Tehotenstvo alebo konizácia krčka maternice ?
Zdravím vás mamičky, potrebujem vaše rady a skúsenosti. Nedokážem sa rozhodnúť, a neviem čo mám robiť. Čoskoro ma čaká konizácia,ktorá je v mojom prípade asi nevyhnutná. Cytologia dosť zlá CIN3 ťažká dysplazia krčka maternice.
Včera som zistila ze som tehotná a dnes mi to lekar aj potrvdil. Povedal mi že sa musím rozhodnúť či ísť do tehotenstva a konizaciu odloziť ale riskovať to že sa môj stav zvrtne do rakoviny (čo sa môže ale nemusí stať) alebo tehotenstvo prerušiť z čoho som úplne mimo.
Neviem ani aky je postup či sa najprv tehotenstvo preruší a potom sa ide na konizaciu alebo sa to urobí všetko naraz.
Ďakujem za rady
@scorpionflower1 presne ako píšeš, zbytočne jej robia stále nejaké biopsie zjavne a trápia ju🤔mali ju po pôrode odoperovať,no asi fakt čakali,že keďže je mladučká,tak jej to zmizne samé 🤔len keď sa jej to takto zhoršuje,ja by som veru už nečakala a vybavila konizaciu počas tehu..určite lepšie ako potrat,či čakať až 9-10 mesiacov...to by už mohlo byť aj neskoro 🤔🙄 aké tak snáď jej ten onkogynekolog poskytne správne riešenie podľa stavu toho krčku 😉
No tazko sa rozhodnut, ale predstav si ze porodis a budes mat rakovinu krcka.isla by som urcite na konizaciu(mala som ju v aprily,a este stale nepremyslam nad pocatim)
@janka2273 konizacia je asi najlepsie riesenie, zalezi na tom co povie doktor. CIN 3 nie je uz ziadna malina a ked je to opakovane...konizaciu vsak vedoa urobit najskôr v druhom trimestri.
@janka2273
@scorpionflower1
Ahojte tak som sa konecne dostala k doktorovi. Konizaciu v tehotenstve oni nerobia cize By som musela ist do inej nemocnice. Neda sa predpokladat ze by sa z toho mohla vyvinut rakovina. Vraj 9 mesiacov nie je az taka dlha doba. Ak by aj nahodou sa to stalo caka sa kym bude babo zivotaschopne a urobi sa cisarsky a potom sa zacne s liecbou..to som odmietla.
Ak sa rozhodnem si to zobrat ide sa najprv na interupciu a potom cca o mesiac na konizaciu.
Cize zhanam doktora, ktory by mi vedel spravit tu konizaciu v tehotenstve a povie ze to bude v poriadku a ze sa to robieva.. ak nie nebudem to riskovat dieta mam a chcem byt zdrava a byt pri nom
@nicoledu Tak držím palce nech nájdeš dobré zariadenie,kde ti to spravia 🙂
Len ma zaráža,čo ti povedali🙄 mne sa to dosť rýchlo zvrhlo na karcinom in situ,tak neviem,či je 9 mesiacov v pohode čakať?? Samozrejme,že u každej to môže byť úplne iné,ale ked sa pozriem na priebeh u mna,tak zo zdravej ženy a negatívnych výsledkov počas celého dlhého obdobia,som mala do roka a pol,či do dvoch karcinom,síce v nultom štádiu,ale bol tam..a ty už máš teraz až CIN3...dobre si sa rozhodla,zdravie je naj a zvrtnúť sa to môže velmi rýchlo,ani nevieš ako ☹
@nicoledu Drzim palce, nech najdes vela sil v tazkom case
@janka2273 @scorpionflower1
Ahojtee len som vam chcela povedat ze mi vcera robili konizaciu. Som v 9tt. Zatial je vsetko v poriadku aj s babatkom😊
@nicoledu fiha, som rada, ze to mas za sebou, verim, ze vsetko dobre dopadne a budete obaja coskoro fit.... som prekvapena, ze necakali do druheho trimestra. Kde ta operovali?
@scorpionflower1 @juliet86
Operovali ma na Antolskej. Vola sa doc. Redecha, a rozhodol sa preto ma operovat hned pretoze ak by nahodou vysledky ukazali nieco horsie a museli by mi tehu aj tak prerusit aby sa to dalo este klasicky od spodu. Ak by to bol uz 13 14tt atď.. uz by to museli cez brucho vyberat.
Ano bola som v celkovej, vraj ten zakrok nie je nic hrozne ze to trva mozno 5 minut.
@nicoledu Daj potom vediet, ake si mala vysledky histologie, dufam, ze bude vsetko ok. Ja som konizaciu absolvovala, trvalo to cca 15 minut.
Ja som mala taký istý prípad ako ty, cin3 a zistila som že som tehotná, celé tehotenstvo som bola pod kontrolou onkogyn a konizaciu mi robili po šestonedelí, potom ešte jednu za po roka a teraz mám už dobre výsledky .
Ahojte, ja mam zmiešane pocity z mojho stavu... V septembri 2018 som bola na klasickej kontrole u gyn robila mi aj stery na cytologiu... Ohladom výsledkov sa velmi neunuvala mi telefonovat ibaze situacia sa zmenila a volala som prva ja v oktobri s tym ze som zistila ze som tehotna, na to mi sestricka hovori ze som nemala dobrú cytologiu ale ze ked som tehu tak nemozu so mnou robit nic a ze po porode sa to mozno upravi. Aku som mala hodnotu mi nepovedala ale v tehu knizke som mala napisane LSIL. Jedine co povedala ze to bude sledovat, ale mam pocit ze to nijak specialne nesledovala.
Zaciatkom juna 2019 som prirodzene porodila.
Po šestonedeli som cakala ze mi spravi ster a zacneme riesit moju zlu cytologiu ale neurobila nic. Pri tom vsetkom som sa ja na to aj zabudla opytat.
Februar 2020 v hlave mi isli otazky preco stale nemam menzes... , mala som aj stale vytok ako v tehu kt. moja gyn pripisovala kvasinkam a obcas som po styku mala velmi jemny ruzovkasti vytok. Tak ze idem na kontrolu a cielene ze chcem ster. Tak mi odporucila LBC dala som si to spravit kedze som chcela vedie na com som na 100%. Vysledok ze HPV pozitivne, a cytologia no cuduj sa svete cez telefon sestricka povie ze 3b potom na dalsi den 3a 3b...volala som na onkogyn v NOU BA ze ci mi daju termin konzultacie ked je korona a oni ze jedine ak mam cin3 tak volam sestricke a ona ze vo vysledkoch to nie je ale ze uvadzaju ze to nevedia vylucit... POVEDZTE MI PROSIM VAS JE TOTO NORMALNE ZE KED SI ZAPLATIM ZA NEJAKY TEST TAK MI SESTRICKA ANI NEVIE POVEDAŤ JEDNOZNACNY VYSLEDOK?
Pytam sa jej ze ci to znamena ze mam cin 2 ale ze nevedia vylucit cin 3 a ona ze ano....
6.4. Mam termin na Heydukovej (ak mi dovtedy nepride menzes kt uz 2 dni meska) netuším co mi budu robit ale neviem si to predstavit cele nakolko nie som priamo z BA a mam 9 mes kojene dieta :(
Nejak to uz dobojujem ale som rozhodnuta zmenit gynekologicku. Tento jej povrchny system sa mi absolutne nepaci.
@mamasimmi určite zmeň gynekológa,ja som spravila to isté 🙄
Tiež mal všetko na háku,aj keď bol vcelku milý a zlatý,no to mi bolo figu platné 😢
Ja som mala v lete 2016 tiež najprv LSIL,to je novšie označenie pre ľahkú dysplaziu...išla som o polroka na ďalší ster,ale spravil mi len na HPV,no cyto nie...následne som zmenila dr,dala si spraviť LBC ako aj ty a vyšlo tam už HSIL ( podľa starého značenie PAP 3ab) išla som hneď na konizaciu a z histologie bol výsledok až CIS( karcinóm v nultom štádiu) takže v poslednej chvíli sa to podchytilo 👍
Chcem tým povedať,že nikdy mi nič nebolo a toto šlo podľa mňa až dosť rýchlo,takže nečakaj a konaj😉čo sa týka toho označenia CIN,tak to sa udáva pri hodnotách z histologie a to ty nemáš prečo mať,lebo ti robili len ster,nerobili ti biopsiu a neodoslali vzorku na histologiu...teda CIN hodnoty( cin1,cin2,cin3 a cis ) sú len z biopsie,či po konizaciii,keď posielajú odobraté tkanivo na vyšetrenie...Takže ty môžeš mať označenie PAP3ab,ako som mala aj ja.
Problém je v tom,že po novom sa majú stery označovať hodnotením LSIL s HSIL,no každý lekár napíše niečo iné a potom je v tom bordel a aj tabuľky na nete sú celé domiešané a potom má v tom bežný človek chaos 🙄
@janka2273 aha uz som mala z toho uprimne hokej ale kazdym dnom uz rozumiem tomu viac a viac... Vcera som sa dostala k správe z LBC a je tam ze ASC-H, atypicke bunky nemozno vylucit H-SIL, Pap IIIab a mam hpv16 ine druhy hpv ee... V pondelok mam termin na heydukovej na kolposkopiu... Co teda chapem ze este nie je ta histo...ale asi sa mi dnes spusta menzes tak sa budem musiet preobjednat 🤔
@mamasimmi aj ja som mala z LBc tento výsledok,na kolposkopiu dom už nešla,hneď ma doktor operoval...
Kolposkopia je vyšetrenie krčka pod špeciálnym mikroskopom,aby dr videl , čo na tom krčku rastie a bujnie🤔pri zväčšení sa to javí ako karfiol" údajne...môže pri tomto vyšetrení aj odštiknut kúsok z krčka=to je tá biopsia 😉a táto vzorka sa posiela na histologické vyšetrenie 👍
Čiže vyšetrenia sú: cytologia ( ster kefkou), biopsia, (odobratie kúska materiálu)😉
Cytologia sa hodnotí inými " značkami" a biopsia zas inými,ako som písala vyššie...
Ja som teda má len niekoľko cytologií a ster na HPV a potom som rovno šla na operáciu=konizaciu😉
@mamasimmi držím ti palce,no s týmito výsledkami to bude asi dobré až vtedy,keď budeš po konizaciii 🙄ja by som moc nečakala,vidím to podľa seba,ako rýchle sa to zhoršovalo...odporúčam potom konizaciu LEEP metódou 👍robia to elektrickou dlučkou a ranu zatavia..žiadne rezanie a šitie..ráno som prišla a na obed som šla domov😉bola to úplná pohoda,žiadny stres 👍😘

@janka2273 HPV by mal do dvoch rokov od nakazenia zmiznut, imunita by ho mala znicit, tak aby nesposobil problemy s krckom, no cytologia sa moze zlepsit aj sama od seba a HPV tam este.moze nejaku dobu pretrvavat, imunita ho len potlaci, nemusi ho zahubit. Mas vsak pravdu, ze je to v malom percente, ked je tam to HPV dlho tak je to ako na hojdacke - chvilu robi problemy, chvilu nerobi, vacsinou sa musi v tychto pripadoch urobit konizacia a s tym nakazenym tkanivom sa zoberie aj virus (ci vsetok je vzdy otazka) HPV sa siri do hlbky tkaniva, no moze mat na krcku viacero lozisk. Aspon tak som to citala. Otazka je, preco ju nechali s tym nalezom tak dlho cakat (nemyslim, ze ide o nedbanlivost lekarov) asi nie je velky alebo si mysleli, ze v jej veku to zmizne same, no ked hovori, ze od strednej a ma uz 24...to je min. 6 rokov...a tolko trapit s polrocnymi kontrolami a histologiami mladu babu, zavahali dost dlho...