Neuškodí bábätku nechutenstvo a odpor k jedlu v prvom trimestri?
Som len na konci 6tt, ale jedlo sa mi hnusi. Nezvraciam ale ani poriadne nejem. A stale citim hnusnu kyselinu v ustach.
Mam ist k lekarovi? Da mi na to nieco?
Nebudu babatku chybat ziviny?
Jem len chlieb z maslom, piskoty a sem tam zemiaky...fatru a vodu....ale este aj po tomto mi je v ustach kyslo...
Vsom slaba , najlepsie mi je ked spim...a aj my zbehne den aspon...ovocie zeleninu ani vidiet nechcem a maso ani nespominam..
načo pôjdeš k lekárovi...tieto stavy prejdu okolo 12 tt.... v poslednom trimestri sa priberá celkom slušne takže teraz nemusíš vôbec priberať....😉
@danielkadandy neboj to prejde 🙂 ja som prve mesiace zila na cipsoch a tycinkach Pizzi atd lebo normalne varene jedlo som nemohla ani citit 😁😁 dokonca som aj schudla par kil okolo 4-5 mesiaca to preslo 🙂
@danielkadandy ja som v druhom tehotenstve prvy trimester prevracala a schudla 6kg. Jedla som iba wifonky (z toho jedineho som nevracala) a pila Nutridrink z lekarne - pomaly a opatrne, dvojdecove balenie mi vystacilo na 2 dni. Na zaciatku tehotenstva babo nema az taky popyt po zivinach.
@danielkadandy to je normálne, aj ja som to tak mala, schudla som 5kg ale od 2 trimestra som ich opäť nabrala a teda aj viac 👍🙂
Tak netreba ani vitaminy uzivat a nemusim hned bezat k lekarovi?
Ale co s tou hnusnou kyselinou ? Tu citim cely den...nerozozere mi pazerak? Pijem fatru ale aj tak to mam
@danielkadandy Ahoj som na tom rovnako ja si umyvam zuby tri krat denne a pouzivam listerine jedine to mi ako tak pomoze, tiez nemozem nic jest som v osmom tyzdni zatial som schudla 3kg. Ked mi je fakt zle dam si cierny caj, varene zemiaky a suchare to bolo moje vcerajsie jedlo, dnes tiez nic moc a odporucam mat vzdy pri posteli aspon piskoty a vodu aspon to trosku zmierni, sice ja to uz len robim aj preto aby som nevracala zlc lebo to je este nechutnejsie 😄 ako samotne jedlo.
@silvicka247 a aj vracias?
@danielkadandy ano, kazdy den
@danielkadandy Ahoj, mala som podobne obavy. V 1tr som schudla 6,5kg. Ja som aj zvracala, niekedy 1x, niekedy 5x denne. Od piateho mesiaca sa to ako tak ustálilo a teraz už priberám (som v 29tt), od váhy spred tehu mám + 2,5kg. Ak beriem váhu odkedy som prestala chudnúť z nevoľností, tak je to +9kg. Babo ma všetko, rastie krásne. Nemusíš sa báť, bábätko si "potiahne" od teba všetko potrebné. Cca teraz niekedy, tj v 6tt sa začína tvoriť placenta a babo sa napája "na teba".
Čo sa týka vitamínov, je ich na trhu veľa. Ja ti jednoznačne odporúčam Prenatal od firmy Jamieson. Kyselinu listovú berieš, však? Najdôležitejšia je tá. Ideálne už 3 mesiace pred otehotnením a následne min do konca tretieho mesiaca.
Na zahu odporúčam Fatru, pripadne lyžicu Sulinky. Niekomu pomáhajú nesolené mandle, či lyžička horčice 🙂
Neboj, babo ma vsetko co potrebuje. Budu ti brat krv, ak ti vyde zly krvny obraz, predpisu ti zelezo, pripadne ine vitaminy..... kyselina listova je samozrejmost......
@mima172 dakujem beriem kyselinu listovu 800 mg( len neviem ci to nie je vela)..to som si kupila ze pri snazeni sa ked som este nebola tehotna a teraz ale neviem ci to nieje vysoka davka ..
Inak beriem este magne B6 jednu na den a probiotika( tie beriem dlhodobo). Z vitaminov inak nic..
Este pri snazeni sa som asi na trikrat nasadila femibion ale vzdy aj vysadila, lebo som z neho steasne priberala a nechapem preco ( ci kvoli obsahu jodu? Lebo uzivam aj euhtyrox)
No asi vsetky tehotenske vitaminy obsahuju ten jod....takze vobec neviem co brat, alebo ci staci ta kyselina s magneziom?
