icon

Prvotrimestrálny screening a jeho presnosť

suzie23
13. feb 2025

Dobrý deň. P. doktorka mi dala odporúčanie na prvotrimestrálny screening - nejaký kombinovaný test na genetiku. Mám sa rozhodnúť, či áno alebo nie. Prosím, máte s tým niektorá skúsenosť? Ako to prebieha, príp. ako presné sú výsledky? Je to Sonoclinic v KE. Je to moje prvé tehotenstvo, tak vôbec neviem, čo áno a čo nie.
Ďakujem.

amelia89
13. feb 2025

Mas sa rozhodnut ? Toto je standarny prvotrimestralny screening, asi ten najdolezitejsi. A ja som teda predpokladala ze tento je automaticky pre vsetkych?
Nerozumiem vobec preco ti dava na vyber, robia to absolutne vsetci gynekologovia.
Prebieha to tak ze ti vezmu krv, a potom spolu s meranim dietata a kontrolou roznych veci sa vypocitaju pravdepodobnosti na rozne geneticke ochorenia.
Je to fakt dolezite,vypocitava sa o.i aj riziko preeklampsie atď. Neviem kto by na toto nešiel…

gejb
13. feb 2025

@suzie23 a jen plateny? Ci preco sa máš rozhodnut ci ho chces ?

really8
13. feb 2025

@amelia89 su od odbornicky ktore nechodia lebo to moze ublizit babatku. Ja si ale myslim ze doktorka hovori o nejakch navyse testoch, nie o klasickom screeningu. Pise o testoch na genetiku. Lebo sak dnes sa da dokupit hocico.

suzie23
autor
13. feb 2025

@gejb áno, je platený, o to mi však nejde, neprepláca to poisťovňa, a nerobí to moja lekárka.

suzie23
autor
13. feb 2025

Neviem či som sa dobre vyjadrila. Toto vyšetrenie nerobí moja lekárka. Je to platené, nepreplácané poiaťovňou, o to mi však nejde. Ide o to, že na stránke majú rôzne recenzie, vraj výsledok nie je až tak presný a mnoho žien si to nepraje, a preto to neabsolvujú. Nemajú na stránke popísaný ani priebeh vyšetrenia. Vraj si mám rozmyslieť, nie je to povinné.

really8
13. feb 2025

@suzie23 vsak napis presne ako sa vola. Posli printscreen

ysseba
13. feb 2025

@suzie23 To je divné. Veď tento dvojkrokový prvotrimestrálny screening je zadarmo a robí sa automaticky. Teda takto.... Robia ho aj bežní gynekológovia, hoci po správnosti by ho mali robiť len doktori, ktorí majú špeciálny certifikát a tých na Slovensku nie je veľa. Vtedy si za to platíš, pretože k tomu inému dr. ideš ako samoplatca, ale za bežných okolností sa za to neplatí. Tvoja doktorka si takto s tou druhou dohadzuje asi kšefty. Ale späť k tvojej otázke. Za tento test by som nezaplatila ani cent! Vôbec to nie je genetický test, to čo ti tvrdí? Asi aby to znelo dôveryhodne 😀 Je to len a len štatistika. Na tvojom mieste by som si dala genetický test v pravom slova zmysle, rozbor DNA - Trisomy alebo Nifty test. Ten základný stačí. A moja skúsenosť teraz pri treťom tehotenstve. Tento prvotrimestralny screening mi vyšiel prvá časť negatívny, druhá časť pozitívny, riziko DS 1:40. Ale ja som si hneď na začiatku dávala robiť Trisomy a ten je negatívny, takže no stress 🙂 A ako bonus som vedela hneď od 12tt pohlavie 🙂 A v záveroch z toho pozitívneho screeningu som mala napísané, že riziko je len kvôli veku matky (36 rokov), ale keby som nemala Trisomy, tak by som aj tak riadne stresovala.

really8
13. feb 2025

@ysseba a na co si robit geneticke testy? Toje prave ten kseft

gejb
13. feb 2025

@suzie23 tak to ale mení situáciu, z prveho prispevku to vyznelo ze sa jedna o tripple test ktory sa robí automaticky..
Napíš názov testu lebo ti nikto nebude vedieť napísať skúsenosť, keď nevieme o aký test ide.

kiki68
13. feb 2025

@ysseba nie kombinovany test nie je ten triple test zadarmo, toto je take, ze je odber krvi ( ano ako keby na tripple, ale 3 x meranie tlaku za sebou, potom cca 30-45 min detailne sono zamerane aj na prietoky, cize ako je prekrvovana placenta. Pozeraju vsetko detailne. Hlavne ten stroj musi mat na toto certifikaciu, neni to take ako bezne sono u gyn. Potom sa to vsetko vyhodnoti, aj priamo namerane tie prietoky pupocnika a stanovi mozne riziko preeklampsie a mozneho predcasneho porodu.

