Bábo sa ešte nenarodilo a už mi všetci radia, čo robiť
termin porodu sa blizi a este maly nie je na svete a uz pocuvam od mamy ale hlavne od svokry s ktorou kvazi byvane coa ako ona robila. este nic a uz ma s tym sere 🙂 nech nechodim okolo horucej kase. ako napr. to ze ich ucili kupat dieta kazdy den ze je to ritual a naolejovat ho a nevlacit ho po rukach lebo si zvykne a bude rozmaznany... a ze ako si ho naucim tak budem mat. to ja viem ale darmo poviem ze babo do 6mes si nic vypicitavo nevynucuje tak ma iny nazor. bojim sa ze sa mi bude velmi montovat do maleho. a ja sa nechcem hadat ale bojim sa ze ju poslem riadne do zadku aj s jej metodami. kde ste napr. vy kupali svoje babatka ked boli male? podla mna dat vanicku do vane je blbost sak to budem jaka pozohynana, ale oni to tak robievali tak sa ocakava ze aj ja budem. dalej chcem velmi kojit je to pre mna dolezite a ani moja mama ani svokra nekojili a odvrknu mi sposobom ze ked tak bude na umelom mlieku ci sanam nieco stalo. mna takyto pristup vytaca, sak ked sa nieco robilo 30r rovnako a sme to prezili tak to zvladne aj nase dieta.... a rady "neber ho do postele" a nekrm ho zakazdym ked v noci zaplace... co budem robit? co mam robit?
@memek riad sa sama sebou.... TY vies co je pre tvoje dieta najlepsie!!!! Rodinnym prislusnikom povedz, ze dakujes za rady, ale, ze mali moznost vychovavat svoje deti, ze teraz je cas na tebe, tak nech ta nechaju realizovat sa...drzim palce,lebo viem, ze to nebude jednoduche ich o tom presvedcit, ale zatrhni to v zarodku
@memek pozri, dobre mienena rada nikdy nie je zla. ak ma hlavu a patu a nejaky ten efekt pre babo, preco nie? ale ak vyslovene s niecim nesuhlasis, treba dat najavo. malinkeho ber na ruky kolko Ty chces, nie svokra, alebo mama. Pre to male stvorenie si TY najdolezitejsi clovek v celom vesmire. Spi s nim kolko sa Ti raci, aj tak si najdete svoj rytmus. Vy dvaja zistite, co ano a co zas nie. Ty si matka a malinky ma dve babky. Urcite Ti nechcu zle, ale ako prvorodicke si myslia, ze musia radit. Vzdy sa pousmej, zvaz, co pouzijes a konecne rozhodnutie si aj tak urobis sama. Drzim palceky, aby si to zvladla s chladnou hlavou.
@memek U nas bola mama 2 pracovne tyzdne. Vtedy sa este drzala, teraz vymysla, ze co mam robit... Ze s malym nemam zaspavat (od pobytu v nemocnici je taky naviazany a nezaspi sam zvycajne), ze mu mam davat v noci cajik ( neznsa caj, skusali sme rozne druhy, to uz radsej vodu) a ine "mudrosti"... Nevravim, ze nema niekedy pravdu, ale dobre, ze by mu nedala prazenicu s klobasou, ze nech si zvyka. Tak bud ignoracia alebo zavrcim, ze NIE, niekedy treba aj 3x. 😀
aj ja ti prajem pevné nervy, toto presne zažívam aj ja. Malý ešte nie je na svete, ale už som počula milión osvedčených rád. A hlavne, nemám počúvať dajaké laktačné poradkyne, lebo to je zbytočné a sunar mi pomôže. A že čistá voda škodí dieťaťu. A načo do vaničky kupujem podložku. A vyhadzujem peniaze na pampersky. A načo mi teplomer do vody, len lakeť ponoríš a bude. A že zaručene potrebujem matku prvý mesiac, lebo nie som schopná sa o dieťa postarať. Tak do riti, ja sa nebudem schopná postarať o vlastné dieťa? Nech mi vyskočia na hrb všetci! Nikto tu nepáchne, kým to ja nedovolím. Manžel si vezme dovolenku a zvládneme to. Našťastie mám rodinu cca 60 km od nás, že nehrozia nejaké prepadovky. A že som nevďačná, lebo nepočúvam vlastnú matku a blablabla. Daj kontrolnú otázku, na ktorú mi nevie odpovedať ani mama ani svokra: Ako sa skladá plienka na balenie na široko? A zaručene zavrú klapačky 😀 😀 😀
@memek Riad sa sama sebou a svojimi pocitmi. Aj mne radili - mama aj svokra. Ja som typ, ze jednym uchom dnu a druhym von. Skus sa to aj ty naucit, pomaha to. Ak sa budu velmi miesat, tak im vysvetli, ze je to tvoje dieta a nie ich. Aj mne sa montovali do dojcenia. Ani jedna nedojcila a ja som dojcila takmer 2 roky. Nevedeli pochopit, ze do pol roka bol maly len na mojom mliecku. Drzim palce a pevne nervy.
Prosím Vás ja by som sa chcel spýtať a nikde sa nemôžem k tomu dopátrať ak by ste vedeli poradiť mám neplnoletú priateľku a chceli by sme sa vziať ale jej rodičia nesúhlasia je to možné alebo nie.
Každá odpoveď by mi veľmi pomohla ďakujem
@memek kúpali sme na posteli v spálni vo vaničke 3x doždňa, predtým sme naolejovali to je pravda to je dobrý rituál-nemusíš natierať telovým mliekom (100%panenský olej z lekárne) moja mama nikdy nekojila a to má 3 deti a podporovala ma, svokra pozerala jak puk keď bol do 14 mes na prsníku a mala uštipačné poznámky, ale to ku všetkému :D
V prvom rade ti prajem velmi pevne nervy.v druhom rade narovinu povedz,ze ked budes potrebovat pomoct,tak sa ich spytas.urcite si nenechaj montovat hocikoho do vychovy.mama,svokra,teta,sestra-to je jedno.matka tohoto dietata si ty,priroda ta obdarila instinktom,ktory ti odporucam pocuvat.ak zacne niekto mudrovat,tak ho popros,nech prestane.alebo odid z miestnosti.mna totalne rozculovala moja mama,ked som prisla o mliecko.velmi som chcela dojcit."prosim ta,no boze,ved ja som ta kojila ledva 2 mesiace,tak co chces?to mame v rodine,to mas po mne." Jaka nas*ata som bola,ked mi toto povedala.nenechala ma ani dohovorit.viem,ze to nemyslela v zlom,chcela ma uchlacholit.ale ty kokos,ja som chcela podporu a aspon trochu nadeje v jej slovach.......taka ta prvotna rezignacia z jej slov ma velmi bolela (Mimochodom,stacilo zavolat laktacnej poradkyni,upratat "skodnu" svokru zo svojho zivota a veselo dojcim dalej 😀 ).samozrejme mame niekedy dost rozdielne nazory na vychovu,neznasam vetu "vychovala som 3 deti,tak bud ticho". Nezazlievam jej vychovu,myslim si,ze nas mama veeeelmi dobre vychovala,ale tak nevidim nic zle na tom,ze chcem veci robit podla seba a nie tak,ako sa robili pred 33 rokmi.co ma vrcholne vytacalo,tak jedna teta.nieco pomohlo niekomu,tak to zarucene pomoze aj mne.takto to robila ona,tak mi odporuca robit to tiez.......no poviem ti-nervy v prdeli.ako bonus boli rady od ludi,co "vychovali" deti svojich surodencov,brantrancov,sestranice,kamoskyne dieta.....som si podla nich mala pripadat ako nejaka krava,co vobec ani netusi,co to male uplakane s dvomi rukami a nohami vlastne je.
@memek inak, ja nechapem, co ma ta starsia generacia proti dojceniu..niektore starsie clenky mojej rodiny tiez nedokazu pochopit preco som vlastne dojcila a to ze dojcim doteraz sa uz vymyka ich logickemu zmyslaniu :D..ja chapem, ze za ich ery sa dala flasa s UM a bolo, ale tak doba trosku pokrocila a informovanost o vyhodach dojcenia je dostupna z kazdej strany..mna toto tiez vytaca vrrrrr
@zonjushe mna vzdy fascinovala otazka ci mam dost mliecka ... padla na kazdej rodinnej oslave ... teraz po dvoch rokoch sa uz len pytaju ci ESTE STALE kojim 😀 ale myslim ze si uz pomaly zvykaju ze som trosku mimo ich normy ...
@kvetinka211 haha, presne tie iste otazky padaju aj u nas na rodinnych oslavach..a tie vyrazy tvare, ked poviem, ze este stale dojcim..pripadam si potom ako z inej galaxie :D
napisem ti len tolko, ze mas uzasne plany, co sa tvojho buduceho babatka tyka (dojcenie, nosenie, spolocne spanie atd.), tak si ich nedaj pokazit nejakymi "mudrymi" radami. je to tvoje dietatko a ty mas rozhodovat o tom, co a ako s nim budes robit. nazor, ze aj oni tak robili a nasa generacia zije, neznamena, ze to robili spravne. oni si to neuvedomia a ani ich nepresvedcis o opaku, nech by si sa aj pretrhla. pochopia, jedine ak budu vidiet na vlastne oci, ze to funguje a ze svojimi metodami vychovas stastne, zdrave a sebavedome dietatko. preto ti radim, nauc sa ventilovat a tie ich rady pocuvat, ako sa vravi, jednym uchom dnu a druhym von. sice hormony po porode s teba pravdepodobne spravia este citlivejsieho cloveka, bude to tazke, ale snad aspon vo svojom manzelovi najdes oporu.
p.s. k tomu kupaniu - ja som maleho kupala kazdy druhy az treti den a az po asi troch mesiacoch sme zacali kazdy den. robili sme to potom ale hlavne kvoli prdikom, malemu pomahala tepla vodicka v kybliku. urcite nekupaj vo vanicke polozenej vo vani, uplne si tym znicis krize. bud daj vanicku na vyvysene miesto - napr. prebalovaci pult, alebo na zem a klakni si k babatku. odporucam aj kupaci kyblik, je to super vec a babatkam sa to velmi paci. hlavne ale nepouzivaj ziadne agresivne mydielka, samponiky a podobne zbytocnosti. take male dietatko uplne staci kupat v cistej vode. a rozhodne neolejovat, ako to robili nasi rodicia! ak by malo babo supinky, tak pridaj par kvapiek kupacieho oleja do vodicky (odporucam delfinek od ceskej firmy eone - je cisto prirodny a velmi setrny) alebo jemne natri po kupani cistym mandlovym olejom (nie je taky mastny, rychlo sa vstrebe a je vhodny aj pre babatka).
ahoj, no nezavidim Ti 🙂 ale neadaj sa! Aj mne, ked sa nam maly narodil kadekto radil a hoci to robili s dobrym umyslom, tak ma to vedelo vytocit. A aj ked som som si povedala, ze si z toho nebudem nic robit, obcas mi zostal "chrobak v hlave" a pochybovala som o sebe. Ale chcem Ti povedat, ze si ajtak urob vzdy podla svojho srdca, alebo vnutorneho hlasu... ja som nosila maleho po rukach ak mal take obdobie a vzdy to samo preslo a vobec nie je rozmaznany, spal s nami do 10 mesiaca a potom som ho za 2 noci naucila spat v postielke...(hoci som pocuvala, ze uz s nami bude spat do 3 rokov, ked sme ho tak naucili 😒) takze nech ta strasia tym co bude, nemusi to tak byt, kazde dieta je ine... taktiez kojenie, aj ja mam pocit, ze generacia nasich mam berie kojenie uplne inak ako my - uz mam na to vetu, ze kojenie je intimna zalezitost mamy s dietatom tak nech sa nam do toho nikto nestara! Moj maly bude mat rok a ked poviem, ze ho kojim a mienim v tom pokracovat, tak tiez obcas na mna pozeraju ako keby som mala 3 hlavy... ale uz na tuto temu ani nediskutujem... hotovo, basta. A inak aj moji svagrovci byvali so svokrou a svagrina bola "na prasky" tak to nenechaj zast daleko a vydiskutujte si veci radsej hned na zaciatku, lebo sa to bude nabalovat. Nakreslite je ciaru, ze po tadeto ano a dalej ani nahodou 😉 lebo moja skusenost je taka, ze to nedopadlo dobre... A urcite si kup ako chces a ako to bude vyhovat tebe aj babatku, lebo planovat mozes a nakoniec to moze byt uplne inak... aj ja som mala plany a nokoniec az 2 vanicky - prvu ergonomicky tvarovanu, v tej sme kupali 2x lebo nam to nevyhovovalo, tak sme kupili klasicku a kupali tak 2 mesiace, ale potom maly tak striekal vodu od radosti von, ze sme mali mokry cely prebalovaci pult + pol izby tak od 3 mesiaca kupeme vo velkej vani a malemu sa tam naramne paci... cloviek mieni - dieta meni... :D ale drzim palce!
dievcata dakujem Vam vsetkym za rady. Ano mam sice 30r (ako to niektora podotkla 😉 ),ale mame s manzelom plany ohladom byvania takze sa nemozem len tak zbalit a odstahovat prec. mala by som kde ist napr.k rodicom ktory mi aj byt chceli nechat ale ja to nechcem lebo by nas s muzom proste oddelilo koli jeho praci. takze nejak to snad zvladnem aj so svokrou za zadkom. neviem ako presne myslela to ze ci ma somnou ostat doma ona alebo on, prakticky ani neviem na co. od nej ocakavam ze sa postara o pracku a chladnicku aby bolo co jest ked budeme hladni to je asi tak cele. nic ine od nej vlastne nepotrebujem ani rady co mam robit s malym ako ho utisit ani ho za mna nenakoji, prebalit ho tiez zvladnem takze neviem co presne tym myslela.
a vzdy si hovorim,ze ked to zvladli ine zvladnem to aj ja!
a ked nieco nebudem vediet napisem na MK a vy mi urcite nieco osvedcene poradite 😉
napr. teraz mi napadlo, mozno sa niekto na mne zasmeje, ale neviem tak sa pytam 😵 treba chlapcom nejak specialne davat pipik do plienky? napr hore alebo nabok alebo tak? asi mi to povedia v nemocnici , ale teraz mi to napadlo tak sa pytam
a ešte musím doplniť dnešnú pikošku od svokry: nebozkávaj si dieťa, lebo dostane herpes a umrie. No chcem vidieť matku, čo si nepobozká dieťa... 😀
@memek Dobré nervy vprajem. Často to bohužiaľ myslia dobre. 😀 😀 😀 Riaď sa zdravým rozumom a všetci časom pochopia, že to zvládneš. A ver, že zvládneš.
P.S. Na otázku, či mám dosť mliečka, odpovedám : "A oľko chcete nadojiť? Dva, tri litre?" Všetci sa zasmej´a dajú pokoj. A v podobnom duchu odpovedám na všetky "dobremyslené" otázky ktoré kladú až dodnes.
@memek doteraz som bola na tvojej strane ale posledný príspevok ma pekne zarazil. Ty očakávaš od svokry že sa postará o pračku a chladničku???? 😕 😕 😕 no čumim jak puk. A keby si sa o to postarala ty sama? Akože vadí ti, že sa stará do "výchovy" no nevadí ti aby ti obsluhovala žalúdok a upratovala ... sila.
Predstav si, že matky-manželky zvládnu popri dieťati ale aj pri 2-3 deťoch tu ladničku naplniť aj uvariť a dokonca aj oprať a ožehliť a ešte sa venovať aj deťom a manželovi.
A ohladne balenia chlapcov - spýtaj sa manžela ako si "ho" ukladá v trenkách 🤐 🤐 🤐
@memek kašli na nich a nepočuvaj. Kojiť budeš uvidiš, oni nekojili, lebo cela spoločnosť bola vtedy padnuta na hlavu, ty budeš lebo chceš a nenechaj sa tými rečami vytočiť. Kupať môžeš ako ti bude vyhovovať. JA som maleho vo vaničke na stole kupala, a malu teraz vo velkej vani, ked napušťam synčekovi vodu, tak tam pred tym na chvilu šupnem malu, vyčlapkam jej ritku a zareziky a potom v tej vani kupem maleho, a nemusim sa ondiť s malou vaničkou a ešte aj vodu ušetrim 😀 😀 A nekupem malu ani každy den ani každy druhy. Tak ako maleho 2x do tyždna. Pomedzi to jej len ritku a šušurku pod tečucou vodou oplachnem ked sa pokakoší.
Takže ty si mama, ostatné reči jednym uchom dnu druhym von. Ja napríklad dojčim ešte aj staršieho synčeka a teda tiež su občas reči, že je už velky. Ja sa len pousmejem a riešim aj tak všetko len podla seba, vôbec sa nezaoberam rečami ostatných. URob tak ako bude vyhovovať tebe a hlavne tvojmu babatku. Ja dcerku nosim nonstop v šatke, v kočiku ešte ani neležala, a tiež občas niekto zatrusi, že si ju tak anučim... A nech, ved nebudem ju nosiť do 18 v šatke. To je par ročkov čo si môžme naše detičky užiť plnymi duškami ich pritomnosť, vônu ich krasnych teličiek a šmatranie ich ručiek po tvari a prečo by som sa mala o to ochudobnovať? kvôli mama a svokram a babkam a tetam určite nie 🙂
@memek tak ako ti všetky prajú aj ja sa pridám a pevné nervy prajem a riaď sa sama sebou a svojím inštinktom. Viem presne ako sa cítiš - aj ja som bývala so svokrou niečo cez 2 roky a ešte s 2 slobodnými švagrinkami a 2 slobodnými švagrami... a všetci boli múdri... s malým sme s nimi žili 6,5 mesiaca. A tiež som si toho vypočula, ale ona mala inú taktiku: "a to robíš takto? ja som to robila inak...." Raz, keď mal malý cca 2 týždne, tak plakal a so mnou v miestnosti bola švagriná, svokra prišla a zabila ma otázkou v lufte: "prečo ho nemá švagriná, keď malý plače?" Tak som jej odpovedala protiotázkou a kto je jeho mama.... bábätko sa najlepšie upokojí v matkinom náručí a hlavne takéto maličké.... ale aj moja mama je takáto... ale vidieť sa na hodinu raz za týždeň a žiť pod jednou strechou.... najhoršie to u nás bolo, keď sa mali zavádzať príkrmy.... ja som plne kojila 6,5 mesiaca (teda celý čas, čo sme bývali pod jednou strechou, lebo viem, že by sa mi do toho priveľmi montovala a vytáčalo by ma to každý deň) a všetci sa čudovali, že stále len kojím a malý ešte nič iné nepapá a my sme už dávali toto a toto.... pravdu povediac, vôbec toho neľutujem - malý je ako miešačka... čo sa dá do úst to zošrotuje a popri tom ešte stále kojím (malý má 10 mesiacov)..... svokra ma má síce za dojnú kravu... ale je mi to jedno. Myslím, že je to to najlepšie, čo mu môžem dať... Ešte k tvojím otázkam - tak ja som kúpala na komode v našej izbe, ale malému sa vo vaničke nepáčilo, tak som to zmenila na vedierko a to už som mávala na zemi (ale stále v našej izbe). Mala som náročnejší pôrod a manžel zostal so mnou 2 dni po tom, čo sme prišli z pôrodnice, ale keď som videla, že zvládam, tak som ho poslala do práce. Takže pevné nervy, pri odchode z pôrodnice si nezabudni vyzdvihnúť brnenie a užívajte si s manželom vášho drobčeka.
@memek milé.... pobavila si ma otázkou 🙂 nie netreba, žiadne špeciálne balenie do plienky, skôr si dávaj pozor, keď ju budeš dávať dole... môj malý ma toľko krát ocikal....
@sashabb vysvetlim ;) ked uz tu musi chodit a byt tak toto je taka jedina ec ktoru by som z jej strany privitala. osobne si myslim ze by som zvladla aj to ale samozrejme ze si mysli ze navari lepsie atd. a ked dava prat veci dava to tak a tak. proste ked uz sa pride zamixovat do nasho zivota tak nech sa postara o varenie a pranie a nech mi nesliedi za zadkom co ako robim s dietatom. alebo nech nechodi vobec. okrem toho musim vysvetlit ze byvame v rodicovskom dome kde je este s nami mm najmladsi brat 22r chalan a uz ked nakupim alebo navarim tak aj pre neho samozrejme. no a ten zasran mi v zivote nepomohol s taskami ked ma videl dojst z obchodu vyliezol zo svojej izby az vtedy ked uz som vybalila nakup do chladnicky na ktoru hned zautocil a polovicu nakupenych veci doslova sezral 🙂
@aadulik2110 uff tak som myslela ze som to "vyhrala" so svokrou a svagrom pod jednou strechou ale vidim ze ty si mala bonus ;) presne to cakam ze mi bude do vsetkeho kvakat mne uz teraz ide s tolkymi nazormi na nervy a ja prcha povaha sa vdaka tomu ucim krasne sebaovladanie.
inak ta otazka s ukladanim pindura v plienke mi napadla aj preto ze ked svokra zistila ze to bude chlapcek nestastne komentovala ze zie ich nestastne predkozky a napravanie pindura v plienke. podotykam ze si zelala vnucku lebo ona mala troch synov a ze syn nie je dieta lebo neostava pri matke a nedrzi s nou.,,, pre mna nepochopitelny nazor. a tie jej upozornenia neber si ho do postele, nekrm ho v noci ked tak iba caj mu daj, nechaj jo vyplakat on prestane po chvili. no takze idem si pripravovat niekolko vrstiev toho brnenia 🙂
@flower72 svokra čitala TOPKY🙂)
@memek no ja navrhujem zobrat si k srdcu to, s cim si aj ty stotoznena a zvysok ignorovat 🙂 a mas vystarane.... je to tvoje dieta, ty budes rodic... Je fajn, ze je okolo teba kopec ochotnych ludi, ale ked budes chciet radu, tak si o nu povies aj sama... A tak nejak by som to aj ja prezentovala 🙂 drziim palce a pevne nervy...

@memek PEVNE NERVY PREDOVSETKYM 🙂 nedeprimuj sa tym dopredu, teraz potrebujes kvoli babatku mysliet pozitivne. ako tu uz odznelo, usmev je odzbrojujuci prostriedok a tiez poznamka ze mas vlastny zdravy usudok, materinsky pud a pocuvas rady pediatra, citas knizky atd....nemusi byt vsetko tak ako pred 30timy rokmi...daj na seba, je to tvoje dieta. nedaj sa znechutit, odradit, zneistit. drzim palce