Hematologické vyšetrenie a prietoky v 21 tt
Ahojte baby, som v 21 týždni, babika váži 500 g, dnes som bola na 3d v ké, kde mi bolo oznámené, že všetko je vraj v poriadku s malou, ale ma Dr poslal na odber krvi na hematologiu koli placente. Pýtala som sa ho že prečo, že koli výžive dieťatka,
Je síce pravda, že už som po jednej sekcii a teraz mam placentu uloženu vpredu.
Ale prečo ma posiela na hematologiu? Nemáte s tým niektorá skúsenosti?
A prečo si sa u neho viac nepýtala ????
@elcoro nemas v rodine nejake infarkty alebo tak? Bo ja mam a bola som na hematologii preventivne a povedali mi,ze mi nic nie je iba mam nejake hodnoty zvysene ale stale v norme..ale ak by som zostala tehotna musim chodit na hematologiu pretoze v tehotenstve sa tie hodnoty prirodzene zvysuju a preto je to lepsie kontrolovat.
Bola som u Dr. Juhasa
Pýtala som sa, povedal ze koli placente, a v 30 týždni mi s tými výsledkami z hematologiu objednal opäť na prietok.
Nebolo mu veľmi do reči
Potom som volala svojmu dr. Ze koli čomu má posiela a on vravel asi sa mu nezdá hmotnosť 500 g dieťaťa v 21 týždni a ze mam placentu na prednej strane a som už po jednej sekcii. Vravel ze nemám stresovať.
Ale koli čomu na hematologiu? Co mi tam zistia? Priechodnosť placenty?
Nie žiadne infarkty q vôbec sa ma na rodinu ani nepýtal na žiadne diagnozy
@elcoro a z coho moze byt ta hmotnost taka vyssia?
@miriam1983 práveže môj doki povedal ze ta hmotnosť je primeraná týždňu, v ktorom sa nachádzam a ze juhasovi sa zdá dieťa asi menšie, preto ma posiela na hema ci placenta ho dostatočne vyživuje, nechápem tiež. Nikto mi nepovedal koli čomu idem na hematologiu
@elcoro mensie? Mne uviedol 320g v 20tt. Takze male si myslim,ze urcite nie.
@miriam1983 čiže asi to mam ôk, že?
@elcoro no co sa hmotnosti tyka,tak malicka podla tabuliek nebude. Skor vacsia.
Ale to by asi tiež nebol dôvod ísť na hematologiu
Môj doky povedal ze asi sa mu nezdá hmotnosť, že málo 500 g. Tak či je placenta, keďže je vpredu nacapena, dostatočne vyzivovana, alebo už fakt neviem. Ci mi náhodou nebude treba dajaký fraxiparin si pichať, ešte to spomonal
Na hematologiu ťa predpokladám, že poslal preto, aby zistili, či náhodou nemáš vrodenú trombózu-trombofiliu. Ide vlastne o to, že tehotenstvo je pre hemostatický systém náročné obdobie. Hemostáza (schopnosť organizmu zastaviť krvácanie) udržiava optimálne prekrvenie placenty, zabezpečuje rýchle a adekvátne zrážanie počas pôrodu. Niektoré ženy majú trombofilné mutácie spôsobujúce trombotické oklúzie (upchatia v prekrvení placenty zodpovednej za výživu plodu). Jednoducho povedané, asi sa mu niečo nezdalo s cievami placenty, alebo nameral horšie prietoky a preto ta posiela na hematologiu, aby zistili, či nemáš nejakú vrodenú mutáciu, či nemáš problém s krvou, so zrážanim a pod., pretože ak áno, môže dôjsť potom v neskoršom štádiu k upchavaniu ciev, a tým pádom sa cievy zúžia, sú zlé prietoky - k bábätku ide málo kyslíka a malo výživy. Niektoré baby si preto musia pichať injekcie na riedenie krvi, ktoré týmto veciam predchádzajú a tehotenstvo tak končí úspešným pôrodom zdravého dieťatka. Preto ťa tam poslal. Teda podľa mňa. No a teraz sa vyjadrím ešte k pánovi dr. JUHASOVI. Keď bola tehotná kamoska v roku 2014, bola som s nou u Juhasa na 3D utz, bol milý, ochotný, usmievavý, veľa sa s ňou rozprával, srandoval, všetko ukázal, vysvetlil. Vravela som si, že ak raz budem tehotná ja, tiež pôjdem k nemu. Aj som sla. Bola som u neho v 2018 aj v januáry 2019 a prvý utz v pohode, ale tiež som dostala výsledky do ruky na recepcii vôbec žiadne vysvetlenie, len odporúčanie na hematologiu, tiež kvôli placentarnemu hormónu nejakému, vyšlo mi riziko preeklampsie. Ale nič nevysvetlil, nepovedal, len som dostala papier s touto info a ze mam brat aspirin. Na 2.utz taktiež nič bližšie k tomu, ale s babom bolo všetko ok chvalabohu no však na 3. utz bol pán Dr. Veľmi ale veľmi arogantný, drzý, vyslovene nervózny, kričal a veľmi mna aj muža vystrašil, že mi zomrie dieťa v bruchu a pod. Reči a to len preto, lebo som mu povedala, že ten aspirin, ktorý mi predpísal neberiem, nakoľko som 09 ňom 2x veľmi krvacala a ležala som v nemocnici, kde mi povedali, že ho beriem zbytočne pretože babo je OK, aj placenta aj prietoky a nemám žiaden problém s krvou. Takto sa gynekológ správať nemá! Strašne nás vystrašil, že keď neberiem tie tabletky, že budem mať vysoký tlak a upchaju sa mi cievy, zrazi sa mi krv a že kdieťatku nepôjde vyziva, kyslík a ze zomrie ešte v brušku. nadával tam v ambulancii na doktorov, ktorý má v nemocnici prijimali a vyšetrovali a spochybnoval ich postupy, liečbu atď.,
Nakoniec sa mi narodilo úplne zdravé 4kg dieťa. prenasala som 6 dní a nikdy som nemala zle prietoky alebo problém s výživou bábätka. Určite ti mal vysvetliť podrobnejšie prečo ťa tam posiela a povedať ti všetko, čo ťa zaujímalo. Ked budem niekedy 2x tehotná, už k nemu nepôjdem ani keby zadarmo
@elcoro tak neviem. Ale 500g v 21tt by nemalo byt malo,ked v 24tt je normalna okolo 600g. A ked sa mu nezdaju prietoky,tak je mozne,ze tam je nejaky hematom a preto su zle prietoky,tak to bude mozno treba zriedit,aby zrazenina zmizla.
@miriam1983 žiaden hmatom tam nieje chvalabohu, to mi potvrdil aj môj gyn. Aši zo bude tak ako píše vinejka6
@elcoro no pise tiez o zrazeninach a riedeni krvi ;)
Povedal akurát to, že s drobcom je všetko zatiaľ ôk, je v najlepšom poriadku ale ze mam ísť na tú hema, potom poslať výsledky k nim a opäť sa u nich objednať na prietoky, otázka prečo hematologia ? Koli placente, pýtam sa čo je s placentou, vraví ze je ôk ale ze radšej nech idem na odbery ci je správne vyzivovana..... Ze doteraz je ok
Sakra tak musí mať dôvod že ma tam poslal, veď každú ženu neposiela na ci ma správne vyzivovana placentu
@elcoro tak nezdalo sa mu tam nieco,uvidis podla vysledkov krvi.
@miriam1983 nič mi on už nevravel o rizikách co môže byt, ci zrazeniny alebo pod. Proste mi dokopy nič nepovedal
@elcoro a kedy mas ist na hematologiu? Pripadne preco ti nezobrali krv aj oni :/
@elcoro podľa mňa nameral asi zhoršené prietoky, tak preto. Ale nič sa neboj, na hemo vezmú krv a ak niečo zistia, budes si pichať injekcie, a aspoň budeš viac pod dohľadom a bábätku to neuškodí, práve naopak. Teraz je tehotná moja známa, dozvedela som sa, že si musí pichať injekcie na riadenie krvi, asi tiež bola na hematologií, ale to neviem presne, možno to ma vrodené a už to vedela pred tehotenstvom, že má problém s krvou neviem 🤷♀️ a zhodou okolností aj ona bola na utz u Juhasa. Ale ak chceš, môžeš mi do správy poslať výsledky zo sona. Pozriem aj moje a porovnám, napr. Tie prietoky
@vinejka6
@miriam1983 zajtra sa idem objednať, tak uvidím kedy ma objednajú, ale 3.3 som objednaná opäť u juhasa a to už musím mať výsledky
A co ti napisal do spravy ako zaver ? Resp. Ti dal daku ziadanku na hematku ? Niekde musel uviest v papiery, ze preco ta tam posiela a na ake vysetrenie, ci co prides na hematku, ze ta doktor poslal na vysetrenie ? Skus precitat lekarsku spravu
@elcoro asi ťa nepoteším, ale skôr ako o mesiac pochybujem. Ja keď som dostala papier do ruky z vyšetrenia a info, ze sa mam objednať na hematologiu, recepčná mi dala kontakt presne na tú dr. Hulajovu. Volala som, sestrička mi vraví: "žiaľ, pani Dr. Má plno a voľný termín najbližšie o mesiac, skôr nie a keďže ste tehotná, asi potrebujete termín skôr, tak sa skúste objednať inde". Tak som aj urobila, volala som asi trom alebo štyrom ďalším DR. Každý buď plno a termín v nedohladne, alebo nebrali nových pacientov. Nakoniec sa mi podarilo sa objednať k Dr. Do starej nemocnice, termín o 2 týždne a vlastne aj zato ma potom Juhas zdrbal, že prečo som sa objednala u nej, tak som mu povedala y že preto, lebo všade mali plno, nebrali nových pacientov a Hulajova mala voľný termín o mesiac. Ja som proste nevedela kedy sw mam objednať, keďže mi nič Juhas bližšie nepovedal, nevedela som, že o mesiac stačí k Hulajovej, myslela som si, že čím skôr na hematologiu hematologiu treba ísť

U koho si bola ?