Len tou davkou kyseliny listovej si este nieson ista( kdesi som citala ze privelke mnozstvo zas skodi babu ), takze neviem..
@danielkadandy Si si istá, že 800mg? Nie mcg? Lebo som mrkla aj čistú KL co mam doma od Jamiesonu a tam je v 1tbl 1000mcg=1mg kyseliny listovej.
Ja som sa rozhodla v 1tr vitamíny užívať, nakoľko som bola dosť ustráchaná (predošlý potrat a tiež biochemické tehotenstvo). Teraz si dám len sem-tam, raz za pár dní ten Pregnafolin, vitamín D a sem tam B12 (lebo nejem mäso a nič z neho).
Co sa týka toho priberania, tak je to, žiaľ, bežné že sa z nich priberá. Je to predsalen veľká dávka vitamínov. No vidis, ja keď som ich brala v 1tr, tak som aj tak schudla 6,5kg, no to bolo kvôli nevoľnostiam.
Ešte, čo sa týka tej KL, tak mam doma 2 druhy prenatalnych vítamínov a snáď by výrobcovia nedávali nevhodné dávky KL, v prílohe foto (je to Prenatal a Pregnafolin).
K tomu jódu, sú aj tehu vitmaminy bez neho, napr:https://www.google.sk/amp/s/www.mojalekaren.sk/amp/femi...
🙂
@mima172 ano ano mcg...som sa pomylila 🙂
No a na tych vitaminoch co mas tam je 400 mcg...ze ci tych mojich 800 uz nieje vela..
A ten femibion bez jodu vraj uz tazko zohnat...ani v lekarni nemaju..
@danielkadandy ja som bola tehu s dvojickami a toto nechutenstvo ma drzalo az do porodu..nebudem klamat bolo to narocne, ale skor pre mna, nie pre deti..oni si vsetko co potrebovali vzali zo mna..doslova ma vycicali a ked sa narodili 3tt pred terminom tak mali obaja skoro 3kg a boli aj su to zdravi krasni chlapci..ja som sa sice spamatavala z tehotenstva dalsich 6 mesiacov, ale deti to nijako neovplyvnilo..celkovo na to, ze som dvojky cakala, som pribrala iba 7kg, ale to naozaj detom neublizilo..a to mi aj kazdy doktor vravel, ze im je v bruchu dobre, ze co potrebuju vezmu zo mna..a tak aj bolo..celkovo pre predstavu som 1. trimester prezila iba na melone, 2. trimester na nektarinkach a 3. trimester na krupicnej kasi..bude dobre neboj..a vacsine tehotnym toto nechutenstvo prejde po 1. trimestri..malokto to ma az do porodu ako ja 🙂
@danielkadandy nemas nahodou hypertyreozu (zvysena cinnost stitnej zlazy)? Vtedy sa nema femibion uzivat. Prave kvoli jodu.
@evaachesa nie mam autoimunitny zapal (hashimoto) a uzivam euthyrox 20mg.
@danielkadandy hmm a nerobi ti dobre len ten jod? Nachadza sa aj v inych prenatalnych vitaminoch?
@evaachesa ja neviem praveze...
Proste som zakazdym velmi priberala po femibione
@danielkadandy skus to skonzultovat s lekarom radsej a femibion teda neber 🙁
Uz ma tak nebolieva brucho a krize ako pri ktamoch...skor tak inak bojim sa ze z tej fatry bublinkovej sa mi tam spravil zapal..neuskodi to?
Resp.bojim sa aj Missed abort...pred rokom som mala tu skusenost...
Nechut a odpor k jedlu mam stale ..skoro nic do seba nedam...nekrvacam ( ale zas beriem duphaston)
Akurat tie krize a brucho tak necitim...
Skor zaludok krce v nom, vcera ma aj prehnalo.
No prsia sa mi zdaju ze by mali byt viac bolave ci citlive...ja to uz ani rozoznat neviem..ci stale su

@danielkadandy mala som to podobne a casom som.sa.rozjedla ale vzdy cerstve a skoro dookola to iste. Ked som mala maso napr tak len jeden den na druhy uz my to smrdelo a musela som daco ine jest. A dr to neriesil ked som mu vrvavela za cele tehotenstvo som pribrala 12kg. Tak je mozne ze sa to rozbehne a len zobkat pokuskoch.