kiki68
13. feb 2025

Niekde maju jeden balicek aj s nifty testom dokopy ( u nas ponukaju za cca 1000eur )

lucia245
13. feb 2025

@suzie23 ja by som nešla. Riešila by som dr. Grochala v Martine a veľký ultrazvuk v 20tt unho, on je špička na Slovensku, povie ti úplne všetko o bábätku.

ysseba
13. feb 2025

@really8 Pretože som chcela vedieť či je moje dieťa zdravé. Medirex je podnik, ktorý chce (ako každý iný podnik) zarobiť, takže áno - je to biznis. Ich biznis. Štýlom "to je práve ten kšeft" by človek nechodil napríklad ani ku kaderníčke. Veď tá pýta peniaze za niečo čo zvládnem aj doma - vezmem kuchynské nožnice a strihám 😀 Ja podporím biznis vďaka ktorému mi s takmer 100% istotou bude oznámené taká "maličkosť" ako zdravie môjho potomka.

ysseba
13. feb 2025

@kiki68 Aha, to som nevedela, že doktor, ktorý má na to certifikát (to je tuším ten FMF certifikát) to robí takto. Ale už keď sa rozhodnem pre "niečo viac", tak aj tak by som volila Nifty/Trisomy, pretože TO sú genetické testy a nie meranie tlaku, sono a prietoky

kiki68
13. feb 2025

@ysseba no ono ja som davala oboje robit, lebo keby nie su v poriadku organy, tak je to pruser ako tak a to zase nifty nevidi. To skuma len chromozomy ako take. Napr my sme dopadli dobre a nasi znami zial tazky razstep, prisli na to pri tomto teste. Bolo mi to velmi luto.

really8
13. feb 2025

@ysseba dobry doktor prave napr s tymto certifikatom ti vie spravit velmi kvalitne sono. Ja taku mam, mala som dieta po 32. O testoch mi povedala ale zaroven zhodnotila ze vzhladom na vsetky vysledky nema ziadne pochybnosti a nemysli si ze tieto dalsie testy su potrebne.

any_soj
15. feb 2025

@kiki68 razstep sa už dá liečiť, operáciou v maternici.

sunny15
15. feb 2025

Záleží čo myslíš,sonoclinic robí screening v 12,20,30tyzdni tehotenstva...platí sa tam lebo je to súkromná klinika...tieto merania bábätka vie urobiť aj gynekológ ale odbery na screening ako downov syndróm a trizomie +screening na preeklampsiu robi len nato vyškolený lekár s certifikátom tj v Košiciach je to sonoclinic dr.Dankovčík a spol. ,v nemocnici Šaca MUDr.Dosedla,v Myslave dr Juhas....Okrem toho existuje navyše Trisomy,Nipt test...ktoré su na ďalšie geneticke ochorenia z krvi a sú drahé ...podľa balíku aký chceš ....to odporúčam ak vyjde screening pozitívne a hrozí ochorenie bábätka

karolinahricova
27. apr 2025
@ysseba

@suzie23 To je divné. Veď tento dvojkrokový prvotrimestrálny screening je zadarmo a robí sa automaticky. Teda takto.... Robia ho aj bežní gynekológovia, hoci po správnosti by ho mali robiť len doktori, ktorí majú špeciálny certifikát a tých na Slovensku nie je veľa. Vtedy si za to platíš, pretože k tomu inému dr. ideš ako samoplatca, ale za bežných okolností sa za to neplatí. Tvoja doktorka si takto s tou druhou dohadzuje asi kšefty. Ale späť k tvojej otázke. Za tento test by som nezaplatila ani cent! Vôbec to nie je genetický test, to čo ti tvrdí? Asi aby to znelo dôveryhodne 😀 Je to len a len štatistika. Na tvojom mieste by som si dala genetický test v pravom slova zmysle, rozbor DNA - Trisomy alebo Nifty test. Ten základný stačí. A moja skúsenosť teraz pri treťom tehotenstve. Tento prvotrimestralny screening mi vyšiel prvá časť negatívny, druhá časť pozitívny, riziko DS 1:40. Ale ja som si hneď na začiatku dávala robiť Trisomy a ten je negatívny, takže no stress 🙂 A ako bonus som vedela hneď od 12tt pohlavie 🙂 A v záveroch z toho pozitívneho screeningu som mala napísané, že riziko je len kvôli veku matky (36 rokov), ale keby som nemala Trisomy, tak by som aj tak riadne stresovala.

@ysseba presne tak, tu ich máš všetkých v rámci auditu https://www.fetalmedicine.org/lists/map/certifi..., len zo Sonoclinic nikto. Audit na NT vidím len u dr.Juhása a dr.Dosedlu.