icon

Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem

16. feb 2023

Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?

mk22
16. feb 2023

Teba straší to, že ma nízku váhu?
Viem ze sa to ľahko píše, ale strachom nič nezmeníš..
Porodis a uvidíš sama.
1700g dieťa vie krásne prežiť bez následkov..
Ja som porodila mŕtvu dcérku s váhou 1300g a vieš čo mi prišlo z pitevnej správy?
Že bola do nosena, organy vyvinuté, životaschopné dieťa..
Deň pred urobený cisársky by ju zachránil.
Nikto sa, nevyjadril ze pri váhe 1300g by isto bola"retardovana"

ivett29
16. feb 2023

Ako nehnevajte sa na mna ale ak si to niekto celé nevymyslel , tak mne to príde len hľadanie možnosti ako sa zbaviť nechceného dieťaťa a vyhovaranie sa na ťažké postihnutie a pod čo v konečnom dôsledku ani nenastane, lebo Rastova retardacia sa nerovná mentálna retardacia alebo je autorka tak jednoduchý človek že neporozumela vysvetleniu problému a spoľahla sa na uja Google a svoje pochopenie/ vysvetlenie situácie. Jednoznačne doporučujem rozhovor s gynekológom a psychológom priamo v nemocnici. A ak svoje dieťa naozaj nechcete,v tomto štádiu tehotenstva je najlepšou možnosťou ako už vysie spomínali utajený pôrod a odovzdanie dieťaťa na adopciu.

beata_k
16. feb 2023

A ty si to ako predstavujes??? Legislativa je jedna vec a zabit dieta v 24tt je uplne ina. Daj ho rovno na adopciu. Ani sa nan nepozeraj ked o nom takto pises.

autor
16. feb 2023

@valeriakadarova áno to je jedna možnosť že bude zdravé. Ty si sa vtedy neinformovala aké sú riziká? Keď vyvíjajúce sa orgány nemajú dostatok živín a kyslíka? Tu nejde o hmotnosť. Ja sa pýtam aký je postup, keď sa potvrdí, že je choré, a matka ho nechce.
Každopádne gratulujem že tebe to dopadlo dobre, moje má nižšiu váhu.

autor
16. feb 2023

@beata_k ok tak tento odkaz odovzdaj všetkým ženám, ktoré podstúpili UPT (nie len z vážnych dôvodov)

autor
16. feb 2023

@ivett29 ja som sa rozprávala aj s primárkou novorodeneckého 😉

beata_k
16. feb 2023

Comu nerozumies? Tvoje dieta je mensie, nie postihnute!

autor
16. feb 2023

@mk22 a v ktorom týždni si rodila keď donosene dieťa je od 37+0?

autor
16. feb 2023

@beata_k upokoj sa prosím ;) trošku sa informuj čo to obnáša, nejde o hmotnosť ale o chýbajúcu výživu a kyslík. Okej, evidentne MK nie je cesta, informujem sa priamo na oddeleni

yanni
16. feb 2023

Autorka, pises o nedostatku živin a kyslíka. Chodit/chodila si predsa pravidelně na kontroly. Keby malo diet a nedostatok privodu kyslika, zsitilo by sa. Ak by sa to casom nezlepsilo uz davno by ho vybrali a vypiplali v inkubátoru. Cize, ak ta nechali az doteraz a este date nechavaju, az take zle to nemoze byt.

beata_k
16. feb 2023

Ja som kludna. To ty sa ukludni s recami ako ho nechces s ruzancom v ruke.

valeriakadarova
16. feb 2023

Odhadovaná váha mojej dcéry bola 1750 gramov, placenta zle, zlé prietoky, nedostávala výživu, ktorú potrebovala... A áno aj mne tvrdili, že môže aj nemusí mať nejaké problémy, evidentne nechápeš pojmu rastová retardácia, opakujem, že to neznamená, že dieťa je postihnuté! Bude len po pôrode menšie a tú váhu naberie už vonku... Tiež som sa strachovala o svoje dieťa a nechcela som, aby mala nejaké problémy, ležala som v nemocnici sama so svojimi myšlienkami a strachom, ale nikdy mi nenapadlo, že by som ju nechcela...

asocial
16. feb 2023

na jednej strane sa modlis ako spravny krestan, na druhej strane mam az hrozu z tvojich prispevkov. Kolko negativizmusu, uplny hnus. AJ ako sa vyjadrujes o svojom prvom dietati. Niektore zeny by nemali mat ani pravo otehotniet. Pokrytecky krestan.

autor
16. feb 2023

Tak ďakujem za odpovede. Niektoré mi aj niečo dali, väčšinou sa ale potvrdilo že založiť diskusiu na MK nikam nevedie . Po pôrode sa informujem priamo v nemocnici aké sú možnosti v tom prípade, že sa potvrdia nepriaznivé následky rastovej retardacie alebo sa dokonca ukáže, že plod mal vývojovú vadu, keďže aj to je možnosť, ako ma informoval tunajší gynekológ.

divokykonik
16. feb 2023

Už jej toľko nenakladajte. Je to neuveriteľne veľký strach nosiť dieťa, ktoré nerastie. Najhoršie je, keď sa k téme vyjadrujú ľudia, ktorí tým neprešli. Každý má inú psychiku a niekto mávne rukou a niekomu sa zrúti svet.

zafir01
16. feb 2023

Tak nehnevaj sa, v príspevkoch ta doslova obhajujem, že máš právo na toto chovanie, že nik nezaziva to co ty, že kazda to mame v hlave inak.. A ty len útočis...
Ja som si svoje dieťa pochovala.
Mne nemusíš hovoriť, čo aké je.

A trochu pokory. Si síce tehotná a lámu s tebou všetky možné hormóny, ale dievča.... Pokora ti chyba.

Naďalej držím palce, aby si porodila zdravé bábätko

floki1994
16. feb 2023

Pane boze autorka 🙈 ja chapem strach a frustraciu tiez som ju mala..ale tvoje vyjadrovanie je katastrofalne..kazde tehotenstvo so sebou prinasa riziko...su zeny ktore sa o chorobe dietata dozvedia az pri porode a co maju robit? Lekari ti povedali moznosti co moze a nemusi byt...a ty sa hned chytas najhorsieho mozneho scenara a ze dieta nechces...a ked sa narodi zdrave svedomie ta nebude fackovat ze si vobec takto uvazovala ? Ale kvazi ty si uz rozhodnuta ze to dieta nechces takze ano urob to cez adopciu, poinformuj sa naoddeleni ;) malinkemu drzim palce aby sa dostalo do dobre rodiny 🙂

anh85
Autor odpoveď zmazal
sense
16. feb 2023

Ak sa chceš zbaviť dieťaťa len preto ze ma v36tt nemá ani 2 kg tak prepáč budem hnusná si nezaslúži žiadne dieťa....
Mne tiež povedalo v 35 TT ze nemá ani tie 2 kg, ze stehen u kost ma väčšiu ako by mala mať a ostatné miery omnoho menšia ako 35tt ale to co teba ma ani nenapadlo. Dokonca som bola od 27 TT pripravená na to ze kedykoľvek sa môže stať že dieťa sa prestane vyvíjať kvôli protilatkam a zlým výsledkom Dopplera, a ak dôjdeme aspoň do 36 týždňa môže sa stať že dieťa bude potrebovať transplantáciu krvy.... Ale ani vtedy ma nenapadlo to co teba.... Pôrod bol vyvolaný v 38 týždni dieťa malo mať 2 kg, vyzivovane už nebolo. Narodila sa vajuovym pôrodom s hmotnosťou 2800g, 47 cm.... Apgar ani na jedno meranie nemala 10. Mala nejaké zdravotné problémy, bilirubine v hodnotách kedy je už ozaj riziko ze ostanú trvalé poškodenia a vieš čo? Je úplne zdravé dieťa, dobre nie úplne zdravé musí nosiť okuliare a bude ich mat cely život...ale to je to najmenej... Ale keby uvažujem ako ty tak prídem o niečo čo milujem najviac na svete.

evical
16. feb 2023

Ja mam dve deti, obe mali diagnozu IUGR. Prvé nemalo dva týždne pred pôrodom (tiež 36 t.) ani 2 kg, a nakoniec sa narodilo 2400 g. Merali mi ho asi kazdy den a raz mal tak raz tak .. ani sono nie je spoľahlivé, a záleži na tom aké sono (či staré, novšie) ale aj aký doktor meria. Druhé bolo trošku väčšie. Obe sú úplne zdravé a krásne, do 3 mesiacov som ich vykrmila na materskom mlieku a mali hmotnosť ako ostatné deti. Proste lekári majú svoje tabuľky, a keď je niečo mimo tabuľky, tak bijú na poplach.

Moja mama porodila pre 40 rokmi brata - v termíne mal 1800 g. Je tu, zdravý, nikdy nemal žiadne zdravotné problémy. Prežili aj deti čo boli predčasne narodené a mali 400 g. (a ta diagnóza "retardácia" neznamená, že bude retardované, je to len latinský názov pre spomalený rast).

Ale rozhodnutie je na Vás, ak dieťa nechcete, požiadajte o utajený pôrod.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
deedol
16. feb 2023

nechcem sa velmi vyjadrovat k tvojim slovam, autorka (zbytocne by som bola neprijemna), tak pridam len svoju skusenost.
moje tehotenstvo bolo ukazkove, ale pri porode sa vsetko pokaslalo a skoro zomrel. cely prvy rok ma strasili tym, ake bude mat nasledky od DMO cez ADHD az po mentalny vyvoj (rec a pod.), ale nic sa nepotvrdilo, je uplne ok. (bude mat 5r.) poznam baby, ktorym sa narodilo zdrave dieta, prve roky vsetko ok, a potom zrazu sa nieco objavilo, ci uz v motorike, alebo vo vyvoji (NKS, ADHD, autizmus...), alebo co sa tyka chorobnosti (rozne alergie a pod.). s detmi je to skratka tak, mozes mat stastie, ze bude uplne zdrave (ty si zjavne mala take stastie pri prvom), ale v mnohych pripadoch proste stale nieco budes riesit. deti su velka radost, ale aj starost. ja mam po tejto mojej porodnej skusenosti iba jedno, lebo sa skratka bojim, takze ti trocha aj rozumiem, ale napriek tomu, ze nie som veriaca (praveze som zastankyna moznosti volby), mam v sebe nejaky ten moralny zakon, ktory by mi nedovolil dat chore dieta "prec". samozrejme ty to mozes mat inak, co je ok, len nad tym este popremyslaj.

kikushaa
16. feb 2023

Rastova retardacia = mentalna to len tak btw. Maju podozrenie este na nieco ine okrem iugr?

anh85
16. feb 2023

@kikushaa - rastové retardacia neznamená že dieťa má poškodený mozog. Mentálna retardacia je niečo iné. Kopec žien tu už písalo že ich deti boli len menšie a nič im nebolo.

zuzubb007
16. feb 2023

Myslim, ze modlenie nepomoze, ak ma byt dietatko postihnute nestane sa zazrak, keby boh robil zazraky nedopusti ani jedno chore dieta v tomto mam svoj nazor, po dalsie ja autorku aj chapem clovek nema ani predstavu co to obnasa, koniec zivota, ten isty kolobeh len doktori, ziadna praca, ziadne volno ani nic, dalsie dieta na druhej kolaji lebo sa treba venovat hlavne choremu, to teraz hovorim o najtazsich leziacich pripadoch, co cely zivot len lezia, nejedia atd., tiez to dieta co ani nevnima ma aky zivot ☹, ale na druhej strane treba skusit porodit a zistis diagnozy a podla toho sa zariadis ako ti srdce ale aj hlava povie , kazdopadne drzim palce aby to dopadlo dobre

mima172
16. feb 2023

Halooooo?????!!!!! Má len IUGR, čiže rasovú retardaciu a ty ho nazývaš chorým??? Moja dcéra nou trpela v brušku tiež a teraz je to takmer 3r baba, váži 15kg a meria takmer 100cm. A je úplne zdravá. Narodila sa v 38tt (37+1) s váhou 2390g a 46cm. ÁNO, prvý rok bol ťažší, no milujúci rodičia urobia pre svoje dieťa všetko.
Vieš čo, áno, daj dieťa na adopciu, prosím!!! 🙏 Zaslúži si lepšiu mamu, nie takú, ktorá sa ho chce v prípade hrozby nejakého handicapu odhodiť ako takú handru.

drahusa333
16. feb 2023

Mne ohladovali podla usg velmi drobne babatko, davali mi infuzie aby rastlo,priberalo tusim v 36tyzdni som bola 10dni v nemocnici....porod mi vyvolavali po mesiaci, a narodila sa s vahou 2750g nechapali, predpoklad bol nieco vyse 2kg
Viem ze mate velky stres, ale mozno by nebolo odveci pohovorit si s psychologom....ono to nie je jednoduche aj keby sa babatka vzdate, ze sa s tym zmierite bez psychickej ujmy.

jesenzima
16. feb 2023

Ženy, prestaňte ju súdiť .. musí byť extrémne ťažké prijať to, že dieťa môže byť nejako postihnuté (môže, nemusí). Každá sa s tým ne/vyrovná po svojom.. to akože každá z vás by úplne v pohode prijala, že možno bude mať choré dieťa? Že sa vám, vašej rodine navždy zmení život? Ľahko sa to píše, že? Táto žena potrebuje podporu, radu ...
Autorka držím ti palce a prajem ti veľa síl...

simca06022011
16. feb 2023

Autorka, v nemocnici urcite maju psychologa, psychiatra. Hladaj pomoc tam sa s tym nejak vysporiadat. Pochovavas dieta ktore moze byt inak v poriadku. Tie merania cez sono a somariny casto nemaju s realitou nic. MOje inak zdrave dieta ako buk, tak strasne zaostavalo (rieisla som to iba ja podla sona, kde lietali tie tyzdne kadejako, lekar flegmatik). V porodnici, ze vyvolaju porod, ale vaha je taka.. no nevedeli.. nakoniec dieta uplne ok, a maturovali ci vooobec bude mat 2kg, nakoniec mala cca 2,7kg. Z pochopitelnych dovodov nie je mozne ist teraz na potrat, ved to je uz naozaj hotovy clovek. Porovnavat 12tt, 24tt a 36tt nema vyznam. Aj teraz keby si porodila a si naozaj v 36tt tak to dieta dokaze normalne fungovat. Ved to ako matka jedneho dietata uz musis vediet. Moralne to tiez nemozes porovnat. Novorodenca by si zabila ked ho porodis? Keby si to nevdela tydzne pred porodom, ze mas takyto problem? Lebo to je to co porovnavas aj ked to neprijemne znie. Inak ta chapem, ja tiez by som nechecla postihnute dieta a to trapenie vidiet, zazivat... ale ak vsetko bolo ok v 12tt v 24tt.. preco by to nemalo byt ok aj teraz? To naoazj uvidite az po porode :( Inak strasna situacia, nezavidim ti. naozaj vyhladaj pomoc psychologicku. Podporu. Nemysli na najhorsie.
Lekari nevedia odporucit nieco? ako by postupovali? Ostatne funkcie ma ako vyvinute, co sa da vidiet na sone? (urcite viac ako hmotnost vedia..)

@beata_k nevies si predstavit ale normalne sa robi tento potrat. Urcite video je niekde dostupne (a je strasne, to je fakt) . Ale aj tak v 24tt je to ine ako chciet to 2t pred porodom, ved to je uz je anoazj fungujuce dieta... keby sa aj hned narodilo, tak mu nic nehrozi.

beata_k
16. feb 2023

@simca06022011 Viem, ze sa robi. Bolo to skor myslene konkretne na autorku. Jej dieta je male, nie postihnute a o ona sa o nom vyjaduje horsie ako o psovi. Smutne no.