Epidurálka áno či nie
Dobrý deň chcem sa spýtať použili ste pri pôrode epi? Prvý som mala bez toho ale bolesti no hrozne a teraz ma čaká druhý pôrod a zvažujem ci si to nedať pichnúť. Prosím podeľte sa o skúsenosti
Mám jedno dieťa a epi som nemala. 🙂
@29simona29 pozri, ja som porodila bez epi, ale ze by som to pocitovala ako vyhru.... bolest to bola strasna, mozno preto, lebo som uz bola starsia prvodosicka, ale urcite aj preto, lebo mam prah bolesti ozaj nizko, ja v dobrom zavidim a prajem zenam, co mali prijemny prirodzeny porod so zdvladnutelnymi bolestami. aj ja mam v okoli baby, co to dali v pohode za 2-3 hodky s prstom v nose a do 3 hodin behali po oddeleni ako srny. ja som mala ale bolestive uz uplne prve kontrakcie - tak velmi, ze som to nedokazala ani predpokladat. prvych 8 hodin som mala na odd ozaj volnost pohybu (okrem pasov), sprchu, fit loptu, chlapa, ... no nijako som si nevedela od bolesti ulavit. nedavalai mi ani nic na urychlenie vtedy este ... oxy som dostala az na zaver (ale aj ten len zosilnil bolesti, ale nepomohol porodu) - maternica skratka pracovala ako sialena, telo to vyhodnocovalo, no maly nezostupoval a ja som sa neotvarala ... a su baby, co to mali x krat horsie a bolestivejsie ako ja. tak, ako ty im povies, ze kto neporodil bez epi, nepochopi, ony /my povieme, ze kym nepocitis take bolesti, tiez nepochopis ...
Rodila som len raz porod bol vyvolavany tabletkami aby sa rozbehol prirodzene...do nemocky som prisla vo stvrtok o 10 a mala sa narodila v sobotu o pol deviatej...kontrakcie jednu za druhou som mala devat hodin a ked pi 3,5hod bolesti a otvoreniu na ani nie 3cm mi prisla epiduralka ako vykupenie.... Po porode asi hodinu hned ako epiduralks odoznels som sa sama osprchovala a odviezla si malu sama na izbu vedla mna sla sestricka s postelou a popri mne chlap s vecami....
Rozhodnut sa musis sama. ....ci ano al nie,kazda ma iny prah bolesti....u kazdej trva porod inak dlho aj priebeh je iny..
Urcite ak budes rodit s nebudes o nic horsia matka ako ked budes rodit bez....
Epi som nemala a a uz v zivote bez nej rodit nebudem
Prvy som mala s epi, druhy bez...a keby som rodila este raz tak jedine s epiduralkou....
@ukulela ani moja sesternica nechape ako moze niekto rodit s epi, ze ved to nic nie je ona zvladla v pohode 3porody, 1x do ani nie 3hod od prvej kontrakcie, druhe odtiekla jej voda a ked prisla do porodnice tak sla rovno rodit...a pri tretej nestihla nic lebo uz bolo pomaly hlavu vidiet....a nikdy nechapala ako sa mozu o porodoch pisat bludy ze to boli a trva a pod...
Ja som napriklad nad epiduralkou nerozmysala, povedala som si ze to vydrzim. Porod bol vyvolavany, bolesti strasne. Pri tlaceni som mala pocit ze mi lame panvu, po neuspesnom niekolko hodinovom tlaceni ma previezli na salu, mala som kliestovy porod, nikto sa ma nepytal ci chcem alebo nie, pichli mi ju a som rada. Vedeli preco. Malinka bola zaseknuta ramenami v porodnych cestach a tlacila sa tvarou takze ju bolo treba otocit spravne a tak vybrat. Zasita som bola poriadne! Pri druhom porode by som isla bez epiduralky opat ale ak sa zena boji, nevidim dovod preco nie. Tazko ti budeme radit, kazda mame iny nazor preco ano preco nie. Drzim palce aby si sa rozhodla spravne 😊
@lenkamartin urcite ANO. mna tak znicili bolesti, ze uz nevladala vytlacit maleho.narodil sa s vacuum. normalne som zaspavala na sale. hovorila som sestricke vedla mna, ze nevladzem, chcem spat....
zeny, vazne by ste riskovali tie nevyhody, kt. so sebou nesie EDA len kvoli tomu, ze vas to bude boliet? Ved to je prirodzene pre zenu, ja v ziadnom pripade EDU nie!
Mne pri prvom nezabrala.
A pri druhom by ani nestihli pichnut.