icon

Mám povedať v externom štúdiu že som tehotná ?

brigib
10. jan 2020

Ahojte, zacala som studovat za prakticku sestru. Vzdy mame prax nemocnici, ked niekedy dvihame pacientov,kvoli kupaniu, asistujeme pri prevezovani,osetreni ran atd.
Nemala som plane otehotniet, ani som nemyslela ze sa mi podari kedze bolo povedane, ze iba s liekmi sa to podari. Mala som anovulucne cykly, zvysene tsh, zvysene NK bunky. Vzdy som si ratala,kedy mam plodne dni a vtedy sme s muzom ani spolu neboli.
Nejako sa to stalo a tesim sa ze sa to stalo 🙂
Som zaciatku 4-5 tyzdni, neviem ci to mam skole povedat. Viem,ze som velmi na zaciatku a este sa moze hovico stat.
Lenze mam strach,lebo Sú pacienti, ktory maju zlateho stafyloka atd.nechcela by som sa nakazit.
Dakujem za kazde nazory

fokuska
10. jan 2020

@brigib Musis si zvazit co ti je prednejsie - ci to oznamit az po nejakom prvom trimestri ako sa to zvykne robit, alebo je dolezitejsie zdravie a potencialne hrozby v nemocnici, takze to oznamis hned.
Ja by som to asi oznamila po potvrdeni tehotenstva lekarom - poprosila by som si potvrdenie, ze neodporuca rizikove prostredie. V tvojom pripade mozno bdues musiet prerusit studium, neviem ci mozes len tak vynechat prax.

A prepac, ale neda mi... predlozky nepouzivas? prax V nemocnici, nemala som V plane, som NA zaciatku V 4 tyzdni, mam V skole povedat...

karmela
10. jan 2020

No určite by som to oznámila treba sa aj objednať u gyn aby potvrdil tehu.A tak by som tom riešila držím palce

brigib
autor
10. jan 2020

@fokuska dakujem za radu, viem niekedy mas pravdu. Aj mna stve, ked niekto napise slova bit,mislim 😀 no,ale teraz mi dolezetejsie Vas nazor ako pravopis.

brigib
autor
10. jan 2020

@karmela dakujem

lucy0807
10. jan 2020

Ahoj, no čo najskôr choď k gyn a povedz aká je situácia, čo si o tom myslí on. Možno ísť na PN do konca 1. trimestra a potom ak bude všetko v poriadku, to oznamiš. Ťažko povedať, záleží či bude tehotenstvo v poriadku, nevidím dôvod, prečo by si nemohla robiť aj určité úkony ako sestra,nebudeš teda dvíhať ľudí ale pri správnej hygiene môžeš odobrať krv a aj preväzovať, možno ťa dajú na iné oddelenie. Inak ak budeš chcieť školu prerušiť, tak treba písomne. 😉

brigib
autor
10. jan 2020

@lucy0807 ja nechcem školu prerušiť, chcem to dokočiť. Pondelok idem na gyn, utorok do školy. Chcem to povedať, len som si nebola istá, či nepraháňam 😀

kikulienkadd
10. jan 2020

Ak máš potvrdené tehotenstvo od gyn,oznám to v škole. Ja som takisto musela oznámiť tehotenstvo v zamestnaní 6+2tt, lebo ma nadriadený odmietol pustiť v pracovnej dobe k lekárovi 🤦‍♀️ prežila som to,aj keď tak skoro som to vôbec nechcela oznamovať, bola som donútená. Všetko dobre dopadlo a dnes mám 1,5 ročného synčeka ❤
Držím ti palce, aby všetko dopadlo podľa tvojich predstáv 🍀

mogaa
10. jan 2020

@brigib nikdy nevieš ktorý človek má stafylokoka🙂ak nechceš prerušiť školu - na prax medzi pacientov budeš musieť chodiť - jedine ich nebudeš musieť dvíhať, lae všetko ostatné ano🙂tkže samozrejme keďže v nemocnici sú chorí ľudia, tak nakaziť sa môžeš teda podľa toho na akom si oddelení, ale vírusy a rovnako baktérie sú všade - aj v nemocnici😉prax ti zrušiť nemôžu - ako sa chceš naučiť brať krv, dávať infúzky bez praxe v nemocnici...to že to vieš je ok, ale prax je aj o získaní zručnosti.....

fokuska
10. jan 2020

@kikulienkadd Nadriadeny je podla zakonna povinny poskytnut ti volno ne vynhnutny cas navstevy lekara, ak tak nebolo mozne urobit mimo pracovnej doby.
Nemoze odmietnut pustit ta.

sisa_s
10. jan 2020

Ja studujem medicinu a my sme na zaciatku studia podpisovali, ze musime nutne a co najskor informovat vedenie skoly o tehotenstve 🙂 su tam rizika rozne, hadam nechces ohrozit dieta infekciami, zdvihanim tazkych ludi a podobne

brigib
autor
10. jan 2020

Dakujem vsetkym za nazory, ste super :-*

ivca88
10. jan 2020

@brigib gratulujem. Máš šťastie velke, aj keď neplánovane 😊
U doktora asi ešte nič nebude vidno na sone. Babatko je malicke.
Popros ho o HCG test z krvy, aby si mala teda potvrdené, že naozaj si tehotná, kvôli štúdiu.

ruzovakrava
10. jan 2020

@brigib určite treba informovať vedenie školy, ja som študovala dennú formu ale mala som tehotnú spolužiačku, dávali ju na ľahšie oddelenia, musela však určité "odkrútiť" - niektoré musela absolvovať kvôli normám aby ju pripustili k štátniciam. Bola na ľahkej jednodňovej traumatológii, rizikovej, na šestodenelí a novorodeneckom atď. Samozrejme my ostatní ktorí s ňou boli v skupine sme ju nechávali robiť výkony ktoré ju neohrozovali a neobmedzovali, myslím že ak budeš mať fyziologické tehotenstvo tak to dokážeš skĺbiť 😉

macko1007
10. jan 2020

@brigib maturovala som ako prakticka sestra a zrovna som zistila ze som tehu..robila som vsetko preto aby som babo uchranila..viem ze nebudes moct ani dezinfikovat ani sa natahovat,ku pacientom kt.budu mat napr.stafylokoka alebo rubeolu nebudes moct ist..je toho vela...daj si tehu potvrdit u dr a oznam to v skole cim skor,robis to pre svoje babatko

jaskolka
10. jan 2020

Tiež sme mali na, škole dievčinu, ktorá otehotnela počas povinnej praxe, musela ju absolvovať, vedeli o tom vedúca, skupiny a my, teda jej skupina na praxi, nechodila dvíhať pacientov, nedezinfikovala nástroje, nenosia ani ťažké balíky s infuzkami, a podobne, pripadne vonku po zime nechodila s pacientom na vyšetrenie , nosila rusku a rukavice
Ale inak normálne ten mesiac absolvovala, potom sla na individuálne, a štátnice už mala s bruškom, rodila myslím hneď po nich

22patricia22
10. jan 2020

@brigib podľa mňa by si to mala povedať. Prvoradé je tvoje a bábätkovo zdravie!

kikulienkadd
10. jan 2020

@fokuska ďakujem, túto info mám už cez 2 roky a už to vie aj nadriadený 🤣

fokuska
10. jan 2020

@kikulienkadd Nevedela som ci to vies ci nie, ked vtedy si "posluchla" ked ta nechcel pustit a "musela" si oznamit tehotenstvo, tak som nemala odkial vediet, ci odvtedy uz vies co hovori zakonnik prace.
Myslela som to len v dobrom, aby si zbytocne neukratila seba.

kikulienkadd
10. jan 2020

@fokuska ďakujem,boli to pre mňa krušné chvíle,už sa na tom len smejem,muž vtedy volal kamošovi právnikovi a ten s úsmevom povedal,že nemá na to právo a ak oznámim tehotenstvo, musí ma púšťať koľko krát bude treba ísť na vyšetrenia. Bolo to ale hnusné,lebo nie som absentér a o 2.bábo sme prišli v 35tt a napriek tomu sa riaditeľ takto zachoval. A nemohol o tom nešťastí nevedieť,lebo som bola už na MD,ktorá ale trvala len 14 týždňov v tomto prípade. Preto som bola v 3.tehotenstve viac sledovaná. Ale je to za mnou a všetko dobre dopadlo ...
Maj sa 👋

fokuska
10. jan 2020

@kikulienkadd Verim, velakrat to zamestnavatelia prave vyuzivaju, ze clovek nevie, je v strese, funguju emocie a pod.
Ja som to ozaj len v dobrom myslela, ze do buducna sa vies branit 🙂

kikulienkadd
10. jan 2020

@fokuska jasné,také baby ako si ty tu na MK tu veľmi potrebujeme, veľká vďaka 🙏

fokuska
10. jan 2020

@kikulienkadd Jeej si zlata, dakujem 🙂

katulka1141
10. jan 2020

@brigib ahoj minuly rok som koncila prakticku sestru. Kamoska bola v triede tehotna. Zmaturovala s nami. Vypisali nejake papiere a na praci mala ulavy nejake. Chod za triednou a oznam jej to. Urcite ti vyjde v ustrety

pallovas
10. jan 2020

Ja som pocas studia na osetrovatelstve musela oznamit ze som tehotna veducej praxe aj vsetkym vrchnym na oddeleniach kde sme praxovali aby ma nedavali ku infekcne chorym pacientom...a nedavali mi ich dvihat...a na psychiatrii ma vrchna poslala kade lahsie..poslala ma s pacientom na voziku na vysetrenie a nakoniec som im tam odpadla a o babatko v 10tt prisla

demonka5
10. jan 2020

@fokuska len na margo temy,mne povedali v robote,ze mam narok na 7paragrafov za cely rok a teda sa tam rataju aj gynekologicke ppradne v tehu a teda ak uz nemam paragraf teda dovolenky😂😂😂som zirala a este sa ma o tom snazili presvedcit,ze je to tak😂😂😂

fokuska
10. jan 2020

@demonka5 Vtipne :D nech si nastuduju zakonnik :D

demonka5
10. jan 2020

@fokuska no pekne krasne som im to aj vytlacila a vysvetlila😂to iste s narokom na cerpanie celorocnej dovolenky celej pred nastupom na md😂radili sa s pravnym oddelenim