Sono v 1.trimestri
Zdravím, ženy, bola som na sone v 12.týždni. Podľa lekára, je všetko v poriadku, čo sa týka veľkosti bábätka, nosovej kostičky, tekutiny v záhlaví atď .... Akurát sa mu nezdala veľkosť dolnej sánky (mikroretrognathia, také slovo použil lekár), že je menšia ako by mala byť, poslal ma na genetiku. Stretla ste sa s tým niektorá, dosť ma to vystrašilo. Čo na tej gentike robia? Ďakujem za každú reakciu. 🙂
Moze ist o PRS syndrom - Pierr Robinov syndrom...ale to neznamena ze ho dietatko ma...prave preto ta poslali na genetiku, kde ti zrejme odporucia amnio
A nepomohol by trisomy alebo nifty test? Ci tie sa uz v tomto case nerobia/neodhalia toto?
@queen_mary robia sa a neviem treba sa pytat myslim ze tie complet by to odhaliť mohli takže určite toto a sono u Grochala ale ja osobne by som na amnio moc nechcela ist
@martinaju tak sa skus spytat. Oni sice stoja nejake peniaze, ale je lepsie aj orevas ak budete vediet dopredu. Skor to prijmes a pripravis sa na pripadne problemy. Drzim palce
@queen_mary asi to malo byt autorke
@rachel36a len keď na tu amniocentezu moc nechcem ísť, bojím sa už aj tak som mala doteraz problémy s krvácaním, nieže ešte ihlu pichať ku bábätku... Vedia aj z krvi matky zistiť niečo? Aj môj partner má takú menšiu sánku, lekár pri sone povedal, že to môže, ale nemusí byť zdedené po otcovi. Ale keby šlo o nejaký syndróm zväčša sú tam aj iné príznaky ale bábätko je po iných stránkach v poriadku. Takže také 50 na 50 😕
@veron2811 ono ten syndrom pokial nie je spojeny s dalsimi ochoreniami, tak to nie je nic hrozne...sanka vekom a takym strojcekom dorastie...len zaciatok je tazky, lebo tie deti maju problem s papanim...nas syn ma razstep podnebia a pery a vtedy sa toto tiez moze vyskytnut....inak by som o tom ani nevedela ..z ano je to geneticke, takze bud amnio, alebo testy z krvy, ale tie kompmetne, nie obycajne trisomy, lebo ten skuma len tri geny...len cena tam je cez 800€ tusim...ja som bola na amnio, chceli sme mat istotu...ale bala som sa poriadne, kedze som predtym 5x potratila

Na genetike sa pytaju na rodinnu anamnezu, je tam taky dotaznik a potom ti ponuknu amniocentezu, z ktorej ti spravia kompletny geneticky profil a povedia, ze tam je len 1:1000 riziko, ze dieta zomrie (kedysi sa hovorilo o 1:100)... vyuzi to a popytaj sa ich tam na tu malu sanku, ale myslim si, ze viac napovie az utz v 16tt... pripadne ten morfologicky v 20tt, len lekari to strasne tlacia, aby sa vyvojove chyby odhalili co najskor, lebo, no... ako to povedat... potom ti ponuknu jedno riesenie... ale tymto smerom nechcem mysliet. Vsetko bude ok