zbytočne stratený čas a môže už byť neskoro. Majú tiež dievčatko a nám povedali, že sme sadisti, keď sme dali malej v prvej poradni ušká prepichnúť, ich slečna si sama vyberie náušnice, keď bude väčšia a pôjdu ich nastreliť. Mne to pripadá normálne, čím je uško menšie, tžm sa to skôr zahojí. Teraz v 14 mesiacoch má Naďa také odmietacie obdobie, vreští pri strihaní nechtov, vlasov, čistení zubov, nosa, nič sa jej nepáči, tak teraz by sme tie uši už asi neprepichli, tak zúfalo kvíli pri všetkom. My sme ju balili naširoko dosť dlho aj kvôli svalom, chodili sme na rehabilitáciu kvôli zníženému svalovému tonusu od 3 mesiacov a doktorka nám to poradila, lebo mala veľmi uvoľnené kĺby. Pýtala som sa jej, prečo v dnešnej dobe tak veľa detí preskakuje fázu lezenia, povedala mi, že rodičia dnes s deťmi príliš skoro robia veci, ktoré v minulosti naši rodičia s nami nerobili, že ich teraz často pasívne predčasne dávajú sedieť, obkladajú ich vankúšmi, aby sa udržali, nútia ich stáť na nožičkách, aj keď ešte nie sú na to zrelé a svalstvo nedostatočne vyvinuté, chdoa s nimi za ručičky, dávajú im chodítka, čo spôsobuje reflexnú pasívnu, nie skutočnú chôdzu. Ja som dala na jej radu, Naďu som nevláčila za rúčky a v 13 mesiacovh začala chodiť krásne sama bez pomoci, dokonca odmieta chodenie za ruku, takže žiadne krivenie chrbtice mi nehrozí a po mesiaci je z nej zdatný chodec. Všetci si myslia, že dieťa sedí vo veku 6 mesiacov, keď ho podoprú, ale dieťa by sa nemalo na dlhšie dávať sadať, kým sa samo neposadí z ľahu v cca v 9 mesiacoch. Napr. som si všimla, že mnohé mamičky veľmi rýchlo prechádzajú z hlbokého kočíka na športový, lebo je leto a dieťa chce vidieť vonku a podobné dôvody, ale ja si myslím, že by sa mali rešpektovať potreby dieťaťa. A našej detskej lekárke verím, mám veľa kamošiek, čo k nej chodia a majú už veľké deti, vždy dobre poradí a vravela nám, čo sa týka príkrmov a očkovania, ako sa to za tie roky mení, tak myslím, že sa vzdeláva a dopĺňa si informácie.
drakvak co sa tyka nausnic tu je to rovnako, tu ti ani nenastrelia pokial si dieta samo nevie povedat, ze suhlasi, holt ina krajina iné mravy. Ja som dala malej nastrelit na Slovensku ked mala 1 rok a plakala asi 30 sekund a bolo zabudnuté. Vsetci jej tu teraz obdivuju nausnicky. 😵 Ja som sa bala dat nastrelit skor, lebo predsa su tam akupunkturne body, ten 1 rok nam vyhovoval to uz clovek vidi kam striela. Co sa tyka ockovania ma len 3x tetanus, zatial nic iné nedame. Mam super doktora ktorému v tomto uplne doverujem. Co sa tyka svokry tak je to moja druha mama nemozem si fakt stazovat. Ved aj doma ma skolku 6 vnucat, pocas tyzdna vzdy nejaké strazi kazdy druhy den. Aj teraz ked idem k dokimu na poradnu v utorok, len malu zanesiem k nej a mam pokoj, tam sa naje a aj vyspi poobede, ma u svokry vsetko, postielku, hracky proste komplet postarané a strasne rada tam chodi, lebo vzdy tam je nejaka sesternica ci bratranec na hranie a hlavne 6 maciek. 😀
Dnes som zacala 13tt a fakt ze uz mi nie je tak zle. 😵
mywiel presne aj mne to tak prechadzalo a teraz uz len´obcas cez den,ked moc pojem vselicoho 🙂
zdravím vás dievčence, ako sme pokročili?
Ja už nemôžem vydržať, kedy sa dozviem pohlavie bábätka, ale asi sa ešte načakám.....na 3D/4D ideme až cca v 25tt.
Mywiel, tak to je iné v tom, že Tvoja svokra má aj iné vnúčatá, naša len toto jedno, tak sa celá pozornosť sústreďuje na Naďu. Ja budem rada, keď sa jej bude venovať aj so svokrom, keď bude trochu staršia, že ju zoberú na prechádzku, na výlet, zatiaľ je dosť naviazaná na mňa a je to v pohode, keďže som doma na materskej a ešte dosť dlho pobudnem. Keď začnem chodiť do práce, ocením, keď sa budú vnučke viac venovať. Ale o malé bábätko sa majú starať rodičia, nie starí rodičia, myslím takú tú každodennú starostlivosť ako jedenie, prebaľovanie atď. Ja tiež nechávam malú doma s mojou mamou, keď musím obehať lekárov alebo úrady. A s prepichovaním ušiek - tu prepichujú ihlou a dávajú také klasické detské náušničky, ktoré sa prevliekajú zozadu dopredu a zapínanie je vpredu. Lekárka so sestričkou ju chytili a o chvíľu to bolo hotové a hojilo sa to pár dní, takže pohoda. Ináč, s tým pohlavím, manželovej kolegyni sa nedávno narodil syn a pritom celé mesiace jej tvrdili, že čaká dievča... na 100 percent je to asi len z plodovej vody. Aj keď na 4D ultrazvuku skúsený lekár to vidí, ak je dieťatko správne otočené - niektoré sú hanblivé 😀
No ja som dala nastrelit nausnice chirurgicka ocel a tie som jej nechala v uskach 2 mesiace kym sme vymenili za tie prevliekacie a nic sa ani hojit nemuselo, ani to nemala cervené ani nic. V obchode mi povedali, ze nechytat a netreba to ani dezinfikovat ani tym krutit ani nic a fakt nemala ziadny problém nemalo sa co hojit. 😉
Ahojte, chcem sa Vás opýtať, že či aj Vás trápi výtok. doteraz som mala taký slabučký biely, ale dnes bol do žlta, čítala som ze v tehu je to bežné, mám sa s tým zaťažovať??
Ahoj Janica81, výtok mám už asi od 5 tt, takže už som si aj zvykla 🙂 , je to celkom bežné, ale niekto ho nemá vôbec
Ja som bola dnes na 3D, ale mimčo malo pred sebou placentu, takže nám dala termín o 2 týždne, že to bude lepšie vidieť, ale aj tak to bol zážitok, vidieť ho ako tam poskakuje a kope nohami, drahý bol podarený...rozprával monitoru, že je rád že drobca "vidí"
Aj vy trpíte nespavosťou?
nespavosťou??? mňa vyvalí hneď a spím ako zarezaná🙂))
lilly mne výtok ako nevadí, zvykla som si...ale keď dnes je nejaký viac žltý tak ma to prekvapilo... necítim ani svrbenie, ani pálenie....
anzdi aj ja pojdem tak,je to este daleko a uz sa tiez neviem dockat,stale rozmyslam,co to moze byt tam v nutri.
baby nemala ste niektora uz zrasty niekedy?
jani,ja obcas ale vecer zaspim jak drevo a cez den uz akosi nemozem zaspat tuho,len som strasne unavena a idem si lahnut a aspon podriemem hodku 🙂 ale to je bezne v tehu,bud spavost alebo nespavost.
Ahoj septembrovky 🙂 od zaciatku sledujem vaše príspevky, ale oficiálne sa k vám pridávam až teraz. Obraciam sa na vás s prosbou o radu...chystáme sa cez víkend na oslavu narodenín mojej buducej švagriny a o tehotenstve okrem môjho partnera nevie ešte nikto, chceli sme počkať až do konca 1. trimestra. Problém je však to, že svoje tehotenstvo asi ďalej neutajím, ono je to na mne vidieť až moc, doteraz som to zakrývala volnejším oblečením, ale na oslavu narodenín v športovej bundičke asi prísť nemôžem. Lenže oslavu narodením pokaziť švagrine nechcem, stačí mi, že moja druhá švgriná ma zo srdca nenávidí, pretože ona žial bábetko mať nemôže a tým vlastne nenávidí všetky ostatné ženy. No a keď sa túto správu dozvie ... ☹
No a v nedeľu sa chystáme na ďalšiu oslavu, ktorú samozrejme oslávencovi pokaziť tiež nemienim. Vynechať obe oslavy nemôžem, nevymyslím totiž žiadny rozumný dôvod, prečo to vynechať. Ako by ste to riešili vy babenky? Oznámili by ste to napriek tomu, že by sa malo oslavovať niečo iné? Bábetku by sa určite potešila celá rodina, no nechcem nikomu nič pokaziť.
