mariosmykal
1. apr 2015

Matka autistu elise: Syna v škole šikanovali, veľakrát išiel domov v papučkách

elise  je na Modrom koníku od roku 2006, no začali sme spolu komunikovať až teraz. Napísala nám, že sa blíži Svetový deň povedomia o autizme a rada by si zmenila fotoportrét za symbolický modrý obrázok. Zdalo sa mi to málo, a tak sme sa hneď pustili do rozhovoru o jej synovi autistovi. O autizme sa informuje málo, pritom ním trpí jedno z 88 detí a celkovo je vo svete viac ľudí s autizmom ako s cukrovkou a AIDS dohromady. Prečítajte si rozhovor s ňou.

Bývate v rodinnom dome či v byte?

Žijeme v malom rodinnom domčeku v blízkosti Piešťan.

Donútil vás k tomu autizmus a potreba mať súkromie a bezpečie?

Vždy sme chceli bývať v rodinnom domčeku a mať záhradku. Plánovali sme deti, tak sme chceli, aby si mohli vybehnúť von a boli na dvore, keď sa budú hrať. Autizmus ovplyvnil len zariadenie detskej izby.

Ako?

Syn chcel špecifické veci. Veci museli byť presne uložené a mať presnú farbu. Vyberal si nábytok aj doplnky. Vtedy sme ešte netušili, že je autista. Od 1,5 roka bol bez plienok, od 2 rokov rozprával a zaujímal sa o vesmír, dinosaurov a zvieratá a čítal výhradne encyklopédie. Všetci vraveli, že aký múdry a šikovný chlapec.

V akom veku ste zistili, že je autista?

Diagnostikovaný bol vlani v apríli, keď mal 7,5 roka. V škole si dlhšie zvykal a nesadol mu kolektív. Spolužiaci vycítili, že je iný. Jeden ho dokonca šikanoval, kopal, schovával veci a domov išiel veľakrát v papučkách, keďže sme nenašli topánky. Potom bol presunutý na inú školu. Pritom je nadaný a učí sa na samé jednotky.

Čo sa po diagnostikovaní zmenilo? Začali ste mu odvtedy viac rozumieť aj vy?

Ja som bola v šoku. Vyčítala som si to, že som na vine ja. Skúšala som hľadať príčinu. Dlho som to v sebe spracovávala. Našťastie manžel bol v pohode, on to zobral výborne. Odvtedy sa zmenilo v našej rodine veľa. Vieme, prečo reaguje na niektoré veci inak. Rešpektujeme jeho spôsob správania a zmenili sme komunikáciu. Musíme hovoriť úplne presne. Napríklad keď poviem synovi: "Hoď si kabát na chodbu," tak on to tam šmarí na zem. Musím mu povedať: "Choď na chodbu a zaves si kabát na vešiak." Musí presne vedieť, čo má robiť. Nemá rád prekvapenia ani zmeny. Tiež je zameraný na detaily a musíme dodržiavať sľuby a dohody.

Zvládaš to už lepšie?

Stále navštevujem psychológa, ktorý sa snaží so mnou pracovať, aby som to zvládala. So synom je ťažké aj učenie, aj keď to trvá len 10 minút. Musím ho dlho presviedčať a argumentovať, prečo to musí urobiť. Je to o to ťažšie, že okolie ho vníma veľmi zle. Myslia si, že je nevychovaný a nemáme systém. Pritom fungujeme presne podľa denného rozvrhu vrátane časov.

Je to tým, že okolie poriadne nevie, čo je to autizmus?

Áno, je to nevedomosťou okolia. Nevedia, kto je autista. Majú predstavu ešte z čias socializmu, že autista je ten, čo sa kýva zo strany na stranu, nerozpráva a búcha sa do hlavy a hlavou o zem.

Aký je najväčší predsudok, ktorý ľudia o autizme majú?

Boja sa, že autisti sú nebezpeční pre okolie. Ľudia sa vo všeobecnosti boja toho, čo nepoznajú a chcú sa toho zbaviť. Myslia si, že autisti nepatria do bežnej základnej školy. Ale na druhej strane, aj autisti sa musia naučiť spoločenské správanie. A to sa môžu naučiť iba v priamych situáciách, v kontakte s vrstovníkmi. Napríklad keď ukážeš vláčik a povieš, že toto je vlak a takto funguje, tak normálne dieťa začne hovoriť: "Ši ši ši vláčik hu huuu." Autista sa zameria na detaily a na to, ako funguje, aký má motor a podobne. Autisti sú preto často terčom šikany. Pre príklad môžem uviesť, čo sa odohralo v našej škole. Syn vidiel spolužiaka, že sa hrá s legom, tak sa pozeral a ten mu vravel, že sa nemá pozerať a strčil do neho, aby odišiel. A tak syn išiel preč bez slova a žalovania. Potom bola situácia, keď mal lego syn a ten spolužiak prišiel za nim. Syn len zopakoval situáciu, čo vtedy spravil spolužiak (oni kopírují správanie ľudí a nevedia zvážiť dôsledky, ani nevedia, či je to dobré alebo zlé). A spolužiak išiel žalovať. 

Ako to zlepšiť? Pokiaľ neviem, že niekto je autista, tak neviem, že mám prispôsobiť správanie.

Autisti nevedia povedať ani dať najavo, čo si myslia. Keď ľudia nevedia, že niekto je autista, tak povedia, že je nevychovaný a nevie sa správať. Problém v našej škole bol, že učiteľ odmietal deťom povedať, že autista inak rozmýšľa, inak chápe a inak vníma situácie ako iné deti. Autista je úprimný a nikdy neklame. Preto veľa ľudí nevie spracovať, že neklamú, lebo od nich dostanú pravdu do očí bez okolkov. Keď niekomu odstávajú uši, tak to úprimne povedia. Nechápu, čo je na tom zle a prečo to nemajú vravieť. 

V škole to nemôže byť jednoduché.

To nie. Okrem toho sú citliví na svetlo a hluk a v škole nechápu, prečo nemožu byť na veľkej prestávke. Hluk a "smrad" z desiat vnímajú 10000-násobne intenzívnejšie ako bežné deti. Každá zmena v rozvrhu je pre nich stres. Preto nemajú radi voľné hodiny a zastupovanie. Ľahšie to znášajú, keď sú o tom informovaní.

Takže autistu sa dá len prijať takého, aký je. Jeho sa meniť nedá.

Áno. Musí byť prijatý taký, aký je. Musíme ho skúsiť pochopiť. Meniť sa nedá, je to stav. Ale treba byť nápomocný a učiť ho sociálnym kontaktom. Neustále to treba opakovať. Napríklad vie, že má pozdraviť, ale treba mu to pripomínať vždy, keď treba pozdraviť. Nevie si dať do súvislosti, že sa zdraví všeobecne. On to viaže na konkrétnu situáciu. Často sa preto zdajú okoliu ako čudáci. Nevedia povedať, že chcem byť sám, z čoho može vzniknúť konflikt. Preto je potrebný citlivý prístup dospelej osoby, ktorá to vysvetlí obom stranám.

Sú v niečom rovnakí ako "zdraví ľudia"?

Túžia po úprimnom a čistom priateľstve. To veľmi chce aj môj syn. Myslí si, že priateľ je ten, kto ho trebárs pozdraví. Alebo keď mu dá spolužiak nálepku, vtedy je doma veľmi šťastný a považuje ho za najlepšieho kamaráta.

Vedia úprimné priateľstvo identifikovať? Vedia sa na človeka naviazať a mať ho rád?

Veľmi sa naviažu. Výrazne veria a nevedia rozlíšiť falošnosť. Pre mňa je najkrajšia vec, keď mi syn pred spaním povie, že: "Maminka, ľúbim ťa." 

Čo si sa od syna naučila ty?

Byť trpezlivá a pozerať sa na svet inak. Nesúdim podľa výzoru ani podľa správania. Som tolerantnejšia a som na ceste učiť sa odviazať od reality a ťažkostí. Syn napríklad ťažkosti vôbec nevníma.

Myslí aj na budúcnosť alebo minulosť?

Nie, pretože robíme to, čo on chce. Syn vníma len prítomnosť a nerieši budúcnosť. Ja som sa kedysi veľa pozerala do minulosti a bála som sa budúcnosti. A on ma naučil žiť v prítomnosti.

Začala si byť aj viac organizovaná a menej spontánna?

Áno, všetko plánujeme a nemôžeme robiť prekvapenia. Naše deti treba len pochopiť a neodsudzovať.

A čo darčeky? Má rád narodeniny či Vianoce?

Darčeky sú u nás kapitola sama o sebe 🙂 Na Vianoce máme poradie darčekov, ktoré treba dodržať a môže dostať maximálne 2. Narodeniny nemá rád, lebo je tam veľa ľudí. Preto ich robíme iba v okruhu našej rodiny. Pripraviť ho tiež musíme na prázdniny u babky. Chvíľu trvá, kým si u nej zvykne. Je to pre neho zmena miesta a problém je aj v strave. Má totiž rád len špecifické druhy potravín. Všetko cedíme cez sitko. V polievke nesmie nič plávať, ani petržlenová vnať. A nesmie byť zmiešaná ani ryža s mäsom. Má jednoducho svoje rituály, ktoré musíme dodržiavať. Na raňajky, nech sme kdekoľvek, musia byť guličky s mliekom. Na druhej strane, nemá rád kindervajká, z nich chytá amok, lebo nevie, čo v nich je. A keď je tam niečo, čo sa mu nepáči, je to zle. Vtedy hádže veci o zem. Keď amok utíchne, tak príde ako keby sa nič nestalo a nepamätá si, čo robil.

Je jedináčik?

Nie, máme ešte druhé dieťatko, sestru Julinku. Zbožňuje ju, no pripravovali sme ho na to celé tehotenstvo. Teraz jej niekedy berie veci či hračky. Julinka sa preto naučila ako prvé slová tieto: moje, padaj, nechaj. Okoliu sa zdá, že na ňu žiarli. Keď sme sa ho na to spýtali, tak povedal, že mamina, ja neviem, čo je to žiarliť. Niekedy pri rozhovore pritaká že áno, ale nerozumie, čo sa deje.

Dokáže byť samostatný? Dokáže pochopiť, keď mu poviete, že niekam idete a má ostať chvíľu sám a napríklad hrať sa?

Dokaže byť sám, ale musí mať presné pokyny a musíme sa vrátiť v presne určený čas. Ale nedokáže chodiť sám autobusom do školy. Mohol by sa dať zlákať zlou partiou alebo sa primiešať do niečoho zlého, čo nechápe. Vie sa aj zahrať, ale hrá sa iba sám. Málokedy sa zapojí do kolektívu a nevie prehrávať, pretože chce robiť všetko perfektne a prehru považuje za zlyhanie. Svoje zlyhanie. Síce túži byť v kolektíve, ale v škole sedí sám, z čoho je dosť smutný.

Je toho tak veľa, že aby spoločnosť chápala autistov, tak by na to trebalo školenie.

Možno by pomohlo aspoň byť otvorený informáciám. V škole "bojujeme" o to, aby sme mohli podať základné informácie o tom, čo je to autizmus. Preto je Deň povedomia o autizme doležitý. Autistov je na svete dokonca viac, ako ľudí s AIDS a cukrovkou dokopy. Je to rozšírenejšie, ako si vôbec predstavujeme. Veľa známych ľudí malo autizmus. Napríklad Einstein, Henry Ford, Isaac Newton, Nikola Tesla, Beethoven, Edison, Mark Twain, Woody Allen, Bill Gates a ďalší. Mne v tomto pomohol článok 26 zlatých pravidiel, ako zvládnuť problémové správanie dieťaťa s Aspergerovým syndrómom. Mám ho aj vo svojom profile, dá sa prečítať tu.

Čo je základ vo vzťahu s nimi?

Byť chápavý, vnímavý a vedieť vystihnúť situáciu, kedy začína byť nervózny. Tiež treba vedieť hovoriť presne.

A čo táto fotka? Ako to vzniklo? 🙂

Syn sa veľmi tešil na karneval a chcel vyrobenú masku. Napadlo mu, že chce byť Minecraft. Keď si masku obliekol, tak spolužiaci hneď že wau, aká parádna maska. Vtedy sa mu sebavedomie zvýšilo a bol šťastný, že mohol vyniknúť aspoň na chvíľku. On má kopec výborných nápadov a má aj zošit s tým, čo chce vymysleť.

Čo robí pri ňom najväčšiu radosť tebe?

Vie úžasne do detailov rozprávať o témach, v ktorých je doma, čiže vesmír a príroda. Teším sa, že chce veľa vedieť a veľa sa pýta. Ale najväčšiu radosť mám, keď sme zo soboty na nedeľu v jednej posteli a ráno sa tam všetci štyria zobúdzame. Vtedy Luky povie, že je rád, že je s nami a že ho chránime. Som rada, že má u nás pocit istoty. Uvedomila som si, že je to dar, že sa nám narodilo dieťa s autizmom, lebo vedelo, že všetko zvládneme, aj keď je to ťažké a občas si poplačeme. Ale veľmi sa mi páči veta, že deti s autizmom ťa neignorujú, len na teba čakajú, až vstúpiš do ich sveta.

Stíhate pri ňom a dcérke aj oddychovať? Necháva vám čas samým pre seba? 🙂

Ale áno, navyše máme prehľad, čo bude robiť. V tomto je iný ako normálne deti. Keď sa ide hrať, tak napríklad povie: "Idem sa hrať s Lego Baňa, potom si postavím Lego Starwars a nakoniec postavím aj Lego City."

Rozhovor vyšiel ako podpora Medzinárodného dňa povedomia o autizme. Viac info v mojom článku.

Rozhovor bol autorizovaný, elise v prepise nič nezmenila.

Pridajte sa

Ak chcete podporiť Medzinárodný deň povedomia o autizme, zmeňte si na tri dni (od 2. apríla do 4. apríla) svoju profilovú fotografiu na modrý obrázok, symbol autizmu. (Stiahnuť si ho môžete tu.)

Prečítajte si aj predošlé rozhovory:

  • alena0407: Aj homosexuáli chcú byť milovaní (Prečítať tu)
  • petra_isteze: Na tetovanie odporúčam počkať, kým si človek skúsi prvé zamestnanie (Prečítať tu)
  • decode: Veľakrát nám to všetkým udiera poriadne na mozog (Prečítať tu)
  • tina1982: Myslela som si, že OMG je značka tehotenského testu (Prečítať tu)
  • janana1612: Každý človek má na vec iný názor a nedá sa vyhnúť konfliktom (Prečítať tu)
  • ​​gaja: Myslím si, že postupne bude na koníku aj viac starých rodičov (Prečítať tu)
  • 30lenka: Keď sa ráno obliekam, nezabudnem si obliecť aj náladu (Prečítať tu)

#rozhovor #autizmus

najlepší článok aký som čítala...skvelé 🙂 veľa síl a pochopenia 🙂

1. apr 2015

@mariosmykal Mario , dakujem za tvoje rozhovory, su skvele , velmi prinosne,

1. apr 2015

uzastne 🙂

1. apr 2015

Tieto rozhovory s mamičkami bol ten najlepší nápad @mariosmykal ďakujeme 💝. S ľudskou nevedomosťou a hlúposťou tiež bojujeme, tak maminku chápem...

1. apr 2015

@elise Lindi, si uzasna mama svojim detickam 😉 aj ked mas niekedy pocit, ze to nezvladas, ze je toho na teba vela, zvladas to uplne bravurne. Obdivujem ta za to 😉 a keby si niekedy nieco potrebovala... Ved vies 😉

1. apr 2015

Krásny článok, úžasná mamina. Milá @elise držím palce a ďakujem za rozšírenie obzorov 🙂

1. apr 2015

Ďalšia silná žena a ďalšie silné dieťa. Mamička má môj neskonaly obdiv za všetko, čo dokáže.

1. apr 2015

super článok... @elise držím palce 😉

1. apr 2015

skvelý rozhovor 🙂

1. apr 2015

Krasny clanok....velmi poucny....som rada ze som mohla nahliadnut k vam🙂 ....je mozne ze kazdy rodic si v clanku nieco najde co zazil so svojimi detmi...ja som nasla🙂 🙂 🙂 ....mate sikovne dieta....casto cudzi ludia nechapu.....ucitel by mal vediet....ak sa mozem opytat mate asistenta na zs?.....u nas je jeden chlapcek autista a ma svojho asistenta....a je to dobre...

1. apr 2015

držím palce,a prajem veľa zdravia a síl,super rozhovor a toto by malo byť povinné čítanie tu na mk,je to poučné.

1. apr 2015

aj ja dakujem za clanok, a @elise vela sily a radosti zo zivota

1. apr 2015

super rozhovor.. @elise malemu zelam, nech je stale viec takych chvil, ako na tej fotke, nech sa najde ten pravy a dobry kamarat. A tebe a celej rodinke vela radosti z pokrokov 🙂

1. apr 2015

krásny článok 🙂

1. apr 2015

Krásne napisané!,super rozhovor....@elise moc držím palce v ´dlšom živote,si pamatam tvoje ťažké obdobie aj tu na koníkovi,je smutné ak deti v škole nechápu no oveľa horšie keď nechcú chápať dospelí!!!!!

1. apr 2015

Veľmi pekne napísané @elise

1. apr 2015

Počas strednej školy sme spolupracovali s autistami, dokonca som o nich robila obhajobu maturitnej práce. Pre mňa sú to čarovní ľudia. Dá sa od nich veľa učiť a pritom sú neskutočne rozdielni.
Som rada, že si o tom prehovorila. Krásny článok a prajem vašej rodine veľa šťastia do života a pre vášho syna toho kamaráta po ktorom túži 🙂 @elise

1. apr 2015

Uzastne.dakujem za krasny clanok.

1. apr 2015

krásne.

1. apr 2015

nádherný článok, úplne úžasný. a úžasná maminka aj synček. až mi slzy vyhŕkli...

1. apr 2015

....pri takychto clankoch si clovek uvedomuje co je stastie....vsetky maminky,ktore prechadzaju takymito tazkymi skuskami maju moj obdiv,respekt,uctu....prijemny clanok,zaujimave otazky,uprimne odpovede...drzim palce @elise .....😊😉

1. apr 2015

veľmi dobre a zrozumiteľne napísaný rozhovor, myslím, že mnohým otvorí oči v ponímaní autizmu... mali by si ho povinne prečítať nielen maminky na MK, ale aj učiteľky v škôlkach a školách... tak ako napísala decode... sú čarovní 🙂
@elise si skvelá maminka, ďakujem za úprimnosť a otvorenosť, máš môj obdiv. Prajem vám, aby ste vo svojom živote stretávali čoraz viac chápavých a vnímavých ľudí, zaslúžite si to! ♥

1. apr 2015

Dakujem vsetkym💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

1. apr 2015

@sendy182 zatial nemame asistenta

1. apr 2015

malý vyzerá byť šikovník a má šťastie, že má takých milujúcich rodičov

1. apr 2015

Krasny clanok az som zi poplakala. Deti vedia byt velmi krute :( a udivuje ma konanie ucitelky, mala by s detmi o tomto hovorit dennodenne a hlavne mu pridelit prisediaceho 🙂 Mamina prajem vela sil, silna zena klobuk dole.
@elise

1. apr 2015

silny clanok, silni rodicia ;)...jednoducho uzasne ;)

1. apr 2015

super článok, téma autizmu ma vždy zaujímala a znova som sa dozvedela viac...tú vetu že autisti čakajú až človek vstúpi do ich sveta som počula už dávno a vždy sa mi vynorí v hlave keď vidím autistu 🙂 držte sa, si skvelá vnímavá mamina a máš výnimočného syna 😉

1. apr 2015

konecne rozumny clanok a dakujem ze si to ludom aspon tu vysvetlila co je AUTIZMUS

1. apr 2015

Kto to nepreziva,tazko dokaze pochopit.Tento clanok je aj o MOJICH detoch,o nas... Perfektny clanok 🙂

1. apr 2015

elise...je moja priateľka....máme podobný osud

1. apr 2015

vdaka za info, naozaj poucne a otvara oci, ako ludia mame neuveritelne predsudky a je dobre, ze aj takymto sposobom sa dozvieme viac

1. apr 2015

Uzasny clanok ,mamicke drzim palce ,nam hrozil autizmus tiez ,mame dysfaziu ,ale crty si podobne .... mamicke posielam vela pozitivnej sily !

1. apr 2015

@elise dakujem moja,aj za nas <3

1. apr 2015

@tunylyk dakujem

1. apr 2015

Milo ste ma prekvapili,mám pocit akoby ste písali o našom Marekovi,tiež je autista,len je mladší.Dakujeme za krásny a poučný článok,takých by sme potrebovali určite viac.Autizmus je stále tabu,pripadáme si ako z inej planéty,zdravotníctvo a školstvo nevedia zaujať správny postoj k našim deťom a týmto postojom sa im ich život zbytočne komplikuje.Majú predsa právo vyrastať tak ako ostatné deti,a nemali by byť odstrkovaní na okraj spoločnosti.........

1. apr 2015

dakujem za tento rozhovor

1. apr 2015

@elise moja držím vám palce, je to pre teba ťažké ale tvoj synček musí byť úžasné a výnimočné dieťa 🙂

1. apr 2015

Najlepšia mamička pre svojho synčeka,môžme sa od takých ľudí ako si aj ty učiť sa,a veru že máme čo 🙂 Držte sa,a prajem len to najlepšie!
@elise

1. apr 2015

Perfektne !!! Tlieskam 👏👏👏

1. apr 2015

My máme doma tiež autistu, potvrdili nám to v priebehu vlaňajšieho školského roka. Chodili spolu aj dcérka aj syn do jednej triedy v škôlke, staršia dcérka má potvrdenú mentálnu retardáciu. Keďže pani učiteľka nemala na nich nervy a asistenta sme nestihli vybaviť, chodila som s nimi ja do škôlky ako asistent, vtedy som bola 6mesiaci tehotenstva, a robila som tlmočníka medzi deťmi. Veľa detí nechápalo čo sa s nimi deje, po každom som musela vysvetliť prečo to robia, nakoniec som musela ešte pár detí aj pokarhať, keďže robili zle naschvál, hlavne synovi, dokázali ho maximálne vytočiť, a pani učiteľka sa len pozerala, nevedela som malého utíšiť, bolo to zle vidieť na ňom aký je nešťastný. V tomto roku už chodí len sám do škôlky, ja s ním teraz nemôžem chodiť, ale máme obdobie, že ráno odchádzame zo šatne, lebo nechce ísť do škôlky :/

1. apr 2015

@elise zelam Vam aby sa Vam darilo, a aby Vam robil co najviac radosti, po tomto clanku znovu bude viac ludi, ktori pochopia

1. apr 2015

vyborne! dakujem za podporu - v mene vsetkych rodicov 🙂

1. apr 2015

Vďaka ❤️❤️❤️

1. apr 2015

@elise 🙂 u nas je taz uplne ine, u nas to bolo od zaciatku ine, asi za to, ze mame aj mentalnu, ktora je dominantna a nerozprava, maleho mas uzasneho!!!

1. apr 2015

@elise, pamatám si, keď nastal ten zlom, problém v škole, šikana, zmena školy... nepochopenie zo strany iných rodičov... Netušila som, že odvtedy ste prešli diagnostikou. Je to úžasné, že ste s tým takto popasovali, prajem len a len všetko dobré tebe aj celej rodinke.

1. apr 2015

Veľmi pekne Ti ďakujem za tento kúsok z vášho života😉Prajem veľa lásky.

1. apr 2015

krásny rozhovor....toto by malo byť povinné čítanie pre všetkých ľudí aby zmizli predsudky...prajem veľa lásky a šťastia 🙂 super!!!

1. apr 2015

Hoci pracujem s detmi autistami v skole iba rok, stali sa z nich takmer moje druhe deti...vdaka nim clovek zmeni svoje priority v zivote a naozaj sa nezamysla co bude dalej ale zije pritomnostou 😀 krasny clanok...vela dalsich krasnych dni prajem rodinke

1. apr 2015

Smiem sa opýtať, chlapček v článku má Aspergerov syndróm? Inak výborný článok a rodine želám všetko dobré...😊

1. apr 2015

Chapem ta,moj starsi syn ma detsky autizmus,tiez sa mu vonku posmievaju,no on chodi do specialnej zakladnej skoly,dosahuje vyborne vysledky,je nadany na kreslenie,takze mozno z neho nieco bude🙂drzim palce a veeela trpezlivosti🙂

1. apr 2015

Linduš, držím palce, nech má Luky krásne detstvo a žiadne problémy! 🙂 Pekný rozhovor!

2. apr 2015

@tessa dakujem 😊

2. apr 2015

baby ja som uplne lava, ako si mam stiahnut obrazok a pouzit ako profilovu fotku?

2. apr 2015

@strociatka musis kliknut na tu ziarovku a stiahnut si ju do svojho pc a potom ken kliknes nasvoj profil a daszmenu profilovej foto💙💙💙💙

2. apr 2015

@elise robila som to presne tak, ale stale to odo mna chcelo, aby som tam cosi vystrihla, nenapadlo ma to len roztiahnut, vidis, cim somstarsia, tym som neppouzitelnejsia 🙂

2. apr 2015

@strociatka dakujem💙💙💙💙

2. apr 2015
2. apr 2015

krasny clanok, mam postihnuteho brata a ked som po neho chodila do skoly (nemohol chodit domov sam) tak stale som sa tesila do jeho triedy ake boli deti zlate a tesili sa zo vsetkeho 🙂 brat sice nie je autista ale zastavil sa na urovni 8-9rokov aj ked ma teraz 20

2. apr 2015

veľmi úprimný rozhovor a citlivo napísaný článok 😵 a hlavne veľa dobrých informácií ... som rada, že ste ho napísali 🙂 Ďakujem🙂

2. apr 2015

Elise, uz som na FB komentovala Tvoj uzasny a uprimny clanok o vasom synovi, je skutocne sikovny a ozaj ako pises, je DAR od Boha, ktory vedel, ze syna dava tak skvelym rodicom, ako si ty a Tvoj manzel...Vela trpezlivosti prajem a krasnych zazitkov zo sikovnosti synceka...nech ste stastna cela rodinka🙂

2. apr 2015

@jaruska8 urcite ano.ja to mam doma 2x :D

2. apr 2015

@lillika Tieto deti sú výnimočné. No náročné. Držím palce, nech sa darí. Naši susedia majú ,,klasického" autistu a to je smutné, vieš, ako to myslím.😔

2. apr 2015

@elise od vcera ako som si to precitala, stale na vas myslim.... Stale dookola si premietam v hlave co z neho bude ked vyrastie - genialny vedec, expert... A potom mi napadne vec v zivote najdolezitejsia - laska... Je vobec mozne, ze raz najde zenu - partnerku, ktora mu dokaze porozumiet, milovat ho aky je, dat mu co potrebuje? Mozno privelmi predbieham cas... V kazdom pripade vam zelam veeela bezkonfliktnych dni a tebe vela trpezlivosti, psychickych sil a rozvahy...

2. apr 2015

@resanka6 Ja ti napríklad neviem odpovedať na tvoju otázku, či si nájde niekoho, ale videla som jeden ozaj veľmi pekný film o autistovi, tak ma napadlo, že možno ak by si si ho pozrela, tak by ti trošku odpovedal na tvoju otázku.
Je naozaj veľmi pekný a dá sa stiahnuť aj na uloz.to.
Pridávam ti aj link: http://uloz.to/x3jML44M/jmenuji-se-khan-cz-avi
A presne ako píšeš, aj ja som si včera prečítala tento článok a stále na nich myslím, preto som si dnes prečítala ešte raz 🙂
Pekný deň prajem 🙂

2. apr 2015

@resanka6 u nas take nieco nehrozi, moj je male dieta vecne, aj ked mladsi ho taha, ale vztah ☹ bude mat mna , preto musim dlho zit, lebo moj ma 10r a vsetko musim ja, sprchovat ho,obliekat ho, atd

2. apr 2015

@resanka6 Ešte, aby som to kúsok ozrejmila, film je o mužovi s Aspergerovým syndrómom. No niekde som čítala, že Aspergerov syndróm je niečo podobné autizmu alebo nejaká forma autizmu. 🙂

2. apr 2015

@resanka6 vies vela krat som nad tym rozmyslala, nebude patrit k tym muzom co budu pizorny, vnimavy, ano bude vnimavy ale v inych uhloch. Ked bude mat nejakysviatok mozna priatelka, tak ona mu to musi povedat, ze ma sviatok a chce darcek alebo chce kvety.....bude to velmi tazke. Sestricku vsak bude mat pri sebe, ona ho potiahne a verim ze aj potencialnej priatelke poda "instrukcie"

2. apr 2015

@elise no tak v tomto smere je to uplne normalny chlap, pretoze moj je taky isty... vzdy mu musim povedat, co a kedy si to prajem 🙂 v tomto mu ani vykrickiky a popis v kalendari nepomaha 🙂 skor som myslela, na rodinu, mozno deti...

2. apr 2015

@resanka6 uvidime💙

2. apr 2015

veľmi mi to pripomína Sheldona zo seriálu Big Bang Theory. verím, že medzi deťmi to má asi ťažké, ale snáď medzi dospelými to bude lepšie.

2. apr 2015

děkuji ❤️

2. apr 2015
8. apr 2015

odporúčam film Volám sa Khan tomu kto by to chcel nahliadnuť do sveta autistov a aspergerov 🙂 krásny článok

27. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli