Mám nárok na PN od gynekológa?
Ahojte,moja otázka sa týka tehotenstva a následnej PN. Začínam 5tt. Po 5tich rokoch sa mi konečne podarilo zázrakom otehotnieť. Pred pár rokmi som podstúpila aj hormonálnu liečbu neplodnosti,žiaľ neúspešne. Minulý rok mi bola diagnostikovaná anemia,ktorá je už vďaka Bohu pod kontrolou a od malička som bola sledovaná kvôli oblickam. Pár rokov mám problémy s nízkym tlakom,pri ktorom mi je až na odpadnutie. Mám naozaj veľmi ťažkú prácu vo výrobnej hale,za smenu preložím tonu ( nakoľko sa nás materiál váži,tak to nieje vymyslené číslo)materiálu,vdychujem kovové piliny a výpary zo strojov z výroby materiálu, a výfukové plyny z vysokozdvižných vozíkov ( je to tam ako v garáži) Robím týždeň ranné,nočné poobedne. Cez leto je u nás v hale aj 45C. Vedenie má nemá kam preložiť,sami posielajú ženy na PN,pretože u nás tehotné robiť nemôžu. Môj gynekológ mi na toto všetko povedal,že nieje dôvod na PN,a nemá mi čo napísať do diagnózy,pričom už predchádzajúci gynekológ ktorý má liečil na neplodnosť mi povedal,že keby sa mi aj podarilo otehotnieť,musím ísť na rizikové,nakoľko som s otehotnením mala veľké problémy a už by sa to nemuselo podariť. Žiaľ dr som musela zmeniť,nakoľko som sa presťahovala do iného okresu.Sestrička mi len bez kúska citu povedala,že kľudne pracovať môžem a že keď sa to nebude mať udržať,tak to aj tak odíde. Áno to je síce pravda,že môžu nastať komplikácie aj doma,ale nie je lepšie im predchádzať ako ich vytvárať? Pritom obaja vedia ako dlho sa mi nedarilo otehotnieť a akú mám prácu. Ďakujem za vaše názory a skúsenosti 🙂 gynekológa plánujem určite zmeniť,lebo toto podľa mňa nieje normálne.
nepocuvaj tu premudrele zajtra k obvodacke nech ta vypise a zmen ihned gynekologa
po 5 rokoch ostat tehotna a dvihat potom bremena to je posahane treba si vazit ze si otehotnela a lezat doma nech je vsetko ok dnes s blbostami su na pn ze ich v zadku piczne a nie tehotna co po 5 rokovh otehotnela
Ženy...čo vy sakra furt máte s tým platom a vychádzka mi?!? Naša firma je automobilka,ktora vyrába diely a materialy.tu nikdy nebudú podmienky pre tehotné..to pre vás nič dôležitejšie neexistuje?? Ani zdravie vlastného dieťaťa?? Vám sa podarilo asi otehotnieť buď nechtiac alebo na prvý šup..a
@veronikaszabova keď je niekto odborník nemusí písať len odborné,stačí úplne laicky aby to pochopil každý..čítala som veľa jeho odpovedí a určite to není len nejaký Jožko z kŕčmi.
nerozumieš, že ked ti zamestnávateľ nemôže dať primeranú prácu tak môžeš ostať doma a dostávať plat? preto ťa chce šéf poslať na pnku, lebo sa to jemu oplatí a nie tebe.
@dollyzv Ty si buď úplne mimo z hormónov alebo si stojíš na kábli alebo ja už neviem ako to mám inak napísať, keď slušne a pomerne polopatisticky ti niekto niečo vysvetli, snaží sa pomôcť a ty to nechápeš a hneď sa ohrádzaš tým, že nám na deťoch nezáleží. Tak ešte raz. Ak nemá pre teba zamestnávateľ prácu, ktorá by ťa ako tehotnú neohrozovala, tak podľa zákona budeš tak či tak doma a budeš mat plat akoby si bola v robote, komprende? Nemusíš si hľadať diagnózy a hľadať lekárov ktorí ťa dajú na PN. Proste máš právo vtedy byť doma s náhradou mzdy. Len očividne si nevieš dat dve a dve dokopy alebo si prečítať radu párkrát za sebou, aby si jej pochopila. Ja som myslela, že čítať s porozumením dokážu už aj na základnej škole.
@mogaa zaujimave, ze moja sestra bola pn pocas tehotenstva s dg neplodnost
@petulda333 bola na umelom oplodnení? lebo logicky neplodnosť pri tehotnej je blbosť
@dollyzv tak sa nehnevaj.ze odborník. Tomu teda neverím ani za mak. Čo natom nechápeš. Chces neopodstatnenú PN,zo zákona na ňu NEMAS nárok, môžeš nájsť iné gynek.co oklame poisťovňu a budeš doma za polovičny plat t.j. ťa pn alebo rozhybes svoje mozgové závity a zmenia ti pracovnú pozíciu alebo budeš doma za plný plat.
@mogaa ano na umelom, ked otehotnela dala jej pn a dg neplodnost
Ja som už viac krát písala,že oni dajú tehotnej inú prácu. Kde sa také ťažké nezdvíha...ale letné počasie neovplyvnia,ani nebudú kvôli jednej tehulke montovať klímu do celej haly. Tak isto tie výpary nemajú ako ovplyvniť,čiže na papieri bude,že mi dali ľahšiu prácu,to áno,ale okolo toho bude všetko rovnaké....ale šak načo to vôbec vysvetľujem. A mňa tých 50€ z biedy naozaj nevytrhne ten rozdiel čo by som bola na PN alebo keby som robila( alebo poberala ten isty plat). A
@evamea ja si naozaj nepotrebujem vymýšľať diagnózy...20rokov som bola sledovaná kvôli chronickému ochoreniu obličiek,( čo sú pri tehotenstve zaťažené ešte viac) moje telo nedokáže vstrebávať železo( čo je v tehotenstve tiez dosť dôležité) a tlak mávam 80/50 tak mi nevrav že si potrebujem niečo vymýšľať len aby má dal na PN. A pardooooon že som zázrakom otehotnela po 5tich rokoch a obávam sa že ak by som potratila,tak by to bolo prvý aj posledný krát. Prajem ti,aby si nikdy nemusela zažívať to čo ja..to zúfalstvo a beznádej..pekný zvyšok večera ti prajem
@petulda333 ano ale tam nárok na PN bol keďže umelé tehotenstvo je považované za rizikové
@mogaa ale ja sa nebavim o tom ci ma narok, ale ze taka dg moze byt aj ked je zena tehotna
@dollyzv Ja sa tu s tebou porovnávať nepotrebujem, tento výkrik do tmy si si mohla odpustiť, nakoľko mne je jedno či si otehotnela zázrakom alebo nie, priala som ti zdravie tak ako každej žene čo čaká dieťa. A zároveň ja nie som tá, ktorá posudzuje tvoj zdravotný stav, to som písala tiež niekoľko správ dozadu, to by si si ich však musela asi prečítať. Nemá zmysel tu ďalej pri debate s tebou strácať čas, ja som ti len chcela poradiť, ako sa nenechať odrbať zamestnávateľom, kedže si právne totálne neznalá.
@dollyzv môžeš napísať v akej automobilke robíš? pretože všetky automobilky na Slovensku sú zahraničné firmy a ani jedna z nich nebude riskovať súdny spor že žena priniesla doklad o tehotenstve a napriek tomu jej neposkytli prácu vhodnú pre tehotnú. a ona potratila..väčšina to preto robí tak že žena do práce chodí ale sedí celú prac.dobu v kancli...
@evamea tak prečo si posudzovala to že si potrebujem vymýšľať diagnózy,pričom už v úvodom príspevku som jasné napísala o čo ide?? Odrbanie zamestnávateľom o 50€ ,teda fuf,čo budem bez nich robiť?? Ale aj tak ďakujem za tvoje vyjadrenia a názory..utvrdili má v Tom že Slováci ťa ukamenuju skôr ako stihnes niečo povedať ,najmä mamičky na mk 🤣🤣🤣
@petulda333 ale rozumieš čo ti píšem? žena ak prirodzene otehotnie tak nemôže dostať PN s diagnózou neplodnosť kedže je už z neplodnosti vyliečená....žena ktorá je tehotná lebo podstúpila umelé oplodnenie môže byť stále neplodná , ale nie žena ktorá prirodzene otehotnie - lebo tým že otehotnie je z neplodnosti vyliečená....už ti to neviem jasnejšie napísať
A myslím že to je už aj tak jedno,zistila som že sa nájdu ženy ktoré má dokážu pochopiť a našli sa aj také ktoré by ma najradšej ukameňovali za to že chcem ísť na PN 🤣🤣🤣 chcela som vedieť len vaše skúsenosti,keďže som poznala len také,kde gynekológ nemal nikdy žiadny problém . Nedozvedela som sa nič nové :D poriesim si to napokon aj tak len ja sama 😁 vďaka za vás cas
@dollyzv no neviem, moja kamoška tiež robila, nie priamo v automobilke, ale v nejakom závode kde vyrábali nejaké súčiastky ci co a hneď ju dávala dr na PN, pochybujem, žeby všetky tehotné boli v kancli, ved v takom závode nieje 10 ľudí!
Ja viem ako sa asi cítiš, tiež som tehu a keď som išla k dr, že teda som tehotná a pri obhliadke som zacala krvácať, tak mi veru všetko jedno nebolo a odvtedy som sa normálne bála ísť aj na wc, že proste nájdem si na nohavičkách krv alebo co, no čisté psycho! A to som doma, okrem bežných domácich prác a starostlivosti o staršiu dcérku nerobím nič! Takze kašľať na peniaze a vychadzky a podobne, vymodlene babo je na prvom mieste
@veronikaszabova jejdaaaa koľko krát to mám ešte písať..preradia na iné miesto ktoré je podľa nich vhodné,ale nie je
Takže nemám nárok na plný plat
@lenka2710 no tak v Peugeote ak oznámiš že si tehotná a máš potvrdenie , sedíš v miestnosti na to určenej.....do práce teda chodíš za plný plat ale nerobíš......zase nie každá tehotná chodí do práce, sú aj také čo sú na PN.....a je to skôr taký kamrlík kde sedia ako klasická kancelária🙂 tých tehotných na jednom oddelení v rovnakom čase zase až tolko nie je🙂

@dollyzv no tak to ti teda odpisal nejaky "odbornik" podla retoriky.
Ved oznam pisomne (s papierom od gynekologa) tehotenstvo, ked nebudu mat pre teba vyhovujuce miesto, budes doma s plnym platom. Plus sa nemusis riadit vychadzkami.