Inak, v ktorom tt ste to oznamovali vy ostatné rodine? 🙂 ďakujem za rady 😅
Ahojte dosla som vas kuknut ako sa mate. Vidim ze ste tu preberali vselico od porodu po svokry 😅
Ja sa snazim prezit tento prvy trimester, ale nejak sa mi to vlecie. Este som k tomu stale chora, tak som z toho na nervy. Nikto nevie, co mi moze byt. Stale mam kasel, sople, ale vytery su v poriadku tak nechapem.
Brusko sa mi nejak nezvacsuje 😖 Nevolnosti mam stale. Niekedy slabsie niekedy silnejsie.
Vidim ze ste tu spominali 3D. Aj my by sme strasne chceli ist, ale pravdupovediac sa trosku bojim ist k inemu dr na ultrazvuk. Moj ma aj naposledy pozrel velmi opatrne. Bojim sa toho aby iny dr nebol menej opatrny a nieco sa nahodou nestalo. Do kedy je naj robit 3D ultrazvuk?
Ahoj Jazmina, vitaj. Podla mna na oslavu chod, daj si na seba nieco volnejsie a nikomu nic nevrav ak nechces. Ak sa ta niekto nahodou spyta ci necakate tak povedz pravdu. Nebude to tak ze by si niekomu oslavu pokazila a ak ta maju radi, tak ju este novinkou vylepsis. Na svagrinu kasli. Ma svoje problemy s ktorymi sa ty nezatazuj. Na jednej strane ju chapem ale na strane druhej si nenechajte kazit stastie. Vsetko je tak ako ma byt.
My sme to este nikomu nepovedali. Teda vie to iba moja naj kamoska a manzelov kamarat a nebyt toho ze je lekar a nepotrebovala som od neho radu a pomoc ani on by nevedel. My chceme povedat najprv rodicom aj to az v 14tt nech mame to kriticke obdobie za sebou. Aj ked pred mojimi rodicmi sa mi to uz tazsie skryva a rozmyslam, ze im to poviem skor.
Ahoj Potvorka 🙂
ďakujem za tvoj názor..už som si aj našla niečo na seba volnejšie 😀 a budem zaťahovať bruško ako sa len dá
Inak chora som aj ja, ale je to asi tá tehotenská nádcha, ktorou trpí každá druhá mamička. Po prečítaní pár diskusií som skúsila rady tehuliek, a pijem čaje ( pre tehotné), kloktanie slanou vodou, naparovanie, večer si dám do izby na radiátor vlhká uterák na zvlhčenie vzduchu a ked je to už s dýchaním fakt zle, oplachujem si nosné dutiny slanou vodou, tabletiek sa nechytím ani za svet!
S 3D ultrazvukom skúsenosť nemám a asi ho aj vynechám, nechám bábetko radšej na pokoji. 😅
Mne nepomaha absolutne nic uz 5tt, dokonca skusam sirupceky (vhodne pre tehu) dostala som antibiotika (pre tehu) a nic z toho. Vcera som zacala s citronovo-medovou terapiou tak uvidimie ci zaberie aj ked pravdupovediac sa mi trosku ulavilo klop klop. Vidim to este na tyzden pn. Aspon si oddychnem 🙂
Ahoj jazmina,chápem tvoje obavy z rodinnej oslavy, ale tiež by som to riešila asi tak, ako potvorka88, keď sa opýtajú, tak povedz pravdu... 🙂 veď na oslave sa oslavuje a keď sa pridáš s tvojou novinkou, tak je radosť o to väčšia 🙂
Mám sesternicu, ktorá už 3x potratila a vyzerá to tak, že detičky mať nebude a ked sme mali stretko, tak ako naschvál sedela vedľa mňa, keď sme to oznámili ...cítila som sa veľmi blbo, aj keď ona sa so mnou úprimne tešila
Vy ste to ešte nepovedali???
Ja som to našim a "skoro" svokrovcom oznámila v deň ako som sa dozvedela, že čakáme drobca, a to bolo v 5tt 😀
My sme minulý rok o bábo prišli, tak sme sa tááááák veľa tešili, ze sa to nedalo zatajiť
Najlepšie na tom bolo, že deň predtým sme boli u priateľových rodičov a v ten deň som čakala menštr. a drahý len tak medzi rečou, že sa mu snívalo o rybách, jeho mama hneď, že či vie, čo to znamená...samozrejme sme nevedeli..že bude niekto tehotný, v tom som cítila, že krámošky prišli, tak som povedala, že my to tento mesiac nebudeme...Lenže , keď na druhý deň okrem špinenia nič nechodilo, urobila som test a a poslala drahému sms, že rybyčka predsa len príde, skoro odpadol, práve mal stretnutie 😀 😀 😀
Lili aj my sme prisli o babo a nie raz tak sme opatrni. Skor sa bojime este tak normalne tesit. Ja viem ze vsetko bude ako ma byt a citim v srdiecku ze tentokrat to dopadne dobre ale ten hnusny cervik pochybnosti je tam furt 😖
potvorka zažívam presne to isté, čo ty, strašne sa bojím, či to tentoraz víde, kedže naša radosť trvala len do 7tt, keď som začala krvácať a odvtedy sme boli v priemere 2 do týždňa na pohotovosti alebo u mojej dr, dnes je 5 deň, čo nekrvácam, tak chcem už veriť, že to bude OK 😔
Ale najhorší je aj tak pocit ísť na WC, či to zase nezačína..a kedže mám výtoky, tak zo mňa stále niečo ide, tak na hohavičky si kukám tak 1000x za deň 😒
Aj vám zistili, prečo ste o drobcov pršli , či nie?
Prepáč ak o tom nechceš písať
o prveho sme prisli v 12tt MA a o dalsich 3 spontanny potrat na zaciatku tzv.mikropotrat. MA som zistila tak, ze som zacala spinit a v nemocnici na pohotovosti mi povedali ze nevidia akciu srdiecka. Preto aj teraz som taka vystrasena. Od pondelka do stredy som mala iba rano spinenie, ale nesla som k dr. Dala som si kludovy rezim a je zatial vsetko ok klop klop. Preto stale cakam aby som prekonala tu pomyselnu hranicu. Preco sa to vsetko stalo nikto nevie. Presla som xy vysetreni a nic z toho. Proste blba nahoda
Jéééj Liliana, máme rovnaký termín pôrodu 😀 😀 😀, ako vidím Vianoce spravili svoje, hehe.
Potvorka, Liliana + ostatné baby v tichosti vam držím palce aby bolo všetko v poriadku a v septembri držali v naručí vaše babetko. Je to strašné čítať ku koĺkým potratom dochádza. Už to je malý zázrak ak žena otehotnie, ale ešte aj to bábetko vynosiť a chrániť ho 9 mesiacov a priviesť ho na svet je niečo úžasné a neviem ako vy, ale ja si niekedy ani neuvedomujem, že som tehotná, a asi aj zo strachu sa do toho veľmi ešte nevžívam a na nejaké kupovanie oblečenia pre bábetko ani len nepomyslím. Najdoležitejšie je asi sa nestresovať aj ked chce mamička pre svoje budúce bábetko len to najlepšie, no často sa s nami osud nepekne zahrá, ale treba myslieť pozitívne 😉
Jo jo Jazmi je to tak. Moja mamina 2x potratila a ja som si myslela ze mna to minie, ale bohuzial 😔
Hrozne sa bojim ale uz sme kupili nejake vecicky pre mimi, aj to bola skor manzelova iniciativa, ja by som este pockala, ale on ma tak navnadil, ze aby potom nebolo toho naraz vela. Mam ich odlozene pri posteli a stale sa na ne pozeram a dufam, ze v nich v septembri vyfesakujem nas poklad 😉
Hmm Vianoce 😎
Musí nám to vísť!!!
Najviac nenávidím, keď drahého mamina začne to svoje, čoho sa tak bojím, ja keď som bola tehu, také drámy som okolo toho nerobila atď...lenže ona mala 18 keď čakala 1 dieťa, ja mám skoro 28, to je rozdiel 10 rokov...ale našťastie je teraz už relatívny klud...
Ja som PN asi až do konca tehu, takže ja mám toľko času, že si nonstop kukám veci pre drobcov, ale nekupujem nič, asi až v takom 6 mesiaci
Holky kupila som si v sekaci lacno tehu pas Anita je super. 😉 Fajne drzi brusko aspon nebudem mat strie ked uz bude vazit a nebude ma boliet chrbat, tento to je ale v bielom prevedeni a za 12 euro nie ako na tejto str.
Ahojte 🙂 Baby, co je to ten prvy prenatalny skrining? Mne len zobrali krv ale co vlastne znamena ten skrining neviem 😅
Citam ze uz niektore chodite na 3d. To nie je nejako skoro? 😕
A este citam, o zdravotnej starostlivosti v irsku a gb. Zo svojich skusenosti, kedze som zila aj aj, nikdy by som tam nechcela byt tehotna, vaznejsie chora, rodit, alebo hocico ine, ved iba ten ich sposob studia je pochybny. Technika je urcite popredu, ale nasi lekari su vzdelany odbornici, ucia a vzdelavaju sa cely zivot. Rozhodne rodim radsej na sr 😉
drakvak, tu dietatu skor ako polrocnemu tiez uska neprepichnu a ja malej ani neplanujem. ja tiez nenosim nausnice. ked bude mala chciet, tak si da prepichnut neskor trebars aj pupok. 😀 inak tu sa tiez da rodit doma, ale ja by som sa na to nedala nahovorit. istejsia je nemocnica, vsak co keby nahodou bolo treba urgentne robit cisarsky? to by doma ta midwife asi sotva zvladla. a tu su nemocnice uplne super, porodna sala je vlastne samostatna izba, kde je klasicky nabytok, akurat ze je tam ta postel polohovacia a stolik na osetrenie baba navyse. dokonca nam pri prehliadke ukazovali izbu, ze ak si zena zela domace prostredie a nechce epidural, tak maju izbu tzv. obyvacku. tam su vsetky tie pristroje zakryte polickami, fakt to vyzera ako sektorovy nabytok v obyvacke. a neviem si predstavit, kde by som u nas doma rodila. na manzelskej posteli? a to by sa mi tak potom chcelo ten bordel upratovat... 😀
inak k tomu sedeniu. mne od stvrteho mesiaca stanka v kociku uz nechcela inak byt, ako v polosede. proste nalezato nehrozilo, strasny jakot spustila. a kedze mala velmi silny reflux, tak som ju aj tak musela davat do polosedu po kazdom papani, tam to inak neslo, lebo stale plakala. ale do uplneho sedu som ju dala, len ked uz vedela sama sediet, ja by som sa ju bala len tak obkladat vankusmi. a zasa kym som si nebola ista, ze ma chrbticu tak pevnu, ze nebude pokrutena ako paragraf, tak by som ju tak ani nedala.
baby, co ste uz o dieta prisli, neviem cim to je, ale v poslednej dobe je asi priaznive obdobie na tehu, lebo aj ja mam par kamosiek, co mali MA, jedna dokonca 3x, ale vsetky su teraz uz v druhom trimestri. a maju terminy jul a august 😉
a ja som to nasim este neoznamila a ani zatial nemienim. chceme ich prekvapit, ideme v maji na sr, tak im to rovno ukazeme 😀
lucialen, no neviem, ale ja by som zasa nesla rodit na sr. uk nemozem porovnat, ale uz som jedno dieta tu v irsku odrodila a nemozem povedat pol zleho slova. no ale ak si niekto mysli, ze nie je schopny odrodit dieta bez vysetrenia na koze pomaly kazdy tyzden, sona kazdy mesiac, triple testov a kadejakych zbytocnosti, tak mu to neberiem. a je tu vela zien, ktore prve odrodili na sr, dalsie uz v irsku, takze to mozu aj porovnat, co ani ty, ani ja nemozme, lebo nemame obidve skusenosti, ale tieto zeny si viac pochvaluju porod v irsku.
Ahojte konečne som sa sem dostala strašne dlho som tu zase nebola ☹
Ale nemám ani moc náladu sem chodiť po tom všetkom čo sme si zas prežili 😔
Chcela som Vás ale poprosiť o hlasy pre jednu slečnu čo chodí k nám do témy PMM
http://www.turiec.pua.sk/?Hlasovanie:Hlasovanie...
je číslo 10. 🙂 Tak ak máte sekundu čas pozrite a ak sa Vám páči zahlasujte 😉
U nás inak nič nové 🙂

zuzka, ja som na nich tam nastvata, lebo mi ju tam prakticky zabili. zakazdym, ked tam bola, tak jej len oblbovaky davali. prvy den, kym nastupila, tak cula babka, druhy den uz sklene oci a len somariny hovorila, uplne mimo. a este par dni trvalo, kym sme ju potom doma dali dokopy. no a strasne malo pila, niekedy len tri deci tekutin denne, lebo jej bolo zle od zaludka z chemoterapie. tak ju zobrali do nemocnice, ze infuzie. lenze oni do nej hned v prvy den natlacili 3litre, tak do par hodin dostala emboliu a mrtva. vsak logicky ked viem, ze par mesiacov fungovala na minime tekutin, ma hustu krv, moze mat zrazeniny atd, nenapcham do nej v priebehu par hodin tolko vody. liecba sokom, ale takym,ze ten sok uz jej telo nezvladlo. a tej smoly v rodine a u znamych mam uz akosi privela, takze radsej sa do nemocnice na sr ani nechcem dostat 😖