Mám ísť na prvý trimestrálny skríning až v 14. týždni?

sgilvadia
29. dec 2022

Ahojte, mám ísť na prvý trimestralny skríning, ale objednali ma až na 14tt podľa sona, podľa ms viac lebo maju dovolenky a som na vážkach či to nebude neskoro a je to až také dôležité vyšetrenie že mám skúsiť inam a cestovať minimálne 70km ?

nevenka
29. dec 2022

@sgilvadia ja som v tomto tehotenstve bola v 13tt.+4, teda v 14tt., uz mi povedal aj pohlavie. Tak to vyslo a ze to je ok, mi povedal 🤔. Som v 38tt., kazdu poradnu som potom mala posunutu kusok.

anjelicek26
29. dec 2022

Isla by som inam, ked prekrocis urcity tyzden, vysledky su skreslene, teda moze ti to vyjst zle (naprklad sija - sirka - je uplne rozdielna u babatka v 11tom a 14tom tyzdni a to riadne)... potom budes len zbytocne stresovat...

diaalex
29. dec 2022

@sgilvadia šla by som inam, prvý sa robí do 12tt+6 max, neskôr to už nemá význam. Aspoň mne to vždy takto povedal špecialista

ella1234
29. dec 2022

@sgilvadia vysetrenie sa robi do 13+6...zalezi ci to myslis tak ze to budes uz ukončený alebo prebiehajuci 14 týždeň
Ja by som termin nemenila.

cakambabatko
29. dec 2022

Ultrazvukové vyšetrenie v prvom trimestri gravidity sa štandardne realizuje medzi 11+0 a 13+6 (týždeň+deň) týždňom gravidity, pričom dĺžku gravidity počítame od prvého dňa poslednej menštruácie. Ak nie je dĺžka gravidity známa (napríklad pri nejasnom termíne poslednej menštruácie, nepravidelnom menštruačnom cykle, a pod.), stanoví sa ultrazvukovým vyšetrením na základe merania vzdialenosti od temena po kostrč plodu (tzv. CRL – Crown Rump Length, temeno-kostrčová vzdialenosť). Keďže v 11+0 týždni je CRL plodu približne 45 mm a v 13+6 týždni 84 mm, vyšetrenie realizujeme v rozmedzí CRL od 45 do 84 mm. V doslovnom preklade z latinčiny slovo trimester znamená tri mesiace – ak by sme sa držali lunárnych mesiacov, potom by prvý trimester trval do konca 12. týždňa (3 x 4 týždne). Slovo „prvotrimestrálny“ teda nie je celkom presné, pretože v praxi ním myslíme až na obdobie do 13+6 týždňa, čo už fakticky zasahuje do druhého trimestra. Menšej nepresnosti by sme sa dopustili, ak by sme sa orientovali podľa kalendárnych mesiacov (3 kalendárne mesiace predstavujú približne 13 lunárnych týždňov).
Takže úplne v poriadku do konca 14.tt 😊😊😊Nemusíš sa obávať

sgilvadia
autor
29. dec 2022

@ella1234 začínajúci presne budem 14+0

trgypadl
29. dec 2022

@sgilvadia informuj sa u lekara ake odbery Ti bhdu robit, nie kazdy lekar ma rovnake postupy a nie kazdy robi rovnake odbery.
14+0 si ukonceny 14 tt, prebiehajuci 15 tyzden....
https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/sucasny-p...

any_soj
29. dec 2022

@sgilvadia ja by som necestovala, ale tak ja si ho nedávam vôbec robiť. Dôležitejšie pre mňa je kvalitné sono v cca 20. a 30.tt, za tým cestujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre