icon

Bolo by dieťa zrelé, keby som porodila v 37+0?

25. aug 2021

Ahojte
Keby dnes porodim v tomto TT, tak už je dieťa zrelé ? Už by sa nepovažovalo za predčasne? Ďakujem

vikinka292
25. aug 2021

Ja som rodila dcéru v 37tt a považovali to ako predcasniatko a aj napriek tomu, že mala 3700g.
Ale už som aj čítala, že každá pôrodnica to berie inak

anjelicek26
25. aug 2021

Moji chlapci su obaja 37+0 a mali 2550 a 2675g...obaja boli bez inkubatora, aj ked obaja mali miernu zltacku... 6 tyzdnovy zdvojnasobili porodnu vahu...

alenah31
25. aug 2021

sú na to tabuľky - dcéra je predčasniatko a dosť som si o tom vtedy zisťovala, napr. tu: https://akonamaterstvo.sk/37-40-tyzden-tehotens... v 37tt je dieťa považované za donosené.

autor
25. aug 2021

Lebo vlastne 37+0 je už 38.tyzden. zacinajcu

zuzuliennka1
25. aug 2021

syn sa narodil 37+3, teda 38my tyzden, donoseny, 3400g, bez inkubatora, mal akurat zltacku

soldi
25. aug 2021

ja mam vsetkych synov 37+5tt a maju napisane v papieroch mierne nezrely.

pricom prvy mal takmer 4kg, ale riesili usnice a chrupavky a podla toho to napisali.
druhy mal 3,5kg a musel byt v inkubatore, bol vyslovene "nedopeceny" ako to nazval doktor.
treti bol tiez tak narodeny, mal 3,3kg a na nom sa ta "nedonosenost" prejavovala nadmernym spankom.

dcera sa narodila 38+3 a bola omnoho culejsia v porovnani s chlapcami. ale tak to moze byt aj povahou, doteraz je jej vsade plno 😀

oficialne su babatka donosene az ukoncenym tyzdnom 37, cize od 38+0tt.

monro
25. aug 2021

ja si pamätám tak, že ukončený 37. týždeň je dieťa považované za donosené. Môj syn sa narodil 36tt+4 a v papieroch mal hranične zrelý novorodenec.

nevenka
25. aug 2021

@soldi moje prve bolo v ukoncenom 41 tt., 2810g, dcerka bola 40+4, 3050g a tretie dietatko v ukoncenom 39 tt., 3100g, ale po narodeni zistili, ze bol na prelome 37 a 38 tt., mal uplne chlpaty chrbatik, usnice, tiez chrupavky a ryhovanie na ploskach noziciek mu chybalo, bolo malo a prejavilo sa mu to silnou zltackou, zlty bol hadam este aj v 4 mesiacoch a nadmerne spal, bol nezobuditelny na kojenie. Bez klobucikov sa dokazal prisat az ako 6 tyzdnovy. Taky drobcek, mravcek.
Ono to zavisi od cyklu, lebo hoci papierovo bol uz 39tt, ovu mohla byt neskor a tym padom este nebol uplne zrely. Takze lepsie je ukoncit aspon 38 tt. Cim dlhsie je babatko v maternici, tym lepsie, v tych poslednych tyzdnoch nabera na vahe a dozrieva nervova sustava. Ja som rodila skor kvoli vysokemu tlaku. Inak by podla mna vydrzal este tyzden urcite.

aknamorka22
25. aug 2021

U nas v pôrodnici, ked mi hrozil predčasný pôrod, mi vždy hovorili, aby som vydržala do 38+0 a dieťa nebude považované za predčasne narodené. Nakoniec som rodila 38+3 a všetko bolo v poriadku 🙂

nevenka
Autor odpoveď zmazal
hanka_se
25. aug 2021

dcerka sa narodila v 37+5 (podla ich udajov) 2850g a 48cm, vsetko v poriadku. Ale kedze sme presne vedeli, kedy sme ju "splodili" 😅 - presne na prvu supu, tak by termin vychadzal neskor. Podla lekarov sme mali termin 27.4., podla "nas" az po polke maja a narodila sa 11.4. Udaje z merani 4 dni pred porodom na poradni lekarom vobec nesedeli - hlavicka a brusko zodpovedalo tak 34-35tt, stehenna kost az na 39tt a strasili ma, ze bude mat ledva cez 2kg 🙂 Dnes ma 7r, zdrava, len ta stihlost jej ostala 😀 ale nohy ma dlhe 🙂

autor
25. aug 2021

To asi naozaj záleží od toho, že kde ženy rodia a hlsvne ako to berie daný lekár.