Je potrebné dodržiavať diétu pri tehotenskej cukrovke, ak mám hodnoty cukru po jedle v poriadku?

17. dec 2022

Ahojte,
potrebujem sa poradiť. Na záťažovým teste mi vyšly zvýšené hodnoty hladiny cukru dve hodiny po jedle, začala som navštevovať diabetologicku.
Odvtedy si pravidelne meriam cukor hodinu po jedle. Mám nákazanu diétu, ale len v miere, že nemám jesť veľa ryže a zemiakov a kupovaných sladkosti…
Cukor si poctivo po jedle meriam, jedávam aj ryžu, aj zemiaky, aj chleba, občas si dám aj sladkosti (80% čokoládu, pár perníkov, kokosová tyčinka, mandarínky…)
Cukor mám vždy v norme, max 7 hodinu po jedle ( vraj mám mat do 7,8 hodinu po jedle).
Dieťatko samozrejme nechcem ohroziť, ale viete mi povedať, či a môžem stravovať normálne, ak sú tie hodnoty takéto? Alebo je naozaj potrebné zaradit diétu?
Za celé tehotenstvo som zatiaľ pribrala zo 70 na 75kg, som za chvíľu v 30tt.
Na najbližšiu kontrolu idem po Vianociach (neplánujem sa prejedať), tam sa iste spýtam…

amelia89
17. dec 2022

Samozrejme ze musis drzat dietu.
Ja som drzala dietu extremne poctivo (ziadne sem tam sladkosti toto jeuplne no go pre mna ze budem kvoli mojim chutiam ohrozovat dieta) a nemala som za celu dobu ani taz zvysenu hodnotu cukru - udrzala som to na diete,nebol mi treba inzulin.A inak,ty nevies ake mas. hodnoty napr 10-15 min po jedle kedy cukor vystreli najviac,mozes to dieta zatazovat a glukomer po hodine ti uz ukaze len hodnotu v norme. Skus si o tom nacitat viac a neradit sa na MK kde ti budu baby pisat ze “jedli co chceli a bolo to v poho”.
Vysledok nekompenzovanej tehu cukrovku nemusi byt len “velke dieta”
A okrem toho ma sa to tendeciu zhorsovat s pribudajucimi tyzdnami

autor
17. dec 2022

@amelia89 ďakujem za odpoved, práve preto sa pýtam, pretože nechcem ohroziť dieťatko. Ty si mala aj predpísaný jedalnicek? Lebo mne všetci len prízvukujú slovo diéta, ale nedostala som k tomu žiadne bližšie pokyny, iba vynechajme sladké nápoje (nikdy som nepila), obmedzte ryžu, zemiaky, chleba. Ale popravde neviem, ako s tými informáciami naložiť a ako sa naozaj stravovať (jasne, že zeleninu zaradenú mám)

kacernakokse
17. dec 2022

No musíš obmedziť jedla obsahujúce sacharidy. Takže chleba, prilohy, vločky, ovocie a samozrejme sladkosti a sladené nápoje. Nie je to koniec sveta, keď si dáš do googlu low carb recepty tak budeš mať aj chutný vianočný šalát bez zemiakový. Inak proste k obedu nedáš prílohu ale šalát zeleninový. A to aká prísna tá dieťa musí byť, či sa musíš snažiť sacharidy vynechať úplne alebo stačí keď to nejak väčšinovo obmedzis je na tvojej lekárke. A samozrejme ak by sa ti točila hlava a bolo ti zle a mala by si nízky cukor, treba mať u seba cukor na zvýšenie (neviem ako moc trpia tehotné na hypo)

autor
17. dec 2022

@kacernakokse diabetologicka mi povedala, že môžem 230g sacharidov na deň, to dodrziavam. Len sa mi do toho teda zmestí aj ryža k obedu a vecerny chlebík od penamu. Jem vyvážene, ale teda všetko (to som už roky pred tehotenstvom), preto mi to proste nedáva zmysel, že ako mám držať tu diétu 😞 a som z toho nešťastná, lebo po obede alebo večeri sa mi fakt žiada v tehotsve buď čokoládový jogurt alebo kúsok Lindtky a aj keď sa do tých 230g sacharidov zmestim, aj keď mi cukor nenamútia zvýšený, neviem, či sa to počíta za dodržanu diétu alebo nie

amelia89
17. dec 2022

Toto si musis poriadne nastudovat,nie je to len o “vynechani kinderka”
V skratke- zemiaky ryzu mozes samozrejme,ale musis odhadnut mnozstvo aby ti to voslo do tych sacharidov denne. Vzdy k tomu aj zeleninu.
Mozes aj ovocie ale odporuca sa poobede a doplnit aj tukom a bielkovinou- cize idealne napr biely jogurt jablko a orieskove maslo (ciste)
Mala by si dodrziavat pravidlo ze nejes absolutne ziadne potraviny ktore maju viac ako 5/100g cukru (myslim teraz kupovane)
Penam vecerny chleba mozes jasne ved to splna kriteria.

Ak mas instagram odporucam mama s cukrovkou ona ma miliardu receptov a dodrziava toto velmi prisne.

Este ti odfotim tabulku orientacnu co obsahuje kolko cukru cca. A aj trochu priklad co jest

A meries sa presne 1h od prveho susta? To je tiez velmi dolezite aby si sa spravne merala.

autor
17. dec 2022

@amelia89 ja ráno ranajkovavam najčastejšie ten chlebík od penamu, nato lucina/maslo/lunter natierka. K tomu šalátový listy, rajčiny. Alebo chlebík s čokoládový jogurtom. Doobeda si dávam mandarínky alebo jogurt. Na obed mäso, dusená zelenina, dve naberačky ryže alebo jeden väčší zemiak. Poobede mandarínky alebo kúsok tej Lindtky. Na večeru ten chlebík so šunkou a zeleninou a druha večera jogurt 🤷🏼‍♀️. Na obed mávam skoro každý deň zeleninovou polievku. Meriam hodinu od prvého sústa, ale okrem obeda - keď obedujem pól hodinu, kedy potom správne merať cukor?
A ďakujem za tabuľky, popozeram. Ja som si týždeň vážila a zapisovali všetko jedlo do kalorickych tabuliek, zmestila som sa so sacharidmi a tukmi vždy, väčšinou som mala prekročenú vlákninu.

amelia89
17. dec 2022

mas sa najest do cca 15-20min idealne a odmerat hodinu od prveho susta.
Okrem toho cokoladovejo jogurta a lindtky to nie je az take strasne. Len lepsie si dat jogurt,mandarinku,orechy a nielen ciste ovocie.
Raz za cas si mozes dat kusok vysokopercentnej cokolady ktora splna 5/100g

Nemas za co, treba vydrzat, viem je to narocne.

bluemoon24
17. dec 2022

www.tehotenskacukrovka.cz, IG “mama_s_cukrovkou” FB skupina “Tehotenska cukrovka + vhodne recepty” tady najdes recepty, co mas jist, atd. Precti si, co ti napsala @amelia89, ma to nastudovane dobre. Cokoladovy jogurt bys nemela, lindt cokoladu taky ne, ale to asi vis. Jestli ti muzu poradit, tak si kup potraviny, ktere chutnaji sladce - za sebe doporucuju ciste kesu maslo, 100% cokoladu, misto jogurtu mascarpone nebo zakysanou smetanu. Udelej si jedno “sladke jidlo denne, idealne dopoledni svacinka - mascarpone + ovoce + orechy + oriskove maslo - zazenes chut na sladke a zaroven neporusis dietu. Mrkni ten IG mama s cukrovkou je tam asi 600 naprosto vyhovujicich receptu. A i obed si musis merit hodinu od prvniho sousta, i kdyz ho jis dlouho, ideale by ses mela najist za 15 min. Vanoce jsou strasne, loni jsem v tom byla ja, ale vydrz! Zdrave miminko ti za to stoji. Mam to dost nastudovane, tak kdybys cokoliv chtela, klidne mi muzes napsat i zpravu 🙂

kacernakokse
17. dec 2022

Ak sa zmestis do 230 ako ti odporučila doktorka tak je to v poriadku. A daj si napr 90% čokoládu tá obsahuje malé množstvo cukru a úplne v pohode si môžeš dať poobede. 230g je v pohode, toľko nezjem za deň a to nemám ani dietu

autor
17. dec 2022

@kacernakokse veď práve to, že do 230 sa s prehľadom zmestim. 230g mám v podstate na dva dni. Preto sama neviem, čo v mojom prípade ma znamenať tá dieta a nechcem nič podceniť 😞
Idem si popozerať tie recepty, čo písali zienky vyššie…

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre