icon

Prvý veľký odber v tehotenstve a karanténa

silvia1996
4. jan 2021

Dobrý deň, idem si k Vám skôr po upokojenie a uistenie - totiž zajtra, 5.1. som mala ísť k lekárovi na prvé veľké vyšetrenie v tehu (odbery a pod.). Minulý pondelok som bola ale v kontakte s pozitívne testovaným, odvtedy sme celá domácnosť v dobrovoľnej karanténe (dnes máme 8. deň karantény, nikto z nás nemá žiadne príznaky, dopujeme sa vitamínmi). Dnes som, samozrejme, telefonicky kontaktovala svojho lekára, aby som ho oboznámila so situáciou, najprv som komunikovala so sestričkou, ktorá ma ale vystrašila, že sa tieto odbery musia stihnúť v určitom termíne, že to nemôžeme prešvihnúť. Následne som k telefónu dostala priamo pána doktora, ktorý ma v priebehu dvoch sekúnd odbil, že neexistuje, po karanténe sa mám objednať nanovo (čomu, samozrejme, úplne rozumiem).
Moja otázka znie, keď som dnes 12+2tt, karanténu ukončím najskôr cez víkend, ak bude všetko v poriadku, nebude prineskoro, keď sa na odbery dostanem najskôr koncom budúceho týždňa (to už budem v 14tt)?

Ďakujem veľmi pekne.

alikal
4. jan 2021

sono podla mna nevadi ze bude neskor, v takejto situacii, je mozne ze odbery budu vyosene, ak myslis tie tripple testy, ale tie aj tak nie su na 100% spolahlive, vela zenam vyjdu falosne pozitivne. downow syndrom sa da diagnostikovat aj cisto na zaklade sona, ak by uz odbery boli nepriekazne. a druhykrat sa tusim robia okolo 16tt.

anjelicek26
4. jan 2021

Babo ti neochorie, ked tie odbery nespravite ;) Urcite by som nesla "po termine" na odbery, vysledky su skreslene, tym padom ta len vystrasia. Chod na poriadne sono, odbery sa robia aj v 16tom tyzdni. Tuto by som to nejako nehrotila.

silvia1996
autor
4. jan 2021

ďakujem žienky za upokojenie 🙂 odbermi som myslela prvýkrát na krv - testy na hcg, žltačku, rh faktor, plus moč a podobne.

alikal
4. jan 2021

@silvia1996 preco ti idu brat v 13tt hcg? ostatne veci su uplne jedno kedy urobia tym padom. najdolezitejsi je asi rh faktor ale ked si uz 13tt myslim ze ozaj uz to tyzden dva pocka😉

silvia1996
autor
4. jan 2021

@alikal úprimne, sestrička u lekára mi pri objednávaní povedala len toľko, že najbližšie urobíme odbery krvi a ja ako prvorodička som horlivo brázdila internety a zisťovala, aké vyšetrenia ma vlastne čakajú, čiže to mám čisto z internetov. Asi je čas počúvnuť ocka bábätka a prestať horlivo hltať každú internetovú informáciu o tehotenstve 😅
ešte raz Vám ďakujem, hneď sa cítim lepšie ❤

marvin1234
4. jan 2021

@silvia1996 zbytočne samu seba nervujes, nic extra by ti aj tak nerobili, tyzden hore dole. Co sa tyka RH, ja som RH negatív a nic vynimocne sa neudeje tiez ak odber bude tyzden neskor. To by potom bola katastrofa u kazdej co jej nesedia termin ms/utz a ze ich je dost. Mne to pri prvom nesedelo o 22 dni.

hindakus
4. jan 2021

@silvia1996 prvotrim. skríning sa dá urobiť do 13+6, ďalšie odbery ako krvný obraz, protilátky nie je problém aj neskor. Prinajhorsom skríning nestihneš, ale to neznamená, že dieta nebude zdravé.