Som v 4. týždni tehotenstva a zajtra mám byť očkovaná
Ahojte baby. Dnes som sa dozvedela ze som vo 4. tyzdni tehotenstva. Zajtra by som mala ist na 2. davku phizer vakciny. Co si o tom myslite… Doktor vravi ze nevidi problem no viete dobre aka je doba… som na vazkach. Prosim ak mate nejake skusenosti poradte mi aby som sa do rana rozhodla🙂 ideme co Prahy na dovolenku o tyzden - to je dovod vakciny. Aby sme neboli po navrate na sk v karantene. Dakujem za komenty
@ivetka0075 odporúča sa predsa očkovanie proti chripke aj proti čiernemu kašľu pre tehotné nie?
mozes pockat do konca prveho trimestra, tam uz je to o nieco bezpecnejsie aj vravia ze dlhsi odstup od davok nevadi
@opium29 určite sa daj zaočkovať, bábätko je vyzivovane zo zltkoveho vaku takže sa nič nestane, ja osobne som očkovaná 2davkou od februára a v apríli som otehotnela 🙂 a všetko je tak ako ma.
Očkovať sa odporúća v tehotenstve až po ukončení prvého trimestra- kvôli tomu, že vtedy je plod už ako tak zrelý a všetky zložité deje a základná ontogenéza je hotová. Ale treba zvážiť aj potom samozrejme. Pretože aj horúčka po očkovaní nie je žiadúca v tehotenstve. Je to na každého zvážení veru, lebo na druhej strane je veľké riziko nakazenia a ťažkého priebehu v tehu, a to hlavne v posledných mesiacoch. Ja by som sa dala asi v druhom trimestri.
@jakubrianka určite áno, ale zas horúčku mat nemusi🙂 pripadne preventívne jeden paralen môže, ale toto všetko je na zvážení každej jednej z nás, a tak ako píšeš tazky priebeh kovidu v tehu tiež nie je sranda...
@luluska1234 tak zas ale myslím že je rozdiel očkovať sa dva mesiace pred otehotnením a v štvrtom týždni tehu. Ja som pri prvej dcere prechladla, a doktor že hneď ako budem mať 37,5 tak Paralen lebo ta teplota v prvých týždňoch je často fatalna pre plod. A ak sa má po očkovaní nastopat liekmi tak to nemá zmysel. Som ockovana v tehotenstve ale v úplne prvých týždňoch fakt by som do toho nešla. Možno keby som lekárka na covid oddelení, ale normálna žena sa dokáže prvý trimester izolovať, najmä ak sa jedná o prvé dieťa.
@ajka0207 áno máš pravdu, ved len píšem že preventívne jeden paralen, samozrejme teplotu môže nemusí mať poznám 4ludi v mojom okolí ktorí nemali žiadny priznak vrátane mňa 🙂 je to individuálne. Samozrejme ze tie 3 mesiace sa dá chrániť.. A ďalšia vec autorka píše ze jednu dávku už má v sebe takže ak mala teplotu pri prvej dávke je veľká pravdepodobnosť ze pri druhej by sa nevyskytla 🙂)
@opium29 neodsudzujem ťa, ale vo všeobecnosti nikdy nepochopím ako dôvod dať sa zaočkovať kvôli cestovaniu/výhodám a nie kvôli ochrane svojho zdravia. Aši by sme sa čudovali keby pri prieskume vyšlo, že polovica ľudí sa zaočkovalo kvôli výhodám a nie kvôli tomu, že sa cítia byť ohrození covidom. Je to naozaj na zaplakanie. Jednak to, že ľudia sú z praktických dôvodov nútení k dobrovoľnému očkovaniu a po druhé to, že to títo ľudia vôbec robia.
Nie son odborník, ale pokiaľ viem, pre krátkosť času sa na gravidných zvieratách ani ľudoch očkovacie látky na covid netestovali a teda nikto nič v prípade následkov u matky či dieťaťa, negarantuje (ak sa také testovanie už vykonávalo a majú aj konkrétne výsledky, budem rada ak mi naň niekto pošle link).
@opium29 ani ja by som sa nedala v tehotenstve očkovať, a už vôbec nie v týchto dôležitých začiatkoch keď sa všetko vyvíja, ja sa bojím dat kúsok paralenu na bolesť hlavy, radšej si dám mliečne obklady a keď si kúpim čaj čítam ci tam náhodou nie sú nejaké bylinky, aby môjmu bábätku neuškodili a nie ešte pustiť také svinstvo do seba 🙈 a ako píšu vyššie, očkovanie ti vôbec nezaručí že sa nenakaziš. Môj sused sa dal zaočkovať a bol pozitívny a vôbec nemal ľahší priebeh ako sa píše. 🙂
@ajka0207 no neriskovala by som, vycitala by som si to do konca zivota. Navyse, mam 2 autoimunitne ochorenia a neviem, ako sa budu vyvijat, tak za mna nie teda. Sestra mala nejake blbe prechladnutie, par dni teplot, v 13tt. potratila, bola na sone v 12 tt., uplne zdrave babatko to bolo, nic nenasvedcovalo, ze by sa nieco mohlo stat. Takze ak toto dokaze nejaka mini teplotka par dni, tak co ak po ockovani bude mat zena take teploty a bolesti, ako moj muz, ze tyzden bol mimo provoz, prve 3 dni ani nevstal z postele a dopoval sa Ibalginom od bolesti.
@ivetka0075 no práveže mne gynekológička povedala že sa očkuju tehotné na chrípku. Len sa o tom tak živo nediskutuje. Ale samozrejme až po prvom trimestri
... tak good luck. Dovolenka v Prahe je nad všetky riziká očkovania Vášho plodu predsa. 👍
@ajka0207 no ved ja viem, keby som sa mohla dat zaockovat, uz by som bola, aj ked dojcim. Mam od lekara vyslovene NIE. Takze musim pockat. No manzel stale ma HO, ja som na materskej a jediny zdroj bude od septembra skolka a skola. Takze tiez sa bojim. Zla doba, ze si musime vybrat. Mam znamu, jej manzel bol kvoli covidu 3 tyzdne na ARE a len zazrakom to prezil. Takze viem, co covid dokaze.
@ajka0207 ja som mala covid ako tehotná. 3 týždne pred pôrodom. Úplne v pohode priebeh. Kebyže nestratim čuch a čiastočne chuť ani som nevedela, že ho mám. Moja gynekologicka mi vravela, že tehotné to dobre znášajú. Samozrejme človek nikdy nevie. Ale prvý trimestee by som si nedala ani Paralen. Ja tiež som tak potratila, že nachladena som bola v prvom trimestri. Treba sa skúsiť covidu aspoň v Tom období vyhnúť za každú cenu. Ja som do 4. Mesiaca pracovala na internom oddelení. Všetci mali covid len ja nie. Som nedala respirator nikdy dole. Som aj jesť chodila sama do šatne. Stále som dezinfikovala ruky. Bolo to v novembri 2020. Denno denne sme mali preklad na covid oddelenie. Kebyže vtedy je očkovanie, tak tiež sa nedám. Ja sa dám, keď nastúpim do práce a prestanem kojit. Ešte nejaké tie protilátky asi mám. Aspoň dovtedy vychytaju všetky muchy tých vakcín.
@tandrea2 jedna ti povie tak ina tak. Aj doktori odporúčajú očkovanie a u nás v práci je kopa nezaockovanych lekárov. Keby si išla k 100 gynekologickam každá povie inak. Mne neodporúčala ani lactacid používať. Vraj všetko navyše nieje dobré. Ono najlepšie by bolo fajt aspoň prvý trimester vydržať a ak sa zaočkovať, tak až po ňom
@ivetka0075 a kde si sa nakoniec nakazila, či ani nevieš? A áno, viem že sú aj tehotne čo to dali v pohode, ale zas sú aj také čo nie.
@ivetka0075 aj môj ale nejakým zázrakom nebol vôbec nekazlivy a dokonca dosť dlho mu ani test neukázal pozitivitu.

@nevenka pri zdravom tehotenstve nie je dôvod odkladať tetanovku, práveže viacero štátov ju odporúča. Samozrejme v prípade akýkoľvek problémov sa celá situácia mení.