icon

Strašne sa bojím nástrihu

kriketa
30. dec 2012

Ahojte,
dnes v noci nechápem prečo, vôbec nemyslím na pôrod, ale sa mi o ňom snívalo a normálne mi je z toho celý deň divne. Začala som sa ho strašne báť a neviem sa tohto strachu zbaviť. Dá sa povedať, že viac sa možno bojím nástrihu, ja ho nechcem, čo som študovala, tak niekedy ho vôbec nie je treba, nastrihávajú len preventívne. Máte niekto skúsenosti s tým, že vás nenastrihli? Veľmi sa mi to prieči a budem sa cítiť zmrzačená a to nevravím o tom, že sa bojím bolesti zo zašívania, nechcem to! Keď budem na tom trvať, ale naozaj že prísne, vyjdú mi v ústrety? Ako samozrejme, keby videli, že bez nástrihu to nepôjde, tak čo mi ostáva, ale nechcem to len tak preventívne, keď to možno ani nebude treba. Neskutočne sa toho bojím a dnes celý deň na nič iné nemyslím. Aj som sa o tom bavila s mamou, ale nepomohlo, ja ten nástrih proste nechcem. Inak budem rodiť doma.

blackstrap
23. mar 2013

Ja som nastrih nemala, mala som to v porodnom plane - samozrejme, ak by to bolo nutne kvoli komplikaciam -ok, ale doktorka vedela, ze ak sa da, tak bez nastrihu. A to som ju nemala zazmluvnenu. A tak aj bolo - pri porode mi este doktorka masirovala hradzu a ako prvorodicka som porodila bez nastrihu, syncek mal 3170g, sitie netrvalo dlho a zahojilo sa rychlo.
Este dodavam, ze pred porodom som si robila masaz hradze. To, ci prave to pomohlo, posudit neviem 🙂

kokazm
7. apr 2013

@denisa1986 Mala si pozerať včerajšiu Poštu pre teba. Tam bola jedna 17-ročná baba, ktorá začala rodiť doma ako prvorodička a o 15 minút bola malá na svete za asistencie mamy a jej kamarátky. Vraj to bolo bez bolestí. Takže nie každý pôrod je ťažký. Je to dosť individuálne a netreba sa báť. Voľakedy tie naše staré mamy normálne ľutujem, že boli bez lekárskej starostlivosti a bez modernej medicíny, no aj tak to brali prirodzene a dnes sa babka chváli, ako to zvládla bravúrne a to nie 1-2 deti ako dnes "tieto dnešné ženy" 🙂 Na tvojom mieste by som to prekonzultovala s doktorom, či by ti nezapasovala epidurálka. Ale počkaj sa, ked začne brucho fakt rásť, sama si budeš želať, aby ten deň už nastal :P

tinki
7. apr 2013

@denisa1986 nemaj obavy, stále si povedz, že keď to prežili ostatné, prežijem to aj ja. Nečítaj katastrofické scénare. Mysli na to, že to skončí tým, že budeš mať bábätko pri sebe. Ja som mala neskutočný strach. Pri prvom pôrode ma nastrihli a vôbec som to necítila, urobil to počas kontrakcie. Pri druhom už nebolo treba. Určite to zvládneš. 🙂

dulkagabulka
18. apr 2013

@kriketa nástrih, ako aj všetko ostatné môžeš ODMIETNUT- maš na to narok..
poznam ženy, ktoré si do pôrodného priania napísali, že nástrih povoľujú iba v prípade ohrozenia života dieťatka..

ellenie
18. apr 2013

Ja som bola tiez nastrihnuta a vobec som to nezaregistrovala, vobec to nepocitis, robia to pocas kontrakcie, takze sa neboj, neboli to 🙂

dulkagabulka
18. apr 2013

@ivec79 prepač, ale to čo píšeš sú mýty
nie je pravdou, že sa nastrihava tkanivo a nie koža - to by snad musel byt Coperfield, čo by to dokazal
tiež nie je pravdou, že je lepšie nastrihnut, ako natrhnut

prečitaj si otazku o strihoch
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/112...

članok o predchadzani poraneni pri porode

http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...

otvorený listy MUDr. Cupanikovi a reakcie nan
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/124...
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...

dulkagabulka
18. apr 2013

preventívny nástrih je poškodzujúca praktika

ataz
18. apr 2013

@ellenie úplne súhlasím 🙂

zumza
18. apr 2013

ahoj, jasne, nastrih mozes odmietnut. Ale z mojej skusenosti - ani som nevedela, kedy ma nastrihli - vobec som to necitila, ale potom to bola velka ulava, babo rychlo vyslo von, len tak vyletelo 🙂 to sitie bolo trochu neprijemne, ale dalo sa to vydrzat, je vsak pravda, ze som to dost citila, lebo som nemala epiduralku. Ale naozaj sa porodu a toho okolo neboj, je to tak uzasne zariadene, ze sice je to riadna makacka, ale potom ked sa babo narodi a uvidis ho, na vsetko "zle" zabudnes a zaplavi Ta neoveritelny pocit stastia. JA som bola taka naspidovana, ze hoci sa mi riasli nohy od namahy, mala som chut zacat tancovat. Manzel sa smial, ze som vyzerala akoby som si nieco "slahla" 🙂

liza2222
4. dec 2013

@amouramour ty ssi ale jedna naivna zena zeny neodborničky nech a daju maakrovat nastrihom všetky,lbo u nas na sk je nastrih preventivny a zašivanie ako horor viem o čom pišem mam 2deti prve z naztrihom a druhe bez a overla vačšie dieta a to len preto ze om lekara nemala pri porode ,prvykrat lekar trihal napriek tomu ze dekco velke nebolo nikdy mu to nezabudnem nikdy pri druhom som nechela ani do porodnice na ten maaker ty odbornička zena porodi aj bez natrihu a šitia v zahranič netrihaju ako u na mneasiari daj si trihat aj hlavu

davidka27
4. dec 2013

@kriketa nastrihnut ta vobec nemusia, mna vobec nenastrihli...mám kamaratku gynekolog. a ta mi povedala, že kamarátky vobec nenastrihuje...aspon potom sa rýchlejšie zotavia po porode, ale ak ta napr. nastrihnu tam to ani nerieš pri tom porode je to ak rýchlo, že si to ani neuvedomíš a to zašívanie vydržíš tiež ked si pomyslíš, ze už je to iba koniec...keby to bolo take hrozne tak tolko deti dne s nie je....

dulkagabulka
11. dec 2013

@davidka27 kamarátky nenastrihuje a nekamarátky nastrihuje 😒 ☹ fuu..tak toto je fakt silná káva

billam
11. dec 2013

To je uplna hlúposť s tym kamaratstvom...kazdy lekár musi pristupovať k žene individuálne a vie, či má spravit nastrih, alebo nie...kamaratstvo tam nehrá úlohu....ide predsa o zdravie a pripadne následky. Radšej budem nastrihnuta, ako roztrhnuta az po riť a s vyvodom niekoľko mesiacov.

ivuska6
11. dec 2013

ja som bola tiez nastrihnuta a aj zasivana a nic som ani necitila ziadnu bolest a aj tak som sa riadne az na licko zadku roztrhala zasival ma dlho este aj kolko krat ma podla pocasia tam pobolieva ale malicko a velmi pekne ma zasil nie kazdy to tak spravi a jedna co rodila neskor neviem ci ju tak odveci zasili alebo co mala ale hovorilo sa ze je zle zasita ta sa nemohla ani vycikat

dandelions
11. dec 2013

Ja som bola nastrihnuta aj potrhana sili ma asi 45 minut, aj ked som vedela ako mam tlacit tlacila som zle par krat a vtedysom sa potrhala..najhorsie bolo sitie nastrih vobec nebolo citit

ada510
11. dec 2013

Ja som sa tak strašne bála nastrihu aj všetkého asi aj preto že som zdravotná sestra a dobre som vedela ako to všetko bude prebiehať aj preto že mojej máme to tam doktori pred pred 24 rokmi poriadne dokatovali a má 3 plastiky prosto paniku som mala celý život no a nakoniec som skončila akutnou sekciou bolo to take rychle že som sa ani nestihla báť ...🙂

andrea129
12. dec 2013

Ako to, ze sa bojite? To je povinne na Slovensku? Ak ano, tak je ro proti ludskym pravam!!! Nastrih by nemal byt robeny automaticky! Automaticke by malo byt to, ze sa spravne pridrziava hradza, aby sa nastrihu predislo!

opica89
12. dec 2013

nestresuj ... dolezitejsie je aby ste boli obaja v poriadku. nezaoberaj sa takymito vecami nerobi to dobre

janula2224
12. dec 2013

Ja som sla na porodnu salu s tym, ze mi je jedno, ci ma nastrihnu alebo nie, ale preventivne som pocas celeho tehotenstva cvicila a masirovala hradzu, par tyzdnov pred porodom som pila caj z malinika a pocas prvej porodnej doby som jedla homeopatika na ulahcenie porodu. Neviem, mozno v mojom pripade zaucinkovalo placebo, ale pre nastrih sa moja lekarka rozhodla az v poslednej chvili a urobila dobre, pretoze nasa bublinka mala velku hlavku. Natrih som citila, ale nie ako bolest, skor ako take jemne sklbnutie, cize vobec nebolel. Nebolelo ani sitie a hojenie bolo uplne bez problemov. Nestresuj, nie je sa coho bat. 🙂

natuska87
12. dec 2013

Myslim si,ze si to vobec neuvedomis...nie je to bolestive,ved citas prispevky ostatnych zien...hoji sa to dobre,stehy vypadnu,akurat som to pocas menstruacie citila,ako mierne posklbkavanie....niet sa coho bat

haifa
11. feb 2014

moja naj kamarátka je pôrodná asistentka a vysvetlila mi , že pri tých pôrodných bolestiach ani nezaregistrujem že ma zastrihnú, a robia to v rámci prevencii, aby sa žena neroztrhla až po riť.

pivonecka
15. feb 2014

nie, samotny nastrih neboli, to je pravda, ale moja sestra kazdy mesiac presne vie, kde ju nastrihli a povedala, ze ak je nejaka sanca sa tomu vyhnut, urcite treba ist do toho a ja, pokial budem moct, tak budem cvicit pred porodom s Aniballom a vsetko to ostatne, len aby som sa nastrihu vyhla. Aj moja Dr. sa priklana k porodom bez nastrihu, lebo ma tolko pacientok, ktore po nastrihu museli absolvovat plastiku a maju dozivotne problemy. Bolo mi vysvetlene, ze ak sa aj pri porode prirodzene trosku natrhnete, je to stale lepsie, ako ked Vas nastrihnu, lebo prirodzene sa natrhnu makke tkaniva, ktore sa rychlo zrastaju.

kinluska
24. feb 2014

moja kamarátka hovorí, že najbolestivejšie z celého pôrodu bol nástrih a následné siahodlhé šitie... a už znova sa jej to zapaľuje, dva týždne po pôrode.... banuje, že neskúsila epi-no a ja idem rozhodne do toho! 😎

lucinocka
24. feb 2014

@kinluska u nas sa nestriha, ja som sa natrhla na 3 stehy na 3 miestach, sitie vobec nebolelo, najvacsi problem bolo vydrzat v klude, lebo od vycerpania som mala hroznu triasku...dali mi injekciu proti bolesti pri zasivani a pohodka🙂 Ani hojenie nebolelo, trosku postipkalo, ale natierala som si , sprchovala a kvapkala na vlozku dezinfekcny rivanol a raz dva bolo zahojene🙂 Len to teraz casto svrbi, tie zosite miesta🙂 Ktovie ci aj nastrihnute a zasite takto zvyknu svrbiet

daol
24. feb 2014

@kinluska ja som rodila 2x oba razy ma nastrihli ani neviem kedy a šitie neboli možno trocha zaštipe a nikdy ma to nebolelo ani neboli

kinluska
24. feb 2014

@daol no ja som videla naživo tú ranu a môžem povedať že sa mi zdala až extrémne veľká, myslím 5-6 štichov....

lucinocka
24. feb 2014

@kinluska spoluleziaca mala 13 stehov 🙂 a prezila to🙂 kus si posedela na nafukovacom kolese 🙂 to sa vsetko zabudne🙂

zaira13
24. feb 2014

@kinluska tak ja som 2x rodila a oba razy ma nastrihli a vôbec som nevedela že kedy, pri tých kontrakciach som to ani nepostrehla. Prvy raz som nemala ani epi. Druhy raz som si epi dala /no nie koli nástrihu/ a kým mi zabrala tak som aj porodila 🙂 Inak ja som nepočula žeby bol nástrih najviac bolestivý. Podla mna skor tie kontrakcie. A pokial ide o šite po nástruhu, ja som hned po porode žiadala lokálne umrtvenie a v pohode mi dali takže ani šitie ma nebolelo len trošku som cítila ale nie bolesť. prvý raz mi dávali tuším sprej a druhý injekciu. A ak budeš mať rýchly porod tak si ani epi nedávaj. tolko moje skusenosti. snád som trosku pomohla. A neboj zmákneš to 😉

daol
24. feb 2014

@kinluska pri prvom som mal 4 a druhom 3stehy keby ma nenastrihol ja neporodim mám uzku panvu

sjuzan77
24. feb 2014

Ja osobne som urcite za preventivny nastrih, tiez som ho absolvovala. Samotne nastrihnutie som necitila vobec, sitie mi bolo neprijemne, ale pri tej euforii z narodenia malej som to v pohode vydrzala. Co sa tyka hojenia, stacil tyzden a vsetko bolo v poriadku. Sesternica aj kamaratka rodili bez nastrihu, sesternica sa dotrhala az po konecnik, kamaratka bola na tom este horsie, tam sa vyzadovala aj plastika, je 3 roky po porode a stale ma problemy. Samozrejme, ze su zeny, ktore porodia aj bez nastrihu a bez natrhnutia, ale ja som nechcela riskovat, ze budem patrit do tej druhej kategorie 😕