Som druhýkrát tehotná a počúvam drzé komentáre na veľkosť brucha
Asi sa len chcem vyzalovat či čo. Som druhý krát tehotná, pri prvom som toto nezažila ale dnes som normálne rozčarovaná. Sme dnes na svadbe, ja som tehotná v 5 mesiaci, a uz 3 ženy dnes malu poznámky pri tom " to uz rodis o chvíľu ze?" "Fuuu ake máš veľké brucho na piaty mesiac" "isto tam nemas dvojičky"?... Zbalila som sa a odišla som zo svadby prec, vôbec som sa tam už necítila dobre.
Mam PPP, pocas prvého tehotenstva som vela pribrala, som ani nie som po cisárskom čiže brucho oslabené, sama sa necitim sa dobre vo svojom tele a ešte tieto poznámky. Všetkým trom som odvrkla ze tiež nevyzerajú ako modelky a nech odpustia také primitívne poznámky.
Som len ja taká precitlivela, alebo ja neviem...:(
Tak ja sa ešte podelím so story z prvého tehu. V nemocnici som šla na tehu kurz a chlap čo tam viezol donáškove jedlo sa má vo výťahu spýtal či to budú dvojičky. Spýtala som sa ho, či mal niekedy hodiny slušného správania 😁😁😁
Ja som od zaciatku tehotenstva vyzerala ako v piatom mesiaci a po zvysok ako den pred porodom, ono to zavisi od ulozenia babatka aj stavby svalstva. Vobec to neries, neovplyvnis to a nie je to nieco, za co by si sa mala hanbit. Skor je problem to, ze niektori ludia nemaju takt a svojimi komentarmi lezu do veci, do ktorych im nic.
Nikto nevie aké máš diagnozy, či na tele alebo v hlave, nemas to vytetovane na čele. A ano reagovala si prehnane, ale tvoja vec. Keby si nikto tvoje tehotenstvo nevšímal tak sa zdujes tiež.
Keby takto reagovalo čo len 50% tehotnych tak katastrofa.
Bežný záujem a poznámky by ta veru nemuseli rozhodit, ale ty sama vies ako to potrebujes riešiť
@sandrika1986 ja si nemyslim, ze ju chcel niekto urazit. Tak ale ked stretnes tehotnu, tak je prirodzene a asi aj slusne, ked nieco povies ohladom tehotenstva, Tak ako sa niekoho ineho pytas “ako sa ma…”
Vykašli sa na nich. A s úsmevom na tvári odpovedz: Nie,dvojičky nečakám, stvoricky.
Nenechaj sa vytočiť primitívnymi ľuďmi, nestoja Ti to. Si úžasná a krásna,myslí na to! Držím palce! 🥰
Ahoj. Ja ťa úplne chápem. Taktiež celý život bojujem so svojou váhou, výzorom. Ja sa ešte len pozriem na sladké a +2 kilá. Taktiež som od začiatku tehu počúvala aká som veľká. Pri oboch tehu som mala ešte aj placentu na prednej strane brucha, takže ešte aj tá mi pridala cm ... Teraz som 2 roky po druhej sekcii a stále vyzerám ako tehu. A môžem sa postaviť aj na hlavu a kilá dole nejdú. Kamošky vyšli z pôrodnice ako pred tehu, iné počas kojenia dali dole alebo popri kočíku. Ja som aj dlhodobo a tandemovo kojila, kočíkovala ako besná. Medzi deťmi mám rozdiel 19 mesiacov, takže sa Nenudím. Mladšiu som šatkovala, takže celodenný tréning zaručený. Syn v kočíku, dcéra v šatke, neskôr ergonosič.... Momentálne okrem prechádzok a výletov chodím aj behať. Zapisujem si kalorické tabuľky, nejem už niekoľko mesiacov chlieb, pečivo, sladké, ani zmrzlinu atď. A kilá nejdú dole. Minule som po dlhej dobe dala foto na FB a prišli mi asi 5 gratulácie k tretiemu tehu, tak som verejne napísala, že nech negratulujú, že je som ,,len" tučná.
@19daniela90 som mimo tému, ale možno ti chýba oddych a dostatočný spánok, vtedy kg dolu nejdú. Viem, je to ťažké pri dvoch malých deťoch, ale nie nemožné. Ešte by som si dala vyšetriť štítnu žľazu.
Ono to je tak, ze pre ludi je to bezna konverzacna tema ale pre tu tehotnu, je to ako pocuvat jednu pesnicku cely den/kazdy den dookola. Male brucho, velke brucho, chlapec-hura, dievca- nevadi, ako sa bude volat? Cooo? Tak sa volala moja tlsta, skareda suseda s bradavicou na nose... a 1000 dalsich. Ani to nemusia byt hornony, akurat to tym babam ide uz pekne na nervy. Maju dost co robit same so sebou, vsetko ich boli a pocuvaju dookola tie iste otazky a debilne reakcie na odpovede. Mozno by sa chceli bavit aj o niecom inom.
Dalsia kapitola su otazky "kedy uz budete mat dieta, na co este cakate, co si karieristka?". Nikdy ten pytajuci sa nemoze vediet, ci sa ta baba s muzom krvopotne nesnazi otehotniet uz cele mesiace ci roky a nejaky trubiroh ju oznaci za karieristku. Pripadne ci za sebou nema xty potrat. Nemusi to byt myslene zle ale naozaj sa niekedy treba zamysliet, co a ako sa pytame.
To som aj pocuvala uz od 6 teho mesiaca... Jeeej ty čakáš dvojičky....
Alebo som stretla kolegyňu vonku, ročne dieťa na rukách (tak na boku ako sa väčšie deti nosia) a ona mi začne hladkať tuk na bruchu že jeej a ty už čakáš druhé?
Podla mňa akékoľvek poznámky smerom k veľkosti tehotenského brucha ci poctu/pohlavia deti su trapne a maximálne zbytočné.... Ako načo ma niekto potrebu oznámiť žene že ma velke/malé 🤰 ako co si myslia ze ona to nevidí ci ako?
Mne ku koncu tehotenstva svagor niekolkokrat so smiechom povedal, "ake mam obrovske brusisko". Zasmiala som sa tiez, ale vo vnutri sa ma to dotklo. Jeho zena porodila 3 nedonosene hypotroficke deti, takze ani raz nezazil "normalne" tehotenske brucho. Tak mu to prislo sokujuce.
@19daniela90 neboj, len vytrvaj zdravá strava + pohyb, skamarad sa zo svojim telom, schovaj váhu a netlac na pílu... Taky človek neexistuje že by športoval, zdravo sa stravoval a nebolo by to po čase vidno. Naozaj neexistuje.
Ono hlava je častokrát kľúčom, keď sa na svoje telo hneváš hnevá sa aj ono na teba.
Ja mam toto overené na sebe, pokiaľ som bola v stresovom móde že dieta, cvičenie, váženie, prečo za ten mesiac driny ani gram dole tak to naozaj nešlo, proste telo nespolupracovalo...až keď som toto všetko vypustila z hlavy
Ináč so sekciou ide ruka v ruke diastaza brušných svalov. Toto vám v nemocnici ani na gynde nepovedia, ale nejaky stupeň diastazy ma skoro skoro každá po cisárovi... Dá sa to odstrániť správnym cvičením, len to chce čas a to brucho dlho vyzerá vypukle, veľké a ťažko sa z neho chudne
Netráp sa ber to tak že závidia čo je dosť isté😉ty krásne buď pyšná a hlavne sebavedomá a tie čo ti povedali povedz či závidia myslím že hneď ti dajú pokoj a keď nie tak im povedz že ti si rada že máš také bruško veď tehotenské bruško je súper 🙂veľa nervov ti prajem pri takých ľudí tiež som čosi podobné zažila ale terás som seba vedoma a už mi nepovie nikto nič . držím palce a plno nervov🙏😉
tehotenská precitlivosť. Ja nie som tiež stotožnená so svojim telom ale nechápem že toto vníma niekto zle. Myslím že druhá strana to vraví skôr ako potešenie pre teba že dieťa krásne prospieva.
Úplne ta chápem ze sa cítiš zle a dotknúto ale naozaj si z toho nič nerob. Najlepšie bude si v takej chvíli bruško s úsmevom pohladkat a povedať ze to je jediná vec ktorú ta ami nenápadne riešiť a prejsť na inú tému alebo povedat že už musíš ísť... Proste so vztycenou hlavou, kto ťa chcel uraziť pochopí že sa mu to nepodarilo a ostatním takto utnes tu niť ktorú by ďalej rozvádzali... Ja ti poviem z opačnej strany moje skúsenosti, som Cely život tlstá a teraz som v o mesiaci a nikto mi neverí že som tehotná... Ani ich to nenápadne... Kazdy sa čuduje že som tehotná, na začiatku som si to pripúšťala lebo ja samozrejme vidím ze mi bruško narástlo ale ze podla ostatných mam také veľké brucho stále som nečakala a trápilo ma to. Ale vieš co? Zatiaľ som pribrala iba 4 kila, mala som komplikácie, boli dní kedy som sa bala o krpceka a som na rizikovom.... A odvtedy sú mi takéto reči vieš kde? Som šťastná za každé sono, kde mi povedia ze malý je ôk, za každý kopancek, ktorý má sem tam až zabolí ale som za neho vďačná Bohu, ešte nás čaká mesiac a pol a ja nemienim myslieť na ani jednu debilinu poznámku, a užijem si ich dosť aj u doktorov na moju váhu a prečo som vôbec tehotná s mojou postavou, ako sami to vôbec podarilo a podobne.... Ja myslím iba na nás dvoch aby sme to všetko zvládli, aby som si domov odniesla malého červíka a kašlem na všetkých... A urob ti aj ty, kašli na nich a pripomeň si čo znamená mať brucho, že ste zdraví obaja, že nosíš v sebe život, že sú milióny žien co by za to položili život aby to mali a zažili... Držím palce a hlavu hore 🙂 a keby si chcela len tak po kecať napíš 🙂
Si druhy raz tehotna, brucho sa ti nedalo do normalu a uz zas rastie + sama sa zle citis vo svojom tele kvoli tomu, ze si pribrala + vtipne komentare = hormonalna precitlivelost a dost vyznamne hlavne voj vlastny pocit nespokojnosti so sebou ta premohli. Ostala si sklamana a zranena.
A este si aj usla.
Co ti nijak nepomohlo. Myslim, ze naopak to este vsetko zvyraznilo.
V prvom rade si uvedom, ze si za to mozes sama. Pretoze to ty si so svojim telom nespokojna a neista, a preto taketo poznamky ta iba utvrdzuju, ake je to s tebou “zle”.
Preto si ich beries dvojnasobne k srdcu, nez by si ich za inych okolnosti vnimala.
Nabuduce neodvrkuj. Usmej sa, prikyvni na poznamku, sama prihod na vrch nieco ako, ze uz veru sa aj bojis ist na dovolenku k moru, aby na teba greenpeace aktivisti na plazi nehodili siet a netahali ta spat do vody.
Daj im najavo, ze o svojom vzhlade vies, si s nim v pohode, mas to na haciku a nedaj si pokazit zabavu (to ich od poznamok idradi najviac).
Proste teraz sa s tym neda nic urobit, chvilu este budes takto vyzerat, tak sa tym nezhryzaj.
Dieta sa narodi, potom zacnes uvazovat, ako schudnut.
Ja som dva roky po poslednom dietati stale vyzerala ako tehotna (ako cca 5-7 mesiac, podla toho, ci som bola najedena, ci nie 😁 ). Dokonca som postupne dostavala od roznych ludi (napr. predavacka v obchode, ci zakaznik z inej firmy,...) gratulacie k dalsiemu babatku. Co uz bola inak vtipna situacia. Iba som sa zasmiala, ze to som len tak pribrata. Lebo mi bolo jasne, ze ich nemozem nechat v tom, ze cakam dieta, a zaroven som vedela, ze povedat im pravdu ich uvedie do riadnych rozpakov z blbej situacue. Tak som to brala s humorom, aby sa necitili hlupo.
Prestan sa citit so svojho tela zle. Teraz je, ake je. Aktualne s tym vela nenarobis, kedze si tehotna, tak to budes riesit potom.
Ked sa budes vo svojom tele citit zle a budes nervozna z toho, ze to nevies teraz zmenit, tak postupne nebude potreba ani poznamok od ludi, aby si upadala do frustracie a lahkych depresii. Zvladnes to sama, len tak. Ze pozries do zrkadla.
A neskor ta budu rozhadzovat uz uplne banality, ktore sa tvojho vzhladu ani nebudu tykat. Lebo ta neistota sa prenasa aj do dalsich oblasti.
Radsej si urob plan, výhľad, co so sebou urobis, ked pride ten spravny cas na to. Aby si sa zas citila dobre sama so sebou.
Rozhodne uz teraz zacni upravovat jedlo, aby si si zvykala na spravny sposob stravy a jedenia (a rodina s tebou). Popri cviceni v buducnosti ti to bude vela pomahat.
Budes mat hned teraz dobry pocit, ze uz rozbiehas svoje plany a nebude to potom narazova zmena, ze “idem chudnut!” (kedze tam vie prist kriza, nutkanie vzdat to a vratit sa k starym zvykom). Bude to pekne plynule.
Navyse ti to pomoze udrzat si pozitivny pocit zo seba, takze poznamky od druhych (humorne, ci rypave) zvladnes. 🙂

Nech sa kazdy stara o seba...primitivov neries 🙂