Tehu cukrovka

mima0711
10. mar 2016

Ahojte mamičky. Čakam prve babatko,som v osmom mesiaci tehotenstva a pred vyse mesiacom aj dvomi uz po sladkej vode mi diagnostikovali tehu cukrovku a poslali na diabetologiu. Dr.mi povedala,ze mozem vsetko okrem cukru,medu,bieleho peciva a samozrejme sladkosti. Dala mi glukomer,ktorym si mam raz za tyzden jeden den merat cukor na lačno a dve hodiny po ranajkach,obede a veceri...viem ze hodnoty maju byt na lačno do 5,6 a dve hodiny po jedle do 7,8... Na lačno som vždy v pohode. Po jedle mi to vyskocilo asi dokopy pat krat za skoro dvojmesacne meranie z toho najviac bolo 9...no doktorka mi na poslednej navsteve povedala ze hodnoty su vysoke aj ked su 7,2 alebo 7,4 ci 6,9 a chce mi dat inzulin. Prosim poradte mi co mam robit lebon inzulin som odmietla kedze tie hodnoty su skoro stale v norme do 7,8 a ja poctivo jem len to co mozem...ten inzulin odmietam ale ak to ma pomoct babatku spravim to len mi tie hodnoty nepridu tak vysoke ze by som musela mat nasadeny inzulin. Napiste mi prosim vase skusenosti. Dakujem vam 🙂

8291
10. mar 2016

Samozrejme,ze hodnoty nezodpovedaju na liečbu inzulinom to je hovadina,bezne mavaju mamicky s tehu.diabetom takéto hodnoty,to ti gynekologicka povedala?Lebo inzulin aj tak nasadzuje diabetolog a neverím že existuje diabetolog co by pri takejto glykemii nasadil inzulí.

mima0711
autor
10. mar 2016

@8291 ved praveže mi to chce nasadit diabetologička,ktora ma stale len straši ze dieta bude obezne a bude mat problemy po narodeni...a ja som pribrala zatial 10kilo aj to s tym ze prve tri meaiace som schudla 5...preto tonodmietam.keby mavamnhodnoty 9,10,11 stale nepoviem ale take som mala zo tri.krat....ja uz som zufala

8291
10. mar 2016

@mima0711 podľa mna skus skonzultovať inú diabetologicku,podľa toho co píšeš nemáš hodnoty na inzulin,určite by som vyhladala iného lekara,lebo pri tích glykemiach a inzuline pôjdeš akurát tak do hyperglykémie

katuliena82
10. mar 2016

@8291 do hypoglykemie

8291
10. mar 2016

@katuliena82 ano ano do hypošky,telefon si robi co chce,😠

katuliena82
10. mar 2016

@mima0711 mne je to divne...informuj sa aj u inej diabetologicky a opytala by som sa aj gynekologa. Vsak to nie su hodnoty na inzulin, to je jasne. Som zvedava ci by ta kriesila, keby ti spadol cukor po inzuline...urcite sa opytaj aj ineho lekara a dones aj svoj zaznam hodnot glykemie, co si robis.

katuliena82
10. mar 2016

@mima0711 a kolko si vazila pred otehotnenim? Moze mat diabetologicka nejake obavy, ze mas na cukrovku nabeh?

mima0711
autor
10. mar 2016

@katuliena82,Ved to ze ja sa obavam toho ze keby mi dala inzulin tak.len vtedy minpride zle....ja nemam ziadne.priznaky ani okrem toho teda ze po tej sladkej vode som mala cukor 8,23 tak ma radsej poslali na diabetologiu....pres otehotnenjm som vazila 57 potom schudla na 52 a teraz mam 63....co neni vobec vela...takze asi naozaj pojdem skonzultovat inde lebo tato ma len strasi a ja som potom z toho viac zle psychicky...a to je pre maleho este horsie....

8291
10. mar 2016

@mima0711 ja mam teraz 63😁 19.mesiacov po pôrode

katuliena82
10. mar 2016

@mima0711 jeziiis, a to preco tej doktorke tak prepina? Vsak si chudulinka...no nic, urob to co ti tu radime. Ziadny inzulin. Dodrzuj stravovanie a kontaktuj celkom urcite inu lekarku a informuj sa aj u gyndosa. Tiez je lekar, ked mu povies tie hodnoty tak asi tiez nepochopi. Nech ti odporuci niekoho ineho

mima0711
autor
10. mar 2016

Dakujem vam žienky 🙂

simaaprilova
10. mar 2016

@mima0711 prispejem aj ja.po vypiti toho maglajzu sladkeho som mala 10,2 a poslala ma dokina k diabetologovi ze to je hrozne vysoka hodnota,uz mi tiez hovorila o moznych rizikach ako velke dieta,ze sa narodi s cukrovkou,uz mi rozpravala o slepote,odumierani koncatin, amputacii ...ja prvorodicka vyplasena na smrt som utekala na dalsi den k diabetologovi a on vysmial moju doktorku ze co panikari.ze ak budem dodrziavat dietu nic sa nestane.tak mi vysvetlil co mozem co nie a kazde dva tyzdne som chodila vzdy po obede dve hodiny na kontrolu a stale som hodnoty do 7. Takze v ramci normy.pocas tehu som pribrala 11,5kg dcerka sa narodila s vahou 3490g zdrava ako buk🙂 diabetolog mi hovoril ze vacsie riziko je uz pri hodnotach nad 15 vtedy sa uz zvazuje inzulin ak dieta nepomaha a az vtedy dava glukomer na pravidelne meranie.a dodam ze dietu som sem tam porusila😉 takze urcite ist aj k inemu specialistovi.jaj a teraz pol roka od porodu mam ist k diabetologovi na kontrolu ci mi ta cukrovka nezostala uz nafurt.ale hadam nie ked bolo do teraz vsetko ok🙂

gabica
10. mar 2016

ahoj mima,
aj ja som mala tehu cukrovku. nepamatam si presne tie hodnoty, ale tusim po 2h som mala 8,3. kazdopadne netreba prepadat panike. uplne s prehladom to zvladnes vdaka diete, discipline a voli porodit zdrave dietatko.

okrem potravin, ktore si spomenula pozor ma zemiaky, ryzu, ovs.vlocky a vsetky obilniny. tieto dvihaju cukor radikalne. v podstate mozes zjest vsetko okrem cukru, ale v uplne minimalnom mnozstve. Zato castejsie t.j. kazde 2h.
ja som si varila vela polievok, a "hlavne jedlo" som mala aj 3x denne. 50g zemiakov, al.cestovin, maso a veeeela zeleniny. a uplne v pohode som mala glykemiu celu den.

ja som si merala min 3x denne, aspon tie prve 2 tyzdne, ked som sa ucila na vlastnom tele co a kolko mozem jest. potom mi stacilo 1x denne, vzdy som mala glykemiu pod kontrolou.

raz som robila palacinky a dala si 2ks ... ups glykemia cez 8. takze som sa velmi rychlo vratila k striktnemu jedalnicku.

ked som mala chut na sladke, urobila som si puding, namiesto cukru som dala steviu. mnamka a cukor v norme. stevia neovplyvnuje hladinu cukru.

da sa to zvladnut, kvoli babatku som nezavahala a sla do toho naplno. ved trvalo to len do porodu, potom sa glykemia upravi do normalu.

zvladnes to aj ty a inzulinu sa urcite vyhnes. nestresuj, zniz davky jedla, pridaj vela listovej zeleniny, vajicka a kusok horkej cokolady.

inak ja som v podstate vdacna za tu cukrovku, pribrala som nieco cez 8k (zacinala som na 56kg), malicka sa narodila lahucko, zdravucka a ja som sa citila na 2.den uplne komfortne. a hlavne som si dokazala, ze dokazem byt disciplinovana, ovladnem svoju chut na sladke atd.

prajem ti vsetko dobre

werumka
10. mar 2016

Ahoj holky, já se vám sem vetřu 🙂
Jen pár věcí:
1. O léčbě diabetu rozhoduje diabetolog. Ne gynekolog, ne kardiolog, ne neurolog, ne žádný jiný -log. Pokud konzultovat, tak vždy s jiným diabetologem. A nejlépe takovým, který má zkušenost s těhotnými, protože diabetes těhotných je trochu jiná věc, než klasický diabetes mimo těhotenství.
2. Je naprosto zásadní, jak byl provedený test OGTT - pokud byla měřená hodnota na lačno a po dvou hodinách, pak je test neprůkazný a cukrovka se nedá ani potvrdit ani vyloučit. Nové limity, které přijala i WHO a další organizace, stanovuje, že hladina cukru v krvi po hodině má být do 10 mmol/l a po dvou hodinách do 8,5 mmol/l.
3. Je velmi důležité, jaký glukometr používáš. Jsou glukometry spolehlivější a pak nespolehlivé. Je dobré, abys měla srovnání glykémií na glukometru a v laboratoři - ze vzorků pořízených ve stejnou dobu.
4. U těhotných se glykémie po jídle měří PO HODINĚ, nikoli po dvou. Po hodině má být glykémie do 7,8. Po dvou má být už výrazně nižší.
5. U těhotných diabetiček se nasazuje inzulín dřív. Je to z toho důvodu, že slinivka v těhotenství musí vyrobit mnohem větší množství inzulínu, než za normálních okolností. Přibližně se jedná o navýšení o 50% - 100% oproti normálu. Důvodem je, že vlivem těhotenských hormonů vzniká vůči inzulínu rezistence. Proto když těhotná dostane cukrovku, je to především známka toho, že její slinivka není schopná vyrobit dostatečné množství inzulínu. Což může mít později za následek rozvoj diabetu 2. typu několik let po porodu.
6. Hypoglykémií netřeba se bát 🙂 Dávají se pouze vykrývací dávky depotních (tzn. pomalých) inzulínů, které hypoglykémii nezpůsobí. Pokud se dávají rychlejší inzulíny na jídlo, tak ty mají svůj vrchol účinku za 30 minut po podání a pak mizí. Tzn. pokud si těhotná píchne dávku, nají se, tak z toho žádné hypo není.

lucia2605
11. mar 2016

ahoj mima, aj mne pred 2 tyzdnami zistili tehu cukrovku. ja som mala hodnoty na lacno 5,2...po vypiti napoja 13,24 a po dvoch hodinach 7,54....teraz dodrziavam dietu....chcem sa ta opytat ci dodrziavas prisne tuto dietu, alebo si sem tam das aj napriklad jogurt sladeny?

katuliena82
11. mar 2016

@werumka dakujeme za objasnenie, toto vela ludi vobec nevie 🙂

mima0711
autor
11. mar 2016

Dodrziavam prisne dietu a popri sladenych veciach len slintam...robim.tompredaa pre to male tak uz vydrzim.mesiac a potom zjem vsetky jogurty a kolace ktore najdem v obchode 😀 na zaciatku som porusila a preto mi to par krat vyskocilo....takze uz som poctiva aby som sa vyhla tomu inzulinu....trpim sice lebo som.milovmik.sladkeho a po otehotneeni som jedla vianocku v kuse ale co narobim...vydrzim uz nejak....prilohy nejem vobec a naozaj sa atravujem pravidelne...ranajky,desiata,obed,olovrat,vecera,druha vecera....dufam ze sa mi o vyplati....

werumka
11. mar 2016

@mima0711 A proč se chceš vyhnout inzulínu? Vždyť Ti pomůže, když bude potřeba. Kolik sníš za den sacharidů? Meris ketony v moči?

mima0711
autor
11. mar 2016

@werumka chcem sa vyhnut inzulinunpretoze mam normy v hodnote a pride mi to zbytocne ked z 50tich merani som mala dokopy najviac 6nad 7,8.nemam ziadne.priznaky cukrovky a myslim si ze s nasadenim inzulinu by mi prislo zle kedze teraz mi ani nebyva zle,ani nemam ine priznaky...konzultovala som to uz s dalsimi dvomi diabetologickami dneska a obe povedali ze je aprostot s mojimi hodnotami pichat inzulin...a mozno by som sa tomu ani tak nebranila keby moja pani dr.mala ku mne ludsky a normalny pristup a nie ze mi kazdy tyzden hovori ako nase dieta bude obezne,velke a ak nebude tak po porode bude chore...ale moje hodnoty nezodpovedaju pichaniu inzulinu....za den zjem len ten povoleny limit 250gsacharidov a v moci si nic nemeriam no v moci mi cukor nameraji nikdy nebol a nosim ho vzdy k diabetologicke a na poradnu a tam mi tiez nikdy cukor nebol namerany....

werumka
11. mar 2016

@mima0711 Však ja neříkám, že by sis musela pichat inzulín teď. Ale nekdy právě to, že se zena snaží nutně inzulinu vyhnout, udělá víc škody než užitku. Cukr v moči se objevuje až u hodnot 10 a výš, to se Tě netýká, ale kontrola ketonů je potřebná k tomu, abys věděla, že nehladovis. Pokud splníš těch 250 g sacharidů za den, je to super. Jen jsi psala, že nejíš přílohy, tak mě to trochu zmátlo.

werumka
11. mar 2016

@mima0711 Jinak příznaky cukrovky chodí většinou až ve chvíli, kdy už jsou hodnoty vysoké, třeba kolem 15 a výš. A to už by byla v těhotenství dost nebezpečná situace.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre