icon

Budem mať veľké dieťa? Materské skúsenosti a rady

12. aug 2024

Ahojte, ospravedlňujem sa za anonymitu, ale je mi to totálne trápne. O dva týždne mám termín pôrodu. Meriam 175cm, predpôrodná váha vždy okolo 80kg, som športovkyňa, nikdy som nebola nejaké “útle žieňa.” Muž meria 185 cm, tiež tak mužnejšie stavaný, široké ramená, športovec. Dnes mi doktor na ultrazvuku povedal, že budem mat veľké dieťa. Malú podľa sona navážil na 3500g a teda logicky do pôrodu ešte priberie. Nemyslel to nijak v zlom, no mňa sa to dotklo, lebo povedal, že to je normálne, že budem mat väčšie dieťa, keď mám dva metre a 100kg (áno aktuálna tehotenská váha, dosť som pribrala), som z toho zmätená.
Prosím vás Maminy, čo ste “väčšie,” ako vyzerajú vaše deti? Aké sa narodili? Ja som asi naozaj zmätená, že sa take niečo pýtam, nemalo by ma to vôbec trápiť, ale dosť ma to zaskočilo, lebo doposiaľ sa k váhe dieťaťa nikto nevyjadroval na kontrole.

aaadkaaa
12. aug 2024

Takto....prve tehotenstvo startovacia vaha 60 kg, porodna 75 kil pri 170 cm, cize ziadna tragedia, vyzerala som ako v 6. Mesiaci,realne nik mi neveril, ze idem rodit. Dieta 3670g, na sone "namerali" 3000g max, sama dr.sa cudovala, kam som take velke dieta dala. Muz ma skoro 2m inak...teraz ma 12 rokov, 164cm a 50kg. Druhe tehotenstvo startovacia vaha 73, porodna 96, cize velryba suvix, malej namerali vyse 3500g, narodila sa 3020g😅 takze za 1. Tvoja vaha dieta neovplyvnuje a za 2.neverim meraniam dr🤣🤣🤣

minka201
12. aug 2024

@autorka A vieš, akú pôrodnú váhu a dĺžku si mala ty a manžel? Lekár mi povedal, že rodičom, ktorí sa narodili väčší, sa zvyknú tiež rodiť väčšie deti. Bol to aj náš prípad... A to sa mi už v pôrodnici pri odhade hmotnosti u detí sekli o 600 a 700g 😅

smajliica
12. aug 2024

178 cm ja, 185 cm manžel, 47 cm a 2.9 kg malá 👍🏻 a tiež jej namerali 3.5 kg niekedy v 38tt. Narodila sa 5 dní pred termínom.

dagas
12. aug 2024

Ja mám 168 cm a pred tehotenstvom som mala 45 kg ,manžel má 185 cm..deti boli prvé :56 cm a 4370 g a druhe 53 cm a 4300 g.
Takže aj malé a útle ženy môžu mať väčšie deti 🤭 a všetko super..akurát že 56 veľkosť mali len v pôrodnici 🤭🤣 a teda keď som sa narodila mala som 2400 g. Muž neviem už ale nejakú normálnu váhu mal 🤭

avanka
12. aug 2024

Ja mám 176 cm a pred otehotnením 78kg,manžel 186 cm a 86 kg a chlapci mali 3300g a 49 cm a druhý 3100g a 47 cm. V 16 a 13,5 roku sú to štíhli chlapci bez gramu tuku a merajú rovnako..177 cm. Takže nie, nie je pravidlo, že silnejší ľudia majú veľké deti. Ale zase je pravda, že som si dávala počas tehotenstva pozor na jedlo a pribrala som okolo 11 kg pri každom

lucy_ms
12. aug 2024

Mám 178 cm a pri pôrode som mala viac ako 100kg, muž má 177 cm a hmotnosť má okolo 100kg. Áno, do týchto hmotností sme sa vypapali. Naše deti mali 3580g a 52cm a 3610g a 53cm. Obe sú teraz ako záchodový pavúk tenké a dlhé.
Moji rodičia sú dosť nízky, starí rodičia boli tiež, mama bola počas tehotenstva so mnou chudunká a ja som mala 4200g, brat dokonca 4500g.
Neviem, či ti to pomohlo, no nikdy nikto so mnou neriešil hmotnosť detí. Od doktora to bolo, si myslím že, dosť netaktné takto to povedať.

palomka
12. aug 2024

Nepamätám si moju váhu keď som išla rodiť druhé dieťa. Možno 85kg a vysoká som 178cm. Manžel o pár CM nižší. V 36tt mi lekárka povedala ,že syn bude väčší, že už teraz na sone má cca 3.8kg. Narodil sa v termíne a vážil 4700g . Ako škôlkar bol tenký, teraz ako ide do puberty sa ťahá aj do výšky a aj je zavalitejsi. Prve dieťa vážilo 3960g.

lilka5566
13. aug 2024

Ja som vysoká ,muž má 2 metre a nasa dcéra ma 8 rokov a nosí oblečenie na 11-12 ročne , je vysoká po nás 🤣 ako bábätko mala ale úplne bežné rozmery .Druhá dcéra je zas malý stuplik takže môže aj nemusí byť veľke .Ak aj bude veľke myslím že sa to prejaví neskôr ,nenarodi sa metrove s 10 kilami neboj 😜

sense
13. aug 2024

Mam 172 cm, váha pred pôrodom 97 kg, muž 188cm, dcéra pri narodení 2800g a 47cm, v apríli mala 11r a meria 160cm

anna_anicka83
13. aug 2024

Ja mam 155 cm, muž 182 cm a posledný mal 4 kg. A teda to určite ešte nie je nadrozmerné dieťa. Moji rodičia sú krpatí a chudí obidvaja a mali sme okolo 3 700 g traja súrodenci a jeden 4200 g. Vyrástli sme krpatí, tam genetika nepustila tiež😉Poznám pár kde on má okolo 215 cm a ona 190 cm a tam to už bolo vidno od bába (viac ako 5 kg deti) až doteraz, vyzerajú o minimálne 2 roky starší ako ich rovesníci. Čiže, áno, máš šancu mat vyššie dieťa, ale váhovo mi príde, že porodíš bábo v norme, aké sa môže narodiť aj nižším rodičom. Plus netreba brať tieto výpočty na 100%. Mne trikrát váhu odhadli zle, odchýlka okolo 400 až 500 g. Pri tom poslednom napr. ešte tesne pred pôrodom vyrátal váhu 3,5 kg a narodil sa 4 kg. Dcére zas vyrátali 3900 g a narodila sa 3,5 kg.

judit47
13. aug 2024

Ja 180
Muz 182

Ja som sa narodila ako 4100g.

Synovi od 20tt stale ze je velky bude velky velky velky v nemocnici pred porodom bude velky,ved ste vysoka bude velky. Pribrala som 30kg pocas tehu.
5.9 v nemocnici na sone predpoklad 3880 narodil sa 6.9 a 3550g->tabulkovy rozmer normalneho dietata.

Merania zavisia od schopnosti gynekologa a kvalitneho stroja😅

lusyyy36
13. aug 2024

Mne hovorili den pred porodom 2800g. Mala sa narodila 3890. Takže to si take odhady. Ja mám 176 cm, velka kostra, ja aj keď schudnem vyzerá velko. Muž ma 182 cm. A dcera je velka tiež, ma 9 rokov 150cm vždy bola najvyssia medzi rovesnikmi. Aj najvacsia. Nieje je tlsta ale "velka: 😃

ysseba
13. aug 2024

Jooooj, tieto ich ultrazvukové merania. Podľa prognóz mal mať aj môj malý pôrodnú váhu okolo 4kg. Na každej poradni som počúvala o tom, že to bude veľké dieťa. Malý sa narodil ako 3 100g.

lucia245
13. aug 2024

Ak pôrod na termín a doktor správne určil váhu na dome, bude mať 4kg. To nie je veľké dieťa - to sa ráta od 4,5 kg. Pri tvojej stavbe tela by si porodila aj cez 4,5 kg, kľúčový je výber miesta pôrodu a sprievodných osôb, polohy pri pôrode... Stále apelujem na ženy, aby toto nepodcenovali. Špeciálne na Slovensku. Známa ma konfekčnu veľkosť XS a prvé dieťa 4,8 kg na jeden-dva kozmetické stehy dala. A zase mám známych žena 178, muž 185 a deti len 3,3 kg.
Váhu bábätká vôbec neriešte.

autor
13. aug 2024

Ďakujem vám všetkým za odpovede, nechcela som, aby mojs otázka vyznela povrchne, ale odjakživa na seba počúvam narážky, aká som veľká, bojujem s tým odmalička. Pritom si nepripadám byt zas nejaká ozrutná. A tým, že mi doktor brnkol na citlivú strunu, dvojnásobne kedze sa to týka mojho dieťaťa, bola som z toho vyvedená z miery. Samozrejme počítam s tým, že dcéra nebude tintítko, ale ja by som vraždila za takéto poznámky, o veľkosti, výške a váhe 😂

akvi
13. aug 2024

Mne namerali, že dieťa bude na vyše 4 kg a že má veľkú hlavu, že to bude "radosť"rodiť 🙄 a narodilo sa s necelými 3,5kg a normálnou hlavkou, ešte keď mu potom robili sono hlávky, tak dr skonštatovala, že jej, aká pekná hlávka, nezdeformovana, sumerna. Tiež ma vyľakali , úplne zbytočne. A to ja som pribrala počas tehu ledva dakych 13 kg. Vysoká som tiež, ale štíhla a vidíš, aj tak ma strašili veľkým deckom. Netreba sa zbytočne stresovať. Ja som porodila bez problémov, v ten deň rodila vedľa mňa ďalšia žena, mala 2,5kg dieťa a aj tak rodila s väčšími problémami ako ja. Neboj sa, ani väčšia hmotnosť nemusí znamenat problém.

zaphyra
13. aug 2024

Ked som citala povodny prispevok, tak som si presne pomyslela, ze si pekne povrchna riesit taketo veci. Po druhom uz ta chapem, ja mam 178cm, muz 183 alebo kolko a mala 11 mesiacov a teda je riadna buchticka a prve mesiace aj rychlo rastla do vysky, medzi3-4 mesiacom skocila o 11 cm tusim. No s tym ake je to zihadlo a aka je akcna, plus nasim zivotnym stylom sa z toho vytiahne, aj muz ze bol buclos ked bol maly. Ja som tiež vsade bola najvyssie dievca, kedysi este nebolo tolko vysokych bab ako teraz a tiež boli blbe poznamky. Dôležitý je tvoj prístup ako to pojmes, treba ju naucit to brat ako vyhodu a aby take hlúpe kecy vedela patricne odpalkovat. Ludia su bezohladni a hlupi, tomu ze budu rozpravat hluposti nezabranis, vzdy si najdu nieco. Na drobne deti budu mat tiez poznamky a ver, ze si to nesu do buducna tak isto ako tie vysoke deticky.

autor
13. aug 2024

@zaphyra ďakujem, že si ma v konečnom dôsledku pochopila, pomohlo mi to. Je pravda, že ja sama musím na tomto ešte popracovať, uvedomujem si, že by ma to nemalo zaujímať, čo druhí hovoria a presne ako si povedala, v dnešnej dobe je oveľa viac vyšších dievčat ako pred 20 rokmi. Plus moja rodina, to je čistá partička snobov, okrem mojich rodičov chvalabohu, ktorí ma odjakživa komentovali, po kom som len taká vysoká, keď oni všetci majú “normálnu” výšku. To sa skrátka s deckom vlečie cely život

minka201
13. aug 2024

@autorka Nič si z toho nerob. Aj keby sa ti narodilo väčšie bacuľaté bábätko, neznamená to, že bude také vždy. Veľa detí sa narodilo s váhou cez 4 kilá a o 1 - 2 roky boli z nich také priemerné deti, niekedy chudšie ako ich rovesníci 🙂

lucia245
13. aug 2024

Ja meriam skoro toľko, čo ty a nikdy som si neprišla nadpriemerne vysoká, ale normálna. Zato vždy som si myslela, aj si myslím, že Slováci sú veľmi nízki🙂 všetko je uhol pohľadu.

autor
13. aug 2024

@lucia245 ja som žila niekoľko rokov v Taliansku, tam som si pripadala ako ozruta medzi nimi :D vždy som sa tešila keď som išla domov :D

tilly
13. aug 2024

Ja som pri prvom mala 180cm, pred tehotenstvom cez 60kg, pribrala som okolo 15 kg on mal 4,5kg, celé detstvo bol úplne priemerne vysoký, mal aj vyšších a ťažších kamarátov, teraz je dospelý, má 192 cm a 68 kg a veľmi malé percento tuku (športovec). Týždeň pred pôrodom ho namerali 3400g, upozornili ma, že bude väčší, ale ráno pred pôrodom, že veď on má 3550g, že pohoda, no nakoniec mal takmer 4,5kg
Pri druhom som mala trošku vyššiu štartovaciu váhu, pribrala som 12 kg a malý sa narodil 3,8 kg. Teraz je v puberte, ešte ma nedorastol a má cca 50 kg, má dlhé nohy, tak myslím, že ešte trošku porastie, ale brata nedorastie.

mrsbntm
14. aug 2024

Ahoj, my sme tiež obaja vysokí, síce skôr tenší/atletickejší ale to je jedno. Očakávame veľké bábätko a vôbec mi to nevadí a nemám ani obavy ako bude vyzerať 🙃 Nech je hlavne zdravý🥰 Čakáme chlapčeka a vysokí chlapi sú atraktívni 😌 a keby čakáme dievča tak by to bola dlhonohá modelka🤩
Každá postava má svoje prednosti, treba vedieť snimi pracovať a viesť k tomu aj to dieťatko 🥰

autor
27. aug 2024

Tak baby, nakoniec sa narodila s váhou presne 4kg a výškou 51cm. Samozrejme, že každý hneď, že aké veľké dieťa 😂

minka201
27. aug 2024

Gratulujem a prajem hlavne veľa zdravia ☺️. Nad blbými poznámkami sa nepozastavuj.

ns994
27. aug 2024

Gratulujeeem

autor
27. aug 2024

@minka201 ďakujem ❤️ no a predstavte si, aj väčšie deti sa narodili v ten týždeň 😁

autor
27. aug 2024

@ns994 ďakujem 😘😘

zuzuliatko18
27. aug 2024

Odhad je len odhad, nie je presny. A teda, moja mamina ma menej ako 160cm a brasko sa narodil cez 4 kila a 51 cm.
Drzim palce, Bude to fajn. A cez 3 kg je pokial viem normalna vaha porodna, bezna. Ja mam doma.predcasniatko, co malo 2880 g. Cele tehu ma doktor strasil, aky bude drobec velky.

minka201
27. aug 2024

Ja som mala obe deti väčšie ako ty a nikto k tomu nemal blbé komentáre 🙂. Nech sa vám darí ❤️