Menšie bábätko na sone
Helou,zaujimalo by ma,ci ked je bábätko v bruchu menšie napríklad o týžden,ci je možné ze sa aj neskôr narodi,cize nie na vypočítany termin podla menzes,ale o ten týžden neskôr??
@pralinka25 a dobehlo potom bábätko ten rast?preco sa to deje ze prestane rast?
Ja som mala zhruba v 11tt o tyzden mensie, teraz v 20tt je o den vacsie, takze dobehlo, dokonca predbehlo termin podla ms. Mne pri dvoch detoch dali termin podla ms a zhruba to sedi. Malokedy sa dieta narodi presne na termin. Tretie ma uz treti termin, ani raz sa nestretli ms a utz. Vzdy tam je rozdiel par dni.
Môže, ale aj nemusí. Treba si uvedomiť, že bábätko je veľmi maličké, stačí, že ho lekárka trosku horšie pomera, pomýli sa o pár mm a už vyjde rozdiel. Vôbec to nerieš. Mne väčšinou vyšlo babo o týždeň väčšie a pritom sa narodil v termíne a bol akurát.
je dolezite aj v akej casti tehotenstva. ak je to na zaciatku moze to byt posunutou ovulaciou, alebo je babo tak inak ulozene ze sa zle zmeria. ked je rast ukazkovy a zrazu zacne zaostavat moze byt pricin viac. jedna z nich je ze problem so zasobovanim zivinami moze byt zazenina v snure alebo priskrtena snura alebo ma problem maternica placenta kadeco. to uz musi lekar zhodnotit urobit prietoky a tak. a moze to byt aj ked rodicia su mensi.
u nas to bolo uz ku koncu a nedobehlo. 3 tyzdne na velkosti stal a tlacili na mna ze ho uz vyberu. nakoniec sa vypytal sam v 38tt s vahou 2790 nebolo to tak malo ale v porovnani so surodencami to bolo menej. nezistili preco rastol menej. ale teraz ma rok a stale je mensi ako jeho surodenci. je na spodnej hranici vahy aj vysky napriek tomu ze papa ukazkovo.
Málokedy sa dieťa narodí v termíne. Odchýlka je +- 2 týždne. Najpresnejšie meranie je v 12tt, vtedy ti lekár aj stanovil termín pôrodu a podla neho sa riad. Vo výnimočných prípadoch termín lekár ešte môže neskôr posunúť. Každopádne stále je tam prípustná odchýlka 2 týždne. Dieťa narodené v termíne je od 38tt do 42tt.
Nema to vplyv...moj syn bol podla usg mensi, narodil sa aj s vahou 2720g a to som prenasala 5 dni po stanovenom TP 🙂

a v ktorom tyzdni?
u nas zacal rast stat v 35 tt