Ultrazvuk u MUDr. Grochala a následný Trisomy test
Ahojte. V 13 týždni nás čaká utzv u doktora Grochala. Premýšľam, že ak dopadne dobre či napriek tomu absolvujeme aj Trisomy. Ako ste to mali vy? Ďakujem
@damianadam my sme mali vždy len kvalitné sono, genetiku žiadnu, ani Triple testy u obvodného
Myslím si, že najlepšie ti poradí on sám, keď tam budeš 🙂 ale nie každá diagnóza, ktorá sa vyšetruje v rámci trisomy, sa prejavuje morfologickymi zmenami plodu, čo by bolo viditeľné na ultrazvuku. Napr takú cysticku fibrozu neuvidí na sone. A zase naopak, trisomy ti nevyluci nejaké vrodené vývojové chyby tráviaceho traktu, srdiečka, lebo tieto poruchy môžu byť prítomné aj samostatne, nielen v rámci nejakého syndromu.
@bolarazjedna zas testy na cysticku fibrozu sú už za príplatok k bežným a to je už vyššia suma
Chodili sme len k doktorovi Grochalovi,ked nam povedal,ze babo vyzera byt uplne zdrave a pravdepodobnost nizka,tak sme na ziadne testy ine nesli
Je to na tebe, na morfo sone úplne všetko neuvidí, trisomy complete ti vie odhaliť hádam aj 50 diagnóz, napríklad aj taký albinizmus alebo svalové dystrofie, ale ten balík už je cez 500€
@damianadam ahooj ja idem najprv na Trisomy testy i keď je všetko v poriadku a nemáme ani v rodine žiadne vzácne ochorenie , ale mám o to záujem tak či onak a až potom by som chcela ísť ku Grochalovi nakoľko som počula na neho len samé chvály aký je to odborník .
@damianadam ahoj, ja som bola iba u Grochala v 20tt. Dovtedy som mala všetko okej u mojej dr. a u neho bolo tiež všetko "ukážkové". Tak verím tomu, že bude všetko v poriadku. Nedávala som si robiť testy..
Tak boli sme u doktora a pravdepodobnost dawna je 1:6400 a ostatnych trizomii je este nizsia takze my nejdeme na ziadne testy ale opat k doktorovi v 20tt
Tak boli sme u doktora a pravdepodobnost dawna je 1:6400 a ostatnych trizomii je este nizsia takze my nejdeme na ziadne testy ale opat k doktorovi v 20tt
@anonym_bed108 to vám on povedal?
@damianadam ahoj to budes mať vytlačené na papieri,sú tam 3dg down a ešte dve a k tomu je že pomer plus aká pravdepodobnosť ešte aj preklampsie pred 37tt a po 37tt tuším samozrejme najprv som mala sono ukázal popísal boli sme tam dosť dlho lebo babo bolo chrbatikom nechcelo moc spolupracovať ,,,čiže ma čakalo prechádzanie káva koláč až potom sa malinká horko ťažko dal aspoň na bok ,,,a potom pri sestričke mi dal tie papiere ukázal čo je dolezite a že je to vporiadku☺️
@damianadam on to podla merani hodi do systemu a ten to vsetko vyrata
@damianadam ahoj to budes mať vytlačené na papieri,sú tam 3dg down a ešte dve a k tomu je že pomer plus aká pravdepodobnosť ešte aj preklampsie pred 37tt a po 37tt tuším samozrejme najprv som mala sono ukázal popísal boli sme tam dosť dlho lebo babo bolo chrbatikom nechcelo moc spolupracovať ,,,čiže ma čakalo prechádzanie káva koláč až potom sa malinká horko ťažko dal aspoň na bok ,,,a potom pri sestričke mi dal tie papiere ukázal čo je dolezite a že je to vporiadku☺️
@lady511 ďakujem
Ja totiž zajtra idem k mojej gyn a máme sa rozhodnúť či chceme trisomy a stále neviem čo urobiť. 5.11. ideme ku Grochalovi v 14tt
@damianadam dopadlo zle, išla som aj na trisomy - potvrdilo zlé správy, išla som aj na amnio - potvrdilo prechádzajúce zlé správy. Takže v ďalšom tehotenstve aj napriek dobrému sonu, som išla opäť na trisomy. Aj samotný Dr. povedal, že istota v tom vyšetrení nie je úplná.
@lady511 ďakujem
Ja totiž zajtra idem k mojej gyn a máme sa rozhodnúť či chceme trisomy a stále neviem čo urobiť. 5.11. ideme ku Grochalovi v 14tt
@damianadam je to len vaše rozhodnutie,niekto ide aj aj niekto len ku grochalovi
@lady511 ďakujem
@damianadam a u grochala nie len podľa systému áe však aj podľa sono popozerá hlavne na downa,aj iné anomálie vidí čo sa týka tých 3dg,,,nám už v takom nízkom to pozeral srdiečko komory,žalúdok,močový mechúr videl,za mňa veľký odborník preto som kedysi bola u neho s dcérou a teraz znovu aj v 20tt idem k nemu
@damianadam a u grochala nie len podľa systému áe však aj podľa sono popozerá hlavne na downa,aj iné anomálie vidí čo sa týka tých 3dg,,,nám už v takom nízkom to pozeral srdiečko komory,žalúdok,močový mechúr videl,za mňa veľký odborník preto som kedysi bola u neho s dcérou a teraz znovu aj v 20tt idem k nemu
@lady511 a vy ste si teda nedali robiť Trisomy testy?
A aké máš zatiaľ výsledky screeningov? Ako ti vyšli tripple testy? Ak sú ok, tak klasické trisomy už sú ti zbytočné, to už škôr zainvestovať do tých trisomy complete, kde je omnoho viac diagnóz ako len tie tri najčastejšie trisomie. Tak mi povedala genetička.
A aké máš zatiaľ výsledky screeningov? Ako ti vyšli tripple testy? Ak sú ok, tak klasické trisomy už sú ti zbytočné, to už škôr zainvestovať do tých trisomy complete, kde je omnoho viac diagnóz ako len tie tri najčastejšie trisomie. Tak mi povedala genetička.
@anonym_5ff949 už som u Dr a už sme si zaplatili complet. Tripple testy ja nepovažujem za smerodajné je to iba štatistika. Takto aspoň budeme vedieť do čoho ideme
@damianadam nedali lebo poznáme dve baby ktoré mali zle výsledky cele tehotenstvo sa trápili a nakoniec majú zdravé babetka čiže nieje to také 99%
Ja verím grochalovi a stačí mi to čo on vidí a povie
@damianadam nedali lebo poznáme dve baby ktoré mali zle výsledky cele tehotenstvo sa trápili a nakoniec majú zdravé babetka čiže nieje to také 99%
Ja verím grochalovi a stačí mi to čo on vidí a povie
@lady511 hlavne nech sú zdravé 🤞
@anonym_5ff949 ja som mala ukážkové triple a malý mal Edwards syndróm, triple práve naopak nie sú vôbec spoľahlive.
@anonym_5ff949 ja som mala ukážkové triple a malý mal Edwards syndróm, triple práve naopak nie sú vôbec spoľahlive.
@michaela329 ja som práveže nemala ukážkové kvôli veku, bola som potom na NT uzv v 13tt a tam dr povedal, že riziko genetických chýb je veľmi nízke na základe NT a ďalších meraní. Verím, že by mi povedal, keby sa mu čosi nezdalo. Ale zvažujem aj trisomy
@michaela329 a u grochala si nebola?
@michaela329 a u grochala si nebola?
@lady511 veď bola, píšem vyššie.
@michaela329 ja som práveže nemala ukážkové kvôli veku, bola som potom na NT uzv v 13tt a tam dr povedal, že riziko genetických chýb je veľmi nízke na základe NT a ďalších meraní. Verím, že by mi povedal, keby sa mu čosi nezdalo. Ale zvažujem aj trisomy
@anonym_5ff949 ja som aj napriek veku (38) ich mala absolútne v poriadku, môj Dr. nemá také sono ako Grochal, takže ma poslal k nemu a tam už bolo vidno, že nič nie je v poriadku - ešte aj razstep tam bol, takže za mňa sú triple úplne zbytočné. A poznám nejednu ženu, ktorej vyšli zle a mala zbytočné stresy. Za mňa na vývojové vady dmje treba sono, na genetiku NIPT - alebo amnio. A u nás bola NT v norme.

Myslím si, že najlepšie ti poradí on sám, keď tam budeš 🙂 ale nie každá diagnóza, ktorá sa vyšetruje v rámci trisomy, sa prejavuje morfologickymi zmenami plodu, čo by bolo viditeľné na ultrazvuku. Napr takú cysticku fibrozu neuvidí na sone. A zase naopak, trisomy ti nevyluci nejaké vrodené vývojové chyby tráviaceho traktu, srdiečka, lebo tieto poruchy môžu byť prítomné aj samostatne, nielen v rámci nejakého syndromu.