icon

Strašne sa bojím nástrihu

kriketa
30. dec 2012

Ahojte,
dnes v noci nechápem prečo, vôbec nemyslím na pôrod, ale sa mi o ňom snívalo a normálne mi je z toho celý deň divne. Začala som sa ho strašne báť a neviem sa tohto strachu zbaviť. Dá sa povedať, že viac sa možno bojím nástrihu, ja ho nechcem, čo som študovala, tak niekedy ho vôbec nie je treba, nastrihávajú len preventívne. Máte niekto skúsenosti s tým, že vás nenastrihli? Veľmi sa mi to prieči a budem sa cítiť zmrzačená a to nevravím o tom, že sa bojím bolesti zo zašívania, nechcem to! Keď budem na tom trvať, ale naozaj že prísne, vyjdú mi v ústrety? Ako samozrejme, keby videli, že bez nástrihu to nepôjde, tak čo mi ostáva, ale nechcem to len tak preventívne, keď to možno ani nebude treba. Neskutočne sa toho bojím a dnes celý deň na nič iné nemyslím. Aj som sa o tom bavila s mamou, ale nepomohlo, ja ten nástrih proste nechcem. Inak budem rodiť doma.

fiffinkaa
31. dec 2012

ja som bola bez nástrihu oba pôrody..prvý pôrod to bolo nevysvetliteľné, mala som jednoducho šťastie a pôrodníčka božskú trpezlivosť..pri druhom tehu som sa tiež bála nástrihu, tak som si kúpila preventívne epi - no, dočítaš sa aj tu na mk a opäť bez nástrihu. Vyskúšaj, mne to veľmi pomohlo, hlavne psychicky.

fiffinkaa
31. dec 2012

Ešte som chcela ozrejmiť ,..tu niekde som sa dočítala že ked ťa nenastrihnú tak ťa dotrhá, to neviem posúdiť, našťastie ja som nemala ani pri jednom pôrode žiadnú ranku.Držím Ti palce.

dity13
31. dec 2012

presne viem, ako sa citis, ja som tieto pocity obav mala pred par mesiacmi tiez. zijem v zahranici, a tu konkretne v nemocnici, kde som rodila ja, ti robia nastrih automaticky, cize som to ani nezacinala riesit, bolo by to zbytocne! len som sa zverila do ruk mojej lekarky a asi som mala obrovske stastie, lebo hoci som rodila bez epiduralu, ani nastrih, ani zasivanie som nijako necitila, neviem preco! pri nastrihu si pamatam, ze mi to lekarka strihala, pri zatlaceni, a skor som nieco pocula, ako citila, a pri zasivani som ja osobne bola taka unavena zo samotneho porodu, ze si to ani poriadne nepamatam, len si pamatam, ako lekarka robila cirkus, lebo nemala nit na zasitie 😀 neriesim, xaxaxa.... proste chcem tym povedat, ze je asi najlepsie nechat to na lekara, nech posudi, ci je v tvojom pripade nastrih nutny a mozno bude taky sikovny, ako ta moja, a ani o tom nebudes vediet. dokonca som stehy do 2 tyzdnov po porode uz ani necitila, cize super!

sonkab
31. dec 2012

@kriketa necitala som ostatne prispevky, ale predpokladam, ze uz ti to napisali aj ine baby. Nastrih nie je vzdy nutný, ale ak lekár usúdi, že je treba, na tvojom mieste by som neprostestovala. Nastrih samotny, ako aj jeho nasledne hojenie je urcite bezpecnejsie a rychlejsie, ako keby si sa mala roztrhat. Ja som rodila pred 2,5 rokmi, poviem ti, ze po 9 hodinach porodnych bolesti som nastrih skoro vobec necitila 🙂

mirreckall
31. dec 2012

@kriketa ahoj, ja som tiež nechcela nástrih, po všetkom, čo som o tom počula, čitala...tiež som sa toho bála, ale nakoniec ma nastrihli... mala som pri pôrode super doktorku, povedala som, že ak nebude treba nech mi to nerobia, tak skúšala masírovať, ale nepomohlo to, nakoniec som s nástrihom súhlasila... a keď to spravili, pocitila som riadnu úľavu... nakoniec som bola rada, že to urobili... ale šitie bol horor... ani nie tak kvôli samotnému nastrihnutiu, ale ja som sa cela potrhala aj zvnútra, možno keby ma nastrihli skôr a nevymýšľala by som, tak by ma tak nepotrhalo... ale to už je teraz jedno... mala som 12 štichov, bolelo to aj po dvoch injekciách proti bolesti ale prežila som, a za dva dni som už bola ako tak ok, pomohol mi Rosalgin, repík a kamilky, striedala som to... tak držím palce a neboj sa... všetci hovoria, že to je hrozné, ale podľa mňa bol celý pôrod v pohode a asi hodinu po tom ako sa malá narodila, som rozmýšľala nad tým, kedy bude mať súrodenca :D

dudduli
31. dec 2012

@kriketa nástrih niekedy netreba ale je lepsi ako ked sa roztrhas, a popri tych bolestiach nastrih ani nebudes citit a doktori sa ta pytat nebudu nastrihnu a je to. a to ze sa budes citit zmrzacena je blbost,to neries,ja som rodila 2x ,obidva krat aj strihali a je to ok,ziadnu ujmu mi to nesposobilo,takze hlavu hore 🙂 🙂 🙂

zrka
31. dec 2012

Moj posledny porod bol velmi rychli, prisla som sanitkou a uz som sla...Mudr ma nestihol asi nastrihnut, tak som sa uplne roztrhala...az po konecnik...potom co som prezivala, bolo toto natrhnutie horsie ako samotny porod. Horucky, nesmierne bolesti...Pri druhom dietati ma nastrihli len trocha, ani som nic necitila, ani po porode. Tak si myslim, ze ja radsej by som s nastrihnutim urcite suhlasila, ako sa nechat roztrhat. Ale ty sa neboj, kazda to preziva inak, drzim ti palce a hlavne sa neboj, bude tak ako ma byt.

nastasyk
31. dec 2012

@kriketa AK sa tak velmi bojis zasivania, urcite chod rodir s epiduralkou. Mna tiez vsetci strasili, ako sitie boli, ale nastrih nebolel vobec, a na sitie mi dopichli epi a ja som sa tam na stole smiala, nic som necitila... Boli to len ked nemas epidural. Takze moja rada: ak sa tak bojis urcite zaplat epi...

leika259
31. dec 2012

@kriketa Ak sa bojíš bolesti a zle ju znášaš : ako ja :D tak si daj epidurálku 🙂 a vôbec ani nástrich nebudeš cítiš ...ja som vedela, že nastrihol doktorok, ale nebolelo vôbec 🙂 ...ako jasné to šitie boli, ale dá sa to prežiť 😉

leika259
31. dec 2012

@nastasyk ja som mala tiež epi, ale keď mi vonkajšok šili tak boľkalo, dnuka som to vôbec necítila...si asi nemala vonkajšie či áno?

zuzi0911
31. dec 2012

Ja som mala dva krat.ten druhy krat dr povedala ze vyzeralo to bez nastrihu ale nakoniec ho urobila.je to lepsie ako sa dotrhat.a absolutne ho necitis kedze sa robi pocas tlacenia.neboj sa 🙂

sijust
31. dec 2012

@kriketa ahoj,ja som mala velkeee babatko,a nastrihli len minimalne a poviem ti pravdu vobec som to neriesila a prislo mi to uplne zanedbatelne po tych bolestiach,ktore som mala v kuse bez prestavky 5hodin a vobec som sa neotvarala,tak som nakoniec pristupila na epidural...vlastne pri nom som necitila sitie,nastrih uz vobec nie a ten necitis ani ked si "naostro"lebo sa striha na vrchole kontrakcie...ja som si sice nemala bolesti v bruchu,ale neuveritelne tlaky v konecniku...akoze konecna...ale kazda sme ina,kazde telo reaguje inak...takze ziadny strach,hlavne aby sa ti narodilo zdrave babatko,to je najdolezitejsie,v sekunde zabudnes na vsetko "trapenie"ked ho budes drzat v naruci...ver mi,ze toto je jedina bolest na svete,ktora ma zmysel 🙂 a este jedna vec...radsej sa dat nastrihnut ako sa roztrhnut...moja najlepsia kamaratka este 6 rokov po porode lutuje,ze nenastrihli...drzim palce...a neboj sa...bude to dobre 🙂

katarinavw
Autor odpoveď zmazal
kriketa
autor
31. dec 2012

@sonkab no presne tak to chcem spraviť... urobím to tak, že budem trvať na tom, aby ma nastrihli iba v prípade problémov alebo keby videli, že sa inak riadne dotrhám a to ešte keď si pôjdem vyberať pôrodnicu, tak už vtedy sa ich budem pýtať, či budú toto moje želanie akceptovať. Chcela by som rodiť v Martine a do vody. Rodila ste niektorá v MT?

velkacica
31. dec 2012

cvičením, epinom, masážou počas tehotenstva i počas pôrodu možno predísť natrhnutiu a poraneniam. Lenže to posledné sa nechce v nemocnici robiť nikomu.

fiffinkaa
31. dec 2012

@kriketa a nechhceš vyskúšať epi-no?..je to drahé ale ten nácvik s tým balonikom, to je veľmi podobné pôrodu, ked sa hlavička tlač von..a ešte som zabudla napísať asi 2 týždne pred pôrodom sme začali s masážou hrádze olivovým olejom, tak možno aj to pomohlo..

mobilka
31. dec 2012

ja som ani necítila, kedy ma nastrihli, nemáš sa čoho báť

billam
31. dec 2012

@kriketa chceš byt roztrhnuta az po rit a nosit umelý vyvod pokial sa ti nezrastie rana? Nechaj to vsetko na lekarovi a nediktuj si podmienky...on vie, co robi a najmenej co potrebuje je histrericka rodicka...kazda sme cez to prešla, nie je to nieco co sa neda prežiť...hlavne budeš mat úplne ine bolesti a budeš rada ked bude po vsetkom a vyspis sa z toho.

velkacica
31. dec 2012

v skratke ide o to, že nastrihnuté závidia nenastrihnutým. Keď skapala koza nám, tak nech aj susedovi 😀

katren
31. dec 2012

@kriketa nastrih citit nebudes, je to minimum bolesti oproti kontrakciam.....a na sitie ta umrtvia 😉
ja som mala nastrih pri Dominicke, 4 stehy a nic som necitila....mala som aj epidural a dr mi dal davku aj na sitie, takze som nic necitila....
pri Miskovi som epidural mala, ale nezabral a poviem ti, dr. som kricala, ze nech ma nastrihne, ze uz nevladzem.....normalne na mna pozeral ako puk....ale nebolo ho treba a ani som sa nenatrhla, takze druhy porod "bez ujmy"
pri Laurinke som nemala epidural a poviem ti, uz mi bolo jedno, ci ma nastrihnu alebo nie.... 😉

zuzulica
1. jan 2013

Známa tiež používala epino a ako prvorodičku ju nemuseli nastrihnúť a skús aj oleje na masáž hrádze, pomôžu pokožke, aby bola elastickejšia. Ja sa tiež chystám na všetky preventívne opatrenia 🙂

asocial
1. jan 2013

mna nastrihli, ani neviem kedy...a nevadilo mi to..no asi mesiac som mala strasne bolesti, ani sediet, ani chodit poriadne som nemohla...pri druhom porode mi to vsak tiez bude jedno, ak to ulahci porod...
ale fakt som to vobec necitila...

lenka26386
1. jan 2013

ja som sa bála a strašne, že to bude strašná bolesť ... z tých rozprávaní ale ver tomu, že ťa to v tej osudnej hodine ani nenapadne 🙂 nasrihnú ťa ani nebudeš cítiť lebo budeš cítiť strašné tlaky a vôbec nezaregistruješ kedy ťa vlastne nastrihli ja som cítila obrovskú úlavu jak to nastrihla tak tlaky povolili a bábo bolo vonku, a samotné šitie ma vôbec nebolelo a to som nemala žiadnu epi a bola som potrhaná z vnútra totalka a z vonku tiež, štichov som mala 15 ! oni ti to umrtvia a ver, že strašne rýchlo zabudneš na pôrod ... ja som na 4 deň už mohla sedieť a aj rýchlo sa to zhojilo 🙂 len si ranu často umývaj čistou vodou a zhojí sa ti to rýchlo ! Držím palčeky! 😉

lussi2
1. jan 2013

@kriketa aj ja som zaivala taketo pocity, a najvcsi strach som mala z nastrihu a zasivana. vzdy ked som sla na poradnu tak som sa pytala aka velka je mala...ci ked budem rodit aby ma nenastrihovali. poviem ti uz pri porode ma nenapaodl, ze budu robit nejaky nastrih, ale ani neviem kedy ma nastrihli, sitie tiez neboli len to stipka a inekcia na umrtvenie ako keby ta pichla vcela. vobec sa nemusis bat...ja viem si prvorodicka a nevies co ta caka, to je normalne. drz sa 🙂

elena35
2. jan 2013

ja tiez velmi zle znasam bolest, rodila som dvakrát s epidurálkou, nastrihli ma oba razy, nic som necitila, pri siti mi pichol niečo proti bolesti a dokonca mi dal aj nejaku mast, po ktorej som necitila ani vpichnutie injekcie / take nieco mi dava aj zubarka/ - takze OK - samozrejme, kym zacala ucinkovat epiduralka som to musela vydrzat - ale da sa to, ozaj zle znasam bolest a ani som nehekla. jednoducho sa s doktorom dohodni na vsetkych moznostiach a urcite si daj epidural. drzim palce, neboj, zvladnes to rovnako ako my vsetky. a v sexe sa vsetko vrati do normalu po case - a uistujem ta, ze niekolko tyzdnov nan ani nepomyslis - budes rada, ked stihnes ako - tak umyt zuby a ucesat vlasy - cmuk. hlavu hore, dievca moje zlate, ked som to ja prezila, prezije kazda.ela

majolenka11
2. jan 2013

podľa mna po dvoch porodoch bol nástrich najuvolnujuci moment porodu.hojenie už je o niečom inom,ale za 2 týždne som bola fit

katka121
2. jan 2013

podla mna nastrih je určite lepší akoby si sa mala roztrhnuť, nastrih je cista rana, hladká a dá sa pekne žašiť, moju maminu nenastrihli, sestra bola velká, roztrhla sa do stehna, rana otrasná ostrakpaná, veľa štichov.... - (doktor sa k tomu vyjadril že roztrhli ste sa ako stará kapsa....) po porode sedávala 4 mesiace v kamilkách čo sa to nie a nie zahojiť. Takže ak by bolo treba nástrih - a dobrý doktor by to mal vidieť či je treba alebo nie je to tá lepšia alternatíva.........

gabika_tkacikova
2. jan 2013

@kriketa ahoj, ja ani neviem kedy presne mi urobili nastrih, vobec som to necitila - väčšina rodičiek to necíti. a zašívanie? doktorka to tam umrtvila, takze som nic necitila a v pohode som popritom telefonovala svojmu drahemu 🙂 urcite je lepsí nástrih akoby si sa mala roztrhnut.....

luciannka83
2. jan 2013

Ja som ani nevedela, kedy mi nástrih urobili. Keď ma šili, tak mi to umŕtvili. Hneď po pôrode som v pohode sedela. Trocha som cítila štípanie keď som šla na wc ale to bolo všetko. Inak pomáha klasické plávacie koleso na stoličku, keby si nevedela potom sedieť. 🙂