Plynatosť v tehotenstve

Plynatosť v tehotenstve je predovšetkým spôsobená rastúcou hladinou hormónu progesterónu v tele tehotnej ženy. Tento hormón spôsobuje znížené napätie črevnej steny, čo vyvoláva spomalenie pohybu potravy v črevách. Pomalšie prehľadávanie potravy tráviacim traktom umožňuje kvalitnejšie a lepšie vstrebávanie živín. Horšou stránkou tejto veci sú potom problémy1 s tým spojené. Jedná sa najmä o nadúvanie a zápchu3.

Plyny v črevách sú prakticky vedľajším produktom činnosti črevných baktérií, ktoré majú za úlohu dokončiť proces začatý príjmom potravy, teda v žalúdku a v tenkom čreve. Nadúvanie sa spravidla zhoršuje úmerne s postupujúcim tehotenstvom, kedy rastúca maternica vyvíja tlak na žalúdok, čím ho posúva stále vyššie.

Preventívne opatrenia proti nadúvaniu v tehotenstve

  • Najdôležitejšie je vyhnúť sa zápche. Ak k nej dôjde, pohyb potravy a taktiež čriev je výrazne spomalený, čo veľmi prispieva k vzniku nadúvania. Viac v samostatnom článku Zápcha v tehotenstve3.
  • Jesť menšie porcie viackrát za deň.
  • Dbať na dostatok tekutín.
  • Bezprostredne po jedle si neľahnúť. S odpočinkom je vhodné počkať 1 - 2 hodiny.
  • Nepiť sýtené nápoje.
  • S mierou si dopriať potraviny, ktoré sú pre svoje nafukovacie účinky známe - strukoviny, cibuľová zelenina, hlúbová zelenina.
  • Dôležitý je tiež dostatok pohybu, napríklad vo forme každodennej prechádzky.

Liečba

Nadúvanie v tehotenstve si obvykle špeciálnu liečbu nevyžaduje. Ak je nadúvanie sprevádzané ďalšími nepríjemnými ťažkosťami ako je bolesť bruška, nevoľnosť, zápcha, hnačka alebo dokonca krv v stolici, je vhodné obrátiť sa na lekára.

Nadúvanie je možné zmierniť voľnopredajnými prípravkami. O ich užívaní by sa mala nastávajúca mamička vždy poradiť s lekárom. Niektoré z prípravkov pre obmedzenie nadúvania nie sú vhodné pre tehotné ženy.

Ktoré potraviny áno a ktoré radšej s mierou

Je všeobecne známe, že jedálniček nastávajúcej mamičky by mal byť pestrý a pri sklonoch k nadúvaniu je potrebné ho upraviť.

Vhodné potraviny

  • ovocie a zelenina - paradajky, uhorky, zemiaky, červená repa, jablká, grepy,
  • chudé mäso,
  • syry s nižším obsahom tuku,
  • jogurty a mliečne zakysané výrobky, ktoré obsahujú živé kultúry,
  • pečivo radšej staršie a tmavé, celozrnné,
  • korenie a bylinky - kôpor, fenikel, rasca, aníz, oregano, zázvor, mäta, ligurček,
  • nápoje - nesýtená voda, čaj.

Potraviny spôsobujúce nadúvanie

  • strukoviny - šošovica, fazuľa, hrach,
  • zelenina - cibuľa, cesnak, kapusta, karfiol, brokolica, kel,
  • ovocie - hrušky, slivky, orechy, hrozno, banány,
  • čerstvé biele pečivo, kysnuté buchty a koláče,
  • príliš slané a korenené potraviny - zrejúce syry, údeniny,
  • nápoje - sýtené nápoje, kyslé džúsy a šťavy, alkohol (alkohol by tehotná žena nemala piť vôbec - viď. Hlavný článok Alkohol v tehotenstve).

Súvisiace články

Viac o plynatosti v tehotenstve na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. https://web.archive.org/web/20160323221931/http://www.bonella.cz/prubeh-tehotenstvi/nadymani-v-te...
  2. http://nadymani-plynatost.cz/nadymani-plynatost.html
  3. http://www.rodicka.cz/nadymani-a-plynatost-lze-trochu-zmirnit-pohybem-a-vyberem-stravy/
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s plynatosťou v tehotenstve

Máš skúsenosť s plynatosťou v tehotenstve?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť