icon

Bábo sa ešte nenarodilo a už mi všetci radia, čo robiť

memek
1. apr 2013

termin porodu sa blizi a este maly nie je na svete a uz pocuvam od mamy ale hlavne od svokry s ktorou kvazi byvane coa ako ona robila. este nic a uz ma s tym sere 🙂 nech nechodim okolo horucej kase. ako napr. to ze ich ucili kupat dieta kazdy den ze je to ritual a naolejovat ho a nevlacit ho po rukach lebo si zvykne a bude rozmaznany... a ze ako si ho naucim tak budem mat. to ja viem ale darmo poviem ze babo do 6mes si nic vypicitavo nevynucuje tak ma iny nazor. bojim sa ze sa mi bude velmi montovat do maleho. a ja sa nechcem hadat ale bojim sa ze ju poslem riadne do zadku aj s jej metodami. kde ste napr. vy kupali svoje babatka ked boli male? podla mna dat vanicku do vane je blbost sak to budem jaka pozohynana, ale oni to tak robievali tak sa ocakava ze aj ja budem. dalej chcem velmi kojit je to pre mna dolezite a ani moja mama ani svokra nekojili a odvrknu mi sposobom ze ked tak bude na umelom mlieku ci sanam nieco stalo. mna takyto pristup vytaca, sak ked sa nieco robilo 30r rovnako a sme to prezili tak to zvladne aj nase dieta.... a rady "neber ho do postele" a nekrm ho zakazdym ked v noci zaplace... co budem robit? co mam robit?

Strana
z4
saska.t
1. apr 2013

@memek uprimne? poslat ich do prdele,riadit sa svojim materinskym instinktom a vysvetlit im,ze je to tvoje dieta a vsetko sa spolu naucite a ked budes potrebovat radu,sama sa ich opytas a nepotrebujes zarucene rady co boli pred 30-mi rokmi,neboj vsetko pride samo,len si treba verit 😉

vienesa
1. apr 2013

@memek ahooooj, no svokri su take... a tvoja chce byt asi az velmi aktivna... Ale mozno by nebolo zle hned na zaciatku jej aktivitu trosku z minimalizovat...Mozno by mohol pomoct manzel 😉 hlavu hore netrap sa s tym... Ved svokre povies, ze jej dakujes za rady ,ze urcite nejake aj vyskusas, ale ze sa najlepsie aj tak sama naucis na svojich chybach a prisposobis babatku vsetko ako ty uznas v tej chvili za najlepsie..Urcite nieje dobre, jej za vsetko davat za pravdu, Ju to prejde ak jej slusne povies ze tak je to dobre, ako to robis a v pripade potreby zmenis...Nestresuj sa kvoli tomu... 😉 ona sa stiahne ak jej das najavo ze si zrobis ako ty budes chciet...a mozno ti obcas poradi aj dobre 😉

digysa
1. apr 2013

@memek 😎 Oni sa uz urcite nemozu dockat tvojho potomka.... to je jasne.... tesia sa s tebou, ale takym sposobom, ze ti to lezie na nervy... Co uz, jednym uchom dnu, druhym von.
Definitivne im vsak musis naznacit hned prvy den, ze sa bude robit tak, ako TY chces...

K tej vanicke...mala som ju na jedalenskom stole....nie vo vani.
Kojenie- kto ti v tom zabrani? Nikto...

Neboj sa, zvladnes to. Akurat je fakt najlepsie, ked clovek byva sam, ma sukromie, klud a moze si veci robit po svojom.... Musis byt jednoducho asertivna. A vobec sa nemusis hadat...ak ti zacnu hovorit : "No, toto som ja robila, takto a toto som davala sem...."....Tvoja odpoved: " Ale co, to je zaujimave"......otoc sa bez slova a urob si po svojom.

xlucia
1. apr 2013

@memek v prvom rade PROSIM nechaj na dieta, ono vie kedy sa ma narodit... celkom istotne. 😉
ku zvysku len tolko, hlavne pri prvom dietati mudruju obe babky odusu ale ja osobne som si maximalne vypocula, ale inak robila po svojom. obom som povedala ze casy sa zmenili, socializmus skoncil, aj studeny odchov... a materska a rodicovskou su teraz tri roky, nemam co nahanat...
cize kojila som kolko som uznala za vhodne, prikrmy boli AZ do pol roka, deti hladom neumreali, starsi vyzadoval spanie so mnou, mladsi to zas odmietal... cize respektovala som potreby deti a nie babiek.
deti som pestovala, nosila uspavala bozkavala.... a som tomu rada.
k tomu kupaniu, no mne sa dobre kupalo, ak som mala malu vanicku vo velkej, a ziadnu izbu som specialne nevyhrievala... prala som v lovele a ziadnu avivaz som nemala, teraz davam ocot, a deti som nekremovala....
kludne sa pytaj

kvetinka211
1. apr 2013

@memek to teda nezavidim ... asi vsetci sa radi montuju, ale horsie je ked musis s nimi byvat. Bolo by dobre, keby ste sa s partnerom vopred dohodli na nazoroch a drzali spolu, pripadne obaja povedali svokre slusne nech sa nemiesa 🙂 Okolo kojenia to bude boj, da sa ich ignorovat ale aj tak to cloveka zneisti a hlavne po porode kedy je zena plna hormonov a zmätena z novej situacie. Dalsia vec je, ze zeny ktore nekojili maju nejaky zvlastny druh traumy v sebe, ktoru vacsinou nie su schopne reflektovat a potom sa vselijako prejavi ... ci uz na divnych radach, divnych reciach alebo tu na modrom konikovi to casto vidiet ako utocia na ine zeny v temach o kojeni. Takze nie ako si babatko naucis, tak budes mat, ale ako si svokru a mamu naucis, tak budes mat 😀

No a este: dieta naozaj neumrie od smädu ked mu nedas cajik ani vodicku a jest mozes pri kojeni postupne uplne vsetko, netreba ziadne obmedzenia (to keby ta svokra chcela preventivne drzat o suchom chlebe 🙂 )

zuzana2000
1. apr 2013

no presne ako povedala svokra...ako si ho naučíš, tak ho budeš mať.....takže to znamená, nech do výchovy tvojho dieťaťa nikto nekecá....bude len tvoje a manželové....ak sa budete chcieť nosiť, tak sa budete nosiť.....je X maminiek, ktoré pri sebe nemali maminu a ani svokru a dieťatko krásne vychovali, tak ako cítili....a môžeš im povedať, že my sme nášho Adamka pestovali v kuse, pretože mal reflux a aj sme si ho chceli túliť....a teraz sa pestovať nechce....ale pusinkovať áno.....
My sme kúpali v kuchyni....aby som ho nemusela prenášať z miestnosti do miestnosti.....ale neskôr v kúpelni sme dali do vane vaničku, nakoľko už moc špliechal a všade bola potopa. 🙂
Kojenie je určite úžasné a to najlepšie pre dieťatko......zažila som to len pár krát a len v úplnom začiatku, nakoľko sa mi viac mlieko nespustilo, tak drobec bol od dvoch týždňov na umelom mlieku....ale materské je materské, to nikto nemôže poprieť. No a zo spánkom je to u nás tak..že Adamko spáva s nami, máme veľkú postel robenú na mieru a vôbec nám to nevadí....aj sme mu dali svoju postel....ale ja som si ho zobrala späť do postele...my sa tak radi cmučkujeme pre spinkaním....a keďže je to moje posledné dieťatko, tak si ho mienim vychutnať.
Nemusíš byť ani drzá, ani arogantná....ale treba im hneď na začiatku vysvetliť, že si od nich dáš poradiť, ale urobíš tak, ako budeš cítiť......

memek
autor
1. apr 2013

dakujem za vsetky rady a nazory, strasne dobre sa to cita je zo take povzbudzujuce. mam hned lepsi pocit ze to zvladnem. svokra mala 3synov ja mam este sestru tak obe maju skusenosti s vychobou deti ktoru im neberiem. stve ma jedine to ze sa brania novym veciam a ked sa im snazim nieco vysvetlit mam pocit ze ma ani jedna nepocuva resp. aj tak si bude tvrdit svoje. moja svokra sa miesa do vela veci a ja uz sa neviem dockat kedy sa odstahujeme. aj to nevie pochopit ze preco chceme ist prec. pritom ona so svokrou vydrzala 3mes. pricom mam svoju svokru celkom rada len keby nebola taka autoritativna a nemiesala sa do vsetkeho 🙂

ekinkala
1. apr 2013

@memek achhh jaj neviem ci premastovat pokozku po kazdom kupani je naj podla mna nie! A ty sa riad hlavne svojou vychovou lebo to dieta bude tvoje a nikoho ineho takze rob vsetko podla toho ako budes chciet ty a povec hlavne svokre ze ak budes potrebovat pomoc rada sa jej opytas ale dieta si chces vychovat podla seba

stardust
1. apr 2013

co mas robit? Riadit sa podla seba a hlavne sa obrnit. Ked sa male narodi, expertov na starostlivost a vychovu malych spuntov v tvojom okoli exponencialne porastie 😀

danjelca
1. apr 2013

@stardust 😀 😀 😀 😀 😀

mamavera
1. apr 2013

@memek nečítala som diskusiu, ale na čo to vôbec s niekým riešiš? Keď svokra alebo mama začne, nechaj ich nech si kecajú a len sa usmievaj. Možno po štyroch , piatich razoch, keď nebudeš nič rozprávať, tak im bude minimálne divné, že nič nehovoríš, nijako sa k tomu nevyjadruješ. Potom by som (najlepšie s manželom spolu) oznámila, že dieťatko, ktoré očakávate je len a len vás dvoch, že si ich dobré rady vážiš, ale vy sa pri výchove budete riadiť vlastným rozumom, či sa im to bude páčiť, alebo nie. Upozornite ich, že názory na vašu starostlivosť o dieťa môžu mať aké chcú, ale že si neprajete, aby vám do nej akýmkoľvek spôsobom zasahovali. Pripomeňte, že opakovanie toho, ako by to robili oni a ako "sa to má" je zbytočné, lebo si všetko aj tak urobíte podľa seba. Ak by ste radu potrebovali, tak o ňu požiadate. Ak nie ste schopní toto v kľude jedným aj druhým rodičom oznámiť, hoďte to na papier - trebárs systémom - foto z ultrazvuku a k tomu do obálky lístok - o chvíľu som tu, viem, že sa na mňa tešite, ja na vás tiež, ale nechajte mojich rodičov, aby ma vychovávali podľa seba, vy ste si už svoje deti vychovali. A môžeš pridať vety, ktoré som napísala vyššie. Budú zrejme nafučané tváre, ale prežijete. Ak to nestopneš teraz, bude ťa to potom nevyspanú, uťahanú vytáčať sto krát viac ako teraz. Držím ti palce, aby si si vymedzila svoj priestor už teraz, kým sa bábätko narodí. Ty sama najlepšie budeš vedieť čo máš s ním robiť. Ak by ste sa odsťahovali, kým sa drobec narodí, bolo by to ideálne.

memek
autor
1. apr 2013

@mamavera to stahovanie je bez sance.paci sa mi sposob ako by si to riesila aj s nim suhlasim ale ak by som to takto predostrela svokre ta by sa podla mna na 99% zdula a to by urcite nemalo dobry vplyv ani na mojho muza a s nim sa vadit vobec nechcem ani ho staviat medzi nas ze sa budeme vadit na vychove maleho. mozno to nebude v konecnom dosledku az take zle a svokra sa bude v radach miernit 🙂 uvidime aky bude mat pristup.zaskocila ma minuly tyzden otazkou ci ked pridem z porodnice domov ci ma ostat so mnou doma alebo ci ostane moj muz. som povedala ze som vobec nad tym neuvazovala ale hned vecer som povedala muzovi ze ked tak nech ostane on aspon sa postara o maleho pupok ked je doktor.sice zvieraci,ale obcas mam pocit ze ma lepsi pristup a je doslednejsi k zvieracim pacientom ako su lekari k nam. ked sa vam narodili deti boli pri vas prve dni z porodnice vase mamy? alebo svokry?

kattrin5
1. apr 2013

Moja svokra tiez bola taka normalne som z New mala depky az raz som jej proste povedala ze si nezelam aby mi niekto hovoril co a ako mam robit od vtedy sa nestara

sense
1. apr 2013

@memek ako na svokru al. mamku ked uz teraz radia neviem, ja som velmi rada ze aj mamka, aj moja svokrusa byvaju cez 1000km odo mna, ale po pravde moja mamka je skor ta co sa rada stara a presadzuje svoje nazory a potom sa ofuci ked nie je po nej, ale to uz neriesim za nazor sa podakujem, ale vzdy pripomeniem ze od 18 mam svoj zivot pevne v rukach.....

moja mamka sa ponukla ze ak chcem ze pride na tyzden dva, svokra je podstatne starsia od mojej maminy tak ta povedala ze keby sme blizsie by nam velmi rada pomohla ale pre nu je to velmi daleko a zas by mala doma tichu domacnost so svokrom ....a ked ti mam pravdu povedat som na vazkach, na jednej strane by som bola aj rada keby tu je ale na druhej strane neviem ci to naozaj chcem, a ani neviem co tu bude robit....sama neviem ako sa budem citit, a tak...ale asi to urobim tak ze z porodnice bude tak ci tak este par dni u mna hebamme (porodna asistentka),potom si vezme par dni volna chlap, a potom zavolam maminu na ten tyzden - dva....ale to su len plany vsetko zalezi od okolnosti ako prebehne porod a v akom stave sa budem citit ja.....

katecameron
1. apr 2013

hned na zaciatku jej to povedat a hlavne jej nedovolit ab ysa montovala do toho pretoze ked to raz dovolis tak bude koniec ☹

sisaha
1. apr 2013

@memek odstahovat sa a budes mat klud

gretka2
1. apr 2013

Mas 30 rokov, nie si dieta.....este kym sa babo narodi, slusne mame aj svokre povedz, ze je to TVOJE dieta, ty najlepsie vies, co mas robit, a nech pridu s radami len vtedy, ak ich o to poziadas. Oni uz svoju sancu pri vychove cloviecika mali, a mozu akurat seba hodnotit, ci to vyuzili dobre, alebo zle.... Povedz im rovno, ze ty si to chces sama uzit, ze informacie si sama najdes, a sama zhodnotis, ci su odbre, alebo zle. Kopec veci z cias, ked sme boli my babatkami, su uz zastarale, ba az nevhodne....Daj najavo, ze si inteligentna a sebevedoma, a nenechas si so sebou mavat...
Mamky a svokry to niekedy myslia dobre, chcu sa citit uzitocne, ale povedz, ze tvoje dieta mamku ma, a potrebuje aj babky, nie dalsiu mamku. 🙂

katieg85
1. apr 2013

@memek ahoj hned na zaciatku treba ukazat ze chces byt nato sama,lebo potom si bude dovolovat viac.neznasam tiez ked ti stary vravia my sme robili tak a mi sme davali to papat a ze nam nic nebolo.ale teraz je ina doma a a vsade sama chemia.ja som si od starych dala poradit iba v jednej veci ked boli deti chore,tak uz daco vedia dobre poradit.ale v inych veciach vobec a najhorsie je ked uz bude mat pol roka a budu mu pchat do ust cokolvek,tak ja som to nedovolila vobec,zacala som zo zeleninou a ovocim a nie nejakymi sladkostami.svokru mam vybornu ona sa mi dotoho nestarala ale mama mi furt hudrala.a kupala som deti v spalni a zaraz tam aj obliekala.

meiwe
1. apr 2013

U nas je to horsie =( priatelova sestra zavola priatelovi, on sa ma potom spyta totalnu blbost, nasledne sa oduje a ja sa jedujem ze necakam prve.Naposledy to bolo ohladne bavlnenych plienok a postoliek a ani zanic si nechcel dat vysvetlit ze balit nasiroko sa bali len v tom pripade ked dietatko ma niake problemy s klbikmi, odporucil to ortoped a atd.Maly bol predciasnatko a tam nebalili vobec. Nakoniec som mu povedala ze si budem robit ako ja chcem a nechcem mudre rady
😝 ak nieco nebudem vediet potom sa spytam.Treva im to asi niak tak s mierou vysvetlit, ze je to tvoje dieta a tvoj pristup k nemu a ze keby nieco nech ponuknu pomocnu tlapku ked ju budes potrebovat u mna to zabralo. 😀

malinkaaninka
1. apr 2013

je fajn,ked ti niekto poradí ak nevieš.zas by bola chyba myslieť si,že sama všetko zvládneš najlepšie.ale daj im znať,že sa majú s radami mierniť.nepotrebuješ okolo seba otvorené encyklopedie.

linda20111
1. apr 2013

@memek moja svokra mi dokonca hovorila ze ona svoje deti na vnoci nekrmila, davala im iba caj. a tak isto hovorila ze ked plakali tak dala cumlik s medom a boli ticho. a ze prebalovat netreba casto lebo plienky su drahe. tiez som mala nervy ale som jej rovno povedala ze to sa mozno robilo dakedy ked bola ona mlada a su uz ine casy :D stym kupanim vo vanicke -- ja kupem tak, ze mam vanicku polozenu na stole v spalni a potom maleho dam na postel, kde ma pripravene dve osusky - do jednej ho utieram a druhu mam pod nim aby na nej lezal ked ho olejujem a otacam na brusko. a ohladom toho nosenia na rukach, maleho nosime na rukach ked vidime na nom ze je nespokojny alebo ked place, je to kvoli tomu ze male babatka si potrebuju po jedle odgrgnut a niekedy aj neskor nie priamo po jedle. treba ho dvihnut tak aby mal hlavu hore a opriet na plece.

mamavera
1. apr 2013

@memek manžel sa predsa nemusí stavať medzi vás dve, on už by mal byť neochvejne čo sa týka otázky dieťaťa s tebou!!! A napriek tomu nemusí stáť v opozícii voči svojej mame. Jedna vec sa dá predsa povedať sto spôsobmi. Nakoniec nemusíš robiť teraz vôbec nič, keď sa drobec narodí a svokra vyštartuje s prvou "dobrou radou" tak ju zabrzdi a s úsmevom jej povedz - vážim si vaše skúsenosti, ale odkedy boli vaše deti malé, uplynuli desiatky rokov. Ak dovolíte, budem sa riadiť vlastným rozumom. A bodka.Pri druhej, tretej, štvrtej dobre mienenej rade - tá istá veta - skrátka obohratá platňa.Bez zvyšovania hlasu, arogancie, výčitiek, s úsmevom. Keď jej to povieš siedmy raz a ona uvidí, že si robíš podľa seba, hádam pochopí. Alebo aj nie a ty sa zaradíš medzi stovky žien, ktoré sa tu sťažujú, že sa im svokra do všetkého montuje. Ale verím, že sa ti to podarí bez toho, aby sa svokra urazila. Že bude ofučaná, to nech ťa netrápi, nikto jej nedal právo riadiť ti život, si dospelá a svojprávna. A nezabudni, ako si nadstavíš hranice po príchode z pôrodnice, či už s manželom, alebo so svokrou - tak ich budeš mať.

mamavera
1. apr 2013

@memek inak nechápem, prečo by mal niekto s tebou ostávať doma, keď prídeš z pôrodnice. Máš 30 rokov, ak prebehne pôrod bez komplikácií, v pohode všetko zvládneš. Ja som mala maminu aj svokru len desať km ďaleko, ale zvládli sme všetko samy. Boli to nádherné, čarovné chvíle, na ktoré sa nezabúda. Sedeli sme v objatí a čumeli na bábätko a divili sa, že sme autormi takého krásneho stvorenia...Svokru mám úžasnú a mamina bola moja najlepšia kamarátka, na návštevu samozrejme prišli, ale na drobca sme boli sami a boli sme tak šťastní. Želám ti rýchly pôrod, zdravé bábätko a tolerantné babky 🙂

gretka2
1. apr 2013

Ja som tiez mala stastie, ze to obe babky pochopili, ze som svojpravna, a v dobrych radach sa miernili. Nemysleli to zle 🙂, ale same pochopili, ze dnes je vacsia informovanost, su tu vselijake vymozenosti, ako MK 😀 😀 😀 😀 , kde sa clovek dozvie nieco dolezite, a aj plno somarin 🙂 🙂 🙂
Keby sme vychovavali podla nasich mamiek, tak by sme asi zrejme vobec nekojili, kupali ich kazdy den, aby sme im zmyli ich prirodzenu koznu barieru, a natreli ich cudzorodym olejcekom, nechavali by sme ich vyplakat do "bezvedomia", nenosili ich na rukach, v 2 mesiacoch davali pomarancove stavicky, piskoty a rozky, cumle namocene v mede, v 6 mesiacoch ivh davali sadat na nocnik, podoperane vankusmi, babo este s nedostatocne zosilnenymi chrbtovymi svalmi pchali do choditiek, aby sa "naucili chodit", strihali dievcatka na jezka, aby udajne mali huste vlasky, atd. atd.....
Toto ( a mnoho inych veci) bolo vseobecne rozsirene, a v tej dobe povazovane za normalne, a najlepsie. Teraz sa to vsetko povazuje za skodlive, su na to poznatky, vyskumy...
Nastuduj si jednotlive poznatky, uloz v pocitaci, a ked niektora babicka s niecim vyrukuje, tak jej daj precitat "odbornu studiu" .... Treba byt vzdy pripraveny 😀 😀 😀

cawes
1. apr 2013

ha to mas ale svokru. No tak to je ked je zena tehotna vsetci vsetko vedia len ty nic. Ked som bola tehotna prisla na navstevu kamoska ktora mi 8 hodin davala prednasku o tom co vsetko a ako treba robit az som ju poslala domov. Treba na zaciatku povedat ze je to tvoje dieta a hotovo a ty si urobis ako ty chces. Co sa vanicky tyka no ja som ju ani nepouzila. Na zaciatku sme ho kupali v umyvadle, potom vo velkej vani. Na ruky, ked bol maly ano bol na nic casto a ked zaspaval hned som ho polozila, a spaval aj so mnou v posteli.

lucinka4
1. apr 2013

U nas pomaha veta : radila som sa s pediatrickou a ... Dopln si,co potrebujes. Vtedy mam pokoj, urcite si za mojim chrbtompovedia ale to ma netrapi . Ale tiez boli spory :( drzte sa a vela trpezlivosti

rasterka
1. apr 2013

@memek jeeeezisiii, taketo "dobre rady" som pocuvala stale dookola 😝 nenos ju na rukach..., preco jej nedavas cajik..., ved jej daj ochutnat..., uz by mala vediet sediet..., namoc jej cumel do medu..., kojis??... este kojis??.... ty este stale kojis???.............. taketo rady mi davali asi dva mesiace, v kuse do mna hucali co a ako mam robit, ale ja som si vzdy stala za svojim. vzdy som si vypocula co mi povedali, ale aj tak som si urobila po svojom.
teraz ma mala 8 mesiacov a uz mi nikto neradi, lebo vedia, ze nie som male decko a to, ze mam prve dieta, este neznamena, ze sa onhno nedokazem postarat.
takze moja rada znie: vypocut, pekne sa usmiat, ale urobit si podla svojho 😉

ria_zuzolova
1. apr 2013

No ja mám zásadu, že spory s matkou svojou si riešim sama, spory so svokrou nech rieši manžel. Pre kľud v dome.
A ostatné - vypočuť, zvážiť a - urobiť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia (ale dohoda s tatinkom musí byť!), asi tak že: ďakujem za názor, ale ja nesúhlasím. Prípadne ako lucinka4 hovorí - uviesť inú autoritu, pediatričku napr.

fialkaa
1. apr 2013

nabriefuj manzela, nech svokre taktne naznaci, ze ta nema poucovat, ze ty mas veci nastudovane a buudes si vsetko robbit po svojom. a ked ti nahodou zacne do niecoho kibicovat, kukni na nu s laskavym usmevom a povedz: ja to budem robit takto. to je odzbrojujuce a ked je to tak povies, dva-trikrat, mala by sa stiahnut. nebude ona teba stvat, naopak, ty ju pekne nastves

katka116
1. apr 2013

To iste som zazila dnes so svokrou a svagrinou, rozdiel je v tom, ze moja mala ma 4 roky. Skritizovali ma, ze malu davam v noci cikat.. Ze ma zacat chOdit na zachod sama a nemam ju budit. To znamena, ze kazdu noc budem prezliekat periny, plachty... Ale tak ma skritizuju a najma svagrina, ktora vobec nema deti.

Ja som rada, ze nebyvame s rodicmi a ani so svokrovcami. Ja tiez umyvam malu kazdy vecer, presprskam ju - ale moja mama je zastancom raz za tyzden staci a zuby umyvat netreba - tak ako pri nas... Pri opatrovatelke davam instrukcie ja a plni ich, ale ked niekedy poslem malu k nasim, nemam istotu ci jej tie zuby vobec umyvaju..

Proste zvazuj a urob podla seba

Strana
z4