Bola to normálna poradňa?
Ahojte..ako u vas prebiehaju tehu poradne v 3. trimestri...moj lekar je na dovolenke a zastupujuca lekarka mi len polozila ruky na brucho, maly ju kopol, povedala ze ok a koniec. Sestticka odmerala tlak a vyhodnotila moc....toto je normalne?? mal iba moj lekar nejaky super pristup ze robil aj sono, kontroloval prietoky, plodovu vodu, pocuval tep dietata, atd..?? mimochodom sukromny a drahy gyn. program
@homolca mala ti podľa mňa skontrolovať aj krcok.. Inak je to ale normálne nerobiť sono na každej poradni.. Ked to doktori robia a nepýtaj za to peniaze, lebo to nie je preplacane, tak to robia z dobrej vôle podľa mňa.. Ja som si pri platila za 3D sono kde mi mal povedať pohlavie malého a nepodarilo sa.. Objednala som sa znovu, že zaplatím znovu, lebo aj keď som už bola v siedmom mesiaci, stále som nevedela čo to bude,.. Malý mal prekrížené nohy.. Doktor mi povedal, že druhé sono už platiť nemusím à spravil to zadarmo.. Proste to bola jeho dobrá vôľa, že som nemusela platiť.. ☺️
Ja som mala všetko súkromne a každá kontrola trvala 45 min. Prišlo mi, že doktorka počítala aj kosti na prstoch miminka. Ale to je dôvod prečo som si to platila.
@maciatkolulu sak lekari v anglicku su ti slovenski!! 😁 tu vystuduju a tam odchadzaju..alebo arabi a pod...a hlavne v tehu sa chodi k midwife, ktora aj vie tvoje meno, nie k lekarovi...uplne iny system...prietoky mi dala vymenny listok, ze sa mam objednat u mojho alebo doktora vedla, najblizsi termin mi dali v auguste..btw. po porode 😂😂😂 vydrzim do konca tehu a nikdy viac sukromny gyn...
@homolca je súkromný a súkromný, mala som jednu súkromnú a moc spokojná som nebola, vymenila som, ale ak mám povedať pravdu, tak k dokonalosti chýba aj tu...
Ak ste niektora z Bratislavy, tak si dovolim odporucit doktora Romana Žáčka. 🙂 V zivote som tam necakala ani 2 minuty, objednava aj berie nacas, prijemny pristup, spravi vsetko co chcem, pocas tehu ma vooobec nestresuje, co je presne to, co potrebujem. 🙂 Moja statna objednavala za 15 eur a este som tam musela cakat dve hodiny...
Ja mam doktora ktory vzdy robi sono od zaciatku kazdu poradnu cakkam tam max 5min vsetky potrebne vysetrenia mi spravi on a nikam ma neposiela
Moj ultrazvuk ale nie 3 d na ten som chodila inde...vysetrenie zo spodu..sestricka skontrolovala vahu tep...ak trebalo vzala moc a krv..spytali sa ako sa citim..a posielali ma na kadejake vysetrenia
Aj lekár má na vyšetrenia svoj názor, ťažko povedať čo je v prospech dieťaťa a ktoré vyšetrenie je nevyhnutné. Ďalšia vec je že ak lekár urobí aj na každej poradni sono - on je krytý , lepšie vie posúdiť či sa dieťa vyvíja tak ako má a má to zaplatené - či už od poisťovne alebo pacientky. Je to ako napr.očkovanie. Viac ako 99% detí nemá žiadne alebo len minimálne než.účinky, ale vždy je tam aj percento detičiek ktorým jednoducho uškodí. Nič nie je bez rizika, treba zvážiť vždy prínos a riziko.
@homolca Ja som tiež pri druhom tehotenstve nemala Sono snáď od 11tyzdna...v 13 som mala súkromne 3DSono a v 19 týždni morfologicke a medzitým žiadne Sono u môjho gynekológa...až možno v 30 týždni...no bola som s toho teda poriadne nervózna...a aj to mi urobil na moje naliehanie....
@jana_eyre ak aj nejde o žiarenie, ale sono ako vyšetrenie má svoje riziko. Ako som už spomínala, môj súkromný gynekológ vždy zhodnocuje či je sono nevyhnutné- preplatené má 3x sono a ďaľšie 2 sa dajú doplatiť.Ale ak uzná že nie je potrebné, tak to pacientke aj povie a neurobí ho. Treba zvážiť ktoré vyšetrenie je naozaj potrebné a ktoré zbytočné. Vývoj dieťaťa môžu ovplyvniť aj také maličkosti ako stres alebo zlaknutie mamičky.
@maciatkolulu ja ti mozem napisat hned 😉
Najprv otazocka: absolvovala si prenatalnu starostlivost v UK? Ci si len pocula?
Ja som bola s prenatalnou starostlivostou v UK maximalne spokojna, to iste mozem povedat o porode a postnatalnej starostlivosti.
Ak mas konkretnu otazku kludne sa spytaj.
@slniecko77 tak to je super, potom nech tie čo nie sú spokojne idú do uk... ja mám za sebou tri porody a posledný v kochu a za mňa spokojnosť. Neviem teda ako priamo v uk ale čo som počula tak väčšina žien ťahá radšej k tým našim lekárom do toho nášho udesneho zdravotníctva. Jasné,že nehovorím o sukromenom zdravotníctva a súkromných nemocniciach....
@mogaa ked myslis..
http://www.ultrazvuk-simonovsky.cz/sonografie.html
ked ma niekto chut si precitat obsiahlejsi text co to sono je..
ale zdrzala by som sa vyjadreni ako zlaknutie a stres moze ovplyvnovat zdravie dietata, tak isto aj oznacovania sona za ziarenia - potom z toho vznikaju len zbytocne a prehnane strachy zvacsa prvomam..
(ano, vo velmi vysokej forme moze cloveka ovplyvnit naozaj cokolvek, ale o prehnane vysokej forme stresu, alebo velmi vysokej intenzite ultrazvukovych vln sa snad nebavime)
@maciatkolulu ja som absolvovala dva porody v UK (oba v statnej nemocnici) a zo slovenskym zdravotnictvom mam velmi blizku skusenost.
Starostlivost v UK je na zaklade evidence-based-medicine - nerobili vysetrenia and ramec, ale ked boli potrebne tak ich spravili.
Co sa tyka "inklinacie" k slovenskym Dr, vies ked si naucena na urcity system tak ten rozdielny ti zrazu pride "zvlastny" mozno nie spravny - ale to je len neznalost problematiky. Nepopieram aj negativnu skusenost, ale to by som skor videla v rozdielnom pristupe oboch systemov.
S urcitostou viem, ze na Slovensku by som neporodila tak ako som porodila v UK - mam na mysli vsetky rutiny a nepotrebne chirurgicke a ine zasahy.
A aby sme si spravne rozumeli, v najmensom nemam zaujem zastavat britsky zdravotny system, lebo ma svoje medzery a chyby..ten slovensky ani nehovoriac.
@homolca ahoj pisala si ze mas sukromneho gyn. Podla mna to normalne nie je. Pokial je tvoj lekar na dovolenke zastupujuci by ta mal vysetrit tak ako bezne tvoj lekar. Stretla som sa s tym ze lekari ktori maju vlastne sono ho robia pri kazdej poradni nic vynimocne proste radsej prekontroluju aj sonom. Ty si zato dokonca platis. Urcite by som to spomenule tvojmu lekarovi a naklusala tam hnet ako mu skonci dovolenka. Mna takto odpinkala zastupujuca dr a to som mala 2 tyzdne do porodu. Povedali mi ze mam prist v ten den ked robi porodne ona a v ten den som zial nemohla. Musela som ist do Cadce kde som chcela aj rodit aby mi spravili poradnu a ked som im to tam povedala tak cumeli na mna ako puci. Takze urcite to nenechaj len tak. Je jedno ze je to zastupujuca doktorka mala by ta vysetrit tak ako tvoj lekar. Moj nazor.
Ja som neplatila žiadny rocny poplatok a na každej poradni robila dr. sono ako bije srdiecko, vyšetrila odspodu, vazila, kontrolovala moc a tlak a prehmatala. Okrem toho 3 veľké sona a v 3.trimestri pasy.
Drž sa!
@jana_eyre no, ano, tu nejde ani tak o ziarenie,a le halvne o ten zvuk.....viaceri lekrai mi povedali, ze kazde sono je ako keby si babatku prilozila reproduktory a vypiekla hudbu nahlas.....tak to ono vnima....no dakujem pekne.....a kked si predstavim, ze 45minut mi sonuje brucho a akzdu poradnu.....dakujem, neprosim...iank tu sa pise aj o prehrievani: Prenatálne vyšetrenia
Samostatne treba spomenúť problematiku prenatálnych vyšetrení. Embryonálna perióda je známa zvýšenou citlivosťou na akýkoľvek vonkajší fyzikálny vplyv. Okrem toho postupujúca mineralizácia kostí plodu zvyšuje možnosť prehrievania na rozhraniach. Je preto odporúčané vykonávať dopplerovské vyšetrenia (PW a CFM) s čo najkratším trvaním a s čo najnižšou akustickou výstupnou energiou, pričom je treba vyhýbať sa oblastiam lebky a chrbtice. Mnohé UZ prístroje majú dnes softvér, ktorý pri voľbe aplikácie k prenatálnym vyšetreniam blokuje používanie vyššej úrovne výstupnej akustickej energie, a to pre 2D aj pre Doppler. Ak prístroj takýto softvér nemá, zodpovednosť preberá obsluhujúci personál (4, 7). Preto viaceré odporúčania zdôrazňujú potrebu vzdelávania obsluhujúceho personálu s dôrazom na poznatky o rizikách účinku UZ (1, 2, 3).
Z týchto dôvodov sa preto pri prenatálnych vyšetreniach všeobecne odporúča:
- nevykonávať opakované vyšetrenia v 1. trimestri, hlavne v prvých 8 týždňoch (3),
- radšej nepoužívať PW Doppler v prvých týždňoch gravidity,
- používať čo najnižší akustický výkon prístroja,
- nezhotovovať „suvenírové“ obrázky a videozáznamy v prvom trimestri,
- vylúčiť zo zorného poľa dopplerovského lúča rozhranie „mäkké tkanivo / kosť“,
- nepoužívať kontrastné látky, resp. používať ich len vo zvlášť vybraných prípadoch s dôrazom na pomer veľkosti rizika k prínosu („risk / benefit ratio“) (4, 6, 11, 12).
Pri TI nad 0,7 sa odporúča skracovať čas vyšetrovania plodu všeobecne, pri TI nad 1,0 sa neodporúča vyšetrovať oko plodu a pri hodnote TI nad 3,0 sa neodporúča vyšetrovanie plodu vôbec (3).
http://www.ssum.sk/o-nas/technika/k-otazke-bezp...
viem, ze uz asi su aj prsitroje, co to eliminuju...ale akosi v nasom zdravotnictve tomuto nedoverujem.....
ale tak kazdemu jak je libo....
@sorciera24 keby si si precitala clanok co som pridala, tak sa dozvies, ze zvuk z utz je na takej vysokej urovni, ze ho ludske ucho nemoze pocut.. to s tymi reproduktormi, prepac ale to ma rozosmialo...
@jana_eyre, ja nie som lekár ale vychádzam z toho,čo povie lekár....a gynekológ u nás má názor ten čo som popísala vyššie, že treba robiť len nevyhnutné vyšetrenia , že sono je super vec, ale tiež má svoje riziko....Je to vždy vec názoru, teoreticky by mohol robiť sono na každej poradni, pretože za ďaľšie soná pacientka platí, ale ak je všetko v poriadku, tak počet redukuje na max.5(3povinné+2 na doplatenie). Nikto nevie určiť prečo vznikajú vývojové chyby, teda ak to nie je dedičné. A to s tým stresom, stačí sa spýtať mamičiek ktoré mali v tehotenstve stres, tie bábätká sú väčšinou plačlivé, nechcú spávať....Psychika budúcej mamičky ovplyvňuje správanie bábätka po pôrode.
@mogaa o tej psychike je to blud co si napisala a nikdy to nebolo nikym nijak potvrdene... ja som mala ine stresy a maly ok, trochu nervy teraz okolo roka a pol, lebo zuby a vlastny rozum. Babatko bol super. Btw naopak, su studie, ze hormon vyplavovany stresom plod posiluje, treba si najst info, uz presne podrobnosti nepamatam.
Veľa vecí sa nedá dokázať, to ale neznamená že všetko sú bludy....S tvrdením že stres plod posiluje som sa teda ešte nestretla, naopak zo všetkých strán som pri každom tehotenstve len počúvala že mám byť v kľude a pohode a nemám sa ničím stresovať....Pri mojom poslednom som bola v strese a malý prvé mesiace doslova prereval....ale ktovie, možno by ich preplakal aj keby som bola v kľude....
@jana_eyre precitala a preto som ti pridala zas clanok ja....prepac, enriadim sa 1 clankom.....ako pisem....mne je jedno, kto sa kolko da sonovat, ja by som si dieta zbytocne ohlusovat nedala.....ale to je moj nazor....
V poslednom trimestri som chodila na poradnu kazdy tyzden, vystril mi tlak, moc, sono, CTG dietata, prietoky a skontroloval mi od spodu krcok.. plus sa ma samozrejme pytal ako sa citit a na tazkosti.
Zase kamoska mala.sono za cele tehu len 3x, kazdy gynekolog ma ine postupy ale pokial mas normalne, zdrave tehotenstvo tak niektori gynekologovia vobec nerobia CTG a ani sono. Ani kamaratke to nerobili, tiez bola rozcarovana z toho
@homolca v Anglicku 2x sono / scan. Inak merania, klasika krv, moc ani si nepamatam, zdola sa ma nikto za cele tehotenstvo ani nedotkol, gynekologa som videla len raz, ked prisiel zhodnit, ci ma vie midwife sama zasit. Nic inazivne, som rada, ze som bola v UK, porod bol uzasny, v zivote by som nerodila na SR podla toho, akych pokusnych kralikov tam zo zien robia... ked ale bolo treba, tak postnatalne riesili. tehotenstvo nie je choroba...

@homolca akože ja by som riešila,že keď si platíš sukromnika,tak prečo čakáš ako zduta krava hodinu a pol aj s dieťaťom?😆 ja som.necakala nikdy. A keď sa ti nepaci slovensky systém a slovenskí lekári,môžeš ísť vyskúšať napríklad tých v anglicku😀 a ich lekárov a systém a potom napíš.