Do ktorého týždňa tehotenstva môžem pracovať ako čašníčka v zafajčenom prostredí?

baska1930
6. mar 2019

Ahojte babenky chcem sa opýtať do ktorého týždňa (mesiaca) môžem robiť ako čašníčka v zafajčenom prostredí ?😬🤦🏻‍♀️ Aj keď viem že to už trz neni dobre ale nemám moc na vyber, že či by bolo lepšie povedať doktorovy nech má výpise čím najskôr na materskú? Ďakujem 🙂

h_petra
6. mar 2019

Ano, nie si povinna pracovat v rizikovom prostredi.

baska1930
autor
6. mar 2019

@h_petra ďakujem 🙂 za info

monane
6. mar 2019

áno pokiaľ ti v práci nie sú schopní zabezpečiť inú pozíciu kde by si sa nepohybovala v zafajčenom prostredí tak je to možné 🙂

fokuska
6. mar 2019

@h_petra
@monane
Co je mozne? Vypisat skor na matersku? Take nieco neexistuje.

@baska1930 Byt v zafajcenom prostredi nie je dobre nikdy. Takze otazka do ktoreho tyzdna alebo mesiaca mozes je uplne zbytocna. Babo sa vyvija od zaciatku a vystavovanie cigaretovemu dymu mu moze ublizit kedykolvek. To len aby v tom bolo jasne, nechcem ta strasit.

A teraz k podstate:
1. Tehotenstvo je nutne oficialne riadne oznamit zamestnavatelovi. Cize pisomne a mat doklad o tom, ze to prebral. Bud pred tebou podpise prevzatie, alebo to posles doporucene s dorucenkou.

2. Kedze pracujes v takom prostredi, tak rovno s oznamenim tehotenstva napis aj ziadost o upravu pracovnych podmienok z dovodu tehotenstva.

3. Pockaj na pisomne vyjadrenie zamestnavatela. Moznosti su nasledovne:
a. Preradi ta na inu poziciu, ktoru vykonavat mozes, s rovnakym platom ako si mala.
b. Preradi ta na inu poziciu, ktoru vykonavat mozes, s mensim platom. Musi to byt samozrejme pisomne dodatkom k zmluve a s tymto pojdes na socialnu poistovnu a poziadas si o vyrovnavaciu davku.
c. Zamestanavtel ti oznami, ze nema ziadnu poziciu, na ktoru by ta mohol preradit. V tomto momente zalezi nakolko seriozny je zamestnavatel pretoze ak je neseriozny tak 1. bude ta presviedcat aby si isla na PN 2. alebo ti ponukne dohodu o ukonceni PP (nemala by si prijat ani jedno z toho) pretoze 3. ak zamestnavatel nema vhodnu poziciu a teda ta nema kde preradit, tak ostavas doma s plnou nahradou mzdy.

baska1930
autor
6. mar 2019

Ďakujem veľmi pekne

baska1930
autor
6. mar 2019

Takze nieje možné povedať doktorovy aby má vypísal skôr na materskú

fokuska
6. mar 2019

@baska1930 V ktorom si tyzdni?
Na matersku sa nevypisuje, na matersku sa nastupuje. Je to mozne v rozmedzi 6-8 tyzdnov pred vypocitanym dnom porodu (to, co vypocital lekar).

Ak na to su zdravotne dovody, tak mozes nastupit tych 8 tyzdnov pred porodom.

Lekar ta moze vypisat na PN, ale je hlupost byt na PN pokila na to nie su zdravotne dovody. Jednak budes mat ovela nizsi prijem, jednak budes musiet dodrziavat liecebny rezim.
Pokial nie su zdravotne dovody na PN, tak treba postupovat ako som ti pisala a ak ta nemozu preradit na inu poziciu, tak ti ostane plat v plnej vyske ale budes doma - neobmedzena liecebnym rezimom a vychadzkami.

baska1930
autor
6. mar 2019

@fokuska radšej budem PN nudiť sa doma ako byt v zafajčenom prostredí a škodí to nám obom

fokuska
6. mar 2019

@baska1930 Baska, ty nerozumies?

Mozes byt doma, nebyt obmedzovana vychadzkami a mat stale rovnaky plat.
Ty chces byt namiesto toho na PN, cize prijem ti klesne takmer na polovicu a budes musiet byt doma a dodrziavat vychadzky urcene lekarom, inak ti prestanu vyplacat nemocenske.

Preco si vyberas tu horsiu moznost?

baska1930
autor
6. mar 2019

Lebo mi záleží na tom dieťati a nechcem aby mu to škodilo?

beky1813
6. mar 2019

@baska1930 ale ved citaj, co ti radi 🤦‍♀️

beky1813
6. mar 2019

@fokuska niektore maju problém citat s porozumenim

baska1930
autor
6. mar 2019

Nwm čítať sorry

0silvia0
6. mar 2019

@baska1930 ktorej casti prispevku od
@fokuska o 15:45 si nerozumela? Lebo evidentne si neporozumela....

veronikaszabova
6. mar 2019

@beky1813 akoze ona si ide furt to svoje ;)

fokuska
6. mar 2019

@baska1930 A co mu bude skodit? Ze nebudes musiet chodit do prace, budes mat volnost aku len chces a pritom plat budes dostavat vo vyske 100% ako keby si pracovala?

juliet86
6. mar 2019

@fokuska a tu mzdu potom vyplaca zamestnavatel nie socialka vsak? haluska ze sa o tomto zakonnom rieseni nehovori viac....

veronikaszabova
6. mar 2019

@juliet86 ved sa o tom vravi dost, kopa mojich znamych to vyuzila, ked nemali pre nich vyhovujuce miesto.

ave17
6. mar 2019

Niektorí ľudia fakt nevedia čítať, a ešte sa nahnevaju, keď ich upozornis, nech čítajú poriadne, omg :(

ukulela
6. mar 2019

@baska1930 na matersku nastupit skor nemozes - na nu nastupujes 6 (v odovodnenych pripadoch 8) tyzdnov pred terminom porodu.
baba vyssie ti radila legalnu a oficialnu moznost - pozidat o preradenie na inu pracu, predpokladajme, ze zamestnavatel ma len jednu krcmu /len krcmy - co ti moze ponuknut? mozno ak ma kuchynu, tak kucharku, alebo upratovacku? ak povie, ze inu pracu ako v zafajcenom prostredi nema, je zo zakona POVINNY platit ti normalne mzdu a ty budes sediet doma pri otvorenom okne na cerstvom lufte. za vyskusanie to stoji, nie? su aj seriozni zamestnavatelia, ktori to dodrzuju.
alebo utekaj na PN, s obmedzenymi vychadzkami a trpni, kedy ti pride domov kontrola a stopne ti prachy, ak nahodou ti uz bude sibat a pojdes sa prejst mimo terminu vychadzok.
btw - orientujes sa v materskej? mas vobec na nu narok?

whatever1
7. mar 2019

@baska1930 Tvoj zamestnavatel je zo zakona povinny ti dat taku pracu ktora neohrozuje tvoje tehotenstvo(kde sa nefajci, kde nemusis dvihat tazke veci, kratke smeny a ziadne nocne..atd)moze ta dat napr. na recepciu,alebo mozno ma este inu restiku, obchod hocico kde sa nefajci..pokial nema taku moznost tak mozes ostat doma a budes dostavat plat ako doteraz. Musis mu ale doniest potvrdenie o tehotenstve kde ziadas o preradenie na inu poziciu pretoze pozicia casnicky ti nevyhovuje z dovodu zafajceneho prostredia. Ak by si isla na PN znamena to ze si praceneschopna a budes dostavat ovela menej penazi. Matersku nebudes dostavat skor ako 8tyzdnov pred porodom.

ukulela
7. mar 2019

@juliet86 hovoriz hovori. akurat neseriozni zamestnavatelia na to fakaju a mali s tym mozu mat problem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre