icon

Ako zvládnuť obavy z nízkej placenty počas tehotenstva?

arexka
10. dec 2023

Dobrý deň chcem sa spýtať na správu od gynekologa sa v tom nevyznám vravel len že mam placentu nízko ale že ona sa ešte posunie hore bojim sa ...som po MA teraz vravel doktor že to je zdrave tehotenstvo ale aj tak sa stale bojim niečoho o dva týždne idem na ten velky ultrazvuk v 20 týždni tehotenstva chcela som to teraz na vianoce oznamit aj starym rodicom že budu mat vnúčatko ale akosi mam stale strach to povedat ze sa zas niečo pokazi a budem nešťastná ako ked sme prišli na jar o babo ..sa mi už aj zda ze na večer citievam jemne kopančeky možno mi niekto z tej spravy poradi ..😔

Ako zvládnuť obavy z nízkej placenty počas tehotenstva?
lucka_ke
10. dec 2023

dala som do google a toto mi našlo:
Aby sa zvýšila záchytnosť genetických anomálií, je ultrazvukový skríning doplnený aj biochemickým skríningom, t. j. zisťovaním hladín niektorých glykoproteínov, či hormónov v krvi matky (PAPP-A – Pregnancy Associated Plasma Protein-A, free β-hCG – voľná podjednotka ľudského choriového gonadotropínu, AFP – alfafetoproteín, uE3 – nekonjugovaný estriol).
Prvý biochemický skríning (PAPP-A, hCG) sa realizuje medzi 10+0-12+0 týždňom (väčšinou ho realizuje obvodný gynekológ). Výsledok tohto skríningu sa dá spolu s výsledkom ultrazvukového vyšetrenia (tzv. kombinovaný test, skríning) zakomponovať do počítačového programu, ktorý matematicky vyjadrí mieru rizika Downovho, Edwardsovho a Patauovho syndrómu.

arexka
autor
10. dec 2023

@lucka_ke ďakujem že ste si dali namahu ❤️tak snad to neznamena nič zle

mimi3008
10. dec 2023

Pockat, vravis, ze o 2 tyzdne v 20.tyzdni ides na velke sono. Logicky si podla toho teraz v 18. tyzdni. To si odfotila nejaku staru spravu, nie? Lebo ti tam pise diagnozu,ze si v 13.tyzdni, spinis a plus spomina tam abortus imminens. Nejak mi to teda nesedi

ella1234
10. dec 2023

@arexka ja ta nepoteším ale uz sa budeš bat až do konca tehotenstva🙂 to je normalne a tiež som to tak mala ze MA a potom ďalšie tehotenstvo stres. A uz sa tu ten stres okolo mna plazí a stále mi sposobuje stres😁
Ale oznam im to a mozno to ako sa budú tešiť s tebou ti trosku dodá pozitivneho myslenia.
A ano placentu mas zatiaľ vpredu nízko ale to je normalne v začiatkoch, moze sa uplne posunut hocijako.
A papp je bežný odber na zisťovanie downovho syndromu ktorý sa robí každej žene, keby mas hraničné hodnoty to by ta lekar upozornil okamzite 🙂

arexka
autor
10. dec 2023

@mimi3008 on to piše na jedne papier pos spravou v 13 tt je aj 15 tt pisany ale tam toho menej popisal ..mala som prísť v 16 tt ale nejak som to poplietla potom som bola ešte na krv o týždeň..v tom 15 tt bola posledna kontrola na ďalšiu mam prísť v 20 tom

mimi3008
10. dec 2023

@arexka ahaa, tak drzim palce, strach o babo je podla mna prirodzeny v kazdom tehotenstve, o to viac v tehotenstve po MA. A ked sa ti babatko narodi, budes sa aj potom onho stale bat, lebo deticky su tie najvzacnejsie poklady❤ Drzim palce

arexka
autor
10. dec 2023

@ella1234 veru ja som mala po prvom pôrode za sebou dve negativne skúsenosti čo sa tyka ženských veci najskôr som mala konizaciu lebo som mala CIN lll to bol horor lebo som sa bala ci aj o maternici nepridem same komplikácie potom..po skoro dvoch rokoch od toho sa nam podarilo otehotnieť cela som bola šťastná a dopadlo to kyretažou 😔 a teraz po svadbe som otehotnela tri mesiace od kyretaže vlastne a v kuse mam strach myslela som ze aj toto dopadne zle ze zas budem musieť na kyretaž a zrazu doktor hovoril ze babu bije srdiečko a je ešte vetsie ako podla ms ja som ani nedychala a teraz mam stále rešpekt povedat niečo nezakryknut to ..to zdravie je hroZne krehke a to človek pochopi az po takychto skuškach 😔 ..doktoe vždy vysmiaty vesely ked mi ukazuje babo a ja vzdy idem s obavami a ležím tam ako na ihlach aby bolo všetko dobre ďakujem za povzbudenie pomohlo mi❤️

arexka
autor
10. dec 2023

@mimi3008 dakujem to ano pre mňa je aj prva dcerka aj toto maly zázrak ďakujem za pekne slová dufam že to dopadne dobre

ella1234
10. dec 2023

@arexka to ma mrzí čím si si prešla.
Ja som mala tiež kyret a tiež sa o 3 mesiace podarilo. A termín vyšiel tak ze som ležala v nemocnici po kyrete a presne do roka a do dňa som tam lezala už s mojim babatkom.
A tiež som neoznamovala lebo som mala respekt, rodina kamosi aj kolegovia vedeli všetci už keď bolo na pohľad jasne ze som tehotná a nie prejedena 😁
Držím palce nech to ma rovnaký priebeh a nech ta najbližšie týždne drobec "nakope" do brucha aby dal o sebe vedieť ze je silný a zdravý 🍀

arexka
autor
10. dec 2023

@ella1234 nam vychadza toto druhe tehotenstvo presne ako som mala prvé aj deň porodu ako pri prvej dcerke 🙂 ale prenašala som ju tak uvidime ako toto dopadne.. tiež bola majova a toto bude tiež 🙂 Ja už tie kopančeky začínam citit ďakujem za podporu a povzbudenie ❤️

7tinka7
10. dec 2023

@arexka k sprave sa neviem vyjadrit ale aspon mas zdravu dcerku takze vies ze babo donosit vies to je super zaciatok 😊 tento rok mam za sebou 2 potraty a teraz idem do 19 tt nepovedala som to tento raz uz nikomu skovavam sa skovavam brucho nechodim do prace som na rizikovom pre krvacania opakujuce atd. ALE na vianoce idem s pravdou von bude tak alebo onak ajtak sa to dlhsie uz tajit neda ved budeme skoro v 6 M nie 😊 Hlavu hore. Teraz ma zeny zlincuju ale ked tak si kup angelsound mne mooooc pomaha ked som v strese. Do par sekund uz viem najst babo vypocujem si pol minuty a idem spokojne spat ❤️
Pozri aj keby to drzis v tajnosti pre strach tak bruako onedlho neskovas a ajtak by kazdemu doplo ak by si bola bez bruska odrazu a smutna. Mne moc pomahalo hovorit o tom hovorit vela vela nedusit to v sebe ajtak kazdy na mne videl ze som kooka nestastia tak im doplo. Skus si uzivat vianoce rodinu radost blizkej rodiny z vnucatka atd. Viem je to tazke sama so sebou bojujem ale aspon mas vysetrenie este pred vianocami. Ja mam az 27.12 ked bude po velkom oznameni ale zmenime nieco ? Nie 😊 uz sme dost daleko na to aby sme to dotiahli do 40 tt nie❤️ ja som uz aj kocar objednala 🤣. Idem si tvrdo za svojim 🙏🫶 dame to 💪🩷

arexka
autor
11. dec 2023

@7tinka7 práveže idem aj ja až po vianociach na ďalšiu poradňu 29 .12 pôjdem to budem presne 20+0 tt mňa doktor neobjednava len povie že mam prísť v tom danom týždni na ďalšiu kontrolu a je na mne ktorý deň v týždni..
Veru dlho sa to už uťahovať neda ale bolo by mi lepšie im to povedať až po tej poradni lebo to bude ten veľký ultrazvuk a tak aj výsledky z tej genetiky mi povie zrejme co mi brali krv ..toho sa bojim aby bolo babo zdrave ja asi moc čítam tu rôzne skúsenosti žien a potom sa sama bojim aby bolo všetko v poriadku pri prvej dcerke som to necitavala veru som ani nevedela ze nejaký modry koník existuje😃 ...ale asi im to povieme na tie vianoce už to bude tak či onak jedno ..presne no to dusenie v sebe ma ničilo aj po tom potrate nakoniec som to aj tak povedala svokre a mužovej sestre lebo mi bolo ťažko..a chlap tak nepochopi tieto veci neuteši ..aj ked v tomto pomôže len čas iné nič žiadne slova...ja som prvú dcerku porodila v 42 tt az som ju prenašala tak dohovie ako toto dopadne dufam že tiež šťastlivo🙂❤️ kočik pri prvej dcerke sme kupili v 7 mesiaci a aj postieľku tuším ale to je jedno záleží kedy to človek citi 🙂 ďakujem za pekne slova🌷❤️

patrissia95
12. dec 2023

@arexka ahoj, neviem čo znamená to, čo lekár píše, ale vraví, že je všetko v poriadku, tak nádych, výdych, úsmev..ja som pred rokom tiež bohužiaľ mala MA a rok sa nám nedarilo...keď som konečne prestala na to myslieť tak som ostala tehu..teraz som v 24tt...a áno strach mám od začiatku, aby sa niečo malému nestalo a prvé 4 mesiace som nemyslela na nič iné, ešte keď som aj špinila, mala zápal, boli dní keď som plakala a už som si vravela, že asi to nedopadne dobre a ja jednoducho dieťa nebudem mať. Muž ma zakaždým ukľudnoval, no psychyka a strach boli mocné..teraz som v 24tt a teším sa z každého kopančeka, ktorý dostanem.. samozrejme, bojím sa a už sa budem báť o malého navždy, ale verím doktorke, ktorá má vždy upokojí, že je všetko v poriadku a hlavne sa sústredím na šťastný koniec..stres dokáže narobiť veľmi veľa škody a drobcovi ublížiť, takže sa nestresuj, negoogli výsledky, nerieš,...keď je to v poriadku, je to v poriadku a s kľudom to vykrič, že sa rozrastiete..my sme to starým rodine oznámili hneď na začiatku, aj napriek zlej skúsenosti spred roka.. takže držím palce a verím že o pár mesiacov budeme šťastnými maminami ❤️

arexka
autor
12. dec 2023

@patrissia95 ja som práveže stale myslela na to otehotnenie robila som si testy ovulácne atď ale mne nakoniec pomohlo doplnit progesteron do tela hneď som otehotnela ..ale c čase ms som začala mat špinenie a už cela neštástna som hovorila mužovi či ozaj nepôjdeme na testy nejake doktorovi že už ozaj nechápem prečo to nejde rano som si potom spravila tehotensky test a tam slaba druha čiarka doktor mi potom predpísal ešte tabletky na udržanie a ozaj mi zachránili zrejme dieťa lebo som mavala v tom prvom trimestri stale špiennia..teraz už nemam chvalabohu ako začal druhy trimester je to akosi v poriadku..teraz začínajú tie kopančeky 🙂 .. každá sme si prešla nejakym trápením ale po zlom pride dobre je to náročné to tehotenstvo už teraz sa citim nemotorna a ešte ked budeme v tretom trimestri to bude brutal 🙂 porod ani nehovorim lebo viem jak to bolelo ale cesty späť nebude a zas ked bude babo vonku bolesť sa strati ja som toto babetko chcela hrozne noc som vďačná že sa nam podarilo držím palce nech to dopadne dobre aj vam ❤️🌷

patrissia95
12. dec 2023

@arexka ja som tiež myslela stále, brala som všetko možné aj na predpis, čaje, všetko.. rátala plodné dni...plakala stále a stále nič len falošné nádeje..dovolenka pri mori, nepomohla..a už som si povedala, že oukej asi to tak má byť, asi mi to nie je súdené a zrazu mi muž vraví, že správ si test, si isto tehotná lebo si protivná jak voš..🤣 a mal pravdu.. cítil to a ja doteraz tomu akosi neviem uveriť...to spinenie, to verím, že tá vyľakalo, to by každú vyľakalo, ale už teda keď tá malá dušička chce prísť na tento svet tak príde..❤️ pôrodu sa desím totálne, ale dúfam, že to zvládneme 😊 si nemotorná už teraz 🙃 aj ti závidím lebo ja som stále jak keby ani tehotná nie som len jak keby som kapusty sa poriadne najedla len také pupiko keď sa z boku otočím a nebyť toho, že má skolí prechladnie tak už behám v legínach a cvičím 😁 ale šetrím sa, liečim sa s čajikom...ale kopančeky sú nádherné a hlavne ten úplne prvý, plakala som od radosti jak malá a muž tiež keď ho prvý krát ucítil.. nádherné obdobie... každopádne tretí trimester bude náročnejší určite a pôrod taktiež, ale fyzická bolesť prejde a už sa neviem dočkať kedy ten náš malý uzlík budem držať v náručí...prajem vám veľa veľa šťastia, nech ste všetci zdravučký 💕

arexka
autor
12. dec 2023

@patrissia95 aj ja som brala kadečo čaje som sa nalievala s alchemilkou, ženské čaje hlavne po tom potrate brala som gynex ,inofolic kadečo co som našla možno mi aj to pomohlo nejak zregenerovalo vnútro boh vie ale myslim z keby neberiem ten progestenalle asi neotehotiem mne to chybalo ja som predtym ja dva roky kojila malu možno som mala tie hladiny v tele rozhadzane ..tym tabletkam vďačím za veľa 🙂 ..a možno nám aj Boh požehnal otehotela som v mesiac ked sme sa vzali v kostole a uplne to bol taky dobry pocit ked nám kňaz pozehnal taka dobra energia ..ja som pribrala tiež som bola chuda ale mne akosi chuti sladke teraz 😃 tak aj kg išli hore trocha to schudnem po pôrode 🙂 po prvom som bola za tri mesiace v povodnej vahe ...ja som bola v prvom trimestri prechladnuta 2x bala som sa toho aby sa babu niečo nestalo ale našťastie v poriadku preslo to ja bez liekov teraz sa zatial držíme ale stale počúvam ako je ktosi chory Racej sa vyhybam priestorom kde je veľa ľudí aj keď sa ti stale neda .. ďakujem za prianie aj vam hlavne veľa zdravia ❤️🌷