icon

Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem

16. feb 2023

Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?

simca06022011
16. feb 2023

@sense tieeez to iste.. stehenna kost o 5t dlhsia ako obvod hlavy ci s cim to porovnavali, ine rozmery tiez sa toho nizsieho rozmeru ako tak drzali.. porod sa vyvolaval hned ako sa "dalo", nakoniec "vakuovo". Zltacka ani do tabuliek sa nezmestila novorodenecka. A uplne zdrave dieta mam, dokonca fakt, ani len ziadne choroby nemala moja kym sme nesli do jasiel:D Ja som sa tak velmi nestresovala do toho 33tt kym som neskoncial v nemocnici, lebo moj gynekolog bol flegmos a internet a MK som objavila az neskor. A mne sa po leakroch behat nechcelo. On povedal, ze nic, bude to dlhonoha baba, nerieste rozmery a nic (to mi povedal v tom cca 20tt) :D ale meral mi ju na kazdej kontrole :D A mal pravdu. fakt mam riadne dlhonohe dieta. detska lekarka sa potom venovala vysetreniam po porode. A to bolo vsetko. Tiez si neviem predstavit robit taketo rozhodnutia...
Ako moze sa stat hocico, aj tie hrozne mozu prist chvile, ale to si vzdy vravim, budem riesit "ked to nastane".

nikelca
16. feb 2023

Potrat v 36tt pokial viem je že to dieťa zabijú v tebe a tebe vyvolajú pôrod a musíš ho klasicky porodiť. Tieto potraty sa zakázali lebo neboli úspešné- existujú deti, ktoré napriek tomu prežili a keď už sa živé narodili nemohli ich zabiť. Len kvôli potratovej látke oslepli a podobne. V Amerike za Obamu boli ešte povolené neviem ako je to teraz. Na začiatku 20 sotročia sa dieťa považovalo za živé od prvého plaču preto sa deti rodili do suda s vodou kde ich hneď utopili. Akú formu potratu si predstavuješ ty? Moja sestra z DD sa narodila v 24 tt a je živá, má 17 chodí na konzervatórium. Jej postihnutie je že má dyskalkúliu a nosí okuliare.

autor
16. feb 2023

@evical to je super že to dobre dopadlo. Mojej dieťa merali na viacerých ultrazvukoch, viacerí lekári a namerali mu max 1780 teraz v 36. týždni. Ja rozumiem názvu rastová retardácia, viem že v AJ je to reštrikcia. Rozumiem aj tomu čo mi povedali na novorodeneckom a gynekológii, že z nedostatku živín a hypoxie môže byť poškodenie mozgu a ďalších orgánov. Ver mi že pred 2 týždňami som ešte bola najpozitívnejšia na oddelení, postupne mi všetok optimizmus odišiel po tom, čo mi tu povedali. Ano jedna možnosť je, že bude zdravé, váhu dobehne, ale "oneskorený/MOŽNO poškodený" vývoj sa ale nejako prejaví (tie deti často v roku ani len nesedia, nehovoriac o reči atď, a to je ešte ten najmenší problém). Lenže oni riešili aj to, či som bola na amniocentéze, či má genetické testy spravené, pretože placenta a prietoky sú okej, je teda divné že je tak chorobne malé.
A ja nie som pripravená vychovávať dieťa s diagnózami, to nikdy nevieš áno, lenže niekto v takej situácii cuvne, ja chápem keď žena ide na potrat kvoli Downovmu syndrómu, lebo ten strach je proste veľký. Lenže ak sa na nič nepríde z ultrazvukov ale až po pôrode tak už s tým musí žiť celá rodina.
Je dobrý podcast na YT kde baba hovorila, že z ultrazvukov sa nezistila presná diagnóza ale vedeli že niečo je zle. Po pôrode sa prišlo na nejaký syndróm, matka zrutena, aj celá rodina, je na antidepresívach - povedala že bola aj s manželom rozhodnutá si dieťa "dať zobrať" v tom 24. týždni, lenže oni nevedeli ani z amniocentézy prísť na presnú diagnózu a tak si ho proste musela nechať. Vieš čo je najlepšie? Že ona sama pracuje v nejakom ústave s postihnutými deťmi a práve preto že vedela že čo to všetko obnáša, chcela ísť na ten potrat.
A nie každý má psychiku na to stavanú aby sa každý deň pozeral na svoje trpiace dieťa ktoré miluje. To už radšej nech zomrie po pôrode ako by sa malo trápiť. Veď ja sa naňho ani nechcem viazať ešte, keď neviem čo bude. A preto zvažujem čo sa dá potom robiť. A že pokrytec ako tu píšu? No to určite, v dnešnej spoločnosti, kde sa potraty obhajujú ako právo ženy, keď nemusí ani udať dôvod, ide na potrat a o dva roky už je zrazu pripravená na dieťa a chce ho. Nie, nech sa k tomu vyjadri niekto kto bol v takej situácii.

sense
16. feb 2023

@simca06022011 ani moja nemá ani alergie, ani chorá nebýva dokonca sní "sopliky" mala par chorôb ako kiahne, ruky nohy ústa, sarlach, 1x covid a raz zápal pľúc. ATB brala za 10 rokov 4x lebo zápal pľúc, sarlach à 2x močové cesty. A áno chodili sme aj kvôli tomu na nefro lebo v 6r sa v noci ešte pocikavala ale stále je to nič oproti par známim kt sa narodilo zdravé dieťa a o pár rokov problémy typu autizmus, ďalsie adhd a rôzne dysfunkcie, alebo sesternic potravinové alergie kde dieťa môže prakticky par veci ak nechcú mať problémy ale tiež chlapec inak zdravý šikovný, nádejný malý hokejista. Nikdy nevieme co nám život prinesie. Stačí dokonca moment - nehoda a život sa obráti naruby

queen_mary
16. feb 2023

Prepacte, ja som si presla tymto istym, dieta zaostavalo o 4 tyzdne v raste. Aj som autorke normalne poradila. Ale tu je vidiet, ze autorka je totalne tupa. A top veta: nepochodila som na MK, budem sa informovat v nemocnici.

Lekari vedia co robia, ak by tvojmu dietatu chybal kyslik, alebo vyziva a nerastlo, tak ho uz davno vyberu z maternice von.

Prosim ta, ty sa len modli k ruzencu ako doteraz, odborne rozhodnutia nechaj na lekarov a vypytaj si toho psychiatra. Nic ine sa k tomu napisat neda.

sense
16. feb 2023

@queen_mary presne toto aj mňa napadlo, lebo aj mne lekári vraveli ak sa prestane vyvíjať resp nebude ďalej vyzivovane musí von a obden som chodila na Dopplera a kontroly aby náhodou nebolo neskoro

mk22
16. feb 2023

Mne príde ze ty proste chceš iba zdravé dieťa.. Len zdravý kus.. Iné nechceš, nebudeš.. Samé nie.. A ešte si ani ne porodila, nevieš ani diagnózy konečne..
A keď sa narodí zdravá, budeš spokojná áno zdravý kus, super paráda.
A v 3m ci 5m ti ochorie, ochorie vážne.. Môže.. Potom co.. Povieš v nemocnici.. Ja ju nechcem lebo je chorá a nebudem sa venovať chorému decku.. Tebe kto zaručil ze to zdravé dieťatko doma ti nikdy neochorie?
Tu píšu matky kde 4r bojuje s leukemiou.. Keby sa ti to stalo s tým zdravým doma.. Tiež budeš uvažovať, zbaviť sa ho??

danusa63
16. feb 2023

@autorka Prosím ťa, zahod ruženec, lebo ty si sadáš rovno diablovi na lopatu....

queen_mary
16. feb 2023

@sense ja som lezala 2 tyzdne v nemocnici, 3x denne kontrolovali pohyby, srdce, obden sono ci je prirastok. Ked ma na moje prosby pustili domov, tak som kazdy den chodila do ruzinovskej na pasy. Tiez som revala, bala som sa ako fras, ze ako bude vyzerat. Ale ako zabit svoje dieta? Wtf? Naozaj tu nic ine ako psychiater nepomoze.

autor
16. feb 2023

@simca06022011 díki. Nie hovoria že už ten nedostatok živín a kyslíka sa nejako prejaví len sa nevie v akej miere. Merali veľakrát a na rôznych ultrazvukoch, už som to sem písala, váha je príliš malá. Potom hovorili že keď sú dobré prietoky a placenta, tak môže mať ono nejakú vadu, ktorá sa na morfologickom UZV proste nenašla. Mám toho už dosť. Keď bude viac-menej ok, tak si ho nechám a dám si antidepresíva a budem čakať či sa niečo uňho prejaví a keď áno a bude to vážne tak nejaká ústavná starostlivosť alebo čo, ja nemám silu byť doma celé roky s chorým dieťaťom. Mám aj ďalšie dieťa ktoré ma potrebuje a už teraz je doma "odfajčené" kvôli tomu že som 3. týždeň v nemocnici. A keď hneď po pôrode sa na niečo vážne príde tak to zrejme spravím už hneď.

mima172
16. feb 2023

@jesenzima Tu nejde o súdenie, prešla som si tým. Zisti si niečo o dg IUGR, je to rasová retardacia, s intelektuálnou nemá nič spoločné. Tiež ma vydesilo, keď mi to oznámili, pre laika je slovo "retardácia" brutálne desivé, no stačí si o tom niečo zistiť. Áno strach bol obrovský. Mňa skôr desí, že jedna dospelá žena capne na MK takúto tému bez toho, aby si poriadne zistila, čo vlastne táto dg znamená.

autor
16. feb 2023

@mima172 pre Boha. Ty si zisti. Vieš že mozog je najcitlivejší na nedostatok kyslíka a živín? A ešte v takom kritickom čase, v prenatalnom vývoji? Bože. dovi fakt

autor
16. feb 2023

@mk22 ja a všetky ženy čo šli na potrat z dôvodu vážnej diagnózy plodu chceme zdravé dieťa - áno. Ja osobne sa na to totiž nechcem pozerať ako mi trpí vlastné decko

mk22
16. feb 2023

Keď sa ešte budeš modliť ruzenec, skus sa aj za to dieťa co máš doma, lebo to keď ti náhodou ochorie a skončí v nemocnici a bude to vážne.. Ty ho odložís do ústavu ako vrece zemiakov.. Bez rozmýšľania sa otocis na päte a necháš ho tam, nech si ho dajú kde chcú lebo je choré a ty choré decko nechceš.
Modli sa aj za to co máš doma!

valeriakadarova
16. feb 2023

Takže ak by ti ochorelo dieťa, ktoré máš doma tak ho dáš do decáku lebo ty sa nebudeš starať o choré dieťa? A ty sa nazývaš matkou áno? Keby tvojmu dieťaťu tak chýbali živiny a kyslík ako to tu popisuješ tak už dávno ho z teba vyberú... Napísali sme ti tu viaceré, ktoré sme si týmto prešli a ty si ideš stále svoje... Takže komu niet rady, tomu niet pomoci....

babulkomale
16. feb 2023

@beata_k normalne porodis a umrie. U diagnoz nezlucitelnych so zivotom mimo maternicu, chybajuci mozog, neuzavreta hlavicka a podobne. Nie preto, ze je mensie.

trgypadl
16. feb 2023

Mila autorka, ak by bolo to prekrvenie take zle uz davno by si bola po SC, lekari si kontroluju aj prietok pupocnika, ale aj prietok krvi do mozgu. Urcite Ti davaju potrebnú liecbu, mozno si aj Ty vzrastovo nizsia, ak by to bolo velmi vazne,tak babo by uz bolo davno porodene

mk22
16. feb 2023

Ty si bezcitna, normálne ma mrazí, keď ta čítam.
O dieťati ci si ho necháš, a kde ho dáš, tu píšeš ako keby si kupuješ psa a ideš vyskúšať ci ho doma chceš alebo nechceš..
Takže ani to tvoje zdravé doma, to pri tebe nemá vyhrané.. Ono ani netuší ze jeho "milujúca" maminka, ak by ochorelo, nestala by pri nom.. Lebo nemá nervy pozerať sa na decko co trpí.. To je choré.
Mu to povedz večer pri rozprávke.. Počuj moja a hlavne neochor, lebo maminka ta nebude chcieť vieš, pôjdeš do ústavu.. Oznam mu to popredu.

Oslov v nemocnici psychológa, psychiatra, potrebuješ to.

babulkomale
16. feb 2023

@ivett29 ach bodaj by boli v nemocniciach psychologovia. Ci uz podpora pre pomahajuce profesie alebo napriklad pre ludi po amputaciach ci matky odchadzajuce z nemocnice s prazdnou narucou.

negymama
16. feb 2023

Organizmus cloveka aj v maternici funguje tak, ze pri nedostatocnom okysliceni je mozog priorita cislo jedna. Ak by dochadzalo uz akutnemu nedostatku okyslicenia a vyzivy mozgu v tomto stadiu tehotenstva, lekari by uz zvolili ukoncenie tehotenstva cisarskym rezom. Ak tak neurobili, nie je to este akutne.
Ja som pred 19 rokmi bola tehotna s prvou dcerou, v polovici tehotenstva mi uniklo dost vela plodovej vody, moj lekar bol nedosledny /dodatocne sme zistili ze dost pozival alkohol/ a s mizernym prastarym utz nezistil ziaden problem.
Mne sa odtvtedy zacala rozvijat ticha pomala zakerna infekcia, placenta postupne odchadzala az odisla uplne. v 37 tt, som dostala horucky a bola hospitalizovana pre patologicke prietoky, v noci mi urobili akutny cs, zel. plodova voda, dieta apgar 3-5-7, treti najvyssi stupen poporodnej asfykcie -neokyslicenie vsetkych organov , prudke busenie srdca /u malej/, febrilny porod v horuckach. lekar povedal ze malej isli posledne zvysky kyslika do mozgu. Neskor sme cvicili vojtovku, mala neuro problemy, nasledkom nedostatku kyslika cystu v mozgu.
Moja dcera ma dnes 18, zdrava sportovkyna, vyznamenana gymnazistka s nadanim na jazyky 🙂

sasa1310
16. feb 2023

Natiska sa mi otázka, čo by si robila s dieťaťom, ktoré mas doma keby sa mu nedajbože objavila tiež nejaká závažná nezvratná choroba. Tiež by si ho capla na adopciu?
Je veľmi pravdepodobne, že tvoje dieťa si nikto neadoptuje. Strčia ho do nejakého ústavu, ktorý ty ale budeš platiť. To tak nefunguje, že zbavíš sa dieťaťa ako nejakého tovaru, a štát nech sa stará. Áno postará sa, ale s tvojimi finančnými prostriedkami

negymama
16. feb 2023

este dodam ze po porode bola kriesena, aj s elektr. stimulaciou srdca

kiki68
16. feb 2023

Myslim, ze by si mala zavolat do nemocky a poziadat o konzultaciu s gynekologom za asistencie psychiatra/ psychologa. Mam dojem, ze uplne nechapes, co vsetko Ti nejake lekarky povedali a moze to byt velmi matuce a traumatizujuce. Tiez zvazit dalsie moznosti pomoci zo strany psychiatra a jeho dohlad aj po porode. Keby je tam aj ine podozrenie, tak mas nielen ultrazvuky, ale aj odber plodovej vody. Aby vylucili dalsie postihnutia a vedeli do coho presne lekari idu. A nevidim dovod preco by dieta nemalo byt v poriadku, hoci zaostava v raste. Tomu sa sa po porode tiez dost pomoct. Potraty a podobne veci uz neprichadzaju v uvahu, preto je na mieste odborna pomoc zo strany psychiatra. Moze byt pritomny aj pocas porodu. Co vobec nie je zly napad. Ja som presla strasnymi stavmi v tehu z depresie a mam pocit, ze mas na to dost nabeh skrz tie nejasne informacie a situaciu. Urcite to nenechaj tak a hladaj pomoc. Mozno by som sa obratila aj na poradnu Alexis.

mk22
16. feb 2023

@sasa1310 to isté som sa opýtala aj ja.. To dieta, čo má doma, ani len netuší, čo by sa s ním stalo, keby vážne ochorelo.. Preč s nim.. Do ústavu.. Zbaviť sa.. Autorka nemá deti.. Ona ma kusy.. Zdravý kus áno, poškodený preč..

bonavoxa
16. feb 2023

Při prvním těhotenství měla dcera odhad 1500 gramů ve 35. týdnu. Doktoři se taky tvářili všelijak a byla jsem vyděšená k smrti. Chodila jsem stále na měření..navíc měla dost extrémně malou hlavu. Průtoky a placenta v pořádku. Nakonec jsem rodila 36+1tt. Spontánně, kvůli dalšímu problému, předčasnému otvírání čípku. Měla 2160 g a 44 cm.

Chápu ty myšlenky, emoce, že chce člověk utéct, říká si, že raději neměl být těhotný a že nemá sílu se postarat o nemocné dítě...Ale rozdíl jsou emoce a vůle. Já se bála jen jednoho, že mi umře. To je právě to, potrat je vražda...ze začátku i kdykoliv. Není na ni obhajitelný důvod. Ano, je zvláštní, že do určitého týdne je to ,,právo"...a pak už najednou ne. Je psáno něco, co v reálu je prostě jinak. Jít na potrat v zájmu dítěte, to je oxymóron.
Abych napsala i konec. Dcera je šikovná a hodná holčička. Už má deset let. Byla sice náročná, má lehkou formu autismu, ale naprosto jí ani my, ani okolí nevnímá jako znevýhodněnou. Navíc si myslím, že to ani s tou růstovou retardací nesouvisí, že to má spíš geneticky po otci, který je taky trochu zvláštní...Vyvíjela se skoro standardně, jen jako náročné dítě, žádné černé scénáře se nekonaly.

mk22
16. feb 2023

@negymama tvoja dcéra mala šťastie ze sa narodila tebe!! Milujucej maminke ❤️

negymama
16. feb 2023

a mmch, ja som sa narodila v 34 tyzdni, s vahou 1300 gr, co v tej dobe znamenalo hranicu zivota a smrti. Okrem dysplazie bedr klubu, ktoru maju bezne aj donosene deti a lahkemu selestu, ktory sa uzavrel v 6 roku, som nebola nikdy vazdne chora, vyrastla som vystudovala, sama porodila 4 deti.

januska12323
16. feb 2023

Prosím ťa, daj toho drobčeka na adopciu a daj mu možnosť nájsť milujúcu rodinu. A modli sa, aby sa tvojmu druhému dieťaťu nikdy nič nestalo, lebo neviem aký hrozný život by s tebou malo.

akbara77
16. feb 2023

Si v nemocnici, požiadaj o psychiatra. ...

kornelies
16. feb 2023

@asocial Kde je napisane, ze je krestanka? Modlia sa vsetci vratane ateistov. Uz deti na ZŠ pred tazkou pisomkou prosia "niekoho" o pomoc. Veriacej krestanke ani nenapadne myslienka na potrat. 😉