icon

Koľko sa môžem namáhať v tehotenstve?

29. sep 2021

Ahojte. Som v 5+5tt a od zaciatku ma pobolieva brucho, hlavne ked chodim alebo nieco robim. Ked lezim a oddychujem tak len malicko alebo vobec. Su to take slabsie menstruacne bolesti. Nevolno mi nebyva. Chcem sa opytat, kolko sa mozem namahat, ci mozem aj napriek bolesti chodit na kratsie vychadzky, alebo co robit, aby sa nieco neprihodilo? Lebo obcas uz ked vstanem tak citim bolest v podbrusku..citala som, ze to je normalne...u dr som este nebola, myslim si, ze je to skoro.Doma mi nema kto pomoct, cely den az do neskoreho popoludnia som sama. Dakujem vam.

lenkapap
29. sep 2021

Tehotenstvo nie je choroba - mi vravel moj gynekolog 🙂 cize vsetko s mierou ak nie si vyslovene na rizikovom.. prechadzky urcite ano

lalenka33
29. sep 2021

Tehotenstvo nieje choroba. Takéto ,,menštruačné" bolesti sú zo začiatku normálne. Môžeš robiť úplne všetko jedine by si nemala dvíhať ťažké veci. V 5tt ešte pravdepodobne ani nebije srdce. Keď sa má plod udržať, tak sa udrží. Keď má odísť, tak odíde aj keby si ležala bez pohnutia 24 hodín denne.

bluka2
29. sep 2021

Telo ti napovie, čo máš robiť, len ho počúvaj. Ak cítiš, že by si to mala brat z ľahká, tak to tak rob

panda21
29. sep 2021

Ja som do asi 10tt ani nevedela že som tehotná. Normálne som robila 12tky každý boží deň, nosila 20 kilove hadice na vodu, davala do zeme, rylovala, zahrabaval. Krámy mi meskali bežne, to som neriešila 🤷‍♀️ a aj potom keď som zistila že som tehotná som neriesila.. Aj nákup som odniesla, aj psa 15 kiloveho po operácii z auta na 2he poschodie.

vanda323
29. sep 2021

Podľa toho ako sa cítiš ...ja napríklad keď už veľa upratujem a zohnem sa cítim tlak na konečník povi.si no stop idem si sadnúť

marianarem
29. sep 2021

Ja som robila vsetko co som vladala, tak prirodzene som citila, co si mozem dovolit. V prvom trimestri som tie bremena jednoducho nevladala, aj chodza bola niekedy len taka suchtava. V druhom som normalne nosila bezne bremena ako.predtym, montovala som nabytok vratane jeho dvihania, bezala som, aby som stihla autobus a podobne. V tretom mi uz tvrdlo brucho a to ma akosi prirodzene hadzalo do pomalej chodze a nic tazke.

autor
29. sep 2021

@lalenka33 nekoncim uz 6. tyzden? 😉

lalenka33
29. sep 2021

V tomto prípade je úplne jedno či 5 či 6 , na podstate komentáru to nič nemení 😊

autor
29. sep 2021

@lalenka33 samozrejme..dakujem za odpoved 😌😊

sono2
29. sep 2021

@marianarem úplne všetko.
Kopať v záhrade, atď atd.
Ja som dva dni pred pôrodom fugovala kúpeľňu

elizabet173
29. sep 2021

@panda21 bola som na tom podobne, v 5+5t som netušila, že som tehotná

ivangeline
30. sep 2021

Vzhladom na moje prve potraty ...som sa teda zo 4mesiac fakt nenamahala ( nic tazke nedvihala a prestala som behat/cvixit) ale pri dalsich...kedze uz som musela dcihat deti a nakupy a tlacit kociar.. a pod..som to neriesila a vsetko dopadlo dobre. ;)

oblecenie99
30. sep 2021

No... Ako to cítiš.. Mala som tiež všelijaké bolesti, či pocity, asi od 15. týždňa ma doslova bolelo brucho, najmä pri fyzickej námahe ako upratovanie, žehlenie, robila som v práci do konca tehotenstva, aj keď sa mi nezdalo, že som nevládala chodiť poriadne a od 30. týždňa som dokázala sedieť v práci iba "vyvankúšovana" so všetkých strán na stoličke. Od nástupu na materskú som cítila, že malý hlavičkou nalieha tam dole, nespala som posledne dva mesiace poriadne, max tri hodiny, keď som bola hore o druhej v noci, tak to už bola dobra noc, že som až!!! do druhej potiahla a vládala spat..ale tak všetci mi tvrdili, že tehotenstvo nie je choroba, diskomfort je prirodzený, treba vydržať, praprababka v tomto stave okopavala pole.. Tak som nechcela byť za padavku, presvedčila som samu seba, že vladzem ak keď to tak nebolo, že som v pohode, aj keď to tak nebolo, aj keď som viac sedela a ležala ako chodila, ale všetci vrátane gynekologa stále hovorili, že to nie je choroba.. Skratim: malý sa narodil akútnym cisárskym, minimálne 6 tyzdniv pred porodom sa už posunul nižšie, bol v neprirodzenej polohe skrceny, v dôsledku čoho mal aj torticolis (skrátený krcny sval) ktorý sme museli pracne rozcvicit dlhe mesiace porode.. Keby som sa viac šetrila, tak možno by bolo ináč, keby som už vtedy kaslala na upratovanie, keby bolo keby, tak možno by to bolo ináč, ale možno nie.. Určite ti však napíšem, že keby som počúvala svoje telo, tak by som mala kľudnejšie a komfortnejšie tehotenstvo a po pôrode menej výčitiek, že som sa mala šetriť. Každá sme iná, suseda aj teraz pred pôrodom pobehuje s obrovským bruchom, ja som funila už v polke s veľkým bruchom, ale žiaľ tiež pobehovala, lebo to nie je choroba, iné môžu a vedeli, tak ja tiež musím. Počúvaj svoje telo.

petus998
30. sep 2021

Ja som zastanca vsetko ale zmierou . Ak by som mala bolesti alebo nevladala urcite by som to povedala dr. A riesila s nim .

kilk
30. sep 2021

@lenkapap chcela by som sa aj ja spýtať na podobnú vec .. či nevadí jazda na koni
Jazdím od mala stále každý deň a teraz keď som tehu tak stále jazdím aj keď sa sem tam bojím, nie kvôli tomu že ma kon zhodí ale či ten otras pri behu nemôže niečo spraviť

lenkapap
30. sep 2021

@kilk ja osobne by som asi neriskovala jazdu na koni, predsa len mozes spadnut a co potom...