Aký je rozdiel medzi tým, keď vám dajú tabletku do pošvy na vyvolanie a pichnú oxytocín?

26. jan 2021

Ahojte chcela by som sa opýtať aký je rozdiel medzi tým keď vám dajú tabletku do pošvy na vyvolanie a pichnu oxytocin. Ktore je lepšie a ktoré sa dava pre aký dôvod? A jasne aj skúsenosti. Ďakujem

sapetka
26. jan 2021

Mne dali prostaglandinovy cipok(asi to si myslela) podla mna je to menej bolestive ako vyvilat s oxytocinim.

momkah
26. jan 2021

Ja mam skúsenosť len s oxytocinom. Mala som len slabé kontrakcie a otvorená som bola na polovicu,tak povedali,že mi dajú par kvapiek aby sa to urýchlilo. Po pár sekundách,co začalo kvapkat,tak sa kontrakcie stupňovali a do hodiny bol malý vonku.

jabuducanevesta
26. jan 2021

v mojom prípade ani čípok ani oxytocin nepomohli k vyvolaniu,,nakoniec urychlene cisarak robili, aby mi maleho zachranili a to mi dr. sluboval, ze do polhodiny po oxytocine pojde von,,,

sense
26. jan 2021

Dostávala som tabletky, je to menej bolestivé ale pôrod môže trvať dlho ako v mojom prípade...po oxitocine by to malo byt rýchlejšie ale ze vraj aj bolestivejsie... Ale kt sa pre aký dôvod dáva neviem

manushka
26. jan 2021

mne pri prvom pôrode píchali oxytocín, aby sa rozbehol pôrod, no nezabral, zabrala až tabletka, ktoru mi dali dnu, a po hodine začali kontrakcie, a do večera som porodila ...pri treťom pôrode mi pichli oxytocin znova ale to už bol pôrod rozbehnuty, ale mala som slabe bolesti, otvorena na 8 a nabehli mi hned silne bolesti a do polhodiny som porodila...

zonjushe
26. jan 2021

Prostaglandiny sa davaju na dozretie porodnych ciest a oxytocin na vyvolanie/zosilnenie kontrakcii..cize sk su porodne cesty nezrele,oxytocin sa nedava,najskor sa zavedie prostaglandinovy cipok a mnohokrat sa potom porod rozbehne aj bez oxytocinu..

charlottha
26. jan 2021

zbytocne nad tym budes dumat, lekar podla mna vyhodnoti situaciu najlepsie

alikal
26. jan 2021

tiez mam taku info ako
@zonjushe . ak prides ze prenasas napr. ale vobec nic sa nedeje daju cipok, ktory ma nastartovat krcok. to ale moze trvat aj dva dni. kontrakcie pridu same. oxytocin by nemusel pomoct, ale ak uz sa krcok otvara ale velmi pomaly dava sa oxytocin. u mna oxy tiez moc nezabral, porodila som asi az za 4-5 hodin po tom co mi ho dali, bolesti posudit neviem, mala som epiduralku

terka224
26. jan 2021

Mne dali aj aj, cipok nezabral absolutne a oxytocin tak to boli strasne bolesti ale nakoniec aj tak cisarak

autor
26. jan 2021

@charlottha mňa len zaujíma ten rozdiel že prečo podávajú ktoré

pat_ka
26. jan 2021

Mne dali oxytocin ako zatazovy test, začali mi slabé kontrakcie no akonáhle oxytocin dotiekol prestali. Mne zabrala až tabletka. Ráno mi ju dali a večer som porodila.. To som prenášala 11 dni.

zonjushe
26. jan 2021

@terka224 no vacsinou to tak skonci ked nezaberie cipok a aj tak do toho “búšia” s oxytocinom,vznikne patologia a smer akutna sekcia..

sapetka
26. jan 2021

@zonjushe ked je ti potrebne tak sa to musi urobit. A podla mna je fajn ze najprv to skusia normalnym porodom a ked to nejde tak bohuzial musi byt cisarsky

terka224
26. jan 2021

@zonjushe no mne 2 dni odtekala voda a nic, stale zatvorena

majamat
26. jan 2021

mne davali len cipok a to 4dni. az potom zabral, ale kontrakcie som mala teda riadne bolestive. porod sa rozbehol velmi rychlo, zo slabych kontrakcii trvajucich 4hod to skocilo do extremne silnych. dcera sa nestihla dobre ulozit, narodila sa s rukou pri hlave. mala som potrhany krcok, kompletnu ruprtusu hradze - zasival primar chirurgie a to v celkvej anesteze. a akoby to nestacilo, este som nenapadne krvacala do maternice, po iekolkych hodinach mi poklesol tlak, mala som bolesti a teda patrali, cosa deje. v maternici som mala 1l krvi.

pohodacka03
26. jan 2021

Neviem aky je rozdiel medzi tabletkou a oxytocinom, ale kedze sa mala nenarodila v termine a mala som vysoky tlak + tehu cukrovku zacali s vyvolavanim. Prva tabletka sposobila par kontrakcii a nic. Druha tabletka po 2 dnoch to iste. Potom som dostala oxytocin a to prisli neskutocne bolesti do 30 minut. Absolutne som sa aj tak neotvarala, po 5tich hodinach bolesti mi ho museli vysadit

adriannasvk
26. jan 2021

Ja mam skusenosti aj aj. Ked mi dali infuzku tak nic som necitila...cipky mi davali 3 dni a potom sa to konecne rozbehlo...pri druhom mi stacila infuzka a maly bol za 3 hodiny na svete😅 nemam pocit,ze by bol niektory porod menej bolestivy

dlucy
26. jan 2021

Oxitocin ide do krvneho obehu babetka. Tabletka do posvy posobi iba tam. Mala som ju pri oboch tehu a v pohode. Kontrakcie boli hned silne.

zonjushe
26. jan 2021

@sapetka
@terka224 ano,ked uz musi ist babo von tak treba skusit oxy,i ked vo vela pripadov to skonci sc,ak su teda porodne cesty nezrele..niekedy sa vsak nevycerpu vsetky moznosti,moze sa este cakat avsak niekto netrpezlivy supne oxytocin a do hodiny je zena na stole..

kikulienkadd
26. jan 2021

Ahoj,1.pôrod mi začal odtecenim vody,preto mi nemohli dať cipok,kontrakcie som nemala žiadne. Vyvolavacka do infuzky nezabrala,neotvárala som sa vôbec. Po 34h bol cisársky rez. Mám zdravého syna,takže všetko dobre dopadlo.

luciakovacova0603
26. jan 2021

Ja som rodila s oxytocinom,na viackrat mi ho kvapkali,maly sa aj tak neposuval,nakoniec akut.sekcia...kym som ho nemala,bolesti boli znesitelne,ale potom to bolo zatial asi najhorsie co som v zivote zazila(zatial)..

katka281
26. jan 2021

Mne dali tabletku lebo som sa velmi pomaly otvarala, kontrakcie som mala silne, ale voda odtecena uz pred 34hodinami a ja len na 2cm... Oxytocin mi podali uz pri tlaceni, lebo sa mi zacali velmi predlzovat prestavky medzi kontrakciami.

jana_eyre_2
26. jan 2021

Mne dávali oxytocín pri prvom, pretože mi samovoľne praskla voda a kontrakcie prichádzali veľmi pomaly, takže aby sa to konečne rozbehlo, tak vtedy to pomohlo..
Pri druhej som prenášala a vôbec sa nechystala ísť sama, takže mi dali tabletku, ktora mi pôrod rozbehla..
Pri tretom som mala preeklampsiu a čakala som do začiatku 38t, kde mi tiež dali tabletku a rozbehlo sa.. čiže z toho usudzujem že oxytocín je lepší na rozbeh kontrakcií keď už pôrod je mierne rozbehnutý, a tabletka má rozbehnut pôrod ak to telo nerobí samo..

kiki68
27. jan 2021

Tu v Rakusku maju nieco, co volaju gumicka alebo snurka. Je to inak motuz zavedeny do krcka napusteny prostaglandinom. Ked sa zena zacne otvarat, tak to vypadne. Mne o vecer o osmej dali, 24:00 slabe menstruacne bolesti, o 4:30 na druhu kontrakciu rupla voda, o 8:00 na sale a 12:44 som porodila. Bez utlmovakov, jedna nospa infuzkou skrz tie krce strasne ( za hod a pol otvorena na 10) a potom uz len drepovat, aby presiel panvou dobre. Tlacenie 40 minut, isiel rukou napred, bez nastrihu, par stichov, tou rukou ma malinko drapol. Oxytocin dat nemohli, som nan alergicka

didus12
2. feb 2021

Aky je v tom rozdiel ? Mne 3 dni zavadzali cipok aby mi zmakol krcok maternice lebo nie a nie ist na svet. Konecne na 3 den som sa zacala otvarat na 4 prsty ..poslali ma na porodne ...museli prepichnut plodovu vodu a ked som sa nadalej neotvarala podla predstav,tak mi pichli oxytocin...a som myslela ze si vlasy vytrham,3nasobia sa ti kontrakcie tym ze su umelo vyvolane.Ale uz na to len spominam v dobrom 😄 mala sa narodila v 42 tyzdni s vahou 4750g a 54 cm isla prirodzenou cestou.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre