Genetické testy9.
Ahojte maminky.
Máte tu niektorá skúsenosti s genetickým testami?
Som v 9.tyzdni tehotenstva coskoro ich mám absolvovať. Viete mi povedať či to má nejaké rizika popripadne výhody? Ako to prebieha? Čo presne všetko tým zistia?
Kľudne mi sem hoďte aj nejaký link.
Dakujem
@gabrielarey ake konkretne? Tie z krvi na izolovanie dna dietata?
@gabrielarey Rada: nedať si to robiť. Naschvál vyjdú zlé výsledky, aby vyplašené budúce matky (na tých sa najlepšie zarába) išli na ďalšie sono za nehorázne ceny (splácať ho doktorovi niekto musí) či ďalšie predražené testy, sypať peniaze farmaceutickému priemyslu. Ja som nevedela, že ich môžem odmietnuť. No ani pri jednom som nešla na žiadne iné testy či soná, testy dopadli pri malej excelentne, pri malom dobre. Deti zdravé.
@gabrielarey nie som si uplne ista, ci viem ake testy myslis.. pokial viem, na genetiku sa chodi skor v pripade, ak vyskocil daky problem 🤔 myslis tie platene (trisomy, nifty), ci? 😊
@bambulienka25 si veľmi milá. Na internete je kopec článkov a viem, že veľa z nich je nepravdivých. Preto som poprosila link na nejaký, ktorý je overený. Dakujem.
Ide o to že raz som potratila. Teraz som otehotnela znovu a všetky výsledky zatiaľ v poriadku. Doktor mi povedal že by som mala absolvovať ešte genetické testy. Momentálne som v Nemecku a našla som si doktora tu, tak neviem či mám žiadať o tie testy alebo nie. Preto má zaujíma aký majú význam a či je to nebezpečne.
@bambulienka25 a to každý deň si musela? Mne minuly rok pred operáciou zistili že mám nízku zrazanlivost krvy tak mi nasadili take kvapky ale potom som to brat nemusela. Snáď toto nebude môj prípad.
@gabrielarey my sme si zaplatili geneticke testy, resp. zakladny trisomy test. som z NR a gynekolog ma poslal k MUDr. Barosovej, Genet s.r.o. - laboratorne to zastresuje Medirex. je to neinvazivne narozdiel od amniocentezy, ktora je invazivna a musis ist kvoli tomu do nemocnice. tieto neinvazivne geneticke testy prebiehaju tak, ze v dohodnutom termine ti odoberu krv a potom uz len cakas na vysledok. v krvi vsak musi byt aspon 5% DNA dietata, inak ti vysledok nikto nepovie. mne sa to stalo uz dvakrat, zajtra idem na treti odber a kedze som uz takmer 17tt, dufam, ze tento raz to uz bude aspon tych 5%. to cakanie je otravne - navyse existuje nejaky zakon, na zaklade ktoreho ti dalsiu vzorku na geneticke testy mozu odobrat az dva tyzdne po odobrati predchadzajucej. a tak len cakam.. a ak bude nakoniec vysledok zly, uz s tym aj tak nic neurobim. osobne lutujem, ze som to vobec podstupila a vyvalila za to 350€, kedze na svk su tieto testy spoplatnene. zdravotne riziko to pre Teba ci dieta nepredstavuje ziadne. Iba ak ti po odbere krvi byva zle.. tak mozes citit slabost alebo byt unavena.
Ako tie z krvi tak ja som si dala nifty plus a v 11tt odber a o par dni vysledok aj rovno sme pohlavie vedeli. Tiez sme robili v 13tt Oscar test kombinovany.