icon

Som pod hranicou cukrovky

sjavusik
3. júl 2017

Ahojte práve som došla od lekára a ten má zjazdil že veľa vážim a som tesne pod hranicou cukrovky...nejedavam veľa ale moje prsia sa mi od začiatku tehu tak veľmi naliali doslova naliali že o popraskanej koži ani nehovorím sú strašne ťažké a ostávajú mi normálne ryhy po podprsenke...lenže ako mu to vysvetlit ked on vidí len číslo na váhe...ja tomu nerozumiem...zajtra idem na opakovaný glukoz test ...mám sa báť toho že mi ho robí ešte raz alebo je to normálne ??? Malinky je ok len má mrzí že mám dietkovat a pritom už celé tehu som na salatikoch nič mastné atd 😔

simca06022011
3. júl 2017

ako on vie ze si na hranici cukrovky? mala si zle vysledky?? Podla vahy isto nie...

lorela
3. júl 2017

@sjavusik Diétovať počas tehu určite nie, ale jesť pravidelne menšie porcie a podľa možností čo najviac zdravo 🙂, to by, hádam, šlo, nie?
Ten zajtrajší test bude zrejme potvrdzujúci, keďže máš hraničné hodnoty súdiac podľa toho, čo ti lekár povedal.
Ty musíš vedieť, koľko vážiš, resp. koľko si od začiatku tehu pribrala. Ono aj tie naliate prsia robia svoje, ale určite nie 8 ani 10 či 15 kíl.

maminuska
3. júl 2017

@sjavusik ja ti poviem že keď mne robili glukozový test tak vedľa mňa sedela maminka štíhla ako prútik ktorá zaroveň so mnou pila tú gebuzinu ...a výsledok , ja postava už materinsky zaokrúhlená som mala výsledky skvelé , ju okamžite smer diabetológia.

tranquillo
3. júl 2017

Súhlasím s @maminuska, presne touto témou sa momentálne zaoberám, keďže minulý týždeň mi bola zistená tehotenská cukrovka. Stravujem sa relatívne zdravo, okrem mesiaca čo som bola v nemocnici, lebo to malo teda od zdravej stravy dobre ďaleko, pribrala som v rámci normy, 7 kg zatiaľ, čo je ešte menej ako v prvom tehotenstve a aj tak ju mám. Kamoška, ktorá pribrala 30 kíl ju nemala, no tak si vyber.

deti95060810
3. júl 2017

a koľko si pribrala od začiatku tehu? Pretože to najväčšie priberanie je ešte pred tebou...Dávaj si pozor čo ješ, koľko - aké množstvo....Nejedz za dvoch - aj keď dvaja ste....poznám maminky čo pribrali cez tehu dosť kg a mali veĺký problém sa ich zbaviť...a poznám aj čo sa ich nezbavili...

deti95060810
3. júl 2017

@tranquillo 30 kg? lekár sa musel chytať za hlavu....toĺko som pribrala pri troch tehu...

unctadorg
3. júl 2017

Ja som pribrala 10kg a mala som cukrovku. Treba jest zdravo a viackrat za den. Nejest sisky po veceroch 🙂

tranquillo
3. júl 2017

@deti95060810 vždy na poradni jej povedal že keď ešte gram priberie, tak už ju vyhodí z okna. Ale ona sa vyslovene prežierala, tehotenstvo brala ako príležitosť najesť sa do prasknutia.

deti95060810
3. júl 2017

@tranquillo nechápem niektoré žienky....mne zostalo po 4 deťoch 1 kg....

tranquillo
3. júl 2017

@deti95060810 ani ja, ja som po dcére dokonca schudla na svoju stredoškolskú váhu, ale skoro dva a pol roka som kojila, tak možno aj tým. Som zvedavá ako to bude teraz.

mom311
3. júl 2017

Tehotenska cukrovka nesuvisi s kg ale s tym ako pakreas zareaguje na hormon,ktory vylucuje placenta. Je sice prefpoklad,ze ked je tych kg vela,tak to telo tazsie zvlada,ale aj keby ste pribeali len kg,tak ju mozete mat. Ja som za cele tehotenstvo pribrala 5kg a mala som ju,tak som si to zacala viac studovat. Nejde len o celkove prejedanie,ale o prijem sacharidov,ktore su vsade (aj v ovoci). Cize na desiatu,ked som mala povolenu 1sacharidovu jednotku,tak som si mohla dat len pol jablka a pod.. tam nejde o mnozstvo jedla,ale kolko to jedlo obsahuje cukru. Toto treba sledovat a cele to krasne prejdete bez liecby. Ziadne lieky ani inzulin len disciplina.

mom311
3. júl 2017

A este som zabudla,ze preto sa robi kontrolny test po porode (ale nie hned), aby bolo jasne,ze ked je placenta prec,tak ci sa pankreas vrati spat do normalnu alebo bola tehotenska cukrovka predzvest cukrovky 2.typu.

tranquillo
3. júl 2017

@mom311 a potom po pôrode si sa zas dostala do normálu? A vrátila si sa k pôvodnému spôsobu stravovania alebo ťa ovplyvnila tá dieta?

mom311
3. júl 2017

Po porode sa vsetko vratilo tak ako bolo. Ale ja som to nebrala ako dietu ale ako kontrolovane jedenie. Napriklad zelenina niektora sa moze v neobmedzenom mnozstve,takze sa to da vynahradit. Hovorim,je to len o strazeni a pocitani sacharidov. Nie o mnozstve jedla.

zeytin
3. júl 2017

@sjavusik Opakovany test ti nebudu robit. Ja som bola v podobnej situacii pred par tyzdnami. Najskor stres a panika, ale bola som u velmi dobrej diabetologicky, ktora mi vsetko vysvetlila. Urobili mi test na glykovany cukor, co je priemerna hodnota za posledne 3 mesiace. Ten som mala super. Vyfasovala som glukomer a merala som si hodnoty 1,5 hod po jedle. Na zaklade vysledkov mi lekarka povedala, ze pravdepodobne islo o falosne pozitivny test. Vraj to zalezi od roznych faktorov...a ogtt test nie je vzdy objektivny. Dietu som ziadnu nedrzala, len obcas si premeriam cukor.

zeytin
3. júl 2017

Zaujimavy clanok je tu, diskutovala som o nom aj s diabetologickou a dala za pravdu...
https://zenskekruhy.sk/temy/respekt-slobodna-vo...

1988majka
3. júl 2017

@sjavusik samozrejme tehotensku cukrovku alebo hranicne vysledky mozu mat aj chude mamicky aj mamicky co priberu vela. vaha nieje jediny ale zato vyrazny rizikovy faktor tehotenskej cukrovky. co sa tyka jedenia nejde tak o to ze nejes vela ale skor aky glykemicky index maju potraviny ktore jes - treba preferovat tie z nizkym glykemickym indexom. zoznam takychto potravin najdes kdekolvek na nete