icon

Sono v 1.trimestri

veron2811
12. júl 2022

Zdravím, ženy, bola som na sone v 12.týždni. Podľa lekára, je všetko v poriadku, čo sa týka veľkosti bábätka, nosovej kostičky, tekutiny v záhlaví atď .... Akurát sa mu nezdala veľkosť dolnej sánky (mikroretrognathia, také slovo použil lekár), že je menšia ako by mala byť, poslal ma na genetiku. Stretla ste sa s tým niektorá, dosť ma to vystrašilo. Čo na tej gentike robia? Ďakujem za každú reakciu. 🙂

basska_b
12. júl 2022

Na genetike sa pytaju na rodinnu anamnezu, je tam taky dotaznik a potom ti ponuknu amniocentezu, z ktorej ti spravia kompletny geneticky profil a povedia, ze tam je len 1:1000 riziko, ze dieta zomrie (kedysi sa hovorilo o 1:100)... vyuzi to a popytaj sa ich tam na tu malu sanku, ale myslim si, ze viac napovie az utz v 16tt... pripadne ten morfologicky v 20tt, len lekari to strasne tlacia, aby sa vyvojove chyby odhalili co najskor, lebo, no... ako to povedat... potom ti ponuknu jedno riesenie... ale tymto smerom nechcem mysliet. Vsetko bude ok

veron2811
autor
12. júl 2022

@basska_b ďakujem za info

rachel36a
12. júl 2022

Moze ist o PRS syndrom - Pierr Robinov syndrom...ale to neznamena ze ho dietatko ma...prave preto ta poslali na genetiku, kde ti zrejme odporucia amnio

martinaju
12. júl 2022

@veron2811 išla by som na sono ku Grochalovi

queen_mary
12. júl 2022

A nepomohol by trisomy alebo nifty test? Ci tie sa uz v tomto case nerobia/neodhalia toto?

martinaju
12. júl 2022

@queen_mary robia sa a neviem treba sa pytat myslim ze tie complet by to odhaliť mohli takže určite toto a sono u Grochala ale ja osobne by som na amnio moc nechcela ist

queen_mary
12. júl 2022

@martinaju tak sa skus spytat. Oni sice stoja nejake peniaze, ale je lepsie aj orevas ak budete vediet dopredu. Skor to prijmes a pripravis sa na pripadne problemy. Drzim palce

veron2811
autor
12. júl 2022

@martinaju bola som na sone v Žiline u Babjaka, nerobia to isté sono?

veron2811
autor
12. júl 2022

@martinaju tu nechcem ani ja.. Vraj je tam, malé ale je, riziko vyvolania

martinaju
12. júl 2022

@queen_mary asi to malo byt autorke

martinaju
12. júl 2022

@veron2811 grochal je topka v prenatalnej diagnostike, za mna jedine k nemu hlavne ak je nejaky problem. Drzim palce

veron2811
autor
12. júl 2022

@martinaju pardon, áno

veron2811
autor
12. júl 2022

@martinaju ďakujem za tip ❤️

martinaju
12. júl 2022

@veron2811 napis do medirexu ci to zistia ale tie complet by to zistit mali stoji to sice 530 eur ale je to bez rizika. U grochala tusim 100 eur aj s tym ze budes mat doprovod aj s fotkou. 🙂

veron2811
autor
13. júl 2022

@rachel36a len keď na tu amniocentezu moc nechcem ísť, bojím sa už aj tak som mala doteraz problémy s krvácaním, nieže ešte ihlu pichať ku bábätku... Vedia aj z krvi matky zistiť niečo? Aj môj partner má takú menšiu sánku, lekár pri sone povedal, že to môže, ale nemusí byť zdedené po otcovi. Ale keby šlo o nejaký syndróm zväčša sú tam aj iné príznaky ale bábätko je po iných stránkach v poriadku. Takže také 50 na 50 😕

martinaju
13. júl 2022

@veron2811 jeden priznak nic neznamena, hlavne sa ukludnit a z krvi je trisomy test, nifty test. Idealne ale volat do medirexu ze potrebujes zistit konkretny syndrom a ci je mozne toto zistit. Ako som vyssie napisala nie su to lacne testy a poistovna to nepreplaca.

rachel36a
13. júl 2022

@veron2811 ono ten syndrom pokial nie je spojeny s dalsimi ochoreniami, tak to nie je nic hrozne...sanka vekom a takym strojcekom dorastie...len zaciatok je tazky, lebo tie deti maju problem s papanim...nas syn ma razstep podnebia a pery a vtedy sa toto tiez moze vyskytnut....inak by som o tom ani nevedela ..z ano je to geneticke, takze bud amnio, alebo testy z krvy, ale tie kompmetne, nie obycajne trisomy, lebo ten skuma len tri geny...len cena tam je cez 800€ tusim...ja som bola na amnio, chceli sme mat istotu...ale bala som sa poriadne, kedze som predtym 5x potratila

martinaju
13. júl 2022

@rachel36a testy complete stoja 530 eur najdrahsie su za 700 ale tam je cysticka fibroza a este jedno ochorenie ktore ona nepotrebuje teraz riešiť ani jedny nestoja 800 eur

rachel36a
13. júl 2022

@martinaju pisem cca...nezistovala som cenu v tomto case...nas syn uz ma 7 rokov, takze vychadzam z cien ake som poznala...😉

veron2811
autor
14. júl 2022

@rachel36a ďakujem, skúsim sa popýtať, keď budeme na tej genetike. Vám tiež zistili na sone tú sánku bábätka vtedy kratšiu ci? Ďakujem.

rachel36a
14. júl 2022

@veron2811 nie, nas nema PRS, mal razstep pery a podnebia...ale casto sa stava ze pri razstepe je aj PRS a naopak pri PRS moze byt aj razstep

veron2811
autor
14. júl 2022

@rachel36a rozumiem, ďakujem