Nosová kostička sa nedala zmerať
Ahojte zienky.Dnes som bola u lekarky.Som 12+3tt.Vraj je vsetko v poriadku.Len nevedela zmerat NB nosovu kost.Vraj to moze byt aj skrz to ze mam hrubu stenu ak si dobre pamatam .Co si o tom myslite prosim,nemate stym skusenosti? Dakujem 🙂
@luna116 Ahoj 🙂 mne sa nedalo spravit USG cez brucho musela doktorka robit zo spodu ,vraj nebolo dobre vidno skrz to ze mam hrubu brusnu stenu .Brali mi aj krv .Zlakla som sa ked diktovala sestricke ktora vypisovala do knizky a povedala sestricke ze k NB sa nevyjadruje.Dakujem pekne za povzbudive slova 🙂 Tak ta aspon gynekolog upokojil vsak?bojim sa,je to nase prve vytuzene babatinko .
Ak si chces byt ista, chod na specializovany3D ultrazvuk. V12.az 13.tyzdni sa robi prvy morfologicky skrining takto.Ak Ti robili len 2D tak tam to velmi nemaju ako vidiet.
@luna116 Ahoj.Ano? Aj to sestra nejako riesila ked jej to povedalu ic nemalia obavy?Mne sa doktorka viacej ktomu nevyjadrila.Vraj uvidime ako nabuduce.Tak budem verit.Pockame aj na vysledky z krvi a na dalsie usg potom by som sa objednala asi dr.Grochalovi .Dakujem pekne za odpoved 🙂
@1988majka Dakujem pekne za povzbudive slova 🙂 Babo veru spinkalo a videli sme hned len chrbatik.Doktorka mi kazala potom aby som skusila zakaslat,pomvrilo sa pokopkalo nozickami ale aj tak sa nenatocilo inak asi.Ach verim ze to bude v poriadku a nabuduce to bude pekne vidiet 🙂
Ono co sa tyka morfologickych skriningov v tehotenstve, mala Ta o tom poucit tvoja gynekologicka, ale vacsinou to nerobia...su 3, v 12, 20 a 30 tt a robia sa 3D. Vacsinou sa vie len o tych v 20 a 30tt, v 12 sa vacsinou na 3D nechodi...niekto to berie ako zbytocne vyhodene peniaze ak je vsetko v poriadku a chodi len na 2D k svojmu gynekologovi..beriem to, kazdy by sa mal rozhodnut podla vlatneho uvazenia... no specifikum pri nosovej kosticke je to, ze ked je vidiet na tom prvom 3D v 12 tt, tak to potom na druhom v 20tt neriesia uz ani ked je mala, pretoze to ze bola pritomna pri prvom je signifikantnejsie. Preto treba stihnut 3D este v tom 12 az 13 tt prvykrat...ono nemusis hned utekat za Grochalom, dobre 3D Ti urobia aj v ini...
Nie vždy sa to dá, s mojou malou musel gynekolog triasť, aby sa mu natočila, aby to vedel zmerať. Hovoril, že je to dôležité, lebo práve pri tomto skriningu 12.-14. tt je vidiet. Mám placentu vpredu, tak možno preto nebolo dobre vidieť.
@basska_b Ano ? Mne praveze doktorka nic viac nepovedala,len ze uvidime ako nabuduce lebo sa jej to nedalo zmerat.V knizke mam pri kolonke NB len ciarku.
Malinke tiez spinkalo,a bolo vidiet chrbatik.Doktorka mi kazala zakaslat ale len sa pomrvilo zakopkalo nozkami a nepretocilo sa.Myslis ze to moze byt jeden z dovodou ze sa to nedalo? 🙂
@wind123 Nepoucila veru.Nijako sa ktomu viac nevyjadrila.len ze uvidime nabuduce.Preto som sa hned zlakla ze co je .Aj moja doktorka ma 3D ale nenavrhla mi to a ja sama som nevedela.Kedze cakam prve babo,niesom v tomto vobec skusena ako co prebieha .V sobotu uz budeme 13 tt .
@66miska66 no, ja myslím, že to môže byť dôvod. snažila sa ju otočiť, ale nič. Nos bol asi schovaný. Ale nosovu kosticku mi myslím meral aj neskôr. Len v 12-14 týždni sa dá zmerať NT = šijové prejasnenie. To je tam, kde je miecha a je to ukazovateľ Downovho syndrómu, ak je príliš veľké.
@66miska66 krvných testov sa neboj resp. nezľakni, lebo tam zvyknú vyjsť aj hlúposti dost často - hlavne uved správnu váhu, ja som dala o 3 kg viac omylom a tam je nejaký čarovný vzorec, ktorý to počíta.. aj z veku a ďalších vecí. Mne to vyšlo zle :( nejaké riziko tam bolo, hoci nos a NT v norme a musela som ešte ďalšie testy robiť, kde sa to nepotvrdilo (Down)... len ma to stálo nervy a 350 eur.
@basska_b Och chuda to ma mrzi ze si si vsetkym takym musela prejst.Hlavne ze vsetko dobre dopadlo.To ti verim ze to museli byt o nervy .Ja cakam prve babatinko,mozno sa prehnane aj bojim ale tak chapes.Vazili ma veru v ordinacii tak vaha snad sedi.Aj ked mam nadvahu co moze tiez komplikovat vsetko ☹
@66miska66 inak to môže byť, že riziko ti pôjde kvôli váhe hore. Len aby si bola na to pripravená. Pre mňa to bol šok, keď povedali, že je tam riziko Downov syndróm. Tiež je to moje prvé, myslela som, že všetko bude bezproblémové. Oni ma takto strašili, ale nepotvrdilo sa to. Ešte uvidíme, keď sa narodí 🙂už každú chvíľu!
@basska_b To verim.Pre vsetkych take nieco musi byt sok.Tiez som si myslela ze bude vsetko bezproblemov.Zdravy sme obaja s manzelom.Dufam ze sa vsetko dobre vyvinie.To muselo byt strasne ked ta tak strasili,tie pocity v hlave.Snazim sa hlavne pozitivne mysliet .V kolkom mesiaci ti potom prosim robili tie testy?Urcite bude vsetko v poriadku 🙂 tak to pekne dobojujte do konca.Urcite sa uz neviete dockat 🙂
@66miska66 robili to v 16 tt, aj tebe spravia, je to len z krvi - do 20 tt ta potom naháňajú na genetické testy a amniocentézu, aby sa ešte dalo rozhodnúť pre potrat. Ale také niečo som si ani nevedela predstaviť... keď už cítiš, že sa hýbe a toto ti povedia. My to tiež v rodine nemáme, takže som tomu ani neverila...
@66miska66 Hej, o tom je tu veľa debát, aj celá skupina Triple testy 🙂 tam mi dali mamičky podporu, lebo všetky písali, že im vyšlo riziko, ktoré sa nepotvrdilo, naopak, Downa mali mamičky, ktorým celé tehotenstvo hovorili, že všetko v poriadku.
Aj moju mamu strašili pri mne a bratovi s takýmito výsledkami. Ja som teda amnio kvôli riziku nechcela, ale aby mali lekári a aj ja pokoj na duši, zaplatila som 350 eur za test od medirexu, ktorý sa volá Trisomy a odhaľuje tieto genetické vady. Je spoľahlivý na 99,9%, vyvíjal ho moj spolužiak, tak mi vysvetlil, ako funguje. Bonus bolo potvrdenie pohlavia bábätka. Len je to veľa peňazí :(
@basska_b Myslela som si ze cele tehotenstvo sa budem len tesit,sme este skoro len na zaciatku a uz teraz sa velmi bojim vsetkeho aby bolo hlavne vsetko v poriadku.Ak by boli nejake pochybnosti a vysli by zle testy urcite postupim aj ja ten test.Je to veru kopu penazi :-/ Ale tak nech vieme na com sme.Tie testy sa robia len z krvi? 🙂 ja dufam ze tento mesiac ubehne do 20 velmi rychlo 🙂
@66miska66 hej hej, je to len z krvi
http://trisomytest.sk/ako-to-prebieha/
Kukni aj že kde ho vykonávajú v okolí Partizánskeho... Ale najlepšie bude, keď to vôbec nebude treba! Budem držať palce.
Co ak som mala napisane NT v norme

@66miska66 Ahoj, mojej sestre tiež vraveli na USG, že je syn má malinkú nosovú kostičku (ale našli ju), môj syn mal na USG väčšiu nosovú kosť a nos vyzeral veľký a keď sa detičky narodili, tak môj mal mini noštek a jej syn mal veľký nos. USG skresľuje, dokonca niektoré kontúry si dotvára, tak mi vravel gynekológ, takže zatiaľ sa nestresuj, uvidíš na druhom veľkom USG, verím, že sa objaví.