icon

Septembrové detičky 2012

nkem
18. okt 2012

Otváram novú tému a pozývam všetky mamičky z našej starej témy, ale aj nové, aby sme si navzájom pomohli s problémami, ktoré majú naše deťuchy alebo len tak pokecali 🙂

lusinda1989
23. feb 2013

@nkem ka by som sa pridala na stretko 😊

hanka_xy
23. feb 2013

Taaak a je vonku, ráno zaštrngal o lyžičku 🙂 Dnes večer malá zle zaspávala, aj sa každú chvíľu budí, tak ju to asi omieľa chudátko moje... myslím, že ďalší spodný nenechá na seba dlho čakať, zvyknú ísť naraz...

nkem
autor
24. feb 2013

@hanka_xy
@lusinda1989 tak by sme nejako mali začať spisovať, že kto odkiaľ sme 😉 idem to očekovať 🙂 zúbečeková víla o chvílu k vám príde, toľko budete mať zúbečkov 😉

lusinda1989
24. feb 2013

@nkem a tak nemusi 😊je nam dobre aj bez zubkov ja som z modry hlaaasim sa 😉

nkem
autor
24. feb 2013

@lusinda1989 ja Ba a Hanku vidím okres Senica 😉 baby môžete sa hlásiť 😉

lucifuk_77
24. feb 2013

@vulcano1986 si sa pytala na kakanie - moji obaja boli kojeni aj prikrmovani UM od zaciatku - prvy do 9 mes. a druhy teraz ide k 6 mes. a stale je to tak - prvy kakal so zeleznou pravidelnostou kazde tri dni (prilezitostne aj dlhsie nekakal) - nebadala som na nom nervozitu, len ked to uz na neho islo - doteraz kaka tak asi kazde tri dni - ale ja som rovnaka 😉
teraz SImonko kaka odzaciatku aj viackrat denne - zozaciatku bolo v kazdej plienke - teraz tak 1 - 2 x - tiez obcas huste a tmave - to ostane na mieste, ale druhe kakanie je uz take riedke rozmazane - podla mna to bude tym, co jedol pred tym, zo zeleninky je to huste a ked po mlieku, tak riedke - niekedy nekaka cely den a na druhy den rano to dozenie...
papame len zeleninku - ja som za to vyskusat postupne vsetky druhy zeleninky, kazdy tak 3 - 4 dni minimalne a potom ist na dalsi druh (niekedy samostatne ale niekedy ho primiesam k tomu co uz jedol - vzdy len jednu novu ingredienciu) takze zatial papame mrkvu, zemiak, tekvicu, brokolicu, spenat - ostatne druhy sme este nevyskusali - mame pripravene - z ovocia jedol jablcko a dnes k tomu aj banan v tej hami presnidavke 100 % ovocia...masko nedavam, kym poskusame vsetky druhy zeleniny a ovocia, este to potrva - prvcemu som dala zeleninu na 5 mes. to jedol hadam aj dva mesiace, kym sme presli vsetko na uvod, potom sme pridali ovocie - neviem presne kedy a masko az na 7 - 8 mesiacov - podla mna to ma cas - najhorsie je "zbesile" pridavanie novych jedal na zaciatku, vsade pred tym varuju, tak my ideme pomaly - napokon, mame 10 kg a 74 cm 🙂))) Ke su tie casy, ze 6000 - ach jaj, o tom mozem len snivat - to bolo, ked mal 2 mesiace...
my sa zatial vsemozne prevalujeme - na brusko a na chrbatik, vselijako tocime do stran a pod. - cakame na 6 mes. aby sme isli na 4 🙂 tak to bolo so starsim - a potom este mesiac trvalo, kym zacal stvornozkovat - ako 7 mes.

lucifuk_77
24. feb 2013

my zubky nemame a este ani necakame, starsi mal na 9 mes. a ja s manzelom este neskor - zato sa nam nekazia...

ja som z Kosic, ale pohybujem sa aj v Prešove - mame tu dakoho z okolia?

lucifuk_77
24. feb 2013

@lucica my papame tak 125 g zeleninky alebo ovocia - viem to podla tych flasticiek hotoveho, ked sa mi zda huste, tak mu prilejem aj vodicky do toho - cize je to niekedy aj viac, ako 125 a kasu tak 120 - 150 ml - podla toho, ako sa mi zda - ja som zacala davat prvu kasu rano okolo 9 - 10, ked sme vstali, lebo vtedy sa mi zdal v dobrej nalade a to je velmi dolezite pri papani - kasu som neskor presunula na vecer a rano zacala davat zeleninku - ale teraz sa to crta tak, ze okrem mliecka okolo 4.00 az 6.00 (podla toho, ako sa zobudi) papa okolo tej 9.00 - 10.00 ovocie, na obed okolo 13.00 - 14.00 zeleninku, 18.00 kasu a 21.00 mliecko - ked sme teraz boli na lyzovacke a zdalo sa mi, ze viac vyhladol, ked sa vozil v sankach cely den - dali sme cez den este jedno mliecko okolo 12.00 - vtedy sa mu ta zeleninka posunula na neskor...
nas maly dzavoce vselijako, ja to ani nesledujem - vselijake lej-lej-lej a r-r-r-r-r a gu-gu gu, vela vyska a vykrikuje - casto ma kontaktuje slovne, ked sa na neho pozriem a akoze sa nieco opytam, tak mi odpoveda - to sa mi zda dolezite, ze sa akoze snazi mi nieco povedat - neviem, ci je to dolezite - ale kolegyne zaoberajuce sa vyskumom detskej reci sa nadchynali, ked mal 4-mes., ze komunikuje ako 10 mes.
no my oblecieme posledny mesiac uz len 6 - 9 mes. oblecko, cize 74 a bodynka najlepsie 9 - 12 😕

lucifuk_77
24. feb 2013

@ebabytrencin ano, aj nas papa od zaciatku menej, ako pisu na nutrilone - na svoju vahu a aj na mesiace - ale tiez si nataha aj odo mna, takze sa to neda presne urcit...

lucifuk_77
24. feb 2013

@ebabytrencin aj nas si najprv chytal kolienka a prevaloval sa na bok, potom, ked som mu ukazala, ako na brusko (ten sposob, co som tu popisala), tak sa uz zacal az na brusko a vtedy niekedy uz presiel az na chodidla a pcha si ich k puse... teraz sa naucil vratit sa spat na chrbat, tak uz je to parada, lebo dva tyzdne robil to, ze sa dsal na brusko skoro vzdy, pohral sa dlho a potom sa zacal zlostit - ale prevratit sa nevedel - ta som ho dala na chrbat a nepresla sekunda a zas bol na brusku - samozrejme ze uz postupne tak dlho ako prvy raz nevladal a zlostil sa skor a tak dokola som ho otacala a on sa zas daval na brusko, aj ked nakoniec tam uz reval hned, ako sa otocil - no somarik je to - najlepsie je,ked este spi a uz sa da na brucho - co ho preberie a nechape, co na tom bruchu robi 😀 teraz sa uz otoci aj spat, tak sa prevaluje na kazdu stranu a uz nahana cumlik po posteli a vselijako skusa sa k nemu dostat a strcit si ho do pusy - tak to su pozy - kolkokrat si ho odsunie dalej a potom sa mu nejak podari k nemu dostat...

ebabytrencin
25. feb 2013

@lucifuk_77 náš malý je taký vegeťák ja som to prestala už riešiť jeho celodennou robotou je dočahovanie palčekov na nohách, navliekli sme mu take ponošky s hračkou tak to ho po čase dosť znervoznovalo 🙂 na bok sa obracia pekne ale prevaliť sa mu to moc nejde myslím že 1-2 razy sa mu podarilo. Proste ma čas 🙂 Je taký ovela kludnejší ako starší tomu sa to tiež podarilo na pol roka. My sme mali trošku ťažší začiatok ako jednodňového ho museli operovať. Ale je to to najmilenejšie babo stále sa len usmieva🙂

lucifuk_77
25. feb 2013

AK si dosahuje uz prsteky a prevaluje sa na bok - je to dobre. Skus mu ukazat - ako som to tu popisala, ako sa prevaluje na brusko - tym tlacenim za bedrovy klbik a on uz na to pride - nasmu som to tiez musela ukazat - tiez je vegetak a oooovela pokojnejsi ako starsi, ale ked som mu to ukazala, chytil sa.

nmonika
25. feb 2013

@lucifuk_77 Ahoj...ja som z okolia Presova?A neviem ci este niekto...

lucifuk_77
25. feb 2013

@ebabytrencin je to sprava z 9. februara - ta najdlhsia 🤐 ak by aj nesiel hned na brusko, nevadi - je to dobre, aj ak ostane na boku a ty mu budes tlacit na ten bedrovy klbik, nech si posilnuje priecne svaly - tak mi to odporucala pani na plavani - pomoze mu to v pretacani - a este by bolo fajn zavesit nad neho vacsiu nafukovaciu loptu na klobukovej gume a dat ho pod to na chrbatik, nech ju docahuje a odraza rukami a nohami - moj manzel sa zasmial, ze ako maciatko s klbkom 😉 to mi tiez odporucala na plavani a nam to fakt zabralo - o par dni sa pretocil
a este jedna vec - je taka poloha, v ktorej si deticky posilnuju chrbatik - zobrat ich na ruky chrbtom k vam - drzat ich pod pazuchami na hrudnicku (palce na chrbte a prsty na prsiach - pozor, netlacit na bradavky, to nemaju deti rady), zadok im opriet o vas pupok - akoze "zaborit" ho do brucha (macatejsie maju vyhodu, ako mi vysvetlovala rehabilitacna 🙂) a spustit ho do takeho predklonu, ze nohy oprete o vase brucho a jeho trup vytvoria pravy uhol (nohy dole a trup vodorovne) - tak ho treba nosit a najlepsie, ked tam nieco pod sebou a pred sebou vidi, co ho zabavi - mozno sa bude snazit zdvihnut chrbat hore, tak len ho stale davat do praveho uhla - ruky pripadne stiahnut az na oblast jeho branice, ci bruska - zapaja a posilnuje si chrbtove svaly, co je potrebne na prevalenie...

ebabytrencin
25. feb 2013

@lucifuk_77 ja som to skúšala ale on ma ešte asi problem lebo tu hlavičku zahadzuje zaseba ak mu ju pridržím v momente sa da bruško, z bruška sa vie dať, mne sa zdá že ma ešte slabý hrudník a tie svali okolo hlavičky, nohy by strkal pod bruško ale ručený ešte tak nevládzu 🙂

lucifuk_77
25. feb 2013

@nmonika super a chodievas do Presova? Ci to mas daleko?

lucifuk_77
25. feb 2013

@ebabytrencin ak zaklana pri otacani hlavicku, daj mu ked je na boku ruku za chrbatik a temeno, nech ju nema kam zaklonit - ako pravitko za jeho chrbtom a hlavou - aby sa naucil nezaklanat - potom ju musi odlepit od zeme a pretocit sa so zdvihnutou hlavou - zapriet sa o spodnu rucku - ten cvik na chrbat mu pomoze, aby sa posilnil a aj ten s loptou, lebo tam pri hre drzi rucky nad sebou a to posilnuje svaly horneho chrbta... a to davanie na bok a udrzanie v tej polohe mu tiez posilnuje svaly - za par dni to zvladne, uvidis 🙂

lucifuk_77
25. feb 2013

Ozaj a este mi napadlo, ci tu nie je niekto z okolia Zarnovice, lebo tam zas chodievame za svokrovcami 😉

lucica
25. feb 2013

Ahojte, mala by som len jedn u otazocku narychlo. Dnes som chcela spravit malemu už prvy krat aj maso, uvarila som kralika domaceho, len take male stehno a chcela som ho rozmixovat. Ale ono v tom ostavaju tie vlasocnice maska. Neda sa to na kasicku rozmixovat. Ako to robite?

nmonika
25. feb 2013

@lucifuk_77 mam to 15 min autom,chodievam tak raz za tyzden.Mam tam sestru,kamosky a obcas len tak pobehat mesto a zajst na kavicku 🙂

ebabytrencin
25. feb 2013

@lucica my sme práve zajtra dopapali aj s tými vlásočinicami a nerobilo to problem, malemu velmi chutilo

jarkamartin
25. feb 2013

tak aj my máme už šelmičku 🙂 dnes som ho ucítila pri kŕmení lyžičkou, ľavý dolný 🙂

vulcano1986
25. feb 2013

Ahojte, no my zubok asi uz budeme mat coskoro, lebo mala je cely den uplackana nervozna vsetko okusava besne doslova , sliny tecu jak bernardínovy :D , a tak asi nam to poleze za chvilocku. Inak som sa rozčertila normálne pri facebooku dnes, mám pár kamarátiek čo majú malé babatka a uz ma dnes vytočila jedna ked dala fotku trojmesačného syna oblozeného vankusami a pod to napis ze nas drobec mal vcera tri mesiace a uz trha vsetky rekordy uz sedi. ako toto ma zabíja ked jedna nad nami dáva sest mesačnú uz behat v pavuku a za ruky ju stava na nohy, dalsia dava trojmesačné uz sedet ako sak tí ludia nie su normal uz . ja fakt nechápem , či tie ženské uvažujú nad zdravím svojích detí alebo len rýchlo chcú sa chváliť nadludskými výkonami. Ved je každému logické a jasné že trojmesačné bábo nemá ešte natoľko pevnú chrbticku na sedenie, a sest mesačné bábo nemôže ešte chodiť. Juuuj normálne som vytočená

lucifuk_77
25. feb 2013

Chcela som dat sucitne a kolegialne rozhorcene gesto, ale nic take tu nie je - tak aspon "paci sa mi to" -
@vulcano1986 mas pravdu, vsetky sa chceme pochvalit pokrokmi nasich zlaticok, ved sme na nich hrde, ale co je moc, to je moc...

lucifuk_77
25. feb 2013

@lucica prave preto budem davat maso az neskor - ale co si pamatam, tak ja som starsiemu tiez dopredu pripravila masko, tusim to bol zajac a nejako si tie vlasocnice nepamatam...

lucica
26. feb 2013

@lucifuk_77 ked mate tolko rozmych jedal, kolkokrat mu davas mliecko za den + noc?

lucica
26. feb 2013

Ja som z BA, teiz by som sa pridala

lucifuk_77
26. feb 2013

@lucica napisem podrobne:
5.00 - 6.00 UM 150 ml
9.00 - 10.00 ovocie (100 g) alebo UM 150 ml (prave dnes bolo, lebo ma tuhu stolicu
13.00 - 14.00 zelenina (125 g)
okolo 18.00 ryzova kasa (150 ml)
21.00 UM 150 ml
a v noci len kojim, ale to sa zobudi tak 2x - okolo 2.00 a 4.00 - resp. v tom rozmedzi sa zacne krutit a zaplace, tak dostane potahat a spi zas hodinu a pol a pod.
pred tym sme davali presne rovnako casovo, ale len mlieko (5x 150 ml) a to nie je ani zdaleka denna davka mlieka a mame 10 kg....
my nepijeme ani caj ani vodu, lebo nechce - tak ja to tak beriem, ked mu davam cez den medzi krmeniami potahat, ze ma pitie odo mna - aj tak ja mam od zaciatku nie mliecko, ale taku mutnu vodicku - aj pri prvom som tak mala - v nemocnici sa zo mna smiali, ze to nemoze byt, ale ja som nikdy nenakojila tak, aby sa dieta odtrhlo spokojne od prsnika a o hustom ozajstnom mlieku mozem len snivat - aj ked som si odsavala, bolo take mutne a max. 20 ml po hodinovej namahe, odstriekat som nikdy nemohla - ale pri prvom som vydrzala do 9 mes., tak aj teraz aspon tak chcem - a az potom zacal pit starsi vodu z flase...
inak, ta tuha stolica ma ale teraz zacina trapit, dnes tak tlacil - to je tym, ze ma viac pevnejsej stravy a menej mlieka - tak som mu vnutila vodu vo flasi - navela navela vypil nejakych 20 ml...

lucica
26. feb 2013

@lucifuk_77 Ja rano okolo 9 kojim, potom okolo obeda 12:00 ma zeleninku, teraz uz aj masko doktorka kazala lebo malo papava mliecka cez den. Toho ma 150g. Vcera zjedol len 120g. Potom asi za hodinku nato ma kojenie ak sa podari. Ideme von, ked prideme okolo 16-17:00 ma kojenie ak sa podari. A večer okolo 19:00 ho niekedy nakojim ak sa podari, ale to velmi malo, lebo mam uz malo mlieka, on taha a nic z toho, tak sme sa s doktorkou doholi ze budem dav ryzovu kasu. Potom pred spanim okolo 20-21:00 mu dam striekackou aspon 20ml vody. V noci sa väčšinou budi aj medzi 4 a 6 rano, to ho kojim, ale tak kazdy 2-3 den sa zobudi aj okolo 1:00, tam tiez kojim. Cez den vytiahne mliecka cca. 120ml a v noci cca. 150-170ml, teda spon podla vahy sme zistovali. ked tak malo papa sme museli zistit ci aspon 0,5l mliecka da denne. Doktorka sa dosť štíti umeleho mlieka, tak zatial papame takto

hanka_xy
27. feb 2013

ahojte, včera sme mali poradňu, očkovanie prebehlo v pohodke, no dnes malá dostala soplíky a aj kašleme ☹ je mi jasné, že to chytila od bráchu, stále sú spolu a ten je maródik, aj v škôlke majú veľa chorých detí, sú kvôli tomu aj chrípkové prázdniny... Myslím, že to nemá súvis s očkovaním, alebo môže? Ale zvláda to lásočka hrdinsky 🙂 Inak máme 7,39 kg a zle nás odmerala sestrička, že 62 cm, to mala aj pred 6 týždňami, sa mi to nezdalo, tak som ju doma merala, má cca 70 cm 🙂 Pekný dník a veľa zdravíčka všetkým!