Lietanie v prvom trimestri?

ivka2112
30. júl 2018

Ahojte baby. Mam na vas otazocku - som tiez uplne na zaciatku tehotenstva (6tt), no a na internete som vela citala o tom, ze sa neodporuca lietat v prvom trimestri, lebo hrozi riziko potratu. My mame tiez zaplatenu od 10.8. dovolenku na Rodose, a premyslam nad tym, ci mame letiet alebo to zrusit a ist niekam autom. Je to vytuzene babatko, tak nechcem riskovat. Samozrejme sa opytam aj doktora zajtra, len ci s tym vy nemate nejake skusenosti, info a rady od vasich lekarov a tak...? Dakujem🙂

nerya
30. júl 2018

Ja som letela tiež v šiestom ale siedmom už presne neviem a to mám z lietania naozaj strach a bez tabletiek nelietam. Bolí to síce len dva hodinove lety a bála som sa ako šľak a mala záchvaty paniky ale zvládla som to a baby tiež... Myslím že ak si ty v pohode tak malé to zvládne 😉 ale hlavné je čo povie tvoj lekár 😉

laskykvet59
30. júl 2018

Spytaj sa najlepsie lekara. Ja som mala letiet v 10.tt cca 2 hodinovy let, ale bola som sa spytat pre istotu mojej gynekologicky. Povedala ze konecne rozhodnutie je na mne, ale ze ona neodporuca letiet vobec pocas tehotenstva a ak uz to nejde inak, tak najidealnejsie v 2.trimestri. Ze v 1. hrozi tlakom poskodenie organov babatka okrem ineho, a v tretom predcasny porod. Ze je to narocne na tlak, opuchy...ze ak sa aj rozhodnem letiet, tak sa mam pocas letu prechadzat kvoli tromboze a menit polohy....ale ze je to proste nieco, co sa neda ovplyvnit. Ze su zeny (napr.aj letusky) ktore lietaju krizom krazom aj vedome aj nevedome a aj na dlhe vzdialenosti a nic sa nestane. A moze byt taka co ide chvilku a nedopadne to dobre. Tak ja som to neriskovala a nesla som. Ale je to podla mna medzi nebom a zemou. Urcite ti sem napisu zienky co leteli a pohoda. Ja keby som mala suhlas jednoznacny od lekarky tak idem, ale takto som sa bala.

lacibo
30. júl 2018

@ivka2112 ak je vytúžené, tak nechoď nikam.. ja mám osobnú skúsenosť..zo štyroch tehot. akurát len to jedno - keď sme leteli na krétu v 6. t. dopadlo takmer hneď po návrate samovoľným zamlčaným potratom..inak mám tri krásne zdravé deti.. lekár to pripustil ako možnú príčinu, keďže som nikdy nemala žiadne problémy celé tehotenstvá, a ani v tomto prípade..tak neviem urob si sama záver😒..( to ešte neznamená, že ak sa rozhodneš ísť, že to tiež tak dopadne..) ja to však neodporúčam..a viaceré ženy majú túto skúsenosť..to už je len o tom nakoľko to stojí za to, riskovať, kvôli dovolenke, ktorú si možno ani neužiješ, ako ani ja vtedy, bolo mi na slnku teplo, napínalo ma z tých vôní večer všade okolo a pod..

asia83
30. júl 2018

@ivka2112 Mnoho žien v 6.t. ani netuší, že sú tehotné a lietajú jedna radosť. Opýtajte sa doktora.

hela_tn
30. júl 2018

Lietala som pri prvom aj pri druhom tehu, vtedy dokonca na dovolenku na Rodos🙂)) a mam dve zdrave deti a tehotenstva boli bezproblemove..
Pri prvom vytuzenom tehu som zistila,ze som tehotna po tom,ako som mala zaplateny mesacny kurz anglictiny na Malte,ktory sa nedal zrusit..moja doktorka velmi mila ma povzbudila,ze to bude v pohode,ze kludne mam na ten kurz ist a poriadne si ho uzit🙂))

elzena2
30. júl 2018

Tusim tie problemy s tlakom suvisia aj s tym, v akej vyske lietadlo leti a aky je dlhy samotny let. Na kratke vzdialenosti by to nemal byt problem. Mne lekar povedal, ze je to v pohode, len sa treba kazde 2-3 hodiny poprechadzat a podla toho som sa zariadila - ja som letela v druhom mesiaci 10 hodin, let uplne v pohode, len samotnu dovolenku som si neuzila, lebo mi bolo zle z jedla, tepla a navyse som dostala zapal mocovych ciest. Kup si tie stahovacie podkolienky proti tromboze do lietadla, opalovaci krem 50+, zaplat si poriadne cestovne poistenie (tehotne su citlivejsie na kadejake infekcie, slnko, zmeny celkovo) a v pohode si uzi poriadnu dovolenku.

marylynn
30. júl 2018

zbytočne ta tu vystrasia podľa mňa. ja som sa o tomto bavila s mojim gynekologom, lebo keď som otehotnela prvý raz, veľa som lietala za manželom, ktorý vtedy žil v zahraničí. Strach z lietania v tehotenstve sa spaja s dvoma vecami : zmeny tlaku - niekedy si vraj ľudia mysleli, že si tie zmeny tak silné, že sklenená fľaša s vodou by praskla. Ale teda nepraskne 😉 Ani babu neublíži.
Druhá je, že keď dlho sedíš zvyšuje sa riziko tvorby zrazenin. Tu je ale omnoho riskantnejsie cestovať dlho autom. Odporúčam sa počas letu prejst po uličke...
A ešte taký postreh, myslíš, že všetky letusky prestanú pracovať len čo zistia, že sú tehotné?
Uži si dovolenku 😉

elzena2
30. júl 2018

@marylynn Myslim, ze nie vsetky, ale vacsina hej. Letusky su v inych podmienkach ako prilezitostna cestujuca.

elizabeth88
30. júl 2018

Nuz,ja ked som sa opytala mojho gynekologa,ci nevadi dovolenka letecky do Bulharska v 14tt,povedal,ze v pohode nech idem.To som mala rizikove tehotenstvo,no nie v tej faze,az v tych poslednych tyzdnoch,cize vtedy som mohla.Urcite sa opytaj lekara na jeho nazor,on ma tvoju kartu,kde je vsetko napisane,co potrebuje,aby vedel,ake je to pre teba riziko.Tiez som pocula o tom,ze idealne je letiet v 2.trimestri,v 1.a2.sa neodporuca,ale daj prednost rade lekara.

ivka2112
autor
31. júl 2018

Takze moj lekar mi dnes povedal, ze mi neodporuca letiet, takze neletime☺️ Ale to je jedno - hlavny je drobcek v brusku🙏🏻

danielalaura
4. aug 2018

@ivka2112 zdravim ja mam 2 deti a teraz 3tie na ceste a lietala som v kazdom trimestri v prvom mi bolo trosku zle tocila sa mi hlava musela som pozerat rovno inak vsetko okbez problemov ... Aj teraz v septembri budem letiet a to budem cca v 11tt

fidela86
15. aug 2018

Odborne sa, samozrejme, neviem vyjadrit - bolo by zrejme najlepsie sa opytat priamo lekara, ale podelim sa su skusenostou:
V mesiaci jun/jul sme absolvovali 5 letov (Kosice-> Vieden;, Vieden-> New York; Boston-> San Francisco; Los Angeles-> Vieden, Vieden->Kosice) - ako vidis 3 z nich boli relativne dlhe (6,5 resp. 8,5 hodin letu) a jeden extra dlhy (cez 12 hodin).

Sice som to v tej chvili este nevedela, ale v tom case som bola v 3.-5. tyzdni (mojho vobec prveho) tehotenstva, zazila turbulencie atd. a nastastie, to dopadlo vsetko OK.

Nepocitovala som ziadnu nevolnost, ani bolesti a to nie som na taketo dlhsie lety vobec zvyknuta...

Drzim palce!
Osobne viem, ze vacsina leteckych spolocnosti nedovoluje lietat po 7.mesiaci (pochopitelne)...

V prvom trimestri mi to pride tak, ze takmer "cokolvek" sa moze pripisat k pricine potratu z laickeho pohladu, ale tie skutocne a niekedy tiez individualne rizika treba zakazdym konzultovat s lekarom.
Kazdopadne drzim palce, nech si mozete uzit dovolenku <3

lienka207
6. mar 2019

Ahojte, ja mam tiez dilemu mame zakupeny poznavaci zajazd. Som cca v 4. tyzdni. Lekarka mi povedala, ze mozem kludne letiet, ze ak je plod dobre sa vyvijajuci, tak by mu let nemal uskodit, let by mal trvat 2h 30 min. Zatial na usg nejasny nalez (zvacsena sliznica) a hcg bolo 542 a testy mi vysli pozitivne. Podla vas mame letiet alebo pre isottu zrusit mensiu dovolenku. Je to prve tehotenstvo snazime sa a konecne to prislo necakane, ked sme s tym nepocitali 😊

danushik
3. aug 2019

@marylynn viem, ze stara diskusia,ale som letuska..,maloktorej sa vobec podarilo otehotniet popri lietani,ten tlak to male zabija, ak sme chceli deti,museli sme prestat, tehotna by som na palubu nevstupila.

blonde_bella
21. apr 2024

Stará diskusia, ale tiez pridávam.
Mala som 2 zdravé detí /tehotenstvá bez problemov-neletela som
Keď som bola 3x tehotná tak som išla najskôr na sono ako vyzerá tehotenstvo. Všetko bolo ok, srdce bilo, žiadne krvácanie, proste ok...
Prišli sme domov a išla som na sono... MA...
Dieťa sa prestalo vyvíjať približne pár dní po prílete

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre