icon

Termín pôrodu v júni 2011

tehulka14
28. sep 2010

Kto sa pridá???

kaara1980
10. máj 2011

akože blbá otázka,ale neviete-tie čo už rodili-ako vlastne vyzerá tá hlienová zátka?Mne pri prvom odtiekla v noci plodová voda a ozaj som nič podozrivé nespozorovala ani predtým nič a keď mi voda odtiekla,tak som v tom strese ozaj neštudovala stav mokrých nohavičiek 😅

mipolka
10. máj 2011

@bubu84 Jooj, tak to nezavidim, ja sa praveze teraz ku koncu citim celkom dobre, nepali ma zaha, nic mi neopucha, nesvrbi, ale to bude asi tym, ze uz som na MD a nie v pracovnom strese 😉 A moj muz je uzasny, vzdy ked si ku mne lahne, tak mi hladka a bozkava brusko, vraj je to pre neho uzasny pocit 🙂

mipolka
10. máj 2011

@zufzufmeister No ja mam zakaz sexu od Dr. a moj muz sa aj tak vyjadril, ze ked uz citi ako sa nasa mala hybe, bal by sa.... takze to vidim az na koniec sestonedelia alebo ked budem prenasat, tak mozno nieco vymyslime 😀 Ale starat sa o neho po tejto stranke staram, ved su aj ine formy sexu 😉

fleuerette
10. máj 2011

@janina7911 ja som prikladala ešte mzdový výmer, lebo v tom tlačive od lekára nikde nie je kolonka na výšku vymeriavacieho základu. Riešili sme to s personalistkou, keďže nám v socke nevedeli odpovedať. tak som to jednoducho priložila a bolo to dobre. Okrem toho ešte po tom ako ti príde odobrenie materskej, treba tam poslať do 30 dní také dvojité tlačivo - je to vlastne žiadosť ak si odvody platila do druhého piliera aby to socialka platila za teba počas materskej tiež.
Utópia ale čo už, lebo veď to sú veci ktoré sociálka eviduje

sisi0211
10. máj 2011

@janina7911 @mimi69 @nenullienka
Ja mam nasledovne info od personalistky:
Teraz ked budeme na materskej tak sa to berie ako normalna nemoc. Cize personalne oddelenie nahlasi do zdrav. poist. a soc. poist. Potom ked sa male narodi tak treba odniest rodny list na urad prace kvoli rod. pridavkom a manzel/priatel/otec dietata nech odnesie kopiu tiez zamestnavatelovi, aby dostal danovy bonus.

fleuerette
10. máj 2011

@kukujka no tak super, ja som tiež preto pre istotu volala, aby som ešte mala čas doriešiť prípadné chýbajúce veci.

mipolka
10. máj 2011

@zajo79 Ale snad bude, v poslednych tyzdnoch 9 mesiaca sa babatko vacsinou posunie nizsie, do lonovej kosti a tie problemy s dychanim a plnzy zaludkom po par sustach by sa tym mali vyriesit. U mna sa tak stalo pred 2 tyzdnami a teraz sa citim super 😉

fleuerette
10. máj 2011

Kočky ak by ste chceli mám zoznam tlačív aj pokynov, čo všetko treba pred pôrodom a po pôrode. Posledné dni v robote som sa nudila, tak som obvolala aj čerta a dala tomu nejakú štábnu kultúru. Predpôrodné papierovačky nie sú až také hrozné. V podstate ide len o oznámenie do sociálky a zdravotnej. Ja som si ešte zo zdravotnej vypýtala potvrdenie, že som bola zdravotne poistená tých tuším 270 dní. Toto potvrdenie sa neskôr prikladá k žiadosti o príspevok na dieťa lebo prídavok k príspevku, alebo tak nejako. A keďže asi väčšinu papierov bude po pôrode vybavovať MM, tak mu to chcem všetko ešte teraz nakôpkovať, spolu s zoznamom čo kam odniesť a čo k tomu priložiť 😀 😀 😀
Hlavne si nezabudnite zo všetkého robiť kópie. Ja som zatiaľ všetky podklady radšej odniesla osobne aby som mala na kópii pečiatku podateľne, že to tam naozaj majú. Už sa mi stalo totiž, že aj napriek tomu že som odniesla podklady cez podateľňu tvrdili, že to nemajú. zachránilo ma len to že som im mávala kópiou s pečiatkou podateľne.
Tak ak chcete, viem vám poslať na mail stiahnuté tlačivá a pokec čo kedy a s čím odoslať.

mipolka
10. máj 2011

@lucia963 Mozno ta to ukludni, ale ja s tymi bolestami fungujem uz od februara, takze neboj, urcite to vydrzi 😉

zajo79
10. máj 2011

@mipolka ocakavam ze sa posunie nizsie...pri viacrodickach sa moze az tesne pred porodom...takze nato nespolieham.

zufzufmeister
10. máj 2011

@fleuerette júúúj pošli pošli... ja sa v tom zamotávam stále, nájdem niečo iné a už fakt ani neviem čo treba skôr...

fleuerette
10. máj 2011

Tu sú veci tzv. predpôrodné:
PRED PÔRODOM
1. Sociálna poisťovňa: Materská
Tlačivo dostanem od lekára, treba ho dať potvrdiť zamestnávateľovi a potom poslať do sociálnej poisťovne spolu s vymeriavacím základom podľa sídla zamestnávateľa (spraviť kópiu!)
2. Sociálna poisťovňa: II. pilier dôchodkového poistenia
Ak nastupujete na MD a chcete byť v II. pilieri dôchodkového poistenia, musíte to oznámiť do SP najneskôr do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní materského. Ak svoje rozhodnutie byť zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení počas poberania materského poisťovni v uvedenej lehote neoznámite, bude za Vás štát platiť poistné na dôchodkové poistenie len do prvého, štátneho priebežného systému.
Tlačivo stiahnuté, prvá časť sa vypĺňa a odovzdáva po priznaní materskej – odniesť do SP do 30 dni od priznania MD (spraviť kópiu)
Druha časť tlačiva sa vypĺňa po pôrode, prikladá sa rodný list dieťaťa + Registračný list fyzickej osoby toto treba do 45 dni od pôrodu (spraviť kópiu)
Všetko na socialke v mieste svojho trvale bydliska
3. Tatra banka – Doplnkové dôchodkové pripoistenie
Po nástupe na materskú zrušiť trvalý príkaz, potom ho len obnoviť
4. Zdravotná poisťovňa
Nahlásiť prechod na materské, niektoré zdravotné poisťovne to nepožadujú, za zamestnankyne by to mal ohlasovať zamestnávateľ, ale radšej si overte, že to urobil. Ak je dieťa jedno z vašich prvých troch, skúste si nechať potvrdiť na tlačive príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa, že ste boli zdravotne poistená 270 dní pred nástupom na MD (ak ste boli samozrejme).
Tlačivo stiahnuté, dať opečiatkovať v Dôvere, odložiť na vybavovanie príspevku
5. Výber a dohoda s pediatrom
Adresu aj telefón pediatra treba pribaliť už do pôrodnice (budú mu posielať výsledky screeningu)! Zároveň je dobré zistiť, či ide na 1. návštevu domov, alebo idete Vy k nemu. Dobré je poznačiť si ordinačné hodiny a kedy má poradňu pre bábätká (v tom čase tam nie sú choré deti).

fleuerette
10. máj 2011

@zufzufmeister pošli mi emailovú adresu

mipolka
10. máj 2011

@janina7911 Aj ja som to tak pochopila, ak nepodas ten reg.list, tak stat za teba nebude platit dochodkove poistenie a materska dov.sa ti nebude pocitat do naroku na dochodok.

fleuerette
10. máj 2011

toho po pôrode je dosť veľa, na 3 - A4, tak to sem nechcem capať, lebo to zaberie, kopec miesta

fleuerette
10. máj 2011

alebo viete čo, šupnem to sem a hotovo, neviem či to ale admin nevymaže, keďže na tieto veci je zvlášť diskusia. Je to zmes toho čo treba, plus moje poznámky a tak 😵 , konkrétne tlačivá sem ale dávať nebudem 😀 :
PO PÔRODE
1. Rodný list
S hlásením o narodení dieťaťa (ktoré dostane matka v pôrodnici) treba ísť na matričný úrad, pod ktorý patrí vaša pôrodnica (nie miesto trvalého pobytu!) a nahlásiť dieťa.
Potrebujete: - preukaz totožnosti (OP) rodičov
- sobášny list
Rodný list by ste mali dostať na počkanie, treba si urobiť veľa kópií.
Mali by ste získať potvrdenie o narodení dieťaťa s ktorým budete žiadať o Príspevok pri narodení dieťaťa.
2. Kópie rodného listu – aspoň 10x – overene
využijeme pri informovaní o presnom dátume narodenia dieťaťa: v sociálnej poisťovni (vyplácanie materského a prihláška na dôchodkové poistenie) u zamestnávateľa matky i otca (uplatnenie daňového bonusu, niekde aj iné peňažné dary😉 na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (3ks), kde ich priložíme k žiadosti o Prídavok na dieťa, Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (ak je dieťa jedno z vašich prvých troch).
3. Pediater
Pri odchode z pôrodnice dostanete do rúk dve prepúšťacie správy - jednu pre vás, druhú pre dieťa a jeho očkovací preukaz. Prepúšťaciu správu dieťaťa treba odniesť k pediatrovi v prvý pracovný deň po prepustení, s ním sa dohodnete na prvej poradni (niekto chodí domov, k niekomu treba ísť) Adresu aj telefón pediatra treba pribaliť už do pôrodnice!
4. Zdravotná poisťovňa
Zákonný zástupca dieťaťa je povinný do 60 dní od narodenia dieťa prihlásiť do zdravotnej poisťovne, ktorú vybral.
Potrebujete: - prihlášku poistenca,
- rodný list (resp. oznámenie o narodení),
- OP rodiča
Prvý recept (K a D vitamín) dostane dieťa ešte na matkine poistenie, ale s vybaveným rodným listom ho treba ísť prihlásiť. Môže sa stať, že budete na preukaz čakať 2-3 týždne, kvôli kontrole na Úrade pre dohľad nad poisťovňami.
5. Trvalý pobyt
Zákonný zástupca je povinný hlásiť začiatok trvalého pobytu novonarodeného dieťaťa a to do 3 pracovných dní po tom, čo dostane rodný list.
Treba prísť osobne (stačí otec)
Potrebujete: - originál rodného listu dieťaťa
- občiansky preukaz matky.
Evidenciu trvalého pobytu vykonáva Ohlasovňa pobytu obecných a mestských úradov. Miestom trvalého pobytu dieťaťa v čase jeho narodenia je miesto trvalého pobytu jeho matky. Potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov sa nevyžaduje, ak ... ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa.
6. Príspevok pri narodení dieťaťa od obce
Nie je pravidlom, ale niektoré obce ho vyplácajú, informujte sa na obecnom alebo mestskom úrade.
7. Zapísanie do cestovného dokladu
Zvážte, či by sa Vám nezišlo zapísať dieťa do cestovného dokladu, pretože tam, kde pustia bez cestovného dokladu Vás, dieťa cez hranice nepustia, ak ho nemáte zapísané. Dieťa môže do 5 rokov veku prekročiť hranice bez vlastného pasu, ak cestuje s rodičom, ktorý ho má zapísané v pase.
8. Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny treba získať:
1) Príspevok pri narodení dieťaťa (obšírne aktuálne novoty)
tlačivo žiadosti na stiahnutie: (.doc) (.pdf) - žiadosť o príspevok sa vydáva na matrike - najjednoduchšie pri vydaní rodného listu dieťaťa
Potrebujete : - kópiu rodného listu
- OP matky - žiadateľa,
- kópiu kartičky od účtu v prípade zasielania na účet
Pozor: Nárok na príspevok a na príplatok k príspevku zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa!
2) Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa
Získa matka (za určitých podmienok), ktorá porodila prvé, druhé alebo tretie dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní, podmienkou je:
a) narodenie prvého, druhého, tretieho dieťaťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní (Ak sa matke pri prvom pôrode súčasne narodí viac detí, nárok na príplatok k príspevku vzniká na každé dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 28 dní.)
b) tlačivo žiadosti na stiahnutie: (.doc) (.pdf)
Potrebujete: - občiansky preukaz,
- rodny list dieťaťa/detí (originál a fotokópiu)
- fotokópiu identifikacnej karticky majitela ban. uctu
- potvrdenie gynekológa, v ktorého starostlivosti je matka dietata, že dieta/deti je/sú prvonarodené
- potvrdenie gynekológa, v ktorého starostlivosti je matka dietata, že ste absolvovali dané preventívne prehliadky (vyplní sa vraj do daného tlačiva)
- potvrdenie ošetrujúceho lekára o dožití sa 28 dní života dieťaťa
- potvrdenie zdravotnej poistovne, že matka dietata bola pred narodením dietata najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne (alebo dobrovolne) verejne zdravotne poistená v SR
3) Prídavok na dieťa
Tlačivo žiadosti na stiahnutie: (.doc) (.pdf)
Potrebujete - originál a kópiu Rodného listu
- OP matky - žiadateľa
- kópiu kartičky od účtu v prípade zasielania na účet
- v prípade rozdielneho trvalého bydliska matky a otca - potvrdenie, že si druhý rodič nepodal žiadosť v mieste svojho bydliska)
9. Prihlásiť sa na dôchodkové poistenie v Sociálnej poistovni
Druha časť tlačiva sa vypĺňa po pôrode, prikladá sa rodný list dieťaťa + Registračný list fyzickej osoby toto treba do 45 dni od pôrodu (spraviť kópiu)
Všetko na socialke v mieste svojho trvale bydliska

Ospravedlňujeme sa, ale Sociálna poisťovňa k 29. januáru 2010 neaktualizovala údaje pre matky poberajúce materské. Nasledujúce informácie sú teda platné od 1. januára 2009 a treba si ich overiť. Budeme sa snažiť získať relevantné informácie čo najskôr.
Platné od 1. januára 2009 a bez záruky!
Fyzickej osobe, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku, vzniká povinné dôchodkové poistenie odo dňa narodenia dieťaťa, ak podala prihlášku na dôchodkové poistenie do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa.
Ak ste však zamestnanec, alebo povinne dôchodkovo poistená SZČO, ktorej sa poskytuje materské, nepodávate prihlášku na dôchodkové poistenie za obdobie, v ktorom sa vám poskytuje materské.
Ak v takom prípade (zamestnanec, povinne dôchodkovo poistená SZČO) chcete byť po skončení obdobia, v ktorom sa vám poskytovalo materské, dôchodkovo poistená ako fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku, podáte prihlášku na dôchodkové poistenie s dátumom vzniku tohto poistenia najskôr odo dňa nasledujúceho po dni skončenia poskytovania materského na tlačive Registračný list FO.
Dokedy sa môžete prihlásiť na poistenie?
Čiže po slovensky:😉:
Ak ste zamestnanec, alebo povinne dôchodkovo poistená SZČO, ktorej sa poskytuje materské, podávate prihlášku na dôchodkové poistenie pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku.
Inak musíte podať prihlášku na dôchodkové poistenie do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa, a budete poistená od dňa narodenia dieťaťa. Ak to do tejto lehoty nestihnete, budete poistená až odo dňa prihlásenia, najskôr odo dňa podania prihlášky!
10. Gynekologická prehliadka po šestonedelí
S vašou prepúšťacou správou, po 6. týždňoch po pôrode, idete na gynekologickú prehliadku po ukončení šestonedelia k svojmu ambulantnému gynekológovi.
11. Daňový bonus
Potvrdenie o čase čerpania Materského i potvrdenie o začiatku čerpania Rodičovskej dovolenky xeroxujte a odkladajte, zíde sa pri uplatňovaní daňového bonusu.
podrobné informácie o daňovom bonuse z www.babetko.sk

mipolka
10. máj 2011

@fleuerette A mozes to poslat aj mne? ja uz som to par krat len tak z rychlika studovala, ale vzdy ma to len zbytocne vystresovalo, ked som videla, kolko toho je po porode.... Moj muz je cudzinec, takze si to vsetko budem vybavovat asi sama, tak si tiez teraz pochystam, vsetko co sa len da......nech som kludna 😉

miroslava.polekova@gmail.com

DAKUJEM 🙂

fleuerette
10. máj 2011

@mipolka poslané

skusihu
10. máj 2011

@fleuerette ahoj, aj mne to prosím prepošli na cigankova@kmtrading.sk aj s tými tlačivami ak sa bude dať. Ďakujem 🙂

ivusik33
10. máj 2011

@zufzufmeister
to určite máme v BB dobrú pôrodnicu 🙂 nemám dobré skúsenosti, ani s personálom ani s vybavením ... je to všetko staré, samé úplatky... veď keby bolo všetko OK, tak nebudem chodiť do Štiavnice.

nenullienka
10. máj 2011

@fleuerette ahoj, môžeš mi to poslať tiež nenullienka@gmail.com Ďakujeeeem 😉 😀

benice
10. máj 2011

@fleuerette teeeda treba toho riadne veľa vybavovať po pôrode ...

mimca20
10. máj 2011

@fleuerette DAKUJEM za informacie ohladne tych vybavovaciek v socialnej poistovni. Mna to este len caka na buduci tyzden, cca od 17.5. nastupujem na MD. Takze si mi velmi velmi pomohla. DAKUJEM este raz

mimca20
10. máj 2011

@fleuerette Dakujem pekne za tie informacie ohladne vybavovania MD, mna to caka na buduci tyzden 🙂, takze sa "tesim". Trosku si mi to ulahcila, lebo na tom nete vsade inak pisu a clovek ma z toho mis mas. Dikes

slabejka22
10. máj 2011

Caute baby, neviete náhodou ako je to s ošetrovným dieťata? Manžel je SZČO a počas príchodu nášho druhého potomka bude opatrovať nášho prvého synčeka. Tak sme uvažovali, aby počas toho obdobia nezostal bez príjmu, či je možné, aby poberal na syna ošetrovné - tých 10 dní. Poradte niekto, prosím 🙂 A ak má nárok na to ošetrovné, či je pri tom ten istý postup ako pri maródke. Diki

zufzufmeister
10. máj 2011

@ivusik33 ako aj mne je bližšie do žiaru, alebo do levíc, ale tá štiavnica ma fakt oslovila... Tak snáď nebudem ľutovať 🙂 tak sa teším, možno sa stretneme 🙂

zufzufmeister
10. máj 2011

@nenullienka no čo bol to včera planý poplach? Keď už boli úvahy či možno nerodíš?

daniela1974
10. máj 2011

@slabejka22 a plati si muz nejake dobrovolne pripoistenie???

lucia963
10. máj 2011

@fleuerette ak môžeš aj mne luciapudel@gmail.com a si zlata že sa s nami podelíš o informácie 🙂

lucia963
10. máj 2011

@mipolka no zajtra mam poslednu poradňu u mojej lekárky tak som zvedava, dufam že bude všetko ok 🙂