Prvotrimestrálny screening a jeho presnosť
Dobrý deň. P. doktorka mi dala odporúčanie na prvotrimestrálny screening - nejaký kombinovaný test na genetiku. Mám sa rozhodnúť, či áno alebo nie. Prosím, máte s tým niektorá skúsenosť? Ako to prebieha, príp. ako presné sú výsledky? Je to Sonoclinic v KE. Je to moje prvé tehotenstvo, tak vôbec neviem, čo áno a čo nie.
Ďakujem.
Neviem či som sa dobre vyjadrila. Toto vyšetrenie nerobí moja lekárka. Je to platené, nepreplácané poiaťovňou, o to mi však nejde. Ide o to, že na stránke majú rôzne recenzie, vraj výsledok nie je až tak presný a mnoho žien si to nepraje, a preto to neabsolvujú. Nemajú na stránke popísaný ani priebeh vyšetrenia. Vraj si mám rozmyslieť, nie je to povinné.
@suzie23 To je divné. Veď tento dvojkrokový prvotrimestrálny screening je zadarmo a robí sa automaticky. Teda takto.... Robia ho aj bežní gynekológovia, hoci po správnosti by ho mali robiť len doktori, ktorí majú špeciálny certifikát a tých na Slovensku nie je veľa. Vtedy si za to platíš, pretože k tomu inému dr. ideš ako samoplatca, ale za bežných okolností sa za to neplatí. Tvoja doktorka si takto s tou druhou dohadzuje asi kšefty. Ale späť k tvojej otázke. Za tento test by som nezaplatila ani cent! Vôbec to nie je genetický test, to čo ti tvrdí? Asi aby to znelo dôveryhodne 😀 Je to len a len štatistika. Na tvojom mieste by som si dala genetický test v pravom slova zmysle, rozbor DNA - Trisomy alebo Nifty test. Ten základný stačí. A moja skúsenosť teraz pri treťom tehotenstve. Tento prvotrimestralny screening mi vyšiel prvá časť negatívny, druhá časť pozitívny, riziko DS 1:40. Ale ja som si hneď na začiatku dávala robiť Trisomy a ten je negatívny, takže no stress 🙂 A ako bonus som vedela hneď od 12tt pohlavie 🙂 A v záveroch z toho pozitívneho screeningu som mala napísané, že riziko je len kvôli veku matky (36 rokov), ale keby som nemala Trisomy, tak by som aj tak riadne stresovala.
@ysseba nie kombinovany test nie je ten triple test zadarmo, toto je take, ze je odber krvi ( ano ako keby na tripple, ale 3 x meranie tlaku za sebou, potom cca 30-45 min detailne sono zamerane aj na prietoky, cize ako je prekrvovana placenta. Pozeraju vsetko detailne. Hlavne ten stroj musi mat na toto certifikaciu, neni to take ako bezne sono u gyn. Potom sa to vsetko vyhodnoti, aj priamo namerane tie prietoky pupocnika a stanovi mozne riziko preeklampsie a mozneho predcasneho porodu.
Niekde maju jeden balicek aj s nifty testom dokopy ( u nas ponukaju za cca 1000eur )
@really8 Pretože som chcela vedieť či je moje dieťa zdravé. Medirex je podnik, ktorý chce (ako každý iný podnik) zarobiť, takže áno - je to biznis. Ich biznis. Štýlom "to je práve ten kšeft" by človek nechodil napríklad ani ku kaderníčke. Veď tá pýta peniaze za niečo čo zvládnem aj doma - vezmem kuchynské nožnice a strihám 😀 Ja podporím biznis vďaka ktorému mi s takmer 100% istotou bude oznámené taká "maličkosť" ako zdravie môjho potomka.
Záleží čo myslíš,sonoclinic robí screening v 12,20,30tyzdni tehotenstva...platí sa tam lebo je to súkromná klinika...tieto merania bábätka vie urobiť aj gynekológ ale odbery na screening ako downov syndróm a trizomie +screening na preeklampsiu robi len nato vyškolený lekár s certifikátom tj v Košiciach je to sonoclinic dr.Dankovčík a spol. ,v nemocnici Šaca MUDr.Dosedla,v Myslave dr Juhas....Okrem toho existuje navyše Trisomy,Nipt test...ktoré su na ďalšie geneticke ochorenia z krvi a sú drahé ...podľa balíku aký chceš ....to odporúčam ak vyjde screening pozitívne a hrozí ochorenie bábätka
@suzie23 To je divné. Veď tento dvojkrokový prvotrimestrálny screening je zadarmo a robí sa automaticky. Teda takto.... Robia ho aj bežní gynekológovia, hoci po správnosti by ho mali robiť len doktori, ktorí majú špeciálny certifikát a tých na Slovensku nie je veľa. Vtedy si za to platíš, pretože k tomu inému dr. ideš ako samoplatca, ale za bežných okolností sa za to neplatí. Tvoja doktorka si takto s tou druhou dohadzuje asi kšefty. Ale späť k tvojej otázke. Za tento test by som nezaplatila ani cent! Vôbec to nie je genetický test, to čo ti tvrdí? Asi aby to znelo dôveryhodne 😀 Je to len a len štatistika. Na tvojom mieste by som si dala genetický test v pravom slova zmysle, rozbor DNA - Trisomy alebo Nifty test. Ten základný stačí. A moja skúsenosť teraz pri treťom tehotenstve. Tento prvotrimestralny screening mi vyšiel prvá časť negatívny, druhá časť pozitívny, riziko DS 1:40. Ale ja som si hneď na začiatku dávala robiť Trisomy a ten je negatívny, takže no stress 🙂 A ako bonus som vedela hneď od 12tt pohlavie 🙂 A v záveroch z toho pozitívneho screeningu som mala napísané, že riziko je len kvôli veku matky (36 rokov), ale keby som nemala Trisomy, tak by som aj tak riadne stresovala.
@ysseba presne tak, tu ich máš všetkých v rámci auditu https://www.fetalmedicine.org/lists/map/certifi..., len zo Sonoclinic nikto. Audit na NT vidím len u dr.Juhása a dr.Dosedlu.

Mas sa rozhodnut ? Toto je standarny prvotrimestralny screening, asi ten najdolezitejsi. A ja som teda predpokladala ze tento je automaticky pre vsetkych?
Nerozumiem vobec preco ti dava na vyber, robia to absolutne vsetci gynekologovia.
Prebieha to tak ze ti vezmu krv, a potom spolu s meranim dietata a kontrolou roznych veci sa vypocitaju pravdepodobnosti na rozne geneticke ochorenia.
Je to fakt dolezite,vypocitava sa o.i aj riziko preeklampsie atď. Neviem kto by na toto nešiel…