Septembrové detičky 2012
Otváram novú tému a pozývam všetky mamičky z našej starej témy, ale aj nové, aby sme si navzájom pomohli s problémami, ktoré majú naše deťuchy alebo len tak pokecali 🙂
@lucica no ja mám tiež problém, že ako obliekať, tiež sa bojím aby jej nebola zima, hlavne keď tam zaspí. ja sa snažím riadiť o jedno naviac ako ja. teraz je s babkou vonku a má pančušky, ponožky a tepláčiky také hrubšie a body s dlhým rukávom a tričko s dlhým rukávom. predpokladám, že babka na ňu dá aj deku, keď trošku zafúka, aby nezmrzla, ale čo už 🙂 ale myslím, že je oblečená viac ako treba
Ahojte, my mame doma tiez drobca, narodil sa 5.9.2012, je to pekny vymyselnik 🙂
@jarkamartin no s tym satvanim na nozicky si uzijete ja ju neviem ustrazit uz asi dva mesiace 🙂 furt je niekdy vylezena 🙂 a stvornozkuje ako drak 🙂
baby ako vam spavaju deturence v noci? a co papate?
mne sa maly budil aj 3x za noc na hlad a ze si potrebuje podudkat flasku (nekojim). odkedy ho vykrmujem normalnou stravou, budi sa len raz za noc. ako su na tom vase? 🙂
@lucica ahoj my mame tiez 7mesacne dievcatko...NInu.....ale to je sidlo....mam pocit ze bude horsia ako chlapec 🙂 .....my tiez cakame ze uz nejaky ten zubok bude ale stale nic.....no tak tebe este dobre spi...mne spi kazdy den dokopy 90 min....ja malu obliekam ze jej dam pancusky,nohavice, a tiez jej davam body a nejaky hrubsi svetrik....a ked zaspi v kociku tak ju trosku prikrijem.....vies mne vravela doktorka ze netreba prilis obliekat lebo sa moze prehriata ked je jej horuco tak je nervozna........ale to zistis napr. ak bude mat studeny chrbatik tak jej este nieco treba ale ak je dost tepla tak jej nic nedavaj...len ak zaspi tak jej prikry len nozky a trosku brusko lebo niekedy sa to oblecenie zvykne povytahovat...ta tak
@s.i.m.k.a1 ahoj ja malu tiaz uz prikrmujem ale aj kojim....cez den 4 krat ju kojim.....a v noci este 5 az 6 krat sa mi budi.....a ci spi....no do polnoci este spi a od polnoci no uz horsie.....mam to pestre ....ale co uz musim to vydrzat...udel matky 😉
@nelaanina ten prispevok bol asi mne ze 🙂 no mne mala spi pekne kojim uz len vecer a v noci a to sa budi tak raz dva krat za noc ako kedy.... inak papa uz dobre ... 🙂
@s.i.m.k.a1 my mame na veceru kasu cca o siestej a potom este o siedmej mliecko spi tak do pol jednej jednej niekedy aj do tretej ako kedy a potom okolo pol siedmej dam este mliecko a este buva ako kedy niekedy do desiatej este potom dam ovocie s piskotikom na obed zeleninku medzitym piskotky alebo kukuricne chrumky a na veceru kasa... a ked je este hladna cez den dam jogurt.
@lusinda1989 a aky jogurt davas??
ja som skusala ked sme boli na sk pribinacika a maly mi z toho potom cely den vracal. My mame o 6 ked sa zobudi mlieko, o 8 kasu, okolo pol 10 zaspi opat pri mliecku, par krat si cucne a spi. Ked sa zobudi vacsinou vyzivku, okolo pol 1 polievocku, potom zase kasicku, neskor vyzivu a takto sa nam to strieda. Popri tom niekde medzi jedlami aj piskotku do ruky tu dlhu makku a obcas si da nieco aj s nami co je navarene a spi krasne, len raz sa budi a to vacsinou ked idem spat okolo 12 - v noci ked odide manzel do prace zehlim. Poradila mi to sestricka, ze ked bude cez den viac jest, pravidelne v 2 hodinovych intervaloch a postupne budem vysadzovat mlieko, maly sa mi nebude budit.
@s.i.m.k.a1 davam ten detsky od nestle tusim
@nelaanina a spinka s tebou ci v postielke? my sme mavali tiez take obdobia, hlavne, ked bol chory... potom cez den prispata odpadavala som... 🙂
@s.i.m.k.a1 vies co do polnoci v postielke a po polnoci pri mne .....ale ja sa tiez nic nevyspim,lebo celu noc len davam pozor aby som ju nejak neudrela...no a rano 6:00 hod uz je hore a ide spat na obed....asi tak.....a este spinka pri vas?ja by som ju uz aj chcela oducit ale ja ju stale kojim a ked pri mne zaspi a chcem ju dat do postielky tak koniec....spusti taky plac ze az......no neviem jak to riesit.....vy ste to ako riesili?
@nelaanina nas maly neni kojeny od dvoch tyzdnov, z nicoho nic mi prestalo ist mlieko. ☹ strasne plackaval a manzel kupil umele mlieko a zrazu place ustali a behom 3 dni som uz nemala ani kvapku mlieka a to som sa ho snazila kojit aspon na striedacku s UM. prve 3 mesiace spaval so mnou (manzel ma cisto iba nocne) a od 3 mesiacov spi v postielke. ked sa v noci prebral som mu zarobila mlieko, dala pocucat a vymenila za dudlik, to mu stacilo. spaval mi aj dlhsie no uz teraz mi tiez vstava o 6 a presne ako aj ty hovoris, spat ide na obed, potom este raz poobede a az vecer. A teraz uz par dni ma iba take pol hodinove spanky cez den tak mam radost, unavena, polamana, nervozna.... 😀 hadam to prejde 😀
@s.i.m.k.a1 no to mi je luto ze si stratila mliecko lebo kojenie je asi to najkrajsie a velm to zblizuje 🙂...asi aj preto je moja mala na mna taka naviazana,ze sa nemozem nikam pohnut.....a to spanie je hroza.....ak mala zaspi a ja si chcem medzitym nieco popratat alebo navarit tak to nestiham lebo to asi tusi ze nieco robim a hned je hore.....a ako ty hovoris potom som unavena a nevladzem nic...ale musime co uz 😉 vsak aj tak su to nase lasky 🙂 a chcem sa spyta ty uz prikrmujes?lebo niekrtore baby uz davaju aj jogurty ale niektore mi vraveli ze mam davat az od 8 mes tak neviem ci mam alebo nemam...tak neviem
@nelaanina dceru som kojila do roka a pol, museli sme spat spolu lebo bola tak priviknuta v noci ma cucat a bez toho v klude nespala 😀 ano prikrmujem, ale jogurtami nie, skusala som a neosvedcilo sa mi to. boli sme na sk na dovolenke teraz a mama skusala dat malemu Milacika a cely den vracal. Mysleli sme si, ze to z noveho mlieka, ale mlieko v pohode papal aj ostatne dni a nic mu nebolo, no ked o 5 dni dostal milacika znova, opat cely den prevracal, tak ja s tym radsej neriskujem. Ale davam mu kasicky tie co sa zarabaju s vodou, , polievky (resp. zeleninu z polievky lebo ziadnu rozmixovanu zeleninu mi nezje, jedine celu co si moze dvoma zubkami pozut 😀 ) , vyzivy ale varim mu aj doma vyzivu z jablk, obcas par lyziciek z omacky, vcera mu velmi chutil paprikas 😀 z krupice ho zapeka ked dostane na noc, vzdy rano po nej mi place od bolesti co sa nemoze vykakat. takze mi skusame a hladame vhodne alternativy, inac dr. hovorila ze jogurty moze od 8.mesiaca a ze pribinaciky az od roka. Kazdy ma presviedcal nech mu tie pribinaciky a tvarohove termixy zacnem davat a tukali mi na celo, ze mu nedavam taketo jedlo, vyskusala som a nesedi mu to. Kazde dieta je ine. Vraj sestrenica bola na pohotovosti (ale to uz je aj 15 rokov dozadu) z tych susenych kasi... my ranajkujeme pravidelne kase a pohodka. 🙂
Ty cim prikrmujes? 🙂
@nelaanina
@s.i.m.k.a1
@lusinda1989
@jarkamartin Ahojte, no ja stále kojím ak sa to tak dá povedať. Kojím totiž len okolo 19:00 a potom okolo 6:00. Môj malý vstáva v noci od kedy sme prisli z porodnice len raz. Zo zaciatku vstaval okolo 2:00-3:00 a teraz az nad ranom.
Inak pribináčik a podobné by som určite nedávala. Tam je cukor. Radšej čistý biely jogurt a do toho ovocie, alebo piškótku... . A jogurty by sa mali od cca. 7-8 mesiacov. Nás čaká zajtra poradňa, tak dočítania zajtra 🙂 dám vedieť akého vylibuka už máme doma
@lucica mozno ma tu ukamenujete 😀 , ale ja malemu pridavam do caju med. dr. povedala, ze ak mu ho nedavam na dudlik neublizi mu to a okrem toho inac mi caj ani nevypije. Nikdy cajom neholdoval, radsej si daval cistu vodu no kedze mi ochorel 2 dni pred dovolenkou na sk na priedusky a v UK bez receptu nezozenies nic od kaslu pre dieta, bola som nutena pre stary osvedceny recept - cibulovy caj s majorankou a medom. Tam som prisla na to, ze aspon nejakym sposobom to do neho nalejem 🙂 Nema to "sladke ako cecek" ako sa hovori, ale ma to prisladene. Rovnako ani polievky mu nevarim bez chuti ale pridavam mu morsku sol. Vsade je striktne zakazane sol, med, cukor, ale keby mu to neprichutim, doteraz je iba na nutrilone lebo mi nic nezjedol... a nestresovala by som tak s tym cukrom, ak to neni vo velkom mnozstve podla mna to nemoze ublizit.
@s.i.m.k.a1 no tak ja malej davam skoro to iste co ty.....este ziadne jogurty,lebo mi tiez zvracala.....vies ale svokra vzdy vravi, ze:ja som svojim detom ddavala aj jogurty aj kravske mlieko a ty nechces davat.....a ja jej vzdy vravim ze ja som jej mama a ja viem co je alebo nie je pre nu dobre....ale vies ake su svokry.... 😉 ty uz davas mliecko z krabice no teda kravske?ja ssa este bojim lebo kojm a zevraj sa to nema kombinovat lebo to moze vyvolat aler reakcie......aj ja davam tie kasicky co sa robia z vody.....a jablko,piskoty,chlebik,banan,vyzivy,kukuricne chrumky nesolene,polievocky zeleninove,kuracie masko a velmi vela mi pije.....mala vypije skoro LITER caju cez den......no tak asi tak......a davas z ovocia aj broskyne ci to je este skoro?
@lucica ahoj ja som zase pocula ze sa nemaju davat jogurty co obsahuju tvaroh,smotanu a tak.....al ty uz davas jogurty?ja stale kojim a v noci joj az mi to niekedy ide na nervy 🙂 ale co uz....a teraz mi odmieta tuhu stravu,sice myskim si ze preco ale niesom si ista.....myslim si ze preto ze jej budu ist zubky ...ale neviem isto.....vy uz mate zubky?ake ste mali prejavy?
@s.i.m.k.a1 preco by sme ta mali ukamenovat ja malej tiez dvam trosku cukru,davala som hroznovy ale to nechcela lebo asi jej to bolo malo sladke..... a aj ja som davala malej med ked som mala zapal prsnika tak mi nechcela z neho tahat tak mi porodna asistentka poradila ze si na bradavku mam dat med...a vies jak tahala....jedna radost......a sol trosku solim ale len trolilinku ale nedavam morsku ja davam normalnu sol....nie nie neublizi mu to...pozri mam znamu a jej maly nonstop plakal ale fakt....a ona vzdy mala pri sebe med a praskovy cukor a vzdy mu macala cumel....a nic mu nie je ...neboj sa vsak mam vie co je pre jej dieta dobre 😉
@nelaanina kravske mlieko nedavam, toho sa bojim ale mamina ked robila malemu krupicu tak dala pol mlieka pol vody. No vzdy ho po nej zapieklo a to bola riedka tak mu to nedavam. Sice ho nekojim, ale aj tak do roka mu mlieko dat nechcem. Maximalne tak do tej krupice, ale aj s nou este tak mesiac pockam kym mu ju opat dam. U nas banan nejde, a ine ovocie ako jablcko som este neskusala aj to z jablcka len tu presnidavku. Surove nastruhane ho nezje, ani mrkvu, v podstate nic cerstve takze sme na vare len :D A okrem ineho, posledne 3 dni nechce vyzivy uz vobec. Minule som mu dala ochutnat uvareny petrzlen v polievke a rozplakal sa, takze to mu uz jest nedavam. Neviem, cis om pisala, ze pomixovanu polievku mi nezje, iba ak dostava zeleninku po kuskoch. Zje mrkvu, zemiaky, karfiol a brokolicu bez problemov, no petrzlen nechce 🙂 Inac o hroznovom cukre som pocula, ze je strasne skodlivy pre male deti, ale neviem co je na tom pravda, viem ze dcere som ho do 3 rokov nedala...
@s.i.m.k.a1 vies a ak mu skusis popucit piskotky v cajiku(ale to len trosku aby tie piskotky pomakli) a do toho mu dat najemno postruhane jablcko,a popucit bananik s vidlickou ci ani to nechce?no vsak ani ja nemixujem len popucim vidlickou a tak papa....a ked popuceny petrzlen zmiesas s tou zvysnou zeleninou napr:mrkva, brokolica hm?ci ani tak nepomoze?hm a neprejedol sa tej vyzivky?lebo nasa mala mi teraz odmietala jest tie kasicky asi cely tyzden a dnes som jej skusila dat a zjedla, mozno aj vas potrebuje prestavku mozno sa jej prejedol...a kuracie masko mu uz davas?a davas do polievok aj cestovinku?mi uz davame ale bezvajecnu cestovinu......ale ak tak rozmyslam tak asi preto nechce petrzlen lebo on ma taku inu chut aj vonu tak asi preto......no neviem moja mala ma rada aj zeleninku aj ovocie....a chcem sa ta spytat moja znama ma 4mes dievcatko a jej mala uplne odmieta flasu.....nevypije ani caj na flasu nic...musi jej davat na lyzicku.....a co je horsie este aj tie kasicky jej dava na lyzicku....nevies mi nieco poradit ze ako by ju mohla naucit na tu flasku...lebo ja som sa s tym este nestretla......zatial dakujem 🙂
@nelaanina on to nemoze mat ani popucene, on to je normalne ako dospely po kuskoch 😀 k bananu ma velky odpor v hociakej podobe, nezje ho ani nakrajany ani si odkusovat.... a vyzivu ma len 1x za den a kasu 2x tak skor z kase by mal byt prejedeny, aj jed na ranajky mu dam vzdy inu ako na veceru 🙂 maso som este neskusala, cestoviny mi povypluval... 😀 vyberave dieta mam 😀 nech skusi inu flasu a ak je kojena tak sa nedivim... ja som dceru kojila rok a pol, flias som kupovala kopec, kazdu chvilu inu a nikdy si ziadnu nezobrala...
@s.i.m.k.a1 no tak ja ti potom neporadim,lebo vidis podla maleho ze co a ako...mozno z toho vyrastie a bude jest vsetko 🙂 a ked mu chuti po kukskoch tak mu tak davaj.....vsak on vie ako mu to chuti....a kuracie masko uz mozes davat od 7 mes.....trosku povarit a tak najemno posekat...skus vyskusat.....no praveze skusala ale nechce ziadnu...a hej koji ju .....zeby tot bolo tym....vies ale ona vravela ze zo zaciatku jej davala cajik na flasu a chcela ale ze teraz ani vidiet...tak neviem.....take male a ake su uz vyberave no hroza... 😉
@nelaanina moja mala bola ten pripad ziadna flasa zoadny cumel nic... U nas pomohlo len a len skusat teraz mala pekne vypije aj z flasky a to ma zajtra sedem mesiacov takze sme sa potrapili u nas ani striekacka nefungovala . Doma sedem druhov flias a ani jednu nechcela ...
@nelaanina
@s.i.m.k.a1 Inak baby, my sme boli vcera na poradni, mal 7 mesiacov a 1 týždeň a múžeme už jogurt (probiotický, biely neochutený, alebo akýkoľvek biely, ale aby mal max. 3% tuku, cize nie tie tučné smotanové). Máme začať cestovinu bezvaječnú, kľudne môžem rohlík (grah, alebo obyčajný). Inak masko moj malý papá od 5,5 mesiaca a to je kojený. Len ked mal 5 mesiacov sme mali krízu v kojení odmietal prso, tak som zacala so zeleninkou na obed a potom doktorka povedala, ze ked sme uz zacali, tak tyzden po zelenine zaradit aj masko a tyzden po masku aj ovocie. A teraz zbaští všetko. Zachvílku aj mňa. Inak ešte môžete skúšať kuskus, ovsené vločky, raz do týždňa vaječný žĺtok, a ja dávam do obeda ktorý robím vždy uvariť jednu sušenú slivku, ktorú rozmixujem so zeleninkou a maskom. Ale susené ovocie vám odporúčam domáce alebo kupované ale bio.
@lusinda1989
@nelaanina Kamarátka malú kojila a potom zrazu v priebehu týždna prestala a malá sa za 3-4 dni naucila na flasku, tiez skúsala niekolkokrát denne, az nakoniec pomaly zacala

@jarkamartin
@lusinda1989 Ahojte, no my nemame este ani jeden zubok a to mame uz 7 mesiacov aj 1 tyzden. Maly je taky maly šrotovníček. zachvílku zje aj nás. Včera sme boli na výlete a vonku na lavičke som mu dala obed (masko, ryžu a zeleninku), zjedol 200g a potom zacal plakat ze uz je koniec. Tak som mu musela dat chrumku na dotlacenie 🙂
Máme doma inak malého lezúňa. Ale nechce sa mu na štyri, resp. mu to neide lebo sa na podlahe šmýka, tak sa ťahá rukami všade. Chodí jak krtko len sa rúčkami neodráža vedľa seba ale pod seba.
Už minulý týždeň sme vytiahli športový kočík, tak keď je hore sedí a kuká okolo. A odkedy je vonku taK pekne tak sme smenili aj spánky. Doobeda spával vždy iba 30 minút a teraz? Predvčerom 2 hodiny, včera 3 hodiny 🙂 Dnes ho ale budem musiet po hodinke zobudit, lebo nás čaká plávanie 🙂
Inak ani ja neviem ako ho mám obliekať. Sme z BA a je tu dosť teplo. Včera mal pančušky a nohavice, body s dlhym rukavom a mikinu a po chvilke som ho musela vyzliecť. bol len v pančuškách a bodyčku. Ako obliekate deťúrence vy von? Ja som sa bála aby mu nebola zima, keď v kočíku spinká a nehýbe sa.