Bryndzové halušky v tehotenstve
Ahojte tehu žienky 😃mám otázku vraví sa že bryndzové by sa jesť nemalo počas tehu... Ale keď už 3 týždne mám brutálnu chuť na bryndzové halušky keďže ja som aj pred tým bola taká bryndzová.. 🙈😃.. Ak by som si dala za tanier tak je to v pohode? Lebo sú mamičky ktoré vravia že všetko sa s mierou môže 😏😃
@hviera81 https://www.agrofarma.sk/bryndza/bryndza-plnotu... aj táto. Tu je vyslovene nakreslené ze nevhodné pre tehotné. Ale vyrábajú aj druhú, ktorá už je vhodná. Takže nie všetky bryndze z bežných obchodov sú pasterizovane. Píšem to tu len preto aby sa iné maminky na to nespoliehali 😊
@petrisa213 aha, nevsimla som si, bola som v bille, mali tam to volne, nebalene, bolo tam velkym ze z pasterizovaneho, a takisto aj balene co kupujem, vsetky boli zatial z pasterizovaneho.
tak sa ospravedlnujem za mylnu info (ale vzdy som si to pozrela na etikete....)
@petrisa213 ale ked prejde pecenim je to ok nie??? myslim ta z obchodu co je mix napriklad ja sa neviem dozrat vyslovene zemiakov plnenych bryndzov pecenych :D
@lubiss hej, to myslím ze je ok. Ja kupujem surové mlieko z družstva a pasterizujem ho pri 80stupnich. Keď pecies v rúre tak to aj 180st 🙂 myslím ze to určite bryndzi stačí.
@zanetakovacsova bryndza sa nema jest, lebo nie je pasterizovana a moze v nej byt listeria. To je bakteria, ktora je velmi nebezpecna v tehotenstve. Poznam ludi, ktori o babo prave kvoli nepasterizovanym vyrobkom prisli. Ak je v produkte listeria, je jedno ci si das jedno susto, alebo pol tony...
Ak mas chut na bryndzu, kup si pasterizovanu a mozes jest halusky na tony. Ja som napr. jedna halusky s feta syrom - nie je v tom velky rozdiel a feta je pasterizovana.
Ja som ich uz jedla min. 10x od zaciatku tehu,kupujem len bryndzu z pasterizovaneho mlieka
Ja som nezohnala kvalitnú pasterizovanu bryndzu, takže som to neriskla...ale už si robím zoznam jedál na ktoré sa vrhnem po návrate z pôrodnice a bryndza a plesnivý syr sú na popredných miestach 😁
@zanetakovacsova nejde o bryndzu, ale o riziko bakterie listerie, ktora moze byt v SUROVEJ bryndzi. v potravinach kupis bezne pasterizovanu bryndzu.
a argument, ze "jeden tanier neuskodi" alebo "iba raz" alebo "ja som jedla a nic sa nestalo" je asi taky, ako napisat, ze " ved raz si v aute nedaj pas" alebo "ja som si nikdy nedala pas a nic sa nic nestalo" 🙈 .
a tyka sa to aj plesnovych syrov, surovych vajec, mliecnych vyrobkov, masovych vyrobkov.
@ikissedagirl marne to vysvetlujes, stale to tu pisu dokola, ze trochu ked si das, nic sa nestane 🤦♀️
no pokial viem listeria moze byt vo velkom mnozstve potravin aj pasterizovanych, pretoze ide o bakteriu ktora rastie napr. zlym skladovanim. Samorzjeme, nepasterizovane veci maju vacsie riziko...
@qetka Skôr ide o to, že 50 žien jej tu vysvetľuje o listérii....to ako k čomu je dobré? Nestačilo jej, ak to napíšu napríklad tri ? Ale ako platňa...každá napísala to isté :(
@zanetakovacsova problém je listerioza. Treba nájsť bryndzu z pasterizovaneho mlieka.
@zanetakovacsova keď som bola tehotná kupovala som si bryndzu ktorá mala na obale označenie že vhodná pre tehotné, žiaľ značku si už nepamätám, ide o to že musi byť z pasterizovaneho mlieka
@mariet24 Liptov 🙂áno, našla som ju 😛ďakujem.

@hviera81 https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S... je tam nepasterizovane ovčie mlieko, bryndza bežne dostupná v obyčajných obchodoch