Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
@bellugia ahoj, ja tiež riešim "270 dní" 🙂 môj prípad je, že 270 dní mi uplynie až 30.1., pričom na materskú nastupujem už 17.1. Volala som s jednou milou tetou zo SP, ktorá mi povedala, že pokiaľ budem stále vedená ako zamestnanec, tak budem nemocensky poistená, hovorila niečo o "výlučnosti platenia poistného" - aj keď si vôbec nie som istá týmto termínom..Každopádne mi zdôraznila, že pokiaľ neporodím skôr ako 30.1., tak tých 270 dní budem mať splnených. Takže si myslím, že v tvojom prípade je to to isté a 270 dní splníš, pokiaľ budeš stále vedená ako zamestnanec a neporodíš skôr. 😉
@bellugia Dôležitý je jedine termín pôrodu. Ja som sa tiež bála, že nástup na materskú znamená, že tých 270 dní nesplním, ale zdá sa, že sa to celé orientuje na deň pôrodu. Pokiaľ neporodíš skôr ako uplynie tých 270 dní poistenia, tak si za vodou 😝 🙂
takže dátum nástupu na materskú nemá zmysel riešiť..
Ahojte dievčatá,
prosím vás, môže hudba - taká trochu hlasnejšia uškodiť bábätku?
Pýtam sa preto, lebo zajtra máme Vianočný večierok v práci a je tam objednaný DJ.
Ja by som tam veľmi chcela ísť, lebo už mi z toho šibe, že nikam nechodím, len do práce a domov a dokola to isté. Bude tam aj fajné papanie 🙂 no a aj tá hudba. Ja by som netancovala, len počúvala. No bojím sa, že či to náhodou nemôže bábu uškodiť. Čo si myslíte?
@juliet2812 myslim si, ze nemoze, kludne si vecierok uzi...
@juliet2812 v akom zmysle uskodit? ked nebude hudba taka hlasna, ze by si ohluchla ty, tak ono urcite neohluchne...babatka v brusku zvuky vnimaju asi ako my, ked sa vo vani ponorime do vody - su tlmenejsie
@prsky no to znie logicky, čo vravíš 🙂 som asi priveľmi opatrná a bojazlivá 😒
ďakujem za rady, zajtra tam pôjdem a opatrne si to užijem 🙂
Kocky, ja sa ohladom DNP spytam trochu odveci, vraj sa to da priplatit den predtym, ako pojdete s dietatom na ocr, a potom vam poistovna preplati plnu vysku ocr-ky. Ja som sa to dopocula len teraz, mala byva v poslednom case dost chora a hodne mi to pobabre vyplatu /a obavam sa, ze aj matersku ☹ / A pocula som aj tolko, ze to pripoistenie k ocr maju od januara 2011 zrusit. Neviete, co je na tom pravdy?
@juliet2812 ja som bola v sobotu na vianocnej party, hlucna hudba tam bola teda hodne, co mi dost vadilo.... ale naopak, co sa tyka tancovania, tak som si teda pokrepcila. Sranda bola, ze prcek cely den kopal az mi tricko nadvihovalo 😀 , no a ked som tancovala /smozrejme tak pohodickovo, ziadne sialene kreacie/ to sa ani nepohlo, myslim, ze ho to prijemne kolisalo a sa mu sladko spinkalo. No a lahla som doma do postele a kopanice zacali znova 😀 . Dolezite je, aby si ty bola v pohode.... inak ja som tam sla tiez s tym, ze za chvilu som doma a idem sa len najest 😉
@evaka hi, hi....no to Ťa pekne potrápilo tými kopancami keď Ty si už chcela oddych 🙂
Presne - teraz som si spomenula, že niekde som čítala, že keď je žena v pohybe, napr. upratuje alebo niečo tak energickejšie robí, tak že bábo to kolíše a hojdá v brušku 🙂
@kwetinka1 asi ti uz poradili - Dr. Cunderlik pracuje v nemocnici na Kramaroch. Ked som tam bola hospitalizovana na oddeleni 6nedelia, raz sa tam ukazal. V nemocnici robi aj usg diagnostiku.
Okrem toho ma sukromnu ambulanciu niekde pri horskom parku - tam su sluzby samozrejme platene.
@juliet2812 ja som sa pri malej trepala z Bratislavy do Prahy na vianočný večierok 😀 a bolo fajn, keďže cestovanie mi nevadí a aj na večierku bolo fajn, som sa dobre najedla a vypila pohár šampanského 😀 .................
@bellugia @nelle nastupom na MD sa odvody do socialky pozastavuju a neplatia. Cize podla mojich profesionalnych informacii by sa ti 270 dni malo koncit nastupom na MD a nie dnom porodu. Tak ako PN-ka aj MD je oslobodena od platenia odvodov a poistena osoba musis byt tych 270 dni, to znamena, ze musis odvadzat odvody do socialky. Inak socialku nezaujima kedy porodis, to ona ani nevie, kedze na socialku sa hlasi iba datum nastupu na MD a datum nastupu na RD(rodicovsku dovolenku). Po porode uz len vybavujes rodny list pre dieta na matrike, potom zdravotnu poistovnu pre dieta, trvaly pobyt a tie vsetky prispevky. Nikde nie je uvadzane, ze ides este raz na socialku a ze nahlasujes den porodu.
Takze odporucam otvorit google, najst este ine socialky v inych mestach a zavolat aj inde a informovat sa. Ja ked som zhanala jednu informaciu o zamestnankyni tak som pisala maily na 5 SP a vsade som dostala inu odpoved. Tak drzíim palce, ale podla mna 270 dni musis splnat nastupom na MD a nie dnom porodu 😒
@kvetka84 hm, ale PN-ka sa ti tiež započítava do doby poistenia, tak predpokladám, že je to tak aj počas MD. Toto je príspevok p. Mihála z jednej webovej stránky: "Pri PN "beží" doba poistenia. Doba PN nie je prerušením poistenia, je to "vylúčiteľná doba", za ktorú sa neplatí poistné, ale do doby poistenia sa započítava." A čo sa týka mojich informácií, mám ich priamo z Ústredia SP, tak tam by hádam mali vedieť poradiť správne. Pani z odboru nemocenského poistenia mi povedala, že budem potrebovať potvrdenie od gynekologičky, že som skôr ako 30.1. neporodila a vyslovene sa ma pýtala na termín pôrodu. Navyše máš v zákone o sociálnom poistení písané, že musíš byť nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných 2 rokoch do pôrodu, nie do nástupu na materskú dovolenku.

@bellugia ja som bola s malou podobne akúrat nie kvôli materskej ale kvôli koncoročnej uzávierke. na materskú som išla 27.12 a potom som tam bola evidovaná ako brigádnička do 10.1. .................ale zase neviem či sa to aj u teba dá kvôli tej materskej. 😅 .........akúrat na mzdovom kolegyňa mi vtedy hovorila že by som aj po dátume 27.12 mohľa byť ako zamestnanec ale keby som potom skôr porodila ako som mala dátum tak by som mohla o nejaké peniaze prísť ....ale už neviem presne ...................... preto mi to potom spravili tak ,že som išla na materskú toho 27.12 a zároveň som tam nastupovala ako brigádnička tým pádom aj keby som porodila skôr o peniaze som neprišla lebo brigádovať môžeš. 😉........................ dúfam že som to napísala zrozumiteľne 😅 😅 😅