icon

Kedy oznámiť v práci, že som tehu?

francaise22
2. júl 2013

Bojím sa či mi z priznania niečo nehrozí? Byť otvorená a povedať pravdu už v prvom trimestri alebo počkať?

moon1979
2. júl 2013

čo najskôr a hlavne písomne s potvrdením od gynekologa 🙂 takto si zabezpečíš ochranu zo zákona 🙂 inak chránená nebudeš ... a budeš mať aj viacej výhod, napr. ti musí umožniť chodiť na všetky vyšetrenia v rámci čerpania paragrafu, ktorých môžeš mať neobmedzene, nie ako v obyčajnom prípade ked nie si tehotná čo je len 7 dní do roka max 🙂

anjelicek26
2. júl 2013

@francaise22 - ja som to povedala v osmom/deviatom tyzdni. Dostala som knizku, bilo nam srdiecko, tak na co cakat 🙂 Praveze cim skor, tym lepsie, ale LEN sefovi, keby sa nieco pototo, nemusis to vysvetlovat zvedavym kolegom. Ty budes ale chranena.

anjelik2509
2. júl 2013

ja som povedala hneď, ako som zistila že som tehotná...Ale my sme v robote boli skoro ako rodina, takže to bolo trošku iné..Ale inak by som prečkala tri mesiace, tie sú také kritické a potom...Tehotná by mala mať isté úľavy a tak, isté práce nevykonávať a aj zo zákona máš nárok na voľno keď ideš lekárovi...😉

yuriko
2. júl 2013

Ja som to povedala v 9tt. Išli Vianoce a posledný deň pred nástupom vianočnej dovolenky sme mali športový deň s večierkom. Som aktívna športovkyňa a každému by bolo divné, že by som sa aktívne na večierku nezapojila do športovania a že by som nepila alkohol. To by každému došlo, tak som deň predtým došla s papierom od doktorky za šéfom a išla s pravdou von. Inak nevidím ani dôvod, prečo to naťahovať až do chvíle, kedy sa ti brucho začne ukazovať.

linda20111
3. júl 2013

ahoj, ja som to oznamila zastupcovi riaditela este ked mi len vysiel pozitivny test - pretoze som potrebovala volno aby som isla k lekarovi. uz ked som vysla z ambulancie a mala som potvrdenie od lekara, som mu volala ako som dopadla, povedal mi aby som prisla do prace. tak sme spolu prebrali veci, kedze som bola tehotna (prvy mesiac) tak mi prisposobili pracovnu dobu/zrusili nocne/, taktiez ma ihned preradili z terenu do kancelarie a nariadili chodit do prace v civile. myslim si ze zalezi na tom aku pracu vykonavas.. teda podla mna napr. ucitelka alebo sekretarka ktore nevykonavaju manualnu pracu, nocne sluzby a nenosia uniformu tak to nemusia oznamovat ihned... ale podla mna najlepsie je povedat cim skor, aby ti nenariadili robit nejake tazke veci, hoci len dvihat krabicu so spismi...

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
ivetka32
8. júl 2013

ahoj ale co ked som v skusobnej dobe a zistila som ze som tehotna asik je lepsie pockat nie?

petula8
8. júl 2013

tehu treba oznámiť v práci vtedy , keď ti to gynekológ potvrdí, v závislosti od toho akú prácu vykonávaš

nikus99
11. júl 2013

ja som v 12tt, zajtra idem na screening a potom sa to chystam oznamit aj v praci ale neviem ci to mam povedat nadriadenej alebo staci na personalnom. kedze robim v cisto zenskom kolektive, asi to tu neprezijem 🙂 tak chcem aby to co najmenej ludi vedelo.

macik525
1. aug 2013

a kedy ti končí skúšobná doba?? ja by som na tvojom mieste počkala až kým ti skončí a hneď potom to povedala... lebo počas skúš. doby ťa môžu prepustiť z akýchkoľvek dôvodov...

janeita
1. aug 2013

Ja som to povedala hned ako sme videli srdiečko 😉 cize 8tt-preistotu

mamina2208
1. aug 2013

ja som oznámila ked som bola v 5tt ale to len preto tak skoro aby ma preradili na iné oddelenie kedže som vykonávala takú prácu ktorú tehotné vôbec nesmu robiť.

alexis81
1. aug 2013

ja som to oznámila práve dnes... Sme v 9tt, a myslím, že som urobila dobre 🙂)

rejaa
1. aug 2013

ja som to oznámila hneď, keď som dostala tehotenskú knižku a to písomne. Potom si chránená a nemôžu ťa vyhodiť 🙂 Nemusíš to vešať na nos všetkým kolegom, aj ja som to dala na papieri iba riaditeľke a kolegovia sa to potom už tak postupne dozvedeli.

elje
20. aug 2013

Dievcata poradte prosim.
Mam velmi stresovu pracu tak ma velmi potesilo, ked som sa dozvedela, ze nasa firma hlada niekoho na nizsiu poziciu. Poziadala som nase HR oddelenie o prelozenie a cuduj sa svete - oni mi vyhoveli 🙂 To bolo ale v case ked som este nevedela, ze som tehu a prelozit som chcela kvoli tomu, ze som myslela, ze sa nam nedari kvoli tomu stresu v praci...
Moja otazka - mam uz teraz v 6tt oznamit, ze som tehotna a ze to je dovod kvoli ktoremu chcem ist na tu poziciu? Alebo by ste pockali do 12-13tt a oznamili to az potom? Neviem ako budu reagovat, ze sa na tej novej pozicii ohrejem sotva pol roka a pojdem prec :-/ Neviem co robit, cele sa to nejak zamiesalo....

veronikam
20. aug 2013

Najprv ustne sefovi, hned na to som poslala mail na personalne oddelenie s nascanovanou tehot.knizkou, aby som bola chranena a mla som to pisomne. Bola som myslim v 8 tyzdni.

zaza218
20. aug 2013

ja som to oznamila hned,lebo som nemohla pracovat nocne

marthina
25. aug 2013

baby, mate prosim vas vzor toho listu co sa posiela zamestnavatelovi? chcem si to nachystat a neviem kde to hladat :D

ossr
24. sep 2013

Pracujem ako casnicka a po oznámení ma z 12 hod, smien dali na 8,5 hodinove ( 5 dni v týždni ) a nic sa nezmenilo cely den na nohách a ani sadnut si clovek nemá kde..tak som na pnke a koncom oktobra mi konci zmluva na dobu urcitu...nech som uz z tade prec...