Kde nechať počas pôrodu 2-ročne dieťa, ak starí rodičia nie sú k dispozícii?
Rodičia mi včera oznámili, že 3 dni po mojom TP odlietajú na dovolenku(pre vysvetlenie, jedna sa o drahú, exotickú dovolenku, takze neprichádza do úvahy, aby ju rušili, či posunuli). Vraj ju majú zaplatenú od júna, od augusta vedia, kedy mám rodit(to sa mi ešte posunul termin o 3 dni skôr, inak podľa MS by som mala rodit v den ich odletu), 1000x sme rozoberali, že má byt u nich moje 2 ročne dieťa počas môjho pobytu v porodnici, lebo chcem muza pri porode a aby tam so mnou aspoň prvé dva dni zostal), nikdy sa ani slovom nezmienili, že plánujú nejakú dovolenku. Beriem to od nich ako strašný podraz, lebo mi to so smiechom povedali, že musím stihnúť porodiť predtým ako odletia a keď som im vytkla, že sme boli dohodnuti a ja som s ich pomocou rátala, tak argumentovali s tým ako sú už stari a chcú si uzivat(užívajú si poriadne, po dovolenkách chodia stále, pomoc od nich žiadna, len po manželovi chcú, aby im posluhoval)... Prvé mimco som rodila 30 hodín a vyse tyzden prenasala, takze som psychicky veľmi rozhodena, čo keď nestihnem porodiť a nebudem mat muza pri sebe. Prvý porod bol narocny, nevedela som dieťa vytlačiť, epidurál mi neúčinkoval, skoro 3 dni som nespala, keby som tam nemala muza, tak neviem, či to zvladnem... veľmi som zvažovala, či kvôli tomu ist do druhého dietata, ale bola som dobre psychicky naladena, lebo som vedela, že tam bude so mnou manzel, aj on sa tesil, pretože porod prveho mimca ho nesmierne emočne obohatil. To dvojročné nie je na mna fixovane, aj za to som bola rada, že to odlúčenie odo mna zvladne.. ale človek mieni, Pán Boh meni... Vôbec neviem, aký mám mat plan B. Svokra má Alzheimera, čiže nie je schopná sa o niekoho postarat, surodenca muž nemá, môj pracuje v ďalekom zahraničí. Ľudia, ktorých by som mohla požiadať o pomoc nemajú buď deti(skusenosti s nimi), alebo suseda má tri male, čiže je rada, že tie tri vôbec nejako drzi pri zivote).
Ako by ste riešili tuto situaciu? Priznám sa, že neviem, či to je hormónmi, ale strašne sa má to dotklo a keď sa dozviem, že má rodičia oklamali a kúpili si zájazd potom, kedy sme sa dohodli, že budú dvojročného strazit, tak všetkým ich známym porozprávam, ako sa hrajú na úžasných starých rodicov a realita je úplne opačná. Inak toto mi spravili, aj keď som bola prvýkrát tehotna, vtedy odisli na dovolenku necelé 2 týždne po mojom porode a kúpili ju 3 mesiace pred porodom. Keby mne dieťa rodi prvé vnuca, tak cucim doma a čakám, či všetko dopadne dobre a či nebude potrebovat s niečim pomôcť a nechodím si uzivat.
Majú dovilenku zaplatenú od júna a od augusta vedia kedy máš rodiť. Nerozumiem ja, alebo ty? Véd ju mali zaplatenú skôr ako si im oznámila tvoj termín. Tvoje dieťa nie je na teba fixovane...takze asi je zvyknuté byť aj s inými ľuďmi ako s tebou. S kým? Svokra nie, súrodenci nie.... Hmmm. Aši s tebou mávajú hormóny, ale reálne si dospelí rodičia môžu robiť ako uznajú, rovnako ako vy. Si dospelá a v najhoršom zvládneš pôrod sama. Dieťa má svojho otca, tak keď starí rodičia budú preč, bude s ním. Keď budú doma bude s babkou a dedkom. Co také matky, ktoré sú slobodne a nemajú nikoho, kto by sa postaral o staršie? Viem, že mať muža pri sebe je super, mňa život už naučil, že sa nemôžeš spoliehať na nikoho okrem seba, deti sú vaše rozhodnutie a váš život. Zbytočne sa hnevať na rodičov, lebo si žijú svoj život a potom co sa starali a vychovali svoje deti si užívajú a nemienia sa uplne prispôsobovať a obetovať svojim dospelým detom je to podľa mňa relatívne ôk.
Človek nikdy nemá mať očakávania a veci si plánovať, lebo potom býva akurát tak sklamaný. Jediné, čo môžeme je, spoliehať sa sami na seba, lebo spoliehať sa na druhých sama vidíš, že málokedy funguje a okrem toho už nie sme deti, al dospelí a teda si máme veci riešiť sami .....
Ja som na všetko sama s mužom. Tiež sme nemali kde dať dieťa a tak sme boli všetci spolu v nemocnici. Pri prvom pôrode muž bol, chcel byť aj pri druhom samozrejme. Ja, keď som rodila, tak on bol so synom vedľa na chodbe a ja som rodila a nakoniec som bola rada, že pri pôrode nie je. Mohla som sa lepšie uvoľniť a koncentrovať sa na dieťa a seba. Pôrod bol rýchli, prirodzený a dá sa povedať, ze som si ho normálne užila. Potom hneď prišiel aj manžel aj syn pozdraviť bratceka a boli sme všetci spolu. Na noc som ostala sama, oni šli domov a na druhý deň som sa už pýtala z nemocnice. Takže som tam bola len jednu noc. A teda nakoniec som bola rada, že to takto bolo, lebo tiež sme mali dohodnutú svokru, sama sa ponúkla, že pride, najskôr hovorila, ze na mesiac, potom povedala, že príde na dva týždne a nakoniec u nás bola len týždeň a až keď odišla hneď na druhý deň sa malý vypýtal na svet. Ale my s mužom máme so sklamaniami bohate skúsenosti, takže sme aj s týmto rátali a sklamaní sme neboli. Proste sme si povedali, že sa to nejak same porieši 😀
Však uvidíš, keď budeš mať vlastné deti a vnúča, že aké to bude pre teba, teraz nerozumieš tomu prečo oni tak konajú a oni nerozumeju tebe. .....pre rodičov to môže byť posledný deň v živote a je prirodzené, že chcú si splniť svoje sny. Celý život vlnám behali za zadkom. Utierali riťku, fukali boliestky a my očakávame, že to budú robiť aj naďalej až do svojej smrti, že budú stále po ruke a my sa na Nich stále budeme spoliehať aj keď sme už my dospelý a máme si veci vedieť zariadiť sami? Čo ak by tu už neboli? Aj vtedy by sme nadávali a vyčítali im jednu jedinu vec, s ktorou nám ako dospelým nepomohli a všetko to dobré, čo pre nás robili doteraz na to zabudneme?
Ono možno nakoniec tiež budeš rada, že sa to takto stalo. Všetko sa pre niečo deje. Skrátka to prijať a brať to tak, že asi to má takto byť. Možno ťa to ochráni pred niečím horším, čo by sa mohlo stať, keby tu zostali 😉
Dôležité je, aby ti pôrod dopadol na jednotku. Ty aj bábätko boli zdravé a na ostatnom nezáleží. Nejak sa to aj samo všetko zariadí. 😉
A ešte ma napadlo, že keď už sme dospelý, tak my by sme sa mali už starať o svojich rodičov, byť pre nich tu, aby sme im vrátili to, ako sa oni o nás starali, keď sme boli my deti. Takže to môžeš byť ešte rada, že vaši sú takí čiperni a vedia sa sami o seba postarať. Si predstav keď ma niekto rodičov, ktorí už nevládzu a musia sa tehotní, netehotni starať aj o nich aj o seba. Tiež im nikto nepomôže a nie je tu pre nich. Keď prídu z dovči, tak tu isto budú pre teba a v dobrej nálade a oddýchnutí, aby ti pomohli s tvojimi deťmi 😉
Chápem že pri pôrode chces muža, to postráži aj suseda, kamarátka. Tak ale načo bude s tebou dva dni v nemocnici keď máte doma malé dieťa
A ohovárať vlastných rodičov pred inými len preto, že si dovolili zmeniť svoje plány je na hlavu.
Ja som bola dohodnuta s rodicmi, ze pridu stvrtok rano z ineho mesta, aby uz u nas cakali, ked zacnem rodit a strazili moju 2r. Zacala som rodit v stredu o polnoci :D o druhej v noci sme zvonili susede, jedinej co tu v blizkom okoli byva a ako tak sa pozname, zrovna vtedy boli vsetci susedia prec, je tu len par domov. Neplanovali sme to tak, suseda velmi ochotne malu postrazila, som jej za to vdacna.
Z toho co pises, tvoji rodicia si neuvedomuju asi, ake je to pre teba dolezite, beru to ako beznu vec, myslim narodenie dietata.
Presne dobre si pamätám túto situáciu. Aj mne ju rodičia urobili, a nie raz. Nastúpila som do práce po x rokoch a samozrejme mala v škôlke prvé dni hneď chorá. Mama mi zahlásila že idú preč a že nemôže ostať u nich. Muž robí mimo, je preč väčšinu týždňa a svokra sa stará o svoju mamu. Nikdy som nezneuzivala starých rodičov, celé prázdniny o deti ani nezakopli, ale fakt som dúfala že pomozu aspoň takto, keďže sestre strážia roky rokúce večne choré deti. Sestra ide do obchodu, donesie im deti. Posledná kvapka bola keď som ich pozvala dva týždne pred synovymi narodkami na oslavu,mama že jasné jasné a potom mi otec medzi rečou prezradil že oni idú na nákupy do Rakúska a neprídu. Žiaľ aj takýto sú starí rodičia. Ja by som neodišla ani na krok keby som vedela že moja dcéra ide rodiť, či už by trebalo strážiť alebo nie. Je to smutné.
@mondolina na hlavu je to,že sa vlastná matka vykasle na svoju dcéru a odíde si oddychovať na dovolenku, kým ona bude rodiť a vie že je tam malé dieta. Tebe by sa dobre lezalo na pláži, mne teda nie. Ale samozrejme všetko je o prioritách a o tom či máš deti len kvôli tomu že to niekto povedal že ich treba mat, alebo či máš k svojim deťom naozaj vzťah, či už majú 5 rokov, alebo 30
No mna by to tiez stvalo, keby som s rodicmi dohodnuta a oni to takto skomplikuju a musim cely cas trpnut co ako bude.. Na druhej strane by som si povedala, ze uvidime ako bude, niektore veci jednoducho nevies ovplyvnit, mozno porodis skor, mozno muz ochorie a nebude moct k porodu.. Urcite by som ale zacala zhanat zodpovednu osobu, ktorej by som na ten den zverila dieta (nas syn bol normalne v jasliach, ale mala som planovany porod)..
@bodkolienka81 presne dobre si to napísala, ak boli raz dohodnutí tiez by som to tak brala. Stať sa môže čokoľvek, práve preto by som dvere pomohla, hlavne ak viem aký mala pôrod. Ale väčšinou sa tak chovajú tí rodičia čo mali okolo seba celý zástup pomocníkov a rýchlo na to zabudli.
@maciatkolulu trefne napisane
Tak sa prekonaj prestan fnukat stazovat sa porodis aj sama a do nemocnice muz za tebou pride. Nie si sama ani prva ani posledna prezijes.
Suhlas uz s napísaným a s
@maciatkolulu
@mondolina
Si rodic a dospela osoba. Tak sa nauc konečne byt aj samostatna-ano muž ku porodu a domov k dieťaťu. Na co ti bude v pôrodnici? Ved ta môže prist aj so starším kazdy den pozrieť-moj tsk chodil rano keď zaviedol staršieho do skolky sam a poobede s nim.
Dalej-" pri prvom si dovolili tvoji rodičia necakat ci nebudeš potrebovať pomoc ale islina dovolenku"? ,👍😀😀😀 Prepac ale je to vase dieťa a ak treba pomôcť tak spolu s otcom a nie cakat že ti budu rodicia skakat okolo zadku a domácnosti.
Ja tiez moc nechápem, čo bude robiť muž 2 dni v porodnici. Veď taký nadštandart je iba v niektorých a to max pre jednu-dve rodičky, a za strašné peniaze. Nebudeš ty trochu rozmaznaná?
Máte čudných rodičov. To nemohla tá dovolenka mesiac počkať? Môj pôrod prvý bol tiež nekonečný príbeh, druhý trval pár minút. Takže nemaľujte čerta na stenu a pracujte s tým, čo máte, respektíve nemáte. Ja by som to riešila tak, že by som dcéru nechala s mužom. No hold, tak nebude pri mne. Určite by som si dieťa s cudzím človekom, susedou a pod., nenechala. Apropo, môj muž pri prvom pôrode bol, chcela som ho aj pri druhom, no ten nestihol, tak rýchlo šiel malý von. No a prežila som, keďže sa nedalo inak.
@hindakus Nie su to žiadne strasne peniaze. 😉 U nas mame zopár izieb a 2 apartmány kde moze byt aj muz so zenou . V izbe moze byt tiez aj celý den aj noc ak by chcel.😉 A je to fajn. Mne to vyhovovalo-mala som vlastný klud s deťmi. A muz mohol prist kedy chcel. A nie nie som rozmaznana. Ale lepšie ako byt na izbe s ďalšími minimálne 2 a nebodaj "vychytať" nejakú co jaci pre vsetko cely den aj noc a ked nie ona tak jej dieta.😉
A nerodim kazdy rok aby som si nedopriala aspon nejaký "komfort" ak je to možné.
Rodicia maju pravo zariadit sa podla seba, svoje deti uz vychovali 🙂 a k malemu najst opatrovatelku aspon na dobu porodu a vybavene ... par krat dat strazit este pred porodom aby tu osobu poznal
Rodičia nie sú povinní strážiť ti dieťa. Určite nemáš právo to od nich vyžadovať. Ja by som ho nechala s mužom a pôrod zvládla sama. Druhy pôrod býva ľahší, aj s babatkom už máš skúsenosti.
Alebo požiadaj kamarátku, krstných rodičov, sestru, alebo švagrinu (ak máte), či staršie nevezme na čas porodu, pripadne zaplať opatrovateľku.
@evittam hej, aj u nas 30€ a neviem si vynachvalit nadstandard - hlavne to, ze navstevy mohli prist az na izbu.
@hindakus tak ak si zo Ziliny ako mas v profile - kamoska tam platila 70€/noc. Nie 100€
@veronikaszabova Presne. Ale u nás že vraj mozi na izbu aj na normálnych izbách.... neviem nezažila som - ale asi len ak je tam sama. Nakolko dost nepríjemne ak sa nasackuje rodina a je tam ina zena s dieťaťom po pôrode-to by som osobne nechcela.
@veronikaszabova pisem cennik nemocnice v martine, tam som rodila. Je rozdiel "len" nadstandart-sama na izbe a "muz byvajuci na izbe" to je apartman
@veronikaszabova Presne. V ZA je 70Eur apartmán a 35Eur izba.

Počas pôrodu popros susedu,aby sa postarala o staršieho,zatiaľ čo muža budeš mať pri sebe. Keď sa narodí mladšie,muž domov, starať sa o prvorodeného a ty všetko zvládneš okolo druhorodeného. Pri druhom máš veľký bonus-skúsenosti. Babku s dedkom nerieš, neobviňuj. Ich "pomoc" nie je povinnosť,ale dobrá vôľa. Mnohí starí rodičia nemajú záujem vôbec. Tak hlavu hore, všetko sa dá.