Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
@anonym_autor určite nie.
Moj muz tak pozical kamosovi 20 000e na rok. Tahalo sa to 10rokov kym to splatil. Ale na dobolenky a nove auto mali, na splayenie nie. Splacal to po 200- 300e. Raz dal, raz nie. To ani nevidis a pominalo sa. Nechcel sa s nim pohnevat, tak bol ticho. Keby sme sa nestahovali, tak by to splacal doteraz, len sme to uhrali, ze eurace potrebujeme. Tak nam posledne dal naraz, ze si pozical v rodine. 🙈
Nie, nepozicala by som ani rodine tolko penazi.
@jumama no, darovat asi nie veru. az tak dobre na tom nie sme. mne sa dzala ta doba relativne kratka, ze za 2 roky a teda este aj s bonusom 5tisic pre nas..ale teda to nie je dovod, nechcem aby to to vyznelo, ze je to nakoniec pre nas biznis. bol to svagrov navrh, budem rada, ak by vratili presne pozicanu sumu bez urokov
@anonym_autor Vies ja som pomahala nasim, sestre, co sa rozviedla s dvoma malickymi detmi na materskej, vratila sa k nasim, moji obaja rodicia mali vtedy rakovinu, otec bol dlhodobo na invalidnom dochodku... cize financne to vtedy nebolo pre nikoho z nich ruzove, sestre jej muz platil na obe deti 50 Eur dokopy, nikdy sa s nim nesudila o viac, lebo nechcela uz nic s nim mat, nedostala by ich, z neho sa stal flakac. Po smrti mamy som dosplacala jej uver, po smrti otca som sa vzdala dedictva v prospech sestry, "lebo som to nepotrebovala". Bol to stary byt po nasich, ktory potreboval rekonstrukciu, vedela som, ze ak aj nieco segra usetri z dvoch robot, do ktorych chodila, tak to bude potrebovat na rekonstrukciu. My budeme nasu hypo splacat este 10 rokov... keby nemam mojho dobreho muza, asi by to tiez nebolo vnimane ako ok, tolko pomahat svojej povodnej rodine. Potrebovala som, aby mali istu dostojnost, segra a synovci. My sme s muzom tak dlho spolu, ze ich vlastne tiez od mala pozna, vela sme ich bravali na vylety. Uz maju obaja viac ako 25, su to sikovni chalani, no i tak im ten nepritomny otec v zivote velmi chyba, ta rola otcovska sa na nich nepreniesla. Segra aby ako tak dostojne zili, tak mala dve prace, kym nasi zili, trochu jej vedelli postrazit decka, kedze byvali spolu. Pre nas s muzom to bol motiv - je to uz dalsia generacia, nech nevyrasta nedostojne.
U vas je to ale ine - dvaja zdravi ludia, sa rozhodli ako rozhodli, kupili macku vo vreci. Nemaju deti, maju len sluby voci vam. Nech idu obaja pracovat aj do druhej prace a zarobia si, nech si hladaju druhu pracu, kym mozu - nemaju deti, cize nemusia nic ineho robit, ako teraz zamakat a odkladat... AK nieco ozaj nemaju, ze by bolo pre nich nedostojne byvat v tom dome - ok, mala pozicka, napriklad na tu elektrinu, ak je to ozaj urgent - ale inak nech byvaju na stavbe a makauju, posupne nech si to zveladuju... bolo to ich rozhodnutie, nech si za to zodpovedaju sami.
Apropo Argument aby nenarusil vztahy. Ak su to normalny ludia pochopia ked povies nie lebo to neni 500e.
Extra Argumenty im netreba .staci ze jeden z nich ostane na PN a uz peniaze neuvidis.ze sa rozidu Alebo ja neviem .nikdy nevies co buducnost prinesie.
@biglovemom presne tak👍 Ak sú dobré vzťahy v rodine, mali by pochopiť a akceptovať asertívne nie👆 Však, keď sú tak schopní splácať, prečo im viac nepožičajú, však?
My sme s manzelom pomohli mojmu surodencovi, ked bol v krize.. a paradoxne - to nam narusilo vztahy. Nebolo to az 20000, ale dodnes sme peniaze nevideli a komunikujeme len formalne.. zial 🙂
A este dodam, ze ani dobre osetrena zmluva nic neriesi. Na sto percent by to splacali roky. Svagor je mozno akcny, ale nie velmi mudry.....ze skryte vady...a tie naivne predstavy o splacani tiez o nicom
Obavam sa, ze vztahy si pokazite uz tak ci tak, ak poziciate, tak asi viac....
@sissy27 ale ano, blikaju...a neviem, preco uz banka nie. asi kvoli uveru, ktori uz maju. ja som taketo veci este neriesila, jednoducho im verim, ze iny zdroj sa im nepodari najst a v ramci dobrych rodinnych vzatahov sa obratili na nas
@anonym_autor banka im nepozicala, lebo na rozdiel od teba vedia naratat do 5. Jednoducho nemaju na to, aby splacali viac, bodka. A ty sa prestan citit vinna, toto fakt nie je 200€ ktore lahko ozelies. Su zdravi, bezdetni, kupili barabiznu bez toho aby si poriadne preverili jej stav, nuz tak teraz nech zdvihnu kotvy a idu makat, aby na tu rekonstrukciu zarobili. Alebo nech to predaju kym sa da a kupia si nieco normalne. Ty nie si povinna riesit ich sracky.
20000 je veľa na požičanie a málo na prerábku, on už mal byť mimo SK a zarábať na prerábku, sú len sami dvaja nič ich nesúri, nepožičala by som, bola som v minulosti ručiť priateľke, boli sme dvaja ručitelia, nesplácala a druhý ručiteľ sa odsťahoval mimo SK, pôžička zostala na mne, žiadny argument nepomohol a moja bývalá priateľka mi nič nevrátila, má 4 deti, partner odišiel ona bez peňazí, žije takmer ako bezdomovec, občas jej nakúpim potraviny pre deti
Ja by som požičala ale podmienka by bola že na vás napíšu percentuálny podiel z domu čiže ak 20tis predstavuje povedzme 10perc hodnoty domu tak tu hodnotu domu vás zápisu na list vlastníctva. S tým že keď vám splatia teda tých 25000 vy im ten podiel vrátite.
Ak tie peniaze tak súrne potrebujú a naozaj myslia vážne že vám ich do dvoch rokov vrátia tak súhlasit budú. Na druhej strane budú musieť veriť aj oni vám a vy sa budete musieť zachovať férovo že im ten podiel vrátite a nebudete si nárokovať na viac ako tých 25tis
Ďalšia vec skryté vady takto krátko po kúpe treba riešiť a predajcom
@sense na dom maju hypo, musela by s tym suhlasit banka a mozes si byt ista, ze ta suhlasit nebude.
Rozprávky starej matere, budem mať prácu, splatim to znie úplne ako tie podvody na internete čo robia, nie nedala by som manžel má pravdu
Pozičala by som polovicu sumy.ktoru mate nasporenu.viac nie.Hlavne s datumom dokedy to maju vratiť.Ja rodine poziciavam a nikdy nevratia načas.nastastie s tym viem žiť.Vratia vzdy.Nevedela by som kludne žiť s vedomim.ze mohla som pomôcť.ale nepomôžem ...držgrošov neznášam.
@janinah to, že ľudia nepožičiavajú nadobudnuté a ušetrené financie a vedia povedať nie👉je zdravá asertivita, uvedomenie si vlastnej hodnoty času a energie, zodpovednosti, ktorú som na to musela vynaložiť. Nie o držgrostve, chcieť byť pekná v rodine...🤷♀️
Ja by som dokonca nemala svedomie toto od rodiny ziadat.
Milá autorka. Tu máš jeden reálny príbeh. Moja najbližšia kamarátka mala podobnú situáciu. Jej sestra - potrebovali s mužom požičať €,aby dostali úver na dom. Šlo o 30k. Kamoška s mužom mali našetrené, slušne zarábali,tak si povedali, že pomôžu. Samozrejme ošetrené aj zmluvne, dobu splácania dali na 5 rokov. Spočiatku sestra platili pravidelne,no potom sa začalo pravidelné meškanie, vynechávanie splátok,lebo toto,hento,tamto, vždy bol nejaký dôvod že im to nevychádzalo. Pritom prácu mali obaja stabilnú. No a aby toho nebolo málo,kamoškin muž mal úraz,zostal na invalidnom dôchodku a dostali sa do situácie,kedy by tie svoje úspory potrebovali. Im sa tie vzťahy tak pokazili, že ešte kamoška s mužom boli tí zlí, že chceli svoje vlastné peniaze naspäť a dnes sa spolu už vôbec nebavia a sestra jej nevie prísť na meno.
Ja netvrdím, že toto bude aj váš prípad. Ale z okolia mám hneď niekoľko kdejakych nie šťastných prípadov,kde požičanie peňazí rodine nedopadlo dobre. Ty chceš byť za dobrú a nenarusit vzťahy - ja to chápem,ale tu bude vždy riziko, že sa vzťahy nastrbia. Či požičiate alebo nie. To záleží od charakteru švagra s manželkou,nie od vás.
Ďalej - toto rozhodnutie nie je iba tvoje,to si prosím ta uvedom. Ty chceš,ale manžel nechce. Ak požičiaš aj napriek nesúhlasu manžela a ono sa to v budúcnosti pokasle,ze vam to nevratia,alebo budu robiť problémy,tak počítaj s tým, že este budeš musieť niesť následky aj u svojho manžela - výčitky, že ty si chcela požičať,ja som nesuhlasil a podobne. Môže to naštrbiť aj váš vzťah. To, že teraz máte je super. Ale je to vasa rezerva,keby sa dačo nečakane pritrafí. Nikdy nemôžeš vedieť čo sa v budúcnosti prihodí. A ako písali ženy predomnou,je to starý dom, ktorý zhltne viac, než tých 20k. Ja nepoziciavam uz nikomu, pretože dobrú skúsenosť som ešte nemala - ani v rodine. Je to smutné, ale je to tak. Veľmi dobre si to premysli,lebo tu sa môže pokaziť viac než si dokážeš predstaviť.
@anonym_autor určite nepožičať. Rodina je v tomto
Niekedy horšia ako keby si požičala cudziemu. Proste tie peniaze už neuvidíte. A budete sa s nimi len handrkovat.
Mali rozmýšľať pri kúpe a zavolať si nejakého znalca nech im všetko pozrie, však ak kupujú starý dom tak je to omnoho horšie ako keby kupovali nový. S tým
Museli počítať.
Nebola som v takej situacii ale uprimne nechapem tie z vas, ktore tu pisu, ze rodine urcite nie. Neviem si predstavit komu inemu by som pozicala ked nie prave rodine. Mame standardne vztahy a 20 000 by som pozicala sestre okamzite a neviem si predstavit, ze ona mne nie.
@sense na dom maju hypo, musela by s tym suhlasit banka a mozes si byt ista, ze ta suhlasit nebude.
@sissy27 ak by nesúhlasila a zrejme vedia v banke prečo (podmienky nepoznám nikdy som nebola nútená niečo také riešiť)tak pôžička by nebola. 20tis nie je len tak pár eur ktoré by človeku v prípade nevratenia nechybali
Nebola som v takej situacii ale uprimne nechapem tie z vas, ktore tu pisu, ze rodine urcite nie. Neviem si predstavit komu inemu by som pozicala ked nie prave rodine. Mame standardne vztahy a 20 000 by som pozicala sestre okamzite a neviem si predstavit, ze ona mne nie.
@bludna ja by som rodine kludne požičala , ale konkrétne títo dvaja podľa opisu , sú pre mňa úplne finančne negramotní a naozaj sú to dvaja dospelí ľudia bez deti , môžu zmeniť prácu , poprípade mať dve práce a snažiť si zarobiť . Nie sľubovať , že vrátia viac ako 1000 € mesačne . proste je to nereálne
@bludna no vieš, ono to vychádza zo skúseností či už priamo z rodiny, alebo okolia. A hlavne z toho, že človek vie, aký ten súrodenec je, ako pristupuje k životu, financiám, či je len večný snílek alebo aj niečo reálne dosiahol. Mňa by napríklad v prípade autorky stopla tá naivita - kúpim starší dom a som prekvapený, že je naprd voda a elektrina - to mi evokuje buď značnú naivitu, alebo dokonca až hlúposť.
@anonym_autor keby som mala peniaze navyše v rezerve, tak by som požičala (tak 6mesacna rezerva stačí nechať a zvyšok sa dá požičať).
A nepýtala by som úrok navyše. Pre pána Jána veď ide o rodinu! Kto iný si ma pomáhať navzájom než rodina??
Ak tam nie sú iné problémy, a sú to normálni ľudia (nedroguju, nepijú, nehazarduju) tak by som sa hanbila mať peniaze a nepoužívať bratovi, sestre..
@lenkakravcova Lenka... by si sa čudovala, koľko normálnych ľudí nevráti peniaze. Zvlášť extra z rodiny. Také si ešte nepočula?
@anonym_autor je to osemetna situácia. Pocitas s tým, ze vám to aj nevrátia? Co potom? Budete sa tváriť ze ste s tým ok? Náhodou sa im podarí doeta a co potom? 1 plat im padne. Švagriná ti bude chodiť vyplakavat, ze nemá kvôli vašej pôžičke na rohlik a mlieko pre dieta?
už asi vie, prečo to nechce. Ono šikovný je jedna vec. Nemať peniaze ta druha zase. A ako to tu bolo už spomenuté, ďalší prípad ze sa trepem do domu, na ktorý nemám.
Inak nechceš tu požičať aj nám, keď ti 20k nebude v prípade problému až tak chýbať? 😉
A pokiaľ požičať chceš, tak ocakavaj nejaký reálny horizont, minimálne 5 rokov. A ani ta naj zmluva ti v prípade problémov nepomoze, lebo vymožiteľnosť práve je u nás 0 bodov. To by ste museli mat notársku zápisnicu hneď s exekúciou.
@bludna no vieš, ono to vychádza zo skúseností či už priamo z rodiny, alebo okolia. A hlavne z toho, že človek vie, aký ten súrodenec je, ako pristupuje k životu, financiám, či je len večný snílek alebo aj niečo reálne dosiahol. Mňa by napríklad v prípade autorky stopla tá naivita - kúpim starší dom a som prekvapený, že je naprd voda a elektrina - to mi evokuje buď značnú naivitu, alebo dokonca až hlúposť.
@mandzula autorka pisala, ze ich povazuje za zodpovednych a tiez spomenula, ze vzdy dodrzali na com sa dohodli. Tak vychadzam z tohto.
@mandzula autorka pisala, ze ich povazuje za zodpovednych a tiez spomenula, ze vzdy dodrzali na com sa dohodli. Tak vychadzam z tohto.
@bludna rozumiem, ja zas vychádzam aj z toho, čo písala neskôr, napríklad z toho, ako zapol elektrinu a pustil vodu a bol spokojný, že všetko funguje - no čistá naivita, ktorú autorka nevnímala. Po tejto diskusii sa na to možno pozrie inak, lebo je naivný v takejto zásadnej veci, nebude potom naivný aj pri tej práci a možnosti splácania?
@anonym_autor keď niekto kúpi starý dom a očakáva, že nebude musieť do neho investovať, tak je mierne povedané hlúpy. S tým mali rátať. Nepríde mi, že sú šikovni. Skôr som za to, nepozicat, lebo zjavne nevedia finančne hospodáriť. . A keď už tak veľmi chceš, požičala by som pod zmluvou a menšiu sumu. Možno polovicu, ak vám to nebude chýbať. Ale priprav sa na problémy v budúcnosti.
@biglovemom tak jednoznacne preco? ja si neviem pomnoct, ale mala by som vycitky, ze sme mohli pomoct ale nespravili sme to, a zhorsi to vztahy tak ci tak
@anonym_autor veru, aj keď nepožičiate, zhorší to vzťahy, budú nahnevaní švagrovci... a keď požičiate, na konci dňa budete nasr... vy. Tak si vyber, chcete byť nasr... vy?? Neverím, že by to splatili do dvoch rokov...
A ešte ma napadá, to že ich niekto postrašil,že to treba hneď, tiež pravdepodobne nebude pravda. Pokiaľ nemajú deravú strechu, žeby im tam zatekalo, tak voda sa dá odstaviť a môžu ísť do toho zahraničia na dva roky spolu a keď sa vrátia, opraviť to. Tak sme to urobili my. Šli sme na rok do Nórska, odkladali a z toho si potom svojpomocne dom opravili. Aj toto je možnosť.
Keď si ty s tým v pohode, a to ty si, tak nech rozhodne tvoj muž. Ved vonkoncom to je jeho brat, je to na ňom.
Manzel ma pravdu … nie, nie a nie! Nie len preto, ze je obtiaznw dostat peniaze naspat, ale aj preto, ze svagor s manzelkou nebudu najostrejsie tuzky v peracniku … jalebo vychcani. 1. Ked kupujes dom obzeras si ho a mas usta na to, aby si sa spytala kedy sa robila elektrika atd, to iste voda … to nie su skryte vady. Skryta vada je nieco ine. Toto mi pripada premyslena kalkulacia a vy peniaze neuvidite. Po 3 mesiacoch v DE moze ziadat o uver, je koniec jula, 4 mesiace preziju aj so starou elektrikou (my mali z 1960 a urobila sa po 1,5 roku … proste nemas prisposobis sa) aj s vodou. Vsetko sa da na par mesiacov zafixovat za ovela mensie € a potom zacat prerabat.
Švagor si myslí že mu na starý dom stačí 20tis?
Dokonci jedno, bude treba druhé. Starý dom je zrac peňazí.
A splátka banke bude pred vašou.. ak nevyjde,vy ako rodina si počkáte.

Ja som na tom podobne, len s tym ze ja som si brala uver aby som pomohla sestre a svagrovi....potrebovali 10000€ pozicat, im uz banka nedala nakolko ona na rodicaku a on zacinajuci zivnostnik....vyplakavala mi sestra ako mi to vratia do roka on si spravi take danove, aby mu navysili hypo.....ja sprosta som si vzala uver, dala im peniaze, spravila si zmluvu so sestrou....najskor platili poctivo, potom prislo, ze joj teraz nemame dame neskor, potom prislo ze sa omeskali aj 2 mesiace....z toho ze do roka vratia sa nic nestalo lebo neda sa spravit tak danove, lebo velke budu odvody a nebudu to vediet platit...svagor sa dostal do dalsich dlzob, prisiel alkohol, herne....sestra odisla od neho a ja si mozem hlavu buchat o stenu ze som im takto pozicala ....sem tam mi sestra daku splatku zaplati, svagor sa tvari ze on o ziadnej pozicke nevie lebo ved zmluva bola len na nu.....ja sa neviem pohnut nikde, lebo ved mam uver.....do toho sme sa povadili aj s rodicmi aj so sestrou,lebo ked jej hudiem aby si rieisla vyzivne a moju pozicku chcem do 2 mesiacov ako sa rozisli tak nie lebo chudacik nebude mat z coho zit jeho sa zastavali a ja ved si poradim....a to ma vsetci vtedy nahovarali ved im pomoz ved to len docastne a ja co som bola vychovavana pomoz sestre-tak som jej pomoct kvazi musela, lebo robili na mna natlak .....cize NIE nepozicala by som uz nikdy viac...zmluva mi je figu platna a cakam ci mi peniaze cinknu od nej na ucet a kedy