Prvotrimestrálny skríning - výsledky

miankass
7. júl 2021

Ahojte tehulky alebo už aj mamičky mam na vás otázočku keď ste boli na prvotrimestralnom skríningu, potom vás zavolali pre výsledky mne vyšla šanca ze dieťatko je zdravé na 80% a zvyšných 20% s nim niečo môže byť, povedali mi ze môžem ísť na vyšetrenie odberom plodovej vody alebo krvnymi testami ibaže krvnymi testami to stojí 360alebo niexo cez 300e,a odber plodovej vody moja poisťovňa neprepláca, a je to o niečo drahšie, viete mi poradiť co mam robiť alebo ci sa nejaká mamička s tým stretla?? A ci šla alebo nie? Alebo to len strašia? Ďakujem vam

martinaju
7. júl 2021

@miankass každá poisťovňa prepláca odber plodovej vody. Nepreplácajú sa len trisomy/nifty testy ale ja by som išla aj tak na platené testy. Pri odbere je riziko potratu pri odbwre krvi nič nehrozí. My sme si dali tieto testy robiť hneď aby mi nemuseli robiť tripple testy pretože sú nepresné a riziko akého ochorenia ti vyšlo a 1:?????? Ono ti určite nevyšlo 80%ok 20% nie vždy je to nejaké ochorenie 1:niečomu.
Sono bolo ok?

miankass
autor
7. júl 2021

@martinaju 1:145 mam tu napísané ale povedal mi na konzultácii že 80% šanca ze bude zdravé

petamich
7. júl 2021

@miankass 1:145 na aku chorobu/anomaliu? vzdy je to jedna pravdepodobnost pre konkretnu diagnozu - napr. downov syndrom, razstep trubice...neexistuje vysledok jedno cislo a na vsetky choroby a hlavne pravdepodobnost 1:145 nie je matematicky 80/20 - tak to fakt neviem ako tvoj lekar vypocital 🤷‍♀️

a tiez by som nesla na amnio ale zaplatila si trisomy/nifty

martinaju
7. júl 2021

@miankass prepoklam že ak ti navrhli najlacnejšie testy tak to bude niečo z tých 3 ochorení. Tie šance 80% ku 20% no neviem ako na to kto prišiel ale okey. To čislo len hovorí že jedno dieťa zo 145 sa narodilo choré. Keď sa ti zdá veľa 350 eur tak choď na sono ku Grochalovi avšak ja by som si určite zaplatila aj testy aj išla ku grochalovi. Na amnio by som išla ako posledná možnosť aj keď to je zadarmo.

barus26
7. júl 2021

@miankass odber plodovej vody už nie je tak nebezpečný ako voľakedy. Poznám niekolko bab, ktoré boli a všetko ok. Naopak ja by som tiež volila odber krvi aj keď zacvakas.. No kamoska bola tiež platila si tie najdrahšie, vyšlo že je všetko okej a dietatko má choré… Od vtedy nejako prestávam veriť tým testom. Aj keď teda už má maly 7 mesiacov a oni stále nevedia presnú diagnózu, takze ktovie či by sa to aj z odberu plodovej vody zistilo…

lusyc
7. júl 2021

Odber plodovej vody určite prepláca poisťovňa. Ak by mi vyšli zlé tripple testy, šla by som na amniocentezu. Zvazovala som aj trisomy, vzhladom na moj vek, ten najdrahší. Ale akosi neverím, že vzorka buniek z mojej krvi by bola dostatocne vypovedna. Aj nedavno tu bola diskusia, ze aj trisomy môžu byť nehodnotitelne, cize zbytočne. Amniocenteza je priamo odber buniek z plodovej vody. Vo svojom okoli poznam len 1 prípad potratu po amnio, aj to pred 25 rokmi.

miankass
autor
7. júl 2021

@lusyc v piatok idem na tripple testy tak uvidím. Ďakujem vám za radi idem si to preštudovať vsetko

petamich
7. júl 2021

@miankass si si ista, ze na tripple? nie na trisomy? tripple su totiz tieto, z ktorych ti vyjde pravdepodobnost - to je kombinovant screening z 12 a 16tt

jankasamulko
7. júl 2021

3d sono ste neskúšali?, aj na tom veľa vidno, vraj aj tvárička na downov, aj raštep

petamich
7. júl 2021

@lusyc ja som prosim pekne priklad 🙂 trisomy aj napriek opakovanemu odberu mi vysiel "neinformativny vysledok" vraj sa to stava pri liecbe nizkomolekularnym heparinom v tehotenstve - aj ked teda podla instrukcii som si nepichla 48 hod. pred odberom ale nevyslo

martinaju
7. júl 2021

@petamich ja som pichala normálne 0,4 clexan aj večer pred tým a bolo dostatočné množstvo na complete testy 🤷🏽‍♀️ Iba sestrička uviedla pichanie clexanu. Clexan som pichala dlhodobo už viac ako pol roka.

petamich
7. júl 2021

@martinaju oni to tam maju napisane malymi pismenami vzadu na ziadosti o trisomy, ze sa moze stat - v xy% odberov a tiez pri liecbe LWH, tak ja som bola to xy - pri prvom odbere mi zabudla sestricka povedat, ze si nemam pichnut, o dva tyzdne mi opakovali odber, to mi hematologicka kazala 48 hod. nepichnut a aj tak mi nevysiel - ja som mala Fraxik vtedy

martinaju
7. júl 2021

@petamich ja viem že nemusí len si nemyslim že to je sposobene zrovna tym clexanom/fraxiparinom (ono to je jedno a to iste) niekotrym zenam nenajdu dostatocne množstvo ani keď si nepichajú nič. Mne tiež nič nepovedali pred tým ale teda ja by som ani neriskovala nepichnutie si clexanu 🙈 ja by som sa bála aby sa niečo nestalo. Chvala bohu našli dostatočné množstvo aj pri clexane 🙏🏽.

miankass
autor
7. júl 2021

Toto mi vyšlo.

martinaju
7. júl 2021

@miankass a na sone bolo všetko v poriadku alebo sa doktorovi niečo nezdalo? Vyšlo do na DS takže to by bolo niečo vidno aj na sone

miankass
autor
7. júl 2021

@martinaju dnes som bola u svojho nového gynekológa a všetko v poriadku ibaže je mensia na to ze som v 15/5tt ale ja som si presne ne zapísala kedy mi začala menštruácia a kedy skončila, čiže ja som približný dátum dala kedy začala kedy skončila.. Čiže ja môžem byt v menšom týždni tehotenstva ako mam údane. A u starej gynekologický sme dali približne kedy som mala poslednú menštruáciu. A dnes som mala prvú prehliadku u nového lebo ma bolelo na pravej strane ale to bolo len roztahovanim maternice. Ale len to ze je menšia, ale inak nič.

petamich
7. júl 2021

@miankass tehotenstvo sa vzdy udava od prveho dna poslednej menstruacie, aby to bolo univerzalne 🙂 a drobec si potom rastie stvojim tempom - na zaciatku moze mat vplyv aj kedy bola ovulacia (skor, neskor) a vtedy zvyknu termin upravit podla vysledkov merania v 12tt (ale nie vsetci) a potom uz zohrava rolu genetika, preddiapozicie a tak ;) nas maly je zasa o tri tyzdne vacsi, holt muz ma skoro 2 m 😂 a 14 rocny synovec ma 1.85 cm ma byt po kom,takze to ze vase je kusok mensie je uplne v poriadku, podla tych papierov si aj ty drobnejsia

drzim velmi paste, nech vsetko dobre dopadne 🤞🏻❤️

miankass
autor
7. júl 2021

@petamich ďakujem peti ♥️🙏

martinaju
7. júl 2021

@miankass keď chceš mať istotu skús ešte to sono u niektoho ako je Grochal myslim že ťa to dosť ukludní.

miankass
autor
7. júl 2021

@martinaju ale ja som z Košíc Mati 🙂💜, ale ďakujem,.. Inak dá sa to aj na morfologickom druhotrimestralnom skríningu zistiť ci? Pretože ma to čaká o 3 týždne.

hviera81
7. júl 2021

ja som mala tiez prvotrimestralny screening pozitivny. ten v druhom bol negativny, no napriek tomu ma dr tlacil do amnio (vek). amnio je v statnych zadarmo, v sukromnych ambulanciach (koch v ba) uz nie.
nakoniec som sla na genetiku - co sa robi pred amnio, a tam ma tiez neskutocne tlacili do amnio, poslali na utz pred amnio, kde mi dr objasnil, ze riziko potratu na ich pracovisku je pod 0,5%.
mala som tyzden na rozmyslenie (potom sa uz tazsie robi amnio) ale nakoniec som nesla.
musis sa aj rozhodnut, ze ked ti to vsetko vyjde pozitivne, co vtedy. ci si ochotna "porodit" v 24tt, vsetkym si prejst a babatko mat nebudes... na psychiku to musi byt obrovska zataz.

miankass
autor
7. júl 2021

@hviera81 ahoj, ibaže moja stará gynekologická ma poslala do súkromnej ambulancie a tam mi robili skríning, ibaže už som štátu gyn. Zmenila som u nového gyn s pôjdem na druhotrimestralny skríning už do sonoclinic k inému, nakoľko vraj tam kde som bola je to cele len veľký biznis ale neviem. Uvidíme, ale ja verím v to ze všetko bude dobre 🙂

martinaju
7. júl 2021

@miankass ano samozrejme, preto som pisala že niekto ako Grochal určite máte aj na východe takého špecialistu. My sme síce tiez cestovali za Grochalom ale v pohode nájdeš lekárov aj u vás.

lusyc
7. júl 2021

Presne, zabudla som spomenúť morfologicke sono, ku Dr. Grochalovi som sa aj ja objednala, aby som mala väčší kľud, hoci aj moj lekár mi bude robiť. Viac očí viac vidí. Je to neinvazivne. Ak by niečo našiel, aby som to mohla riešiť. Hoci aj budem daleko cestovať.

kristina1001
7. júl 2021

@miankass kamarátke čo je tiež tehotná bolo povedané niečo podobné keďže som si týmito testami prešla aj ja ale mala som všetko v poriadku tak som jej povedala to čo aj mne moja doktorka že aj keď je pravdepodobnosť na 99%bude bábo zdravé ale aj napriek tomu treba riešiť už pre kľud ... Bola na genetike a na 3D sone a všetko je v poriadku

miankass
autor
7. júl 2021

@kristina1001 a koľko mala rokov? Lebo ja mam 20, tak dúfam ze genetika ukáže že je všetko v poriadku. Snažím sa myslieť pozitívne ale zároveň sa bojím ci nebude mať nejakú inú vadu, alebo problém z niecim.

lienka.7
12. júl 2021

@miankass a bola si teda na tych testoch ci nie?
Lebo predispozicia na DS ti vysla.... ja by som nebola len tak spokojna, ze vsetko je ok.
Za trisomy som teraz ja platila 450€ myslim, a aj ked je to palka, urcite je to lepsie ako si nechat pichat amnio.
Kamoska (22 r.) pri tom odbere normalne odpadla, to mi stacilo. A teraz cakaju 2.babo a ze zase na to ide. No neviem, ja by som snad si pozicala aj po 20€ ale u mna amnio len naozaj v poslednom pripade.

kristina1001
12. júl 2021
kristina1001
12. júl 2021

@miankass hlavne nesmieš takto rozmýšľať a mať stres to tiež nieje dobre pre bábo

mamamasama
20. jún 2022

@miankass ako to dopadlo? Máš zdravé bábo? 🙏

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre