Môže mať moje dieťa priezvisko ako môj ex, aj keď nie je jeho?

christina_fink
28. aug 2019

Ahojte,
Som dlhsie rozvedena a mam jednu dcerku. Po urcitej dobe som stretla noveho partnera na zaciatku bolo vsetko pekne...problemy zacali, ked som otehotnela...partner dieta nechce...ale ja ano..vyvrcholilo to tym, ze sa odstahoval. Moja otazka znie kedze mam priezvisko po mojom ex manzelovi a po narodeni chcem, aby sa babo volalo po mne...nebude problem, ze sa bude volat ako moj ex? Dakujem za kazdu radu
volalo po mne..nebude to problem, ze sa bude vplat ako moj ex manzel?

17juraj17
28. aug 2019

@christina_fink Nie nebude. Ved si prijala priezvisko za svoje. Z toho logicky vylpyva ze sa bude volat po tebe .

brna1989
28. aug 2019

@christina_fink priezvisko bude mať automaticky po Vás, keďže ste není zosobášení s otcom dieťatka,museli by ste mať spisanu žiadosť na matrike,že po narodení chcete dať meno to a to (otcove).
ak tuto žiadosť na matrike nemáte podanu a išli by ste bez toho rodiť,zapišu v pôrodnici meno automaticky po matke.ale to teda nie je váš prípad.meno bude mať po Vás.

6mia6
28. aug 2019

Co na to ex?

eva_eva
28. aug 2019

@christina_fink s tým problém nebude, bude mať priezvisko po tebe. Len či s tým nebude mať problém tvoj ex manžel, to už je o inom 😉

christina_fink
autor
28. aug 2019

@eva_eva tak toho sa trosku obavam...lebo s dcerkou ma taky "krehky" vztah ☹ a ked sa dozvie, ze cudzie dieta sa vola po nom...co na to povedat nemam stastie na chlapov, alebo som totalne naivna...

christina_fink
autor
28. aug 2019

@6mia6 nic...ked som povedala, ze sa o babo postaram a on nebude mat ziadne problemy...co sa tyka starostlivosti...penazi a pod. povedal, ze mna miluje, ale dieta nechce.....tak som povedela, ze tam su dvere!

christina_fink
autor
28. aug 2019

@17juraj17 dakujem za odpoved

christina_fink
autor
28. aug 2019

@brna1989 ďakujem za odpoveď

vroni
28. aug 2019

@christina_fink, dieta sa nebude volat po nom, bude sa volat tak, ako ty. Vobec by som s exom o tom nediskutovala, nic ho do 🙂toho nie je.

kvetinka75
28. aug 2019

@vroni ja si tiež myslím, že ex do toho nič.

Nie je to jeho dieťa a určite je kopa ľudí s tým istým priezviskom. Menovcov je veľa. Tak aký by mal mať problém. Toto priezvisko je už tvoje a hotovo.
A čo ak by tvoj priateľ mal zhodou okolností také isté priezvisko. To by si tiež riešila? Asi nie. Tak sa na to ......

queen_mary
28. aug 2019

A preco si nevratis priezvisko na svoje povodne? Ja keby sa s niekym rozvediem, urcite nechcem jeho priezvisko. A urcite nie pre nove dieta, ktore s nim ani nemam.

chvostik1
28. aug 2019

Ono ak exmanzel nebude zapisany v RL ako otec dietata, tak by to nemal byt az tak velky problem. Ale moze nastat situacia, ak ste sa rozvadzali v zlom, ze od teba bude ziadat aby si sa vratila k svojmu dievcenskemu priezvisku. Mojmu svokrovi takto zasibalo po 4r lebo mu nove vztahy od rozvodu vzdy stroskotaju a je stale urazeny, ze sa svokra opovazila opustit ho. Ale teda svokra sa vyjadrila, ze ona si priezvisko menit nebude kedze maju spolu deti.

eva_eva
28. aug 2019

@christina_fink a nerozmýšľala si nad tým, že by si si naspäť dala dievčenské priezvisko? Aby si mala?

sissy27
28. aug 2019

@christina_fink môžeš si zmeniť priezvisko späť na svoje pôvodné dievčenské ešte pred pôrodom, resp. to ktoré si mala pred sobášom a dieťa sa bude volať ako ty a nebudeš mať nejaký vnútorný problém s tým, že má priezvisko ako ex.

christina_fink
autor
28. aug 2019

@chvostik1 aj nad tym som rozmýšľala...po rozvode som si mohla zmenit priezvisko, ale nechcela som kvoli malej...teraz by som mohla...len je to uz trosku komplikovanejsie a za poplatok...momentalne som "vyšťavena ako citron" takze mi chyba energia....

nika3136
28. aug 2019

@christina_fink
Si silná a statočná, že sa chceš postarať o to bábätko aj bez partnera 🌹
Na svojho ex kašli, nebude po ňom, bude po tebe, jeho do toho nič nie je. Ak bude žiadať, aby si si zmenila priezvisko, tak to budeš riešiť potom (a neviem či je vôbec nejaká páka na to, aby ťa prinútil).
Veľa síl!

6mia6
28. aug 2019

Myslela som ex manžela ci chce aby sa nejaké cudzie dieťa volalo ako vaše spoločne?

ciusinka
28. aug 2019

Ja osobne by som si na tvojom mieste urcite nemenila priezvisko na svoje priezvisko za slobodna, hlavne kvoli dcerke..Proste aj druhe dieta sa bude volat tak, ako ty, tvojho exmanzela do toho nic, ved ten ani nemusi vediet, ake priezvisko ma tvoje druhe dieta, co je jeho do toho, ved nie je predsa jediny clovek s takym priezviskom a aspon budu mat obe tvoje deti rovnake priezvisko, takze predides tomu, ze by raz riesili, preco ma kazde z nich ine priezvisko 🙂 Ja som tiez rozvedena, mam s exmanzelom syna, po rozvode som si kvoli synovi nechala jeho priezvisko, proste sa nikdy nebudem volat inak, ako moj syn..

vroni
28. aug 2019

Exmanzela do toho nie je nič, nemôže sa mu to ani páčiť ani nepáčit a už vôbec nemôže nič žiadať. Proste smola. Ma asi toľko práva do toho kecať ako starosta susedného mesta.

stela01
28. aug 2019

@christina_fink ešte uvidis ako sa veci vývinu kým porodis ... možnosti je veľa

Ja byt na tvojom mieste ex manželovi tuto skutočnosť oznámim .... nežiadala by som súhlas ale aby o tom vedel .

Otec dieťaťa - čo ty vieš čo bude o mesiac ? A dosť pochybujem že predýcha keď sa dieťa bude volať po tvojom exmanželovi a ak predýcha tak buď rada že si sa ho zbavila
Čo je to za chlapa ? Nechce dieťa ? A ešte nechá meno iného muža ?
Kam to spejeme ?!

alenah31
28. aug 2019

úplný súhlas s @vroni prečo tu každý rieši čo na to povie jej ex?? Aj keby zrovna dupkal nožičkami a vyhrážal sa neviem čím...dieťa sa bude volať po matke - to, že to je zároveň priezvisko po jej bývalom mužovi skutočne nie je podstatné. @christina_fink určite by som nič nemenila - načo? Ty aj deti budete mať rovnaké priezvisko - a čo, že je totožné s ex? Nemáš voči nemu žiadnu oznamovaciu povinnosť v tomto smere. Predpokladám, že rovnaké priezvisko má kopec iných ľudí na SVK ak s tým má problém podaj mu telefónny zoznam nech si spočíta koľko je takých len vo vašom meste. Ostatne nie si prvá ani posledná čo má tento "problém". Vôbec by som to neriešila - dieťa sa priezviskom nebude volať po tvojom ex - bude sa volať po tebe.

gabrielarilla
28. aug 2019

Podľa mňa si priezvisko nemeň, nech sa ty aj tvoje deti voláte rovnako, podľa mňa by skôr mohli byť kompilácie, keby ste sa volali inak, nie s tým, že má bábo priezvisko po tvojom ex. Je to tvoje priezvisko a tvoje dieťa. Máš môj obdiv a uznanie, že si sa takto zastala svojho dieťaťa. Držím ti palce, nech nemáš žiadne kompilácie s menom ani inými vecami. ❤️

derdia
28. aug 2019

Aspoň sa budete volať všetci traja rovnako👍

queen_mary
28. aug 2019

@derdia kym sa znova nevyda 😂😂

ciusinka
28. aug 2019

@queen_mary Aj keby sa znova vydala, moze si nechat 2 priezviska, takze bude mat stale spolocne priezvisko s detmi..

queen_mary
28. aug 2019

@ciusinka vyhra 😅

vparisova
28. aug 2019

@christina_fink priezvisko po ex je vaše a po vás sa bude volať vaše bábo, tak ako spomínali ostatné baby s prvým exom by som to ani nerozoberala. Bábo dostane priezvisko a bydlisko také ako má aj matka.tak je to aj v zakone./výnimka -matrika o uznaní otcovstva,ale to nie je váš prípad

ciusinka
28. aug 2019

@queen_mary Naozaj neviem, co ti na tom pripada vtipne, ale robi sa to tak bezne. Ty si napisala, ze by si si nikdy nenechala chlapove priezvisko po rozvode, no ak su tam deti, je ovela praktickejsie, ak si zena to priezvisko necha a nemusi nikomu nic vysvetlovat ci uz pri cestovani, v skole, u lekarov a podobne..Ja som rozvedena a je pre mna dolezite mat so synom rovnake priezvisko, ak by som sa znovu vydala, budem mat obe priezviska. Nikdy sa nebudem volat inak ako moj syn. Bud rada, ze take veci nemusis riesit.

evittam
28. aug 2019

@ciusinka Ja nemam rovnaké priezvisko ako moje deti a nikdy som nikde nic podobné vysvetľovať ako pises nemusela. Zijeme v 21.storoci.

ukulela
28. aug 2019

@christina_fink neries. priezvisko z manzelstva je uz jednoducho tvoje. tak exmanzelove, ako tvoje. nie je jeho vlastnoctvom ... ku dievcenskemu pruiezvisku by som sa nevracala. mpzno vy som to riesila inac, keby otec druheho dietata mal zaujem dat mu svoje meno, aby sa obe dcery volali po otcovh, ale ak nie, tak nech maju radsej rovnake priezvisko a hotovo. ked budu vacsie, pochopia